Aký vekový rozdiel je v pohode medzi deťmi?

alena2327
23. máj 2016

Ahojte mam taku otazocku mame s priatelom 3r chlapceka obaja mame 20r a ja velmi tuzim po druhom ale priatel nechce ze az pozdejsie do akeho veku je taky v pohode este vekovy rozdiel? Velmi velky nechcem :-\

emarekova
23. máj 2016

@alena2327 každému vyhovuje niečo iné,na to nie je ideálna odpoveď. My sme si to naplánovali tak,aby sa druhá narodila kúsok pred tým ako prvá nastúpi do školy. Ja som s tým bola veľmi spokojná,max. mi to vyhovovalo,pekne som sa mohla obom venovať..inak to ste boli trocha šikovní s prvým 🙂

alena2327
autor
23. máj 2016

No nebol planovany 😉

emarekova
23. máj 2016

@alena2327 ale stojí to za to,aspoň u mňa 🙂

alena2327
autor
23. máj 2016

Pravdaze 🙂 len nechcem aby bol velky rozdiel ale priatel zevaspon o 2r 🙂

emarekova
23. máj 2016

@alena2327 to už je fakt na vás.ja som tiež mala predtým stavy,že už by som chcela,hlavne keď boli všetky okolo mňa gulaté,ale som rada,že sme počkali. Teraz majú 8 a 2,vedia sa spolu zahrať atď. A hlavne mi staršia rozumovo ťahá malú dopredu,všetko po nej opakuje,tancujú spolu,pekne brble..

cerez
23. máj 2016

Ja mám presne ako @emarekova. Rozdiel medzi deťmi je 6 a pol roka. Syn sa ťahá popri staršej a ako som chcela mať rozdiel medzi deťmi 3 roky, teraz som rada, že je vekový rozdiel taký aký je.

janinah
23. máj 2016

Pracujete?máte dokončenú strednú školu?máte svoje bývanie? máte dáku fin. rezervu? popravde sa 20r. chalanovi vôbec nečudujem,že nechce ešte ďalšie dieťa,ty buď rada,že je natoľko zrelý,že sa stará o to jedno - neplánované.Osobne by som s priateľom nemala ani to jedno, s manželom áno.

alena2327
autor
23. máj 2016

Ano dokoncenu skolu mame,byvanie mame no sme v prenajme,po pravde maleho nemam snim ale s byvalim

janinah
23. máj 2016

@alena2327 choď do roboty,nech máš niečo aj ty zarobené..a ešte viac si váž,že tento sa stará o cudzie dieťa a "nevyskakuj",živiť v 20tke ženu a dve deti v podnájme? chalan rozmýšľa dobre....

alena2327
autor
23. máj 2016

Chodim do roboty 🙂

janinah
23. máj 2016

@alena2327 koľko?mesiac?🙂

0silvia0
23. máj 2016

@alena2327 myslím, že každý ti povie, že ideálny vekový je rozdiel taký, aký má práve medzi svojimi deťmi 😉 Medzi mojimi deťmi je rozdiel 2 roky a 4 mesiace a pre mňa je ideálny, lebo iný nepoznám. Chcela som mať čo najmenší rozdiel, aby si deti rozumeli a dokázali sa porozprávať, nie aby starší súrodenec mal na krku krpca. Medzi mnou a sestrou je tiež 2 roky rozdiel a boli sme vždy parťáčky. Máme ešte najmladšiu sestru, je mladšia o 11 rokov a tam ten vzťah je taký ako by som bola jej mama 🙂

sue
23. máj 2016

Neries vekovy rozdiel deti, ale tvoj vztah 😉
...dietatko si porodila v 17tich...mas len strednu školu, úplně minimalnu prax, fin.zabezpecenie ziadne, materialne tiez nie. Mas otca dietata a priatela...nemas manzela, vlastne byvanie a nie si ani velmi konkurencieschopna na trhu prace...

...chapem, ze tuzis po babatku s chalanom, ktoreho teraz lubis, ale inak nemas nic...........bud rozumna 😉

jana_eyre
23. máj 2016

kazdy vekovy rozdiel ma svoje vyhody a nevyhody a kazdemu vyhovuje nieco ine..

ja mam troch surodencov, a vekove rozdiely medzi nimi a mnou su 11, 9 a 7 rokov - rozumiem si so vsetkymi, ako mala najviac so strednou sestrou.. vobec podla mna nejde o vekovy rozdiel, ale o vybudovanie vztahu medzi detmi.. zariadte si zivot, zabezpecte sa, naber pracovne skusenosti, uzivajte si skolkara a potom planujte rozsirenie rodiny..

siska53
23. máj 2016

@alena2327 medzi mnou a sestrou je 4,5r.,to sa este dalo..
Ja mam 2r.rozdiel a pre mna super.

sabina1975
23. máj 2016

@alena2327 mam tri deti maju 23 rokov 20 rokov 2,5 roka a pre mna je to idealny stav a tak ako ti pisala @janinah najprv treba poriesit nejake oficiality napr.manzelstvo pracu financie a potom dalsie dieta

lusyke
23. máj 2016

@alena2327 Velky vekovy rozdiel nieje az taka katastrofa. Medzi mnou a sestrou je 10 rokov. Ked som bola mala tak sme sice az tak nevychadzali kedze ona uz chodila na diskoteky a ja som sa hrala s babikami...ale v dospelosti sme si k sebe nasli cestu a stali sa z nas velke kamosky. Brat je starsi o 6 rokov a s nim to bolo o nieco lepsie v detstve. Pre mamu to bolo asi vyhodne kedze sa o mna starsi surodenci dost starali. Ako moja mama vravi...vychovavala som sa pri nich sama 🙂 A inak mam kamaratku ktora mala velmi skoro dieta - dievca a po 20tich rokoch sa im narodil chlapec. Cize rozdiel 20 rokov. Dcera je uz skoro z domu a teraz maju dalsiu ratolest tak sa citia stale ako mladi rodicia 🙂 No ti surodenci maju pekny vztah aj napriek vekovemu rozdielu. No ja sama by som chcela taky vekovy rozdiel 3-4 roky.

abbey1
23. máj 2016

My máme teraz plánovaný 10 ročný rozdiel a je to úžasné. U nás 100% funguje. Mám dostatok času venovať sa obom.

seahorse27
23. máj 2016

Vo vasom veku by som pockala minimalne 5 rokov. Naco sa hrnut do dalsieho zavazku? Mas 20 rokov, tes sa z toho, ze tvoj frajer je ochotny starat sa o cudzie dieta a nevadi mu to....mozno o par rokov tomu tak nebude....alebo si ho chces poistit? Takto to u chlapov nefunguje. Neriskuj, ze ostanes sama s 2 detmi. Dajte tomu cas, financne sa zabezpecte, zadovazte si vlastne byvanie, dorieste si buducnost...a potom uvazujte o spolocnom dietati. U vas vôbec nie je priorita vekovy rozdiel medzi detmi, ale uplne ine veci. Teraz, ked pracujes, tak sa snaz odrobit co najviac rokov (plodna budes este veeeelmi dlho), nech mas cosi odpracovane a nech mas potom narok aj na matersku. Kto ta potom zamestna? Mladu mamicku s 2 malymi detmi, s praxou par mesiacov? Treba aj trosku do buducna mysliet a neriesit nepodstatne veci, ako su vekove rozdiely a pod.

aniko85
23. máj 2016

Moja čerstvá skúsenosť.doma mám 3 mesačné bábo.vekovy rozdiel medzi deťmi je 2 roky a 7 mesiacov. Pre mňa momentálne divočina..starsi vstane ako prvy cca o 7 pol 8 mej..rýchle raňajky obliekanie sa,zapnem rozpravky.zatial vstane menšie...tiež papá a obliekam hoa.trocha zadrieme.rychlo raňajkujem a chystám samu seba,co to poukladám a prichystam na cestu.cca o 10 odchádzame na ihrisko.kym prichystam oboch tak mám spotený chrbát a menšie reve ostošesť lebo nechce ciapku na hlavu.do 12 sme vonku.beham a pozorujem väčšie a zároveň dohliadam aj na menšie keď kde tu zaplace v kociku.prideme domov...vyzliekanie,obed....ccca o pol druhej dam spat starsieho....a to mám ešte šťastie že na obed spí!!!!!potom sa venujem menšiemu kým znova nezaspi...potom niečo navarim prípadne dam prať,zehlim a keď som z deti veľmi vystavená lahnem si spolu s nimi.starsi spí do 16.00 .potom znova ideme na dvor a čakáme tatina...do 19.00 sme vonku,kupanie,rozpravky.starsi chodí spat o 22.00 ani o sekundu skôr!!!!menšie je od 19.00 do 22.00 hore popripade si na max 10 minút zdriemne....menšie zaspi do tej 23.00 a spí do cca pol 6 tej...papá, zaspi a vstáva o 8 mej....musím vydržať do septembra kedy starší môže nastúpiť do škôlky....snad sa dovtedy nezblaznim

bonnie1
23. máj 2016

Mam 2r4m obe dievcata ako som chcela a pre mna je to zaberak ale i pohoda. popravde neviem si predstavit vacsi rozdiel. chcela som aby boli v prvom rade sestri, aby spolu vyrastali. lebo predsa len sestra je ine ako kamoska. a chcela som aby si mali co povedat. 10 rokov bolo pre nas moc. a ja sa venujem obom. ale tak my mame s muzom svoj vek. a k tvojej situacii- tvoj a priatelov vek, podnajom, zabezpecenie sa vyjadrovat nebudem len tolko ze poriadne ale poriadne zvaz co a ako. lebo keby daco ty ostanes s dvoma detmi sama a od dvoch rozdielnych otcov.

smutko4
20. jún 2016

Aj u mňa bol plánovaný dlhší rozdiel, je 15,5 roka a deti sa zboznuju

ettel
14. nov 2016

my máme plánovaných 8 rokov rozdiel - ja som chcela ešte väčší- a pre nás je to ideálne, teraz je už mladší na strednej škole, takže si môžem dovoliť hodnotiť.
sestra má trojročný rozdiel medzi deťmi a tiež je spokojná .
záleží ako si to doma zariadite a aký životný štýl má vaša rodina

sue
14. nov 2016

@ettel mozem sa opytat, preco vam to vyhovuje? U nas je to 7,5 a je mi hrozne hrozne luto, ze sa babo nepodarilo skor 😞

Tento rozdiel je nafigu 😞 absolutne sme tento rok a pol netravili ako rodina - 8r.chalan ma uplne ine potreby ako novorodenec 😐 stale sa jedno dieta musi prisposobovat druhemu, rodicia su rozdeleni tym padom...no...

simona826
14. nov 2016

U nas je rozdiel medzi deťmi taký, že chýba 13 dní a bol by to presne rok ☺ Máme dvoch chlapcov 2 roky a 3 roky...síce sme to tak neplánovali a zo začiatku to bol blázinec 😀 no teraz si to nevieme predstaviť inak ☺

ettel
14. nov 2016

@sue prečo nie ako rodina? plávať, turistika, opekačky, hríby.... k moru sme šli, až keď mal mladší tri roky, lebo mimino by som na pláži neopekala . tato so starším hral futbal, my s mladším sme povzbudzovali, potom si "zatrénovali " všetci traja, od štyroch rokov chodili obidvaja na ľudové tance - starší už bol samozrejme v tom čase vyššia a mladší nižšia prípravka - vystúpenia boli spoločné a aj posedenia po vystupkach a podobne.odpadli nám boje o hračky - lebo staršiaka už malé autíčka netrápili a rád sa s bratom o ne podelil , dokonca ho učil bicyklovať a už ma nič iné teraz nenapadá.mladší ho strašne obdivoval a starší zas vonku ochraňoval. doma kľud a pokoj, na každé dieťa dosť času, lebo každý mal iné nároky a v inom čase, keď malý poobede spal, ak bolo treba- poriešili sme so starším školu, potom von za druhými deckami ,ja som z rodiny s takým istým vekovým rozdielom - akurát sme dve baby , tak som vedela , prečo to takto chcem.teraz je jeden vysokoškolák a druhý na strednej, navzájom si "facebookujú", radia a občas aj online niečo zahrajú, poradia si , stále sa venujú folklóru - to je naša rodinná láska - boli spolu na východnej, na štefanskej zábave - takej ľudovej -samí folkloristi, keď príde starší s priateľkou domov na návštevu , tak sa v izbe vykecávajú všetci hlboko po polnoci, my s MM dávno zalezení spíme,neviem, čo by som ti ešte napísala, záleží ne tom, aký je váš životný štýl.

sue
14. nov 2016

Hmm 😐 u nás naozaj nedobré. Malá sa narodila, keď mal starší 7,5. Keďže bola nespavá, nejaké venovanie sa staršiemu 0bodov, žiadne múzeá, žiadna turistika, bazén prvého polroka, nič, lyžovačka tiež nie.

A stále je to tak, že jeden rodič sa venuje jednému, druhý druhému - väčšinou ani v spoločnom priestore nie.

Starší potrebuje riadny pohyb - mladá nevydrží toľko v nosiči, nevypláva 😃 v cyklovozíku tiež nie. Múzeum či galérku preletí za 3minúty, mladý by chcel aj pol dňa... O kine, divadle a pod.ani nehovoriac...

ettel
14. nov 2016

@sue možno vám bude trvať troška dlhšie, kým sa zladíte, uvidíš bude to u vás fajn, malá ho bude zbožňovať a on VEĽKÝ BRAT ju vždy a všade ochráni.možno bola babuľka náročnejšie bábätko, ale píšeš, že už má rok a pol, to už je skoro parťáčka,neviem, aké máte záujmy, ale určite nájdeš niečo, čo vás všetkých spája, držím palce.

sue
14. nov 2016

Oni sa ľúbia, nekonečne, len to nie je parťáctvo.

hettinka
14. nov 2016

@sue ja myslím, že RODINA je hlavne o tom, že sme spolu a držíme spolu, že berieme ohľad na potreby všetkých členov rodiny a 8-ročný chlapec to už musí vedieť pochopiť, že zemegula sa netočí len okolo neho a musí sa vedieť aj prispôsobiť ... to je niečo veľmi dôležité, čo dostane ako bonus k súrodencovi. Nevychovávaš predsa dvoch jedináčikov.
Ja mam rozdiel 5,5 roka a stále to je aj o prispôsobovaní, raz mne, inokedy manželovi, dcére, synovi ... tiež nemôžem povedať, že 15-ročná slečna má vždy tie isté záujmy ako 9-ročný chlapec, ale napriek tomu chodíme spolu na výlety a snažíme sa, aby si tam každý našiel "to svoje"... vždy sme spolu chodili, na prvej spoločnej dovolenke s obidvomi deťmi sme boli, ked mal syn 3 mesiace a dcére necelých 6 rokov a odvtedy každý rok. Chodili sme tak, ako sa dalo s kočíkom, s klokankou ... občas si s dcérou urobíme babskú jazdu (napr. zajtra do divadla), inokedy zasa manžel vezme syna do kina na nejakú kreslenú rozprávku, alebo kopať fotbal ... ale gro času trávime spolu.
Doteraz spomíname, ked som kočíkovala syna, ako si manžel s dcérou kupili kolieskové korčule a chodili so mnou...

Teraz, ked su už väčší, v zime chodíme lyžovať, to baví obidve deti aj manžela, ja sa prispôsobujem, šmýkam sa dolu kopcom pri detskom vleku a fotím, a teším sa, ako im to ide. Niekedy ideme do welnessu, to sa zasa vyberá tak,a by tam boli aj sauny a vírivky, ale aj nejaký tobogán pre deti.
Na dovolenke musia "vydržať" aj nejaký výlet po pamiatkach. Ja za odmenu absolvujem ich technické múzeá ...