Maminy prosim o radu.
Dcera je pomalsia za rovesnikmi v pohybovom vyvoji.ma skoro 9 mesiacov. Je casto na brusku na laktoch pretaca sa oboma smermi.otaca okolo svojej osi a to je vsetko nedava sa 4,neplazi, nepritahuje kolienka,nesedi.skusam ju naucit 2 vzpriamenie kedze podla "tabuliek" sme dost pozadu.mate prosim skusenost aby to deti zacali robit neskoro a este nejake tipy na cviky? Dakujem za kazdu radu 🙂 termin na konzultaciu k rehabilitacnej mame az na mesiac
hlavne ju nič "neuč"...dieťa urobí daný pohyb až keď je naň pripravené.....ako laik možeš dieťaťu laickým "cvičením"skôr uškodiť....čo najviac ho dávať na bruško na zem a stimulovať hračkami - je jedno či sa za hračkou plazí, pretočí alebo dostane sa k nej akýmkoľvek pohybom - dôležité je že skúša....prípadne pozri cvičenie na lopte, ale ja osobne by som počkala na vyjadrenie rehabilitačnej - je možné, že dieťa má oslabené určité svaly a preto sa nedáva na štyri...a neboj, je bežné ak sa na štyri začnú dávať deti v 10-11mesiaci a až potom sa začnú stavať popri nábytku...čo sa týka sedenia - do sedu by sa mali dávať deti až keď sú schopné sa sami pritiahnuť - to znamená žiadne ťahanie za ručičky,,,sed nerieš vôbec.....nedrž sa tabuliek, nie všetky deti sú tabulkové....dôležitá je snaha dostať sa k hračke - je jedno či sa k nej dogúla, doplazí alebo doštvornoškuje....dôležité je že skúša....neporovnávaj ho s inými deťmi, tvoj môže byť šikovnejší v inej oblasti - či vo "vnímaní", "rozprávaní" alebo v motorike....každé dieťa je šikovnejšie v niečom inom, okolo troch rokov sa to vyrovnáva.....sa aj hovorí že fázovo prebieha buď vývoj pohybu alebo myslenia tieto cykly sa striedajú - neprebiehajú súbežne....
Viete kupit fitloptu a cvicit na fitlopte s nou, cviky su aj nafotene v googli bud na brusku alebo v sede ak ju pridrziavate, uzasnou pomockou je minikuzel oranzovy ktory sa da kupit na predskolak.eu a podobne pomocky na nacvik rovnovahy v lahu a neskor sede, neskor zohnat hopsacika v podobe kona ci slonika ci cykloodrazadlo. Teraz je najdolezitejsia asi fitlopta, najviac sa da doma cvicit a hrou si to dieta najviac uziva ci na fitlopte ci v kuzeli. Pomockou na cvicenie je aj taka rolka zohnatelna v sportovych obchodoch, pripadne teraz v lete v bazeniku vo vode si to dietatko vie uzit a posilnuje svaly. Trebalo kontaktovat fyzioterapeuta asap nech sa dobehne co sa da, moj cvicil uz ako malicky vojtovku do 2.5r doma na fitlopte, hopsaciku a kuzel sme zohnali neskor ale aj v nom si to obaja uzili, skoda ze az ako 2r
@hipuska to si jej pomohla 🙂
Ahoj,máme to isté,môj mal včera 8 mesiacov..ale my vieme prečo..od narodenia mal torticolis (skrátenie krčných svalov v dôsledku zlej polohy v maternici) čo sme rozcvicili,ale zároveň má aj miernu svalovú hypotoniu,konkrétne slabsie medzilopatkove svaly a slabšie brusne svaly kvôli diastaze.Inac je v poriadku nastastie,ale na tieto vyššie vymenované problémy musíme cvičiť.Nam Vojtovka nepomohla,práve naopak.Dozvedeli sme sa to až po tom,čo mi to nedalo,a išli sme z nemocnice cvičiť súkromne..jednak bola zbytočná,lebo ináč je zdravé dieťa,najhoršie však bolo,že bola cvičena zle,a on zlým cvičením si viac osvojil nesprávne polohy,v dôsledku čoho si poskracoval tie svaly vzadu a dával sa do zaklonu.Momentalne cvičíme Bobatha,malý konečne vystrie ruky na dlane aspoň na lopte (stále to nie je ono :/ ).Pretaca sa,plazi sa,včera sa prvýkrát dal na štyri,a akoby sa posadil,už by sa ťahal aj hore,dvíha zadok,aj akoby sa chcel postaviť,on má veľmi silné nohy ale slabý vrch :/ vraj sa nemám báť,nemusí ani stvornozkovat,ale na štyri by sa mal dávať,a bude chodiť.Je to strašne na nervy,skúšam ho okrem cvikov aj učiť ako píšeš ty,ale má ma na háku,dávame loptu,uteráky pod brucho,on už na to logicky kašle,lebo sa plazi dopredu..a zlezie z toho.Toto prípadne môžeš skúsiť,buď poskladať 2 uteráky pod neho,aby mal vystreté ruky na dlane,alebo ten overball..ale u nášho to nefunguje,jednoducho sa začne smiať,urobí lietadielko,zlezie z toho dole,alebo to spod seba povytahuje 😒🤦 čo sa týka cvikov,vedela by som ti popísať,aj mozno nájdeš nieco na nete,ale na tvojom mieste by som nič neriešila,lebo zlým cvičením vieš viac uškodiť ako nijakým.Pockajte na rehabku.Ona nemusí byť pozadu,len je možno naozaj lenivsia..možno,že sa jej páči na lakťoch a kašle na dlane ;) Ak by vám predpísali Vojtovku,čo kľudne môže byť,u nás sa paušálne predpisuje len to,nemusíš sa toho báť,aj keď to vyzerá hrozne :/ ale sú deti,kt.pomoze a veľa mám na to nedá dopustit.Ja ale určite odporúčam cvičiť v súkromných centrách,radšej si priplatiť,osobne nemame dobre skúsenosti z nemocnic.Moja mama sa napr.vobec nepamätala ako sme sa dávali na dlane,vraj som ani nestvrnozkovala,iba sa rovno postavila.Je ale pravda,že ja som z generácie posadzanych "vyvankusovanych" a choditkovych deti,tak sa ani nečudujem a okrem toho,že podľa nej nám "nič nie je" mám celkom slušnú skoliozu a boľavý chrbát už teraz v tridsiatke..U nás konkrétne sa to rieši,lebo malý je pozorovaný od narodenia kvôli torticollisu a zistilo sa aj iné,že má slabšie svaly,tak musí posilovat 🙂 Vždy mi prízvukujú,že nemám porovnávať,že to dobehne,no len vieme,že je to ťažké,neporovnavat,že? :( Môžem sa spýtať,ako si rodila?Prirodzene,či cisársky?
Pediater, fyzioterapeut, vojtovka? 🤷 To je dosť pozadu, tak nebol ani môj a všetci vysilovali, že zle bude. 😂
@oblecenie99 dakujem 🙂 cvicime na valci, na uterakoch na to na haku 😁 asi to fakt necham tak lebo cvicim podla youtube a nejakych fyzio videach presne aby som jej neuskodila.od narodenia ma vo vsetkom cas.pretacat sa zacala ako 7,5 mesacna.pediatricka povedala ze je lenivsia po narodeni mala mierny hypotonus.ale na moje naliehanie nam dala kontakt na nejaku odbornicku z rehab.chcem ich vyjadrenie ja som osobne mam pocit ze.nema.este take silne rucky. Narodila sa 3 tyzdne skor, prirodzene/ vyvolavany porod.ale tehotenstvo bolo cele zle, tak ktovie ci to nema suvis 🤔
Môžem sa spýtať,odkiaľ ste?Keby východ,tak viem dať aj dobre kontakty..myslím na cvičenie.Ja som mala akutny cisársky,som presvedčená,že to má súvis.
@mogaa dakujem krasne, jasne ze sa nema porovnavat len ked vidim ze rovesnici uz stoja tak pride taky podvedomy strach 😐 do pasivneho sedu ju ani nedavam 🙂
@oblecenie99 ano vychod sme objednani do KE ale rada si necham poradit 😉
@ivangeline pozadu v com? Podla tabuliek je pozadu len v druhom vzpriameni
@jajka71 dakujem 🙂 fit loptu mame len klasicku velku taku myslite? Ci tie male? a cvicime na valci
tak najskôr má dieťa štvornoškovať a až potom sa začať stavať....podľa správnosti by so sedom malo začať až keď sa zo štyroch samo posadí alebo zo stoja si sadne....takže sed nerieš vôbec....tie deti čo skôr chodia a až potom sa naučia štvornoškovať, preskakujú najdôležitejšiu fázu....čím dlhšie dieťa štvornoškuje, tým je to lepšie pre jeho zdravý vývoj lebo sa mu prepájajú hemisféry.....správne štvornoškovanie je veľmi ťažký pohyb a veľmi dôležitý pre zdravý vývoj, takže uplne stačí ak ho dieťa zvládne do roka, čím dlhšie štvornoškuje, tým lepšie.....čo sa týka chôdze má čas do 1,5roka......preto sa deti nemajú porovnávať a veľmi netreba riešiť tabulky....ak by sa pediatrovi niečo nezdalo, dávno by vás poslal na rehabilitáciu a neurológovi
na velkej fitlopte, date babatko na brusko a posuvate dopredu a dozadu, pripadne polozit pred zrkadlo a robi "barambuc" samo sebe 🙂 rovnako tak s posadenim a drzite v pase dietatko a pohopsavate nim, ked sa vidi v zrkadle niektore ma vacsi zazitok, ine to zbytocne stresuje....je toho vela aj na nete, ako sa da cvicit, ja keby ze mam mat dvojicky zajtra, kupim kuzel hned a polozim don dedi, mali velky zazitok aj ked sa don ledva zmestili, potom sme posunuli do centra vcasnej intervencie nech sluzi dalsim detickam
No neviem,moja bola tiež "pomalšia" začala platiť (len dozadu,nikdy neplazila dopredu) asi v 9-10mesiacoch,na štyri sa dala dva týždne pred prvým rokom,do mesiaca štvornoškovala,potom sa postavila asi v 14 mesiacoch (na to začala chodiť okolo nábytku) a chodiť sama do priestoru začala v 16 mesiacoch sama. Je úplne zdravá, žiadne postihnutie, žiadne cviky a žiadne rehabilitácie,ona bola a aj je opatrná. Zato rozprávať zrozumiteľne začala oveľa skôr ako rovesníci. Momentálne má dva roky a tri mesiace a dokonca chodíme na tanečnú,je úplne zdravá ;) Nechápem prečo hneď trápiť dieťa a rodičov,že dieťa je "spomalené"
máš uplne normálne dieťa, naša tiež začala neskôr štvornoškovať, tuším až v 10mesiaci, nikdy necvičila, dostala sa všade kde potrebpvala , stavať sa začala okolo roka ale keď mala ísť do priestoru v tom momente si sadla a už štvornošky bola na druhej stane miestnosti.....teraz má 2,5roka, pohybovo je šikovnejšia ako veľa rovesníkov, ale zase s rečou sú na tom lepšie rovesníci....ono naozaj je to tak že v tých 3-4rokoch ak dieťa nemá diagnózou sa to vyrovná vo všetkých oblastiach....
@zuzipolo 😘😘😘😘😘😘 ja uplne suhlasim len ako som pisala vyssie niekedy dojdu obavy 🙂
dcéra bola pozadu....lenže u nás si to okamžite všimol pediater a veľmi rýchlo nás vyhnal na neurologiu.... V 7 mesiacoch sme už cvičili vojtovku....
Takže jednoznačne treba upozorniť pediatra....
Navrhovať ti cviky len tak cez net mi príde troška zvláštne a nezodpovedné....😉
@mogaa ona sa vsade odgula kam potrebuje😆 je velmi zvedava 😉 dakujem 🙏
@deti95060810 ja nete som si to sama hladala 😉 iniciativna mater. Pediatricka skonstatovala ze ma.svoje tempo od narodenia, ale pre moj klud mi dala kontakt na konzultaciu k rehab. Neurologiu vobec nespominala. Tak uvidime.ako to tam vyhodnotia 😉
ak potrebuješ dobrého fyzioterapeuta tak pozri túto stránku.... Sú tam aj SK
http://www.rl-corpus.cz/absolventi-kurzu/certif...
nájdeš tam aj kontakt....
Ozaj odborníci....vlastná skúsenosť.....
Moj syn sa zacal z chrbta na brusko pretacat uz ako 4 mesacny, no odvtedy vsetko robil neskor ako ine deti. Plazit sa zacal 8 mesacny, aj to ako raneny vojak, len cez jednu ruku sa tahal, nestriedal ich. Sadol si v 11 mesiacoch, chvilu na to sa postavil na nohy. Stvornozkovat zacal az tesne pred prvymi narodeninami. A to ani nehovorim, ze z bruska na chrbat sa zacal pretacat az v 13. mesiacoch. Chodit zacal mesiac potom, teraz ako 19. mesacny je ako raketa, vsade len beha, váľa sa po zemi....
@deti95060810 dakujem za tip
Nasla.som jednu z toho zoznamu co je relativne blizko nas musim si to poriadne pozriet
Niektore deti su pohodlnejsie 🙂 Mne sa maly zacal plazit az v 8. mesiacoch. Sice je to trosinku skor ako tvoje, ale nie moc. Boli sme aj u fyzio a ta to zhodnotila, ze nic mu neni, len sa mu nechce. Takze to tak moze byt aj s tvojou.
Chápem ťa,ja som bola tiež taká nervózna,že je "pomalšia" ako iné deti,ale máme super pediatričku a ubezpečila ma,že máme doma zdravého lenivca :D
My sme cvičili na fit lopte, syna to bavilo a posilňoval pri tom viacero svalov. Nie je to nic extra, len dieťa treba pridržat na lopte bud za nohy, za bedra alebo za zadok a hýbať pomaly loptou aby samo pracovalo so svojím telom ked sa bude snažiť na lopte udržať. Daj pred loptu hračky aby sa ked na nej bude, za nimi docahovala. Pozri aj na nete a na youtu.be niečo nájdeš z tých cvikov. Inak nic nasilu by som s nou nerobila, ked jej telo, kostra, svaly budú pripravené, sama sa postaví. Rehabilitačna sestra ti ukáže ako s ňou treba cvičiť. A nezúfaj, nie každé dieťa sa vyvíja podľa tabuliek, možno len potrebuje trošku pomôcť a svoje tempo. Držím palce.
Presne ako môj syn. Má 10 mesiacov, neplazi sa, nedáva sa na štyri, nevie sa sám posadiť z polohy na brušku. Pediatrička nás poslala na neurológiu, dr.ho vyšetril, robil sono mozgu cez fontanelu. Povedal že všetko je ok, len tým ze mal ako novorodenec silnú žltačku je viac lenivý. Odporučil rehabilitácie a plávanie. Teraz od septembra začíname, tak uvidíme...
My chodíme cvičiť k pani Mgr. A.Berešovej na Komenského v Kosiciach a som veľmi spokojná ;)
@diewcatqoo hej ne ??? Zboznujem take debilne “rady” 🤦♀️ Ja som raz pisala do jednej skupiny mamiciek nech ma podporia lebo moje dieta odmieta jest atd atd...a zd nech mi ani nepisu tie ktorym dieta ukazkovo papka...a co myslis ?? 2 si museli namne pohonit ego ako ich dieta naaaadherne otvara pusu
@misica821 zaujimave aj nasa mala zltacku, bola sa aj "slnit" nikdy by mi nenapadlo ze aj s tym to moze mat 😁😱
Byva na zemi? Alebo len v postieľke? Môj syn má 9 mesiacov a už stojí sám. Neter má 6 mesiacov a už popri nábytku chodí. Je veľmi šikovná