ahojte.chcem sa vas opytat aky mate nazor ked babo spi medzi rodicmi na posteli??? vidite tam rizika??? ako vy uspavate vase babo??? a ete sa chcem opytat ci je normalne ak moj 4-mesacny syn zacal vyplazovat jazycek???
môj Maťko spinká v postieľke, na ktorej sme odmontovali bočnicu. Nakojím ho večer, otočí sa na svoju stranu, zgúľa sa do postieľky a chrní tam 🙂 v noci sa často budí, takže si ho len pritiahnem, dám prsník, znova zaspí a odgúľa sa.
moj syn spi so mnou na posteli uz 2roky 🙂 dcera naopak spala len v postielke. zavisi aj od dietatka. dcera prespala celu noc a syn sa zasa casto budil, tak bolo pohodlnejsie, aby spal pri mne. dolezite je co vyhovuje tebe a babatku 🙂
POdla mna urcite ano. Prvu dcerku som stale davala na *dobre* rady pribuznych spat do postielky, potom aj tak od cca 4 mesiaca spavala pri mne. Je to pohodlne, citis dieta, nemusis sa bat ze prestane dychat atd. Tiez sa mi dobre kojilo, nemusela som sa uplne prebrat. Ked sa mi narodi druhe, okamzite ma rezervovane miestecko pri mne v posteli a budem si to uziiiiivat 🙂 Uz ziadne vstavanie v noci z postele, ziadne preberanie sa uplne zo spanku ani plac 🙂
@flower72 Presne takto sme fungovali aj my 🙂 Postielka nasej malej ma presne matrac vo vyske nasej, tak sme sa nemuseli ani tlacit a kedykolvek sa mohla prikotulat, napit a odkotulat naspat 🙂
Moja spinká v postieľke ale to je každého vec ako komu vyhovuje 😉
Ja som najprv mávala malých pri mne-pokým boli v perinke a nezačali "pochodovať" v noci v posteli-to som už potom nespala celé noci, pretože som ich chytala, aby nespadli...bola som neskutočne unavená, a keď mi jeden v noci spadol(mal cca 4 mesiace :( ) z postele a ja som sa zobudila(zaspala som totiž už od únavy :( )na príšerný plač, tak som si povedala-NIKDY V ŽIVOTE!...samozrejme, občas som to porušila-dieťa pri matke, je úžasná vec a chýbalo mi to(keby som vtedy vedela, že jestvuje taká postielka, ktorá jednu bočnicu nemá a tou sa dá primontovať k posteli, tak neváham a kúpim)...ale bolo to tak cca raz za týždeň, a hlavne-nesmela som byť unavená...
maleho som mala do roka v kuse pri sebe , v roku isiel do postielky a bez jedineho problemu 😉
Mam dve deti a obe spavali, teda mladsi syn este spava medzi nami v posteli 🙂 starsia dcera tak spavala cca do 2 rokov, potom sme jej kupili velku postel s drevenou ohradkou a odvtedy spinka sama. Ona sa strasne vrti, ked spi, v postielke mala malo miesta. Syn robi to iste. Niekedy ho najdem medzi nami dole hlavou 🙂 niekedy po sirke. Kazde dietatko je ine. Moje sa obe casto budili v noci, takze sa mi nechcelo stale vstavat k postielke, nakojit a potom zasa zaniest naspat. Je to pohodlnejsie. Urcite je tam riziko - mozes ho privalit alebo prikryt perinou - ako sa mne raz stalo, ale to som prikryvala seba v spanku a zistila som, ze dcera bola tiez otocena dole hlavou a prikryla som ju 🙂 nastastie som si to hned vsimla. Hovori sa tomu vraj materinsky instinkt - nemalo by sa dietatku nic stat 🙂 ale jasne, ze nahoda je blbec. No nemenila by som 🙂
Vsetko zalezi na Tebe a manzelovi - nase dcery s nami, kazda osobitne, spavali do cca 15 mesiacov - dovtedy nam to vyhovovalo, najma mne kvoli dojceniu aj nocnemu vstavaniu. Potom sme ich presunuli do vlastnej izby, do velkej postele - je pravda ze sme k nim este museli vstavat, niekedy tam s nimi aj hodinu sediet, ale uz sme nechceli povolit navrat do spalne - no a v pohode si zvykli a spavalu vo svojich posteliach. Ja osobne nevidim ziadne rizika - ked sa rodic rozhodne, ze je nacase aby deti spali same, tak to proste urobi a dieta do vlastnej izby prestahuje - niekedy sa stava, ze sa rozhodne dieta skor ako matka 😉
No a usavanie? Cca do roka som obe uspavala pri dojceni, potom ich uspaval manzel - sedel pri nich, resp. zaspal skor nez ony a teraz ich uz len ulozime do posteli, dame pusku a oni sa porozpravaju, pospievaju si a zaspia samy 😀
Moja dcera prve dva mesiace vdaka refluxu spavala na mne ja som bola v polosede a ona na mne a teraz uz len sem tam inak ma stabilne miesto medzi nami a nelutujem nie je nic krajsie ako sa rano zobudit po tom sladkom tapnuti malou teplou rucickou lutujem ze svojich synov som nemala pri sebe v postely
niekde som citala ze pokial rodicia co spi s dietatom v posteli nie su na drogach al. opity nikdy svoje dieta neprilahnu, proste im to pud nedovoli....
...moja do 8 mesaicov zaspavala a spala sama v postielke vo svojej izbicke, prisla separacna uzkost a zuby tak nevie sama zaspat a v noci sa budi s placom, takze zaspava v mojom naruci bez kolisania, hojdania, spievania nosenia, lebo to nema rada a potom ju dam do postielky a ked sa vnoci zobudi s placom tak ju bravame ku nam do postele, tak je to pre nas momentalne najjednoduchsie (hlavne pre nas rodicov) ....
Ja by som mala strach, ze male zadusim, mam 4 deti, ale s uplne malinkym by som asi nespala, a ak tak na manzelskej len a ja sa neroztahujem, takze sa nebojim, ale aby dieta spalo medzi dvoma dospelymi, to urcite nie...najma muzi ten pud nemaju, a moj muz by asi batola zadlavil...
Syn mal strasne koliky, plakaval v noci cele hodiny, spal s nami defakto od zaciatku, druhu noc v porodnici spal na mne, bol dost uplakany a predrazdeny z tazkeho porodu...muz mi kolkokrat len rano hlasil, ze nas s malym "nacapal" pri kojeni a ze sme sa pri tom ani jeden nezobudili 😀 spinka s nami doteraz,koliky nas trapili.cely rok a uz by nam obom strasne chybal...a rana su uplne carovne 🙂
@livocka21 urcite je to prinos pre dieta ... syn spava pri mne od narodenia, uz v porodnici bol pri mne - personal nenamietal ... nikdy som nemala strach, ze by som ho prilahla alebo nieco podobne ... ma tri roky a 4 mesiace a stale spava pri nas 🙂
@livocka21 Starší syn spával od narodenia do cca 5-6 mesiacov vo svojej postieľke pri našej posteli, potom pri mne na posteli - dôvod: často sa v noci budil, tak to bolo praktickejšie, keďže som ho kojila a... žiadalo sa mi to, mať ho pri sebe 😵 ak to teda vyhovuje rodičom, nerušia sa navzájom, vyspia sa, prečo nie? Mladší syn spáva so mnou na posteli, manžel spí so starším vo vedľajšej izbe 😉 Čo sa týka uspávania - fungujeme na všetkom možnom - nosenie na rukách, hojdanie, pohojdávanie na fitlopte, zaspávanie pri kojení.... vždy zaberie niečo iné, vynaliezavosť má zelenú 😀 hehe a s tým vyplazovaním jazýčka je to OK. Starší prcek to robil ako 6-mesačný, už sedel v kočíku a pri prechádzke mi bolo divné, že sa na neho všetci tak usmievajú a smejú, tak som pozrela do kočíka (mala som ho v smere jazdy) a ten trpaslík tam celý čas sedel s vyplazeným jazykom 😀 😀
mna by zaujímalo, či bábätko zaspávalo s vami na brušku alebo vedľa vás na chrbátiku?????
Do 6 mesiaca určite nie, ak Vam niečo hovori kojenecka smrt. A podruhe dieta ma mat svoju postielku a svoj priestor, aj koli dychaniu, však ked traja ludia dychaju v jednej posteli a okrem toho si tam potom zvykne a potom už tažko ho date do svojej postielky či izbičke, aspon myslim podla toho čo počuvam. Moja mala spi v postielke a od šiesteho mes. vo svojej izbičke a o mnoho lepšie spi, že ju nerušime. manželovo chrapanie a tak. Ale hlavne nie koli tomu prvemu čo som pisala.
moja má 3 roky a spí so mnou a tatik v jej izbičke....v noci sa este odkopáva a este sem tam potrebuje pohladiť a takto nám to zatial vyhovuje.keby spala uz sama tak ja by som sa vôbec nevyspala lebo ako sa poznám v kuse by som bola pri nej či je o.k...nezamyslam sa nad tým či robím dobre alebo nie,tak to cítim.mám len jedno dieťa,viac nebude tak prečo si jej prítomnost neužiť.
@brady1 Zistili ze je to presne naopak, davala som uz aj link, nechce sa mi teraz hladat, ale ak bude zaujem pohladam a dam sem, nicmenej je to oficialne potvrdene, ak babo spi s mamou v posteli, synchoronizuju sa ich mozgove vlny, babetku to brani upadnut do prilis hlbokych spankov ktore by mohli byt nebezpecne, naopak jeho mozgove vlny prezradzaju relaxaciu a pocity stastia. Kym matka nie je extremne obezna alebo alkoholicka/fetacka, riziko nie je. Prave naopak riziko SIDS zvysuje odstrcenie do inej izby.
A ze si zvykne s nami v posteli, no ano, na lepsie a prirodzene sa lahko zvykne.
Ja mam odskusane aj spanie v posteli,aj spanie v postielke,ale stale tam nieco nebolo ok🙂 nskoniec sme dali prec z postielky bocnicu,mam odvtedy maleho spokojneho a seba tiez,on nema pocit,ze je zamrezovany a ja ho mam krasne poruke🙂
@brady1 6mesacne dieta same v izbicke? tak to si fakt neviem predstavit,ale samozrejme nic proti Tvojmu rozhodnutiu...a s tou kojeneckou smrtou trochu zvelicujes,nevravim,ze sa to nemoze stat,ale kazda svojpravna matka vie zhodnotit,nakolko si trufa,aby dieta spalo s nou v posteli...
@horana aj na tom možno niečo je ale podla dlhoročnych štatistik je to z totavirusou použivaneho matraca najčastejšie a druhe bolo že niektore maminki davali spat babatko na bruško a udusili sa. tak isto mi to potvrdil aj pediater. A po druhe to nie odstrčenie dietata ked spi vo svojej postielke, moja mala miluje svoju postielku a ja som bola som vždy ked ma potrebuje, lebo dvere mame otvorene. Skor si myslim že je zle pre dieta cim neskor davat do svojej izbičky, mam znamu a jej mala ma 5 a este vždy musi ist spat s nou. a poznam par pripadov čo začali učit deti spat po roku a po dvoch rokoch a bolo to vraj velmi tažke. Skor toto moze zanechat traumu na dietati, takto to bolo bez problemou a malinka sa može do ružova vyspinkat.
@jarkaleskova ja by som to určite neriskovala, konkretne bol taky to pripad aj v novinach 4mesacne dietatko spalo s rodičmi a rano sa nezobudilo, rodičia boli unaveny a nepostrehli že dietako dodychalo.
@brady1 a keby bolo samo v izbe alebo vo svojej postielke,tak to postrehnu skor? a taketo spravy su vies naco???ak by som sa mala riadit podla toho,co vidim v spravach,tak nevyjdem ani na prechadzku,lebo ma mozno zrazi auto... kazda matka nech sa zariadi tak,ako to najlepsie vyhovuje jej a dietatku....takze striktne nazory,co je dobre a co nie su aj tak neopodstanene....
@jarkaleskova však ja som pisala len pisala svoj nazor. A to su štastiky, keby bolo vo svojej postielke na novom matraci tak tomu konkretnemu sa nic nestane a ak ste si nevšimli pisala som ze do 6teho mesiaca spala u mna v izbe ale vo svojej postielke. od 6 mesiaca spi len vo svojej izbičke. Ale však ja som povedala len svoj nazor na temu. Ja konkretne som sa tak bala o svoje babo že som si kupila aj monitor dychu.
@livocka21 Podle mě je cokoli, co vyhovuje rodičům i miminku naprosto v pořádku. Osobně mi dcera spí v postýlce, protože mě v posteli ruší, ale mě teda otravuje i manžel, když se v noci navalí 😀 Co se týká uspávání, tak ze začátku houpáním a jakkoli, hlavně aby to mrňavé dítě už spalo, pak ručičkou a přítomností a dudlíkem, později začala usínat sama, teď po zahnání do peřin + přečtení pohádky vyfasuje baterku proti tmě a rodiče mají hawai 😀