ahojte, Zaujimalo by ma, ako konkretne vam pomahal muz s novorodencom. Moj muz chodi po robote hned domov a pomaha mi (aj ked niekedy mi staci len jeho pritomnost v byte a pomaham nemusi), Zaujimalo by ma vsak, ci mam "pravo" pozadovat od neho, ze bude chodit po praci hned domov, ze ci to nie je take "xantypovske". Ako je to u vas? 😉
@erienka od narodenia prebaloval, pomahal s kupanim. Nosil na rukach, uspaval na fitlopte, chodil s nami kocikovat. Od cca pol roka uz kupe maleho vyhradne on. Teraz ma rok, zvlada okolo neho komplet servis, predovsetkym vonku sa vedia vyblaznit, mne sa tolko nechce s nim lozit po preliezkach. Z prace chodi rovno domov, pripadne ho chodime v ramci prechadzky pockat a je tomu rad.
Aj mne pomáha vo všetkom a chodí rovno domov... nakŕmi, prebalí, okúpe niekedy, alebo mi ju len prenáša do vane, z vane, do stoličky na papanie, lebo mám problém s krížami často a to je obrovská pomoc, keďže malá má už 10 kg 🙂
napodobne, ako u cikyty. Povedal, ze musi vsetko zvladnut, lebo ak by sa mi nieco stalo, tak aby vedel co a ako. Akurat mi mame dohodnute, ze jeden den cez vikend je len jeho (chodi liezt, a ked nam zabavia malu, tak chodime spolu).
@erienka moj chodil sam od seba hned po praci, prebaloval, krmil, kupal, nechal ma aj vyspat a este poslal na kavicku nech si oddychnem🙂)ako otec dokonaly
@erienka moj chodil a stale chodi z prace rovno domov. ved to je logicke kde by mal inde ist? :D pomahal zo zaciatku so vsetkym, babo sme spolu kupali, v noci prebaloval aby som nemusela vstavat z postele, ked sa maly pogrcal tak ho prezliekal, nosil, uspaval, kocikoval, ked sme isli k lekarovi tiez ho nosil vo vajicku. teraz ked je maly vacsi sa s nim hraje aj ked mu to niekedy musim pripomenut, lebo zvykne maleho dat do kresla pusti mu telku a on si pozera facebook. teraz ked maly uz kaka viac smradlave tak ho prebalujem iba ja. on prebali ked je len pocurany. myslim si ze je to samozrejmost aby manzel doma pomahal ani by som to nenazvala ze pomahal ale podielal sa spolocne na starostlivosti o babo.nielen zena ma vsetko robit. niektore si to tak zariadili ze nezapojili manzela od zaciatku do vsetkeho a potom su na to same, na dieta, na domacnost a je to smutne.. ale sami si za to mozu.
@erienka moj pride tiez vzdy z prace rovno domov, ale ja som to nikdy nevyzadovala a pomaha mi vo vsetkom, dokonca aj v domacich pracach, takze ja kym navarim, mam aj upratany byt 🙂 a kam chodi tvoj, ked z prace nejde domov? mne by neprekazalo, keby mal muz hoby ktoremu sa venuje (pravdaze okrem pitia v krcme 😀)
Moj manzel je tiez dokonaly otec , ten ked bol syn maličký tak okrem kojenia robil vsetko a je tomu doteraz kazdé poobedie ked pride domov z prace a su spolu 🙂
tak sa s nou hra a robi jej sasoviny, pratam ja, on sem - tam navari alebo urobi jest, kavu a tak, inak sama si najradsej popratam a viem ako, a sem - tam pozehli ak musi, nerad a dlho mu to trva, a co sa tyka zehlenia, vela nezehlim len co fakt treba, pri dietati na to nie je skratka cas, ale vysavat musim aj utierat prach, sme alergici spinu neznesiem
moj takisto, z prace rovno domov (sam od seba).....pomahal so vsetkym, ci prebalil, kupali sme spolu, ci s upratovanim, ci s chystanim, ci ked bolo treba po neico zbehnut do obchodu.....doteraz sa malemu venuje a hra sa s nim, ekd pride domov......absolutne ziadne vyhrady som nemala ani neamm, pomahal a pomaha ako vie....a ja si to velmi vazim! 😵
No baby, tak ten moj sa do 5 mesiacov malej ani nedoktol. On ma totiz take staromodne nazory on chodi do prace a ked pride domov ma si oddychnut, napapat sa a kuknut telku. Nikdy malu nekupal, nestaval k nej v noci a to ani raz, lebo rano ide do prace a musi byt vyspaty. Neprebaloval, ani teraz nepomaha, no proste nerobi nic. Max. sa s nou hodinku pohra a aj to uz je nervozny. V podstate aj teraz a to ma mala 2 roky som na vsetko sama a strasne mi to berie chut mat este jedno dieta, aj ked som vzdy chcela dve. No ked si pomyslim co vsetko ma znovu caka. A to nehovorim, ze treba navarit, upratat, poprat, no ved to poznate. A nahodou, ked som nervozna, tak nechape, ze s coho.
inak sme sa budeme coskoro pravdepodobne stahovat do spiskej koly praci a casu hlavne, chodi vecer domov a to je o nicom fakt, len nech mlademu schvalia uver a este nas caka prerabka a hybaj na spis
je to tak jeho dieta ako aj tvoje, nauc ho robit vsetko tak, aby si mohla o rok s pokojom odist napr. do porodnice🙂
Pomáhal mi vždy so všetkým okrem kojenia 🙂 Z práce sa vždy ponáhľa domov, nenútim ho, on jednoducho chce byť doma s rodinou..
@erienka no mne pomáhal so všetkým, skákal mi okolo zadku. Väčšinu dňa som bola na gauči v obyvke nakoľko som bola po sekcii a najviac mi vyhovovalo keď som ležala, malinkú mi nosil z jej izby keď mala papať, uspával ju v kočíku v obyvke, mne robil kávu, čaj, raňajky, obed, večeru. Vydržala som to takto len dva týždne a potom som už upratovala celý byt, práce sme si rozdelovali, aby som mala čas chodiť s malou von. Časom zistíš čo ti bude vyhovovať, alebo s čím by si chcela, aby ti manžel pomáhal tak mu to len povedz, určite neodmietne. 🙂
a stale hovorim ze matka je matka, my zeny vieme svoje, sme si vynosili, porodili, vytrapili, to nechapem ako moze byt muz na materskej to fakt
@erienkamzslim,ze kazdy OTEC sa ponahla domov k svojej rodine 😉
na babatko sme boli od zaciatku dvaja...aj v noci vstaval,on ho prebaloval...potom doniesol mne a niekedy mi aj caj urobil 😉 a ja som uz kojila,uspavala...ked bol chory,boli sme tak isto pri nom obaja...a rano sme vstavali rovnako vyspinkani 😉 on do prace.ja tiez do"prace" 😀 ....a je to tak doteraz...ked tak nad tym teraz rozmyslam...vlastne sme vsetko od zaciatku robili spolu nejako automaticky-skratka,mame dieta....tesime sa,starame sa 😉
a je to aj dobre,lebo manzel mi nikdy nepovedal,ze cooooo ty doma robis....ved si na dovolenke,mas veget,mozes si cez den pospat,atd..vie,co starostlivost o rodinu obnasa,tak si vie vazit aj moju-domacu robotu 🙂
Podla mna je to take ferove, ked muz dojde z prace rovno domov. Ty by si tiez isla hned z prace domov, ak by si uz mala dieta v skolke. Mne pomaha moj muz s velmi vela vecami, akurat to prebalovanie nerobi. Pacilo by sa mi kebyze vie maleho aj uspat (maly na rok a pol) ale zatial to viem iba ja a on sa do toho preucania tiez moc nehrnie. Raz som mu povedala, ze nech uspi ten vecer on a akonahle maly zliezat s postele a hovorit, ze ide dole, tak ho pustil, este mu aj dvere otvoril 😀 Ale inak sa nastastie pridavam k babam, co hovoria, ze ako otec je vyborny. Vidno, ze ma svojho syna naozaj rad, rad a sam od seba sa mu venuje, ked ideme na ihrisko vsetci traja, ja sedim na lavicke a on sa s nim automaticky hra. 3x do tyzdna idem podvecer cvicit a berie to automaticky, ze vtedy pride domov trosku skor a ide s malym niekam von. Takisto mu sam navari a da mu jest.
Môj nepomáhal vôbec niejako, maximálne poupratoval, ani raz ju nebol kočíkovať ani neprebalil. Moja chyba, keď povedal, že sa bojí nechala som ho. Ale teraz mu už výhovorky nepomáhajú má 4 roky malá a pekne ju stráži aj dva dni.
@erienka Moj muz chodi z prace tiez hned domov, ale nejako to nevyzadujem. Pomahal mi uz od zaciatku okrem dojcenia vo vsetkom. Ale ked chcel ist s kolegami niekam na pivo alebo sa "zabudol" v praci pri rozhovore s kolegom o technickych novinkach, tak z toho ziadnu vedu ani dramu nerobim. Kazdy ma pravo na vyventilovanie hlavy.
Teraz, ked uz su deti vacsie, mi najviac pomoze, ked vezme deti na dve hodinky von. Ja zatial upracem. Alebo vezmem deti ja a uprace on. S detmi si vie poradit vo vsetkom. S prvym synom bol dva roky na rodicovskej dovolenke, takze sa na neho mozem spolahnut. Aj dnes s malym vyrazili na par dni na prazdniny k starym rodicom.
Jasne ze pomaha, ved drobec je aj jeho 🙂 Mal by to robit sam od seba a nemala by si riesit ci mas na to pravo alebo nie
muzik moj sa tak tesil na malu, ze ked sme prisli domov z porodnice hned bola "jeho" 😉 vstaval k nej, ja som len kojila, od narodenia ju kupe len a len on (ked je v praci dlhsie, tak vtedy je moja chvila) a celkovo je plnohodnotnym rodicom, ved to dieta nie je predsa iba moje 😀
U nás je to tak, že muž pomáha s deťmi a hlavne s najmladšou 10.mesačnou dcérkou. Pomáha keď príde z práce, ale aj keď má voľno 🙂
@erienka moj nastastie chodi dobrovolne domov hned po praci (az teraz som zacala chodit do prace s malou prenho - on totiz nesoferuje), ale uplne sam a dobrovolne vypustil vsetky konicky, aj ked som mu viac krat ponukala, nech si ide zaliezt (sme vasnivi skalolezci obaja) - je to ale asi aj tym, ze som si presla a ciastocne este prechadzam poporodnou depresiou a preto nechce, aby som bola sama, a fakt mi jeho pomoc a pritomnost pomaha...malu najma uspava, dava odgrgavat, pohra sa s nou pred spanim na decke a tak...cez vikendy chodime spolu na vyletiky do okolia, na nakup, a proste motka sa okolo malej, ked treba 🙂
takze najlepsie je, ak chlapa netreba do toho tlacit, a spravi to dobrovolne (to svedci zrejme o niecom), ale urcite je treba mu "dopriat" aj oddych, ak ma zaujem...a zase, ak je to uplny "vyhybac sa" povinnostiam, toho podla mna treba aspon trooochu zapriahnut, ved dieta je oboch, nie? 🙂
Môj muž podniká a väčšinu času trávil vo firme. Bola som na chlapcov s 1,5 ročným vekovým rozdielom úplne sama,čo sa aj odzrkadlilo pri výchove-chýbala im prítomnosť otca a myslím,že aj náš vzťah to značne naštrbilo. Až keď sa mi tesne pred štyridsiatkou narodila dcérka, vstúpil si do svedomia a snaží sa pomáhať. Čo sa synov týka,neviem či si k sebe niekedy nájdu cestu....:-[
@erienka za seba zatiaľ neviem povedať, ale pomáha mi už teraz počas tehotenstva. Rozpráva sa s bruškom, obúva mi ponožky a viaže šnúrky na topánkach. Umýva riad keď nevládzem, vezme ma do reštaurácie, keď nevládzem variť, pomáha mi vstať z postele, uprace, povysáva, nakupuje so mnou výbavičku, učí sa rozdiel medzi bodikmi a dupačkami🙂)) kupuje mi Maminu a vždy donesie nejakú maškrtu z obchodu, študuje knihu Veľká kniha o matke a dieťati aby bol pripravený na kúpanie i prebaľovanie... je toho veľa🙂 Ale môžem povedať, že moja najkamoška sa vydala hneď po škole. Jej manžel bol presne taký ako popisuje
@lilka246 a ešte horší. Pri dvoch deťoch jej nikdy nepomohol ani s deťmi ani s domácnosťou. On bol ako jej tretie dieťa. Na všetko bola sama. Ani pohrať sa s nimi nevedel. Prešlo 10 rokov ich manželstva a vôbec nič sa nezmenilo...teda jedno, podala žiadosť o rozvod.
Rovnako u nás🙂 od narodenia, krmil, prebalval, v noci vstaval, uspaval, bral maleho von, na prechadzky chodime spolu, kupe ho vylucne moj partner...toto vsetko je doteraz. Dokonca mu kazdy vikend urbi vyvar, naporciuje zamrazi, aby som toho nemaka vela. Nikdy nemusim pripominat, nech kupi plienky, Lucku, mliecko - o všetkom má prehlad. Od narodenia bol s nami na každej poradni, očkovani.
@erienka prve dve baby kupal a kupe zasadne on, tuto tretiu uz ja, lebo sa kupka rano. prve dve aj uspaval, ich som nekojila, cize pekne vzal flasu a hopkal na fitlopte alebo kolisal na rukach, uspava ich vlastne doteraz ked treba. Ked som mala tazke neprespate noci a ked sa to nakopilo, poslal ma spat do inej izby a on bol v noci s dietatkom, krmil, prebaloval, uspaval. Teraz malicku kojim, takze ma v noci nezastupi, ale kym ju vecer uspavam a aj preto ze chodim spavat skoro aby som aspon co to pospala, poupratuje vecer kuchynu, nalozi umyvacku, ked je treba povysava, pomaha mi s varenim, napr. tak ze vecer osupe zemiaky alebo nakraja maso aby som na druhy den mala uz prichystane. Ak zle spime, rano berie malicku a do dalsieho krmenia je s nou a ja dospavam. Z prace ide domov, ved kde inde ma ist? jeho konickom je nastastie dom, takze aj ked napr. robi nieco v garazi alebo polieva travu alebo ako napr. prave teraz dolu v dielni chysta detom preliezky, tak je s nami
@erienka Robil všetko, okrem kojenia. Sám to tak chcel, ja som ho nikdy nenútila.. Z roboty chodil a chodí vždy rovno domov. 🙂