Dievčatá, čo robíte ked vás permanentne deti nepočuvaju?
Mám 5r a 8r. a totálne ma ignoruju, robia si co chcú, nepočúvajú čo hovorím, ked niečo rozkážem neurobia to,aj ked poprosim neurobia to.
Dnes som to už nevydrzala a 8r. som zbila. A dalej neposlúcha.
@vulka tie pravidlá sú ale ignoruju ich.
@tretiedieta a znasaju nejake dosledky tejto ignoracie?
@tretiedieta no a co urobis, napriklad ked kazes upratat a neupracu?
Tak potom robíš chybu Ty. Musíš ich dodržiavať aj Ty. Čiže ak máte nastavené, čo majú robiť, inak ... . Tak to inak ... aj dodrž. AK vedia, že si po hraní majú odložiť hračky, lebo inak o ne prídu, tak ich po zanechaní neporiadku demonštratívne zabaľ do vreca a šup do kontajnera(je na Tebe, či to bude prsne takto, ale deti potrebujú poznať hranice).
Nasi maju nastavene pravidla.
Ak neupracu hracky ja ich im proste vezmem a tak skoro nevratim.
Ked maly mal 2.5 roka a neodpratal hracky aj po vystrahe ze pride o cumlik tak to neurobil a o cumlik naozaj prisiel. Pochopil ze co povieme to plati a nikdy cumel nepytal spat lebo vedel preco. Tak sa vlastne aj odcumloval hned sam. 😀
Ak vystroja nieco co je cez maju zakazanu telku sladosti mobil.
Ak vecer nechcu ist spat a rano potom vstavat lebo su nevyspaty tak vecer idu lahnut o hodinu skor. Ja viem ze nezaspia ale mozu sa o hodinu menej hrat a pozerat telku a hned dalsi den si to rozmyslia.
Ak nieco vyparatia a sa priznaju tak to riesime dohovorom ak to je nieco opakovane tak primeranym trestom. Ak ale nieco vyparatia a klamu a ja na to pridem trest je vacsi dlhsi a podobne.
Hned zamrzi ked jedno dieta moze cely vikend pozerat rozpravky a druhe nie.
Deti nebijeme. Skor pouzivame system akcia reakcia. Ak nieco robia cez tak si nesu nasledky.
Ale zase su aj odmenovane. Mame odmenovaci system. Ak sa ucia nad ramec povinnosti a ucia sa s tym ze to nieje nasilu so slzami atd dostanu hviezdicku. Za treningy ktore maju dostavaju hviezdicky. Ak nezistne pomahaju upratovat odkladat riady a zda sa mi ze si zasluzia odmenu dam im hviezdicku. Ak ich dostanu 30 maju odmenu na akej sme sa dohodli. Momentalne sa rozhodli ze chcu peniaze namiesto hraciek aby si nasetrili na velke lega ktore len tak nedostanu. A pri ich tempe nazbieraju na take lego tak za pol roka. 😊 a o to viac sa tesia.
Maju 5 a 8...doteraz ta posluchali? Alebo si sa teraz zobudila a ides vychovavat? Este sa to sa...prikazes - neposluchnu musi nasledovat trest....ziadne rozpravky, vziat to co maju rady. Vratit ked urobia co im kazes.
1 slovo-NEVYCHOVA.BTW dnes do polnoci maju zadarmo online webinar presne na tuto temu,zapni si to a pocuvaj.Nakdes ich na FB.
Deti si dovolia voci tebe len tolko, kolko im ty sama povolis, len tolko kolko vedia, ze mozu..... vsetko to, co maju bez dosledkov povolene skusia zakzdym, ked budi mat prilezitost. Hranice rovnake, dosledky spravania, zasady a ich dodrziavanie.... To nie.je len o tom, co im povies, ale aj ako sa voci nim spravas.
posluchali aj neposluchali,ale v poslednej dobe sú ako odtrhnutí z retaze a neposluchaju. Uz viem kde robim chybu,ked neupracu hračky tak upracem ja,lebo sa na to uz nemôzem pozerat a ked dam trest-napr.zakazem večernicky,tak sa rozrevu,slubuju,ze nabuduce uz upracu a ja im tu telku pustim ☹ Oni skusaju moje nervy,kym nepovolim,lebo zrejme vedia ze povolim a dovolim im aj to, čo zakazem. ☹ Neviem byt na nich tvrda.
dítě není pes, aby poslouchalo na povel. Potřebují, aby věděly, proč se něco děje. "Poslouchat" není nic pro ně. CHtějí být součástí toho, co se děje. Předem řekni, co chceš, co potřebuješ. Nech si to odsouhlasit. Pak na tom můžeš trvat. Pravidla je fajn s těmito většími dětmi tvořit společně, aby věděly, že jsou součástí hry. Systém neposlechneš, bude trest, je peklo. Musí vědět, proč je něco třeba dělat, na tom trvej, ale trest znamená, že to dítě dělá určitou věc jen proto, aby nebylo trestané. Ne proto, aby vědělo, že je to třeba.....proč musíš vařit? aby tě manžel neseřval? Spíše ne......
Má 12ti letého pubertáka a věř, že mi to dává v plné polní🙂). A ne, nevedeme tresty. A jde to. Ví, co je proč třeba a kdy. Důsledně si trváme na tom, co si společně dohodneme. Má docela dost povinností v domě. Myčku, drobný prádlo párovat (mě to nebaví...), třídění odpadu, starost o jeho fenku a kočku, želváka, v pokoji by bylo fajn, aby bylo kam šlápnout, když jsem dlouho v práci, nachystá na vaření, bo ho to baví. Ale rozhodně netrestáme. Neuklidíš, no comp. Blbost. Spojí si to. Uklízet musím aby byl comp. No to je peklo, že? Uklízet je fajn, abych našel všechno na svým místě.
Mrkni na nevychova - nevím, jestli sk. Ale určitě je to o tom, aby dítě vědělo, proč a co dělá. Poslouchat na slovo nebude, i tebe by to serinkalo, pardon....
co robis ked ta neposluchaju?Predpokladam ze kricis,hucis,vyhrazas sa a podobne.Rozmyslala si sa mozno v tej chvili ked ti odvravaju alebo ignoruju urlbit nadych,vydych,neist s nimi do boja,sokovat ich tym ze si sadnes k nim,poprosis ich aby si sadli tiez a v klude sa ich opytas preco si tie hracky nechcu upratat?Myslim ze by si sa mohla dozvediet zaujimave veci...A ked ti vysvetlia svoje dovody tak skusit nieco take ako ze ok ok,chapem ze to nechces preto lebo (nemas cas,chut,chces sa este chvilu pohrat...)mne vsak zalezi na tom aby tu bol nakoniec poriadok.Napada vas ako to spravit tak aby ste boli spokojne aj vy aj ja?A ak 5 a 8 rocna,velke bystre baby nedokazu vymysliet jeden obojstranne uspokojujuci navrh tak zjem kefu.To by bol v tom cert aby nie!Menej rozpravaj,viac ich pocuvaj a pytaj sa,viac sa dozvies a s tym sa da pracovat viac ako s ignoraciou ci neposluchanim.Good luck
@tretiedieta nemas byt tvrda ale dosledna. Zakazdym a rovnako, to co platilo vcera plati aj dnes a aj zajtra. Pre vsetkych rovnako a aj pre rodicov.
@tretiedieta a nemusíš být tvrdá, stačí s nimi mluvit. Jako partáci, jinak tě budou mít za megeru, co jen ječí a vyžaduje podle nich nesmysly.
@nini1010 jop. přiznat emoce. to je hodně složitý, ale důležitý. Že víš, že je to nebaví, ale je to potřeba proto, že.....
Dievčatá, dakujem za rady a nazory.
@berenika39 no tu mam troska iný názor, ja trikrát vysvetlím a dosť. Nie som zástanca nekonečného vysvetľovania prečo - to moja by s tebou viedla aj 2hodinovú debatu o dôvodoch prečo sa nedá k 5 min. robote. Na niekoho platí vysvetľovanie, na niekoho prísny pohľad a na niekoho proste ten trest ako dôsledok. Bohužiaľ pre moju argument, aby všetko bolo na svojom mieste a sa ľahko našlo nie, že 0, ale mínus 10 bodov 🙂
Tam je najlepšie sa do zdĺhavých debát nepúšťať. Ak mi z mužom napr. kvôli práci nemôžeme mladšiu odniesť do školy, a staršia má milión rečí prečo ona? Tak keď nepochopí na tretíkrát tak proste smola. Nevysvetľujem ďalej, musí a hotovo.
Ja mám veci rozdelené na také, kde si rozhodujú deti samé, potom také, že spoločne a také kde rozhodujem ja.
@janage ok. beru.
@janage u nas to iste. Vysvetlenie ze mate mat poriadok aby ste vsetko nasli nehrozi. Im to nevadi ze hladaju.
Vysvetlovat prvakovi ze sa musi ucit citat a pisat pre jeho dobro aby bol mudry zabera tak po prvi vetu v slabikari. Ale ked vie ze kym sa nepouci nebude sa koct hrat a pozerat telku lebo nema narok tak je pouceny hned. Na niektore deti proste vysvetlenia neplatia ze je to pre icb dobro. 🤷♀️
@dzina007 moja Ti rovno povie, že všetci veľký vedci mali tvorivý bordel a inteligent sa dokáže orientovať aj v neporiadku 🙂 Teda v podstate jej bordel, je znak vysokej inteligencie 🙂
Ak poviem, že kuchyňa musí byť uprataná, kým prídem z roboty, aby som mohla v čistom variť a chystať večeru a 3x za sebou vyhlási, že zabudla a musela sa učiť (je celý deň doma na online vyučku - končí cca 13:30, ja chodím cca o 17 aj neskôr ak zbehnem aj na nákup), tak veru beriem mobil aj hlas zdvihnem. Zaujímavé, že potom už vysvetľovať netreba a poriadok je za 15 minút.
@janage súhlasím, netreba vysvetľovať do nemoty, ale treba aby pocítilo dôsledky svojho konania.
@tretiedieta a presne tu robíš tú chybu - keď neupracú, poupratuješ to ty. Je zbytočné kričať a alebo dieťa zbiť, vidíš sama, že to nevedie k ničomu. 8 a 5 ročný kým neuprace, tak sa z tej izby nepohne. Prípadne použiť to, že hračky zbalíš a vyhodíš (možno len do pivnice na pár týždňov), len sa obávam, že toto by padlo na úrodnú pôdu pri tom mladšom dieťati, ale nie pri 8 ročnom. Keď raz zakážeš pozerať rozprávku, môžu prosiť a plakať koľko chcú, rozprávka nebude. Ak toto nedodržíš, prečo by ťa mali deti rešpektovať? Sú zvyknuté, že sa len vyhrážaš, ale v podstate sa nič neudeje, aj keď ťa odignorujú. Začni od zajtra inak, pred večerou im povedz, že treba poupratovať hračky. Zrejme im to pôjde jedným uchom dnu, druhým von. Zopakuj to po pol hodine druhý krát s tým, že im povieš, čo bude nasledovať, ak tie hračky neupracú (napr. nebude rozprávka v TV). Ak sa zase nič neudeje, večera, sprcha a do postele. Môžu plakať, prosiť, v žiadnom prípade sa nesmieš dať obmäkčiť. Zmena sa neudeje za dva dni, ale určite si tvoje deti všimnú, že reaguješ ináč a po pár dňoch si uvedomia, že ich konanie = dôsledok. Drž sa, snaž sa byť kľudná (aj keď nervy ako špagáty), nekrič, dávaj im najavo, že ich máš rada, aj keď neposlúchajú, ale že ak ťa budú ignorovať, následky si ponesú sami
@tretiedieta ahoj, musis hlavne odmenovat ziaduce spravanie (ci uz pochvalou alebo inak) a nielen trestat neziaduce. idealne nedavat tresty ktore nemaju s prehreskom nic spolocneho, skor nech je to priamy dosledok toho co nesplnia. Podmienovat oblubene aktivity splnenim toho co chces aby urobili, ak neurobia - mozu, je to ich volba, ale potom nemozu mat to co chceli. Zasa davaj len take veci co vies ze mas silu nepovolit .. ked ti uz tecu nervy a ty potrebujes nech mas klud aspon pri vecernicku, tak im v ten den nepovedz ze bude vecernicek az po upratani, lebo to aj tak nedodrzis a tym nezelane spravanie posilnis. Cim viac krat polavis, tym dlhsie to budes potom prerabat. Je to trosku ako s citlivym cvicenim psika .. trochu blbe prirovnanie, ale funguje to aj na ludi 🙂
@meluela nemáme psíka ☹ iba deti 🙂
@tretiedieta vedia, že nie si dôsledná a tak si vypočujú krik a spravíš to za nich🙂a život ide ďalej.Raz ich prekvap a, ak niečo nespravia vyvod dosledky a dodrz to!
@eliska13 presne! už to robím, škoda,ze som to nepochopila aj skor.
@tretiedieta aj mne to trvalo🙂
@tretiedieta my tiez nemame psika (dufam ze raz budeme) .. chcela som tym len povedat, ze zakladne behavioralne principy funguju aj na ludi a daju sa vyuzit aj citlivo a respektujuco
No nenadarmo sa odjakživa hovorilo, že "ohýbaj ma mamko, dokiaľ som ja Janko". Treba nastaviť jasné pravidlá a dodržiavať ich.