Ako na tvrdohlavé dieťa?

21. jún 2022

Ahojte mamičky. Chcela by som vedieť ako je najlepšie reagovať na tvrdohlavé počiny našej 4 ročnej dcérky.
Dám vam hneď príklady a povedzte mi ako by ste sa zachovali vy?
Ja som za praktizovanie “nevychovy” a snažím sa všetko s dcérou prekonzultovať a porozumieť jej ale v takých situáciách sa to proste nedá 🤯
Napríklad: na svadbe sa jej strašne páčila nevesta a chcela s ňou tancovať , 1, 2, 3x ok ale ďalšie razy som jej vysvetľovala že nemôže sa venovať nevesta len jej a ona potom zakaždým spustila histericky rev že nemôže s ňou tancovať , robila to skoro cely večer kým sme nešli domov.. ostatne deti tam behali hrali sa naháňali a žiadne tam toľko nerevalo čo naša 🙄 vysvetľovanie proste nepomohlo ….
takze “nevychova” failed
Jediný s kým pristala tancovať chvíľu bol tato… ked za ňou prišiel dedo tak spustila rev… len tak.. začala ho aj biť že nechce s ním tancovať… vkuse riešila tu nevestu že iba s ňou… a nie a nie si dať vysvetliť …
Mohla by som pisat milión príhod ale v skratke , naša dcéra aj po xy vysvetlovaniach spustí zakaždým rev - či to riešime po dobrom alebo po zlom vkuse je rev… nechce sa deliť s deťmi o hračky , všetko čo majú druhí musí mat ona, a my sme s mužom uz unavení z večného nikam nevedúceho vysvetľovania ….. prosim poraďte my sme zúfalí

marfa333
21. jún 2022

Asi by ste mali začať vychovávať....

evica17
21. jún 2022

No jedine vysvetľovať ďalej a to čo jej povieš, nedovoliť len preto že reve (napr to tancovanie s nevestou alebo iné). Proste držať si hranice a na ten rev si zvyknúť,deti proste občas plaču a ešte sa učí chápať a riadiť svoje emócie,zvládať sklamania.
A ešte mi napadlo, skús uznať jej pocity a splniť jej to aspoň v predstavách. Že: rada by si tancovala s nevestou však. Páčia s ti jej krásne šaty. Tak veľmi by som bola rada keby ste mohli tancovať spolu celú noc. Len vidíš že je tu veľa ľudí a aj oni s ňou chcú tancovať. Čo keby si tancovala s tatom alebo dedom ? ( Odporúčam prečítať knižku Ako hovoriť s deťmi by nás počúvali ...)
Bude to ťažké ale raz to prejde, len pevné nervy aby ste zvládli nevychovany metódu 🙂

evica17
21. jún 2022

@marfa333 čo to znamená vychovávať podľa teba ?

vreckovka2
21. jún 2022

Ak si presla kurzom nevychovy, tak tam toho ostalo vela nepochopeneho. Ak nepresla, tak skus prejst celym a tak skusit 🙂.

patka06
21. jún 2022

Tu naozaj cítim iba nevýchovu, v pravom zmysle slova ...neviem si predstaviť, že by vychované 4 ročné dieťa bilo svojho deda, že by hystericky plakalo, kvôli nesplnenému želaniu ...
Výchova začína od narodenia ...a 4 ročná by už mala vedieť sa správať, napr, pri hysterickom plači kvôli tancu s nevestou ...1x vysvetlím, 2x vysvetlím s dodaťkom ..ak bude plač odchádzame. 3 x plač - odchádzame

marfa333
21. jún 2022

@evica17 súhlasím s @patka06
Tu zrejme len vysvetľovanie proste nestačí. Nehovorím, ze do deti treba stále kričať a bit ich jasne ze nie, to nieje cesta k správnej výchove. Ale rázne stanoviť hranice, ak sa nepáči, ideme preč. Ak to nepomáha, sem tam jedna výchovná po zadku ešte nikomu neublížila.

beata_k
22. jún 2022

Nevychova nie je svate pismo a nefunguje na kazde dieta.
Ideme prec a hotovo, minimalne hostia by hystericky rev 4 rocneho dietata nemuseli pocuvat a nekazila by som neveste jej den.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marzuz89
22. jún 2022

@vreckovka2 presne toto mi islo hlavou ako prve.
@autorka, v tvojom pristupe nie je nic nevychovne. Ten koncept je o niecom uplne inom, bud si kurz neabsolvovala, alebo nevychovu rozumies len podla nazvu, neviem. To nie je o tom - nevychovavat. Nam nevychova velmi funguje, je to sice "diskusia s dietatom", ale v ramci jasnych pravidiel a nemennych hranic. Diskusia nie je to, co si na svadbe predviedla - v com podla teba si tam aplikovala nevychovy pristup?

Kedze pises, ze nevychova failed. Jasne, ze failed, ked ju neaplikujes. Len tu nie je aplikovana ani vychova, tak to je potom tazko 😬

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
78787878
22. jún 2022

Prestat donekonecna vysvetlovat a zacat konecne pouzivat sankcie... Kazde dieta s rodicmi je unikatna kombinacia, v ktorej treba skusat co zaberie na vychovu. V Tvojom vlastnom zaujme, pretoze hystericky sa presadzujuce dieta otravi skor ci neskor kazdu normalnu spolocnost ludi a zacnu sa Vam vyhybat.

autor
22. jún 2022

@marzuz89 no podľa nevychovy by som mala dieťaťu vysvetliť že chápem že sa jej nevesta páči ale že nemôže s ňou tancovať stále pretože sa nevesta musí venovať aj iným hosťom …. A že chápem jej rozhorčenie ale nedá sa inak….
Lenže to na ňu nezaberá , ona proste place ďalej a nič ju neukludni, keby že ju vezmem na ruky aby som ju odniesla prec tak spustí ešte väčší cirkus že ju nasilu beriem prec…. Ako som jej mala stanoviť hranice v tomto prípade podľa vas ? Rada sa priučím, preto som založila tuto diskusiu 🙂

autor
22. jún 2022

@elizabet173 no tak mi skús napísať ako by to malo byt správne podľa teba 🙂 s tými hranicami…

autor
22. jún 2022

@vreckovka2 práve včera som pozerala 1,5 hodinový kurz nevychovy o “neposlušných” deťoch a bol tam návod čo robiť … presne to som robila… nebojovala som s ňou- nepoužívala som výrazy ked neprestaneš tak niečo… snažila som sa ju pochopiť a povedala som jasne NIE …. Toto je podľa kurzu nevychovy správny postup ale nefunguje, dieťa to nepochopilo a robilo scény naďalej

anjelicek26
22. jún 2022

Nevychova je "fajn", ale len vo fungujucej kombinacii pricina - nasledok... Hore je to dobre napisane, prvy raz vysvetlim, druhy raz vysvetlim + poviem, ake to bude mat nasledky, ked nepocuvne, treti raz - splnim "vyhrazku" - dosledne, zakazdym, vzdy... nikdy sa nevyhrazam nesplnitelnymi vecami a vzdy su tie "tresty" logicke... ako tuto reves a nicis neveste den - ideme teda domov, ostatni si zasluzia peknu oslavu a nie toto pocuvat... btw. keby dvihne ruku na deda odchadzame bez varovania, toto je moc... to robi tiez bezne? Treba jasne a velmi dosledne zacat konat... logika je sice fajn, vysvetlenie je fajn, ale malym detom je to v emotivnych situaciach volakde, ze preco, proste to ci to chcu a to ci hento nechcu... stale si rodic, aby si stanovila hranice... dieta to chape - ale neakceptuje...

melanta
22. jún 2022

Jedna vec je vysvetliť. To si urobila. Ale neurobila si ďalší krok. Už to tu bolo napísané nie raz. Mala si vysvetliť, ak nepomôže, povedať že ak neprestane plakať odchádzate a ak neprestane, tak odchádzate. Naozaj odchádzate. A to nehovorím o tom, že bolo absolútne neslušné ostávať na svadbe s revúcim a evidentne nevychovaným dieťaťom. Tu je nutné napísať, že nevychovaná si aj ty.

melanta
22. jún 2022

@mamula20 možno stačí vychovávať a potom deti netreba biť. Nikdy som dcéru neudrela a vyrástla z nej správna žena. Vysvetlila som, ak nepomohlo prišiel trest, ale nie vo forme bitky. Odchod, vyhodená hračka, zákaz niečoho apod. A fungovalo to veľmi dobre. Z môjho pohľadu deti bijú len rodičia, ktorí inak vychovať nevedia, za mňa je zlyhanie rodiča miesto výchovy dieťa biť.

yoxinka
22. jún 2022

Včera som bola von s kamoškou, ktorá pracuje s rodinami, rodičmi, deťmi, je špeciálny pedagóg a hovorila mi, že ju značne znepokojuje, že ozaj dosť rodičov absolútne nemá rodičovské kompetencie a dramaticky nezvládajú nastavovanie hraníc deťom. Idú si rôzne moderné výchovné trendy, decko sa in správa ako divá zver a oni … NIČ. Asi to bude aj tvoj prípad.

melanta
22. jún 2022

@yoxinka presne tak. Vychovávať deti nie je ľahké, na druhej strane je to relatívne jednoduché. Nastaviť hranice, striktne a bez výnimky ich dodržiavať. Mať nastavené sankcie za nedodržiavanie a striktne a bez výnimky ich dodržiavať. Vytrvalosť a dôslednosť. Ale ja mám pocit, že mnohým rodičom sa to nechce. Ako táto mamička, čo radšej pokazí ľuďom svadbu ako riešiť vlastné dieťa.

autor
22. jún 2022

@melanta Nebojte sa neveste sme nič nepokazili, cez hudbu nastastie jej rev nebolo pocut …
Dobre, viem si predstaviť keby som jej povedala že odchádzame ked neprestane , nič by sa nezmenilo a teda museli by sme odísť - to by som ju mala akože ťahať za ruku po parkete až do auta alebo zobrať na ruky a s ňou kopajuc a vrešťajuc ju odniesť nasilu do auta áno? Viete ako by revala? Chytila by taký záchvat že som ju odtiaľ zobrala že by revala este ďalšie 2 hodiny…. To je akože v poriadku? A ked jej ponúknem lásku v tej chvíli že som tu pre ňu aj ked place tak to dopadne tak že ma odstrkuje a nechce aby som sa jej dotýkala

anjelicek26
22. jún 2022

Ono celkovo ocakavat, ze malicke dieta bude akceptovat kazdy logicky argument a bude to "chapat" a akceptuje pre rodica "rozumny" argument je prilis optimisticke. Dieta nema este take kompetencie, aby logika prevysila emocie tie prve roky.

Ty sa musis obrnit trpezlivostou, nech reve a vresti celu cestu do auta, aj doma, ked ma tu potrebu. Kazdy rozumny rodic, co to uvidi si povie, ze vdaka bohu, si dosledna a nedas sa ototo takymto cirkusom... Spravi to par krat a casom pochopi, ze jej to vrestanie je na dve veci a prestane... ale ty sa asi hanbis byt dosledna? Lebo cirkus? Vies, co bude v puberte s takymto pristupom? Robis jej zle do buducna, sebe tiez...

yoxinka
22. jún 2022

Presne to, čo si napísala, si mala urobiť. Tento tvoj príspevok potvrdzuje, že si z rodičov, ktorí sa až boja vychovávať, aby babenko nemalo náhodou traumu. Mám tri deti a zažila som s nimi kadečo a áno, aj som už ťahal decko v amoku cez celé obchodné centrum, lebo nebolo spôsobu, ako mu vysvetliť, že nepôjdeme do hračkárstva a keďže to slovne nešlo, pristúpili sme k činom.

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2022

A ako inak si autorka myslis, ze si s takto rozmaznanym dietatom poradis? Ci myslis, ze v puberte zrazu zacne posluchat? Nie je jednoduchsie urobit taketo razne kroky (ze napr. zo svadby odchadzate) so stvorrocnym dietatom, ako potom toto riesit s pubertackou?

78787878
22. jún 2022

Ano, presne to si mala urobit. 2 hodiny revat do nepricetna nie je OK, ale je to len dosledok Tvojej vychovy. Po par podobnych skusenostiach sa Tvoja dcera prestane vzpierat, pretoze zisti, ze jej to nepomoze presadit si svoje.

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
22. jún 2022

Dala si mne otázku, či si ju mala nasilu zobrať preč zo svadby aj keby ručala. Myslím, že už ti iné ženy odpovedali. Je evidentné, že zatiaľ výchovu absolútne nezvládaš a ideš úplne zlým smerom.

autor
22. jún 2022

@anjelicek26 no veru áno je mi to nepríjemne aby moje dieťa vrestalo pred cudzími…ale asi to budem musieť podstúpiť …..
z tej svadby je to ešte možno realizovateľné že odídem ale nie vždy sa dá odísť … potom čo v takom prípade?
Mimochodom takéto nastavovanie hraníc jej dávame často napríklad ju upozornim stále že keď sa nebude chovať slušne na návšteve - doma potom nedostane žiadny tablet … a aj som to splnila už viac krát že ho nedostala a vždy je potom aj tak zlá aj keď už pozná dôsledky …

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2022

Je Ti neprijemne, ze vresti pred cudzimi? Tak preto to natahujes? Nie je lepsie, ak sa to stane 2-3-krat a dieta sa nauci, ze vreskom nic nedosiahne? Ved prave robis vsetko preto, aby ten vresk u vas vytrval co najdlhsie.