Ako máte zorganizovanú domácnosť pri viacerých deťoch?

xlucia
24. feb 2011

zaujimalo by ma to hlavne u tych maminiek, ktore maju 2 a viac deti.
ako casto:
-periete,
-umyvate dlazky,(v lete mam piesok tusim vsade)
-umytie kupelne a wc,
- varite,(ci kazdy den, alebo na viac dni),
-zehlite,
-nakupujete a ostatne tieto bezne veci, ktore su treba
a tiez by ma zaujimalo, ako pri tom asistuju deturence.
ktore veci robia rady, napr. moj starsi naramne rad so mnou vesia pradlo a pekne, musim ho pochvalit, a obaja pomahaju v kuchyni (len ta spust po nich 😀 )

katecameron
24. feb 2011

periem kazdy den ked neperiem tak potom aj dva krat za den,dlazky umyvam asi raz tyzdenne asi kazdy druhy den iba zametam,varím kazdy den,zehlím ojedinele len ked boh da inak mam kopec pradla nakupujem podla poterby min. 4krat tyzdenne nemam rada ked sa deti mocu v kuchyni viem ze to nieje dobre ale mne to jednoducho vadí obcas upracu izbicku syn vysava vedia vyhodit smeti ist do obchodu na maly nakup a tak dalej.....

danka_ba
24. feb 2011

Ahoj - zaujímavá téma 🙂 takže:
- periem asi tak 4 - 5 krát do týždňa (mám veľkú práčku) - deti pomáhaju vešat a dávať dokopy ponožky
- dlážku každý víkned, niekedy aj cez týždeň keď sa nieco stane. Čo sa týka piesku, dala som si hneď ku vchodu koberček, nie ten najmenší ale taký cca 100x150 - tam sa musia vyzuť a ten potom len vyprášim 🙂
- kúpeľku a WX každý vikend
_ varím skoro každý deň, niekedy spravím dva druhy jedla na dva dni ... v kuchyni pomáhajú tak že miešajú, alebo im dám akože dôležitú úlohu v ich malej kuchynke .... 🙂
- žehlím príležitostne, keď si nájdem čas, alebo podľa nutnosti
- nakupujem tak cca každý druhý deň ...
k tomu chodím s mladšou 2x do týžňna na krúžky, s mladšou iba raz - nakoľko má dva krúžky v škôle
- a k tomu 3x do týždňa si zacvičím ....

xlucia
autor
24. feb 2011

@danka_ba na ake kruzky chodis s tak malymi detmi? ja som hladala a okrem plavania toho moc nie je

traktor
24. feb 2011

periem podla potreby..niekedy je to kazdy den..niekedy kazdy druhy, .., dlazka sa umyva kazdy druhy den..umyvaju ju baby 😉 , kupelna a wc sa umyva v sobotu..ak treba tak aj cez tyzden, varim kazdy den,nezehlim vôbec..mam viacej susiakov a pradlo vystieram tak, ze ho uz len poskladam /ak vsak treba vynimocne kosele a tak..tak si vyskusam, co to zehlicka je 😀 /, nakup-kazde rano chodi muz na cerstve pecivo a chlieb do obchodu + to co treba.., na velky nakup chodime spolocne do mesta, ..co robia deti...no maju to podelene...umyvaju dlazku, vynasaju smeti, odkladaju riad, obcas vesaju pradlo, ..a hlavne sa staraju o poriadok vo svojich izbach..atd..skratka..budu raz veeelmi vhodne na vydaj 😀 😉

danka_ba
24. feb 2011

@xlucia kedze mas synov tak asi tanecnu moc nie .... ze? ale s tym mladsim sa da - chodim na anglictinu pre deti, to je od 1,5 roka - kindermusic ... a potom na fit lopty a na tanecnu - ale tam chodia chlapci. Je to aby sa hybali a pod...

danka_ba
24. feb 2011

@traktor klubúk dole - 4 deti... super. Mas moj obdiv...

babulina
24. feb 2011

- perieme podla potreby ale vacsinou potom idu rovno tri pracky za sebou - detske, biele, tmave ,
- parkety umyvam raz za dva tyzdne, vysavame raz do tyzdna velkym vysavacom, ale zato malym rucnym nahanam prach snad kazdy den
- kupelnu vzdy v piatok, wc podla potreby - na to som extremne hakliva, tak niekedy aj dvakrat za den 🙂
- varit sa snazim aspon na dva tri dni, ale vdakabohu sme hojne zasobovani mamami
- nakupovat chodi mm vecer autom ked deti zaspia raz do mesiaca a potom dve hodiny vykladame veci a triedime, medzicasom len pre chleba aleb o drobnosti co sa rychlo minaju
- zehlenie - to davame na striedacku s mm, lebo tych koseli co sa u nas hromadi by jedneho zabilo

deti su male zatial starsia pomaha pri vareni, a prani, resp vesani pradla, ale za to manzel okrem varenia urobi cokolvek aj bez vyzvania z vlastnej iniciativy - miluje zehlicku a vysavac, kamosky mi casto hovoria, ze on je iny typ chlapa skratka ohrozeny druh 😀

79zuzana
24. feb 2011

periem kazdy den, ak vynecham den, tak nabuduci 2x, zehlim iba veci malickej, suche pradlo zbieraju zo susiaka chlapci, vysavame podla potreby - chlapci vysavaju svoje izby a sem tam aj obyvacku 🙂 , zmyvame raz za tyzden, wc cistim kazdy druhy den, varim kazdy den - vacsinou polotovary 🙂 , nakupy robime raz za tyzden, akurat dokupujem pecivo... vela mi vsak pomaha manzel, takze nie je to take narocne 🙂

miti
24. feb 2011

tak periem podla potreby - teda pracka
mam roboticky vysavac - kazdy den vysava umyvam podla potreby
kupelna Wc - samozrejme kazdy den
varim - kazdy den
zehlim - vsetko
deti zapajam, no zazraky su to neni zvycajne aj tak si to potajomky spravim sama 😠 Takze viac zataze ako pomoci, no pochvala musi byt.
Okrem toho chodim cvicit a mam cas i na seba

svetielkoand
24. feb 2011

Periem - večer zapnem práčku s odloženým štartom, ráno keď sa zobudím, práve doperie a povešiam (malý pomáha vešať utierky a plienky) - každý deň
Podlahy - zametám v najčastejšie používaných miestnostiach (kuchyňa, spálňa, chodba) každý deň, umývam raz do týždňa všetky izby, kuchyňu každý deň večer
WC a kúpelňa - raz do týždňa poriadne a pri umývaní zubov 😅 každý deň niečo - raz zrkadlo, raz umývadlo, raz vaňu
Varím - raz za dva tri dni viac druhov, napr. polievka, zemiaky s mäsom a zeleninové rizoto
Žehlím - raz do týždňa, najmä plienky, mm tričká, malého tričká a veci z krčivej látky, ináč sa snažím vystrieť veci už na sušiaku
Nakupujem - raz do týždňa väčší nákup, keď niečo zachýba, kúpi mm po ceste z práce, chlieb pečiem v pekárničke s odloženým štartom, takže máme ráno teplý a čerstvý
A ešte chodím do školy a nájdem si čas zájsť aj na kozmetiku, aj keď nemáme komu dať povarovať deti 🙂

bets
25. feb 2011

kedze pracujem a poobede robim rodinnu logistiku, tak prichadzame vecer neskoro, takze pocas pracovneho tyzdna nie je cas na nic. pred skorym prichodom domov a venovaniu sa domacim pracam davam prednost poobednym aktivitam a umoznujem detom, aby navstevovali kruzky a robili co ich bavi.
takze domace prace v sobotu doobeda a co sa nestihne odkladam o tyzden... ale pomaha aj manzel, aj deti.. ja vacsinou varim a popri tom periem, umyjem WC a kupelnu, oni si podelia ostatne. ale ked sa nieco neurobi, nic sa nedeje, dolezity je cas, ktory aktivne travime spolu, nie nejake domace prace.
a navyse od jari zvykneme odchadzat na vikendy prec, vtedy domace prace stoja, alebo sa urobi nevyhnutne minimum pocas pracovneho tyzdna.

xlucia
autor
25. feb 2011

@svetielkoand a kde mas teda naozaj deti v tom case? a to odchadzas od mesacneho babena?

svetielkoand
25. feb 2011

@xlucia chodim len na cvicenia, na prednasky nechodim 😉 cca 3 hodiny v piatok a v sobotu raz za dva tyzdne a prvy krat som bola pred dvomi tyzdnami, druhy krat dnes 😅 a ucim sa priebezne s malou na prse

dadis
25. feb 2011

varim cca kazdy 2.den (+- 1 den)
periem asi 5x do tyzdna
vysavame 2x do tyzdna, 1 x do tyzdna umyvame dlazky, 1x do tyzdna utieram prach, 1x do tyzdna WC+kupelna
zehlim iba najnutnejsie veci, obycajne 1x za 2 tyzdne
nakupuje vacsinou manzel, ja iba obcasne male nakupy, niekedy nakupujeme spolu
- mam to zadelene, ked varim, neupratujem, a neupratujem vzdy vsetko naraz...napr jeden WC+kupelna, jeden den vysavam, na druhy den utriem prach a zotriem dlazku...co mi dost vadi, pred detmi som si rada vsetko naraz upratala, v tomto som sa vyrazne prisposobila 😀...vychadzame mi to dennne cca 20 minut upratovacich prac, co je velmi znesitelne 😀, ...a v kuchyni tiez nerada dho obsmrdam...varim take jednoduchsie veci...aby max do 1hodiny, bolo navarene a zaroven aj poriadok v kuchyni...potom po obede uz len nahadzem riady do umyvacky..a relaxujem pri kavicke a internete
- v kuchyni sa snazime mat poriadok vzdy, v detskej izbe si upratuju deti pred jedenim, pred odchodom z domu, kazde rano "spratujem" byt...postielam, zbieram porozhadzovane veci...

xlucia
autor
1. mar 2011

@dadis a ako si deti same spracu izbu, ked su take malicke? nahadzu hracky do boxov?

bubelko
1. mar 2011

periem ked sa nazbiera pradlo. zehlim len to, co nejde do susicky, v lete viac, lebo susim vonku. a samoska kosele. nakup raz za 2 tyzdne velky, potom sa len dokupuje cerstvy chlieb, ovocie a prip. zelenina. upratujem podobne ako dadis, skratka nie cely byt naraz, vysavam 2x do tyzdna, dlazky umyvam az ked vidno flaky 😉
starsi syn si po sebe odnasa veci od stola, upratuje hracky do krabic a pomaha so swiferom (to ho bavi), tiez rad vyklada umyvacku, nakup, naklada susicku. varenie zatial nic moc 😀
mladsi zatial skor robi neporiadok, ale uz sa zacina podielat aj na upratovani hraciek.
varim vacsinou kazdy den cerstve, obcas pouzijem polotovar (rybie prsty, pizza cesto, listkove cesto, napacovane maso od masiara, hotove omacky na cestoviny a pod.), obcas, podla programu, obedujeme mimo domu. 😉

kaja73
1. mar 2011

Periem 2 krat do tyždna,1 krat do tyždna umyvam podlahu,manžel 1 krat do tyždna vysava,ja vtedy utieram prach ,kupelne a vecko- 1 krat do tyždna- robi manžel,ale občas spravim ja,varim 3-4 krat do tyždna,žehlim ked vyschne pradlo-2 krat do tyždna,bežne nakupy robi mm,ked ide z prace,vačšie chodime raz do tyždna spolu,starši syn ma na starosti svoju izbu,plus krmi večer psa a vynasa smeti.Zahradu robime spoločne-manžel robi tie pravidelne prace-polievanie,trhanie buriny,ja zas lubim organizovat a robit vačšie narazove prace-zakladanie skaliek,sadenie krikov atd.Tu mame akoby vymenenu žensku a mužsku rolu,mna piplačky nebavia,jeho zase velke zmeny.Starši syn nam pomaha.Velke narazove prace ako malovanie plotu,žaluzia robime vždy spolu.

dadis
1. mar 2011

@xlucia mame hracky rozdelene do roznych krabic...jedna krabica lego 4+, jedna duplo, jedna su iba "anglicaky", jedna iba Saskine hracky, vacsie hracky maju v policiach, potom maju jednotlivych krabiciach spolocenske hry: domino, pexeso, puzzle, take obrazkove clovece nehnevaj sa, ovocnu zahradu, knizky v polici, kreslenie v skrinke v stole...deti su od malicka naucene, ze ked sa ideme hrat s nejakou hrou, tak ostatne upraceme, malokedy sa stane, ze mame vela hier vybranych (max 2)..ono to potom aj odputava pozornost...takze ja tam vacsinou poutieram prach a povysavam, raz za cas nejaku reviziu v krabiciach+nieco zabudnute poupratujem...maly je na to zvyknuty viac-menej od malicka, aj ked on mal ovela menej hraciek...asi do 2,5r jednu velku krabicu + policku s knizkami...len potom pribudli dupla, lega, spolocenske hry...nejako postupne sme nabehli na ten krabickovy system (obycajne v original krabici od vyrobcu)...mala do toho systemu nabehla uplne automaticky...este chodit nevedela, ale upratovala vsetko 😀 ...no a jasne, ze vacsinu casu sme cela rodina v detskej izbe, hrame sa spolu, takze oni vlastne ani nemaju nejaku tuzbu vsetko to povytahovat naraz...si neviem predstavit kazdy vecer upratat vsetko naraz, to by bolo aj na mna vela...

traktor
1. mar 2011

@dadis takto to funguje aj u nas od malicka....a je to super..pohrame sa a hned si to odlozia 😉

dadis
1. mar 2011

@traktor vyhoda je, ze sa toho tolko nepostraca 😉

eva1979
1. mar 2011

ja periem asi 5 krát do týždňa, žehím (nežehlím) niekedy aj týždeň a potom nervačím, že mám toho veľa 😝 , vysávam každý deň, podlahu dole v izbách umývam každý druhý, v izbách na poschodí raz za týždeň, Wc každý deň, varím každý druhý, niekedy sa podarí až na tretí deň. Deti mi pomáhajú, malý "vysáva" aj keď to potom musím dovysávať a malá umýva dlážky, mavame akože službu, kto uprace zo stola, schovávajú riad - príbor z umývačky, takže na nedostatok pomoci sa nemôžem sťažovať 🙂

xlucia
autor
4. mar 2011

@eva1979 fuha, sikovni pomocnici 🙂

titkovamiriam
4. mar 2011

🙂 -periem kazdy den niekedy aj dva razy
-varim denne ,ale to ma baví-velmi mi pomahaju deti,ktorí už vedia variť aj sami-teda tí starší
-umyvam schody a chodbu raz za tyzden,radsej vysavam to tak dva razy do tyzdna
-nezehlím skladam/používam aviváž/ ak treba zehlit zehlí priatel!!!!!/kosele,obrusy/
-velky nakup v Metre kazde dva tyzdne -denne rozky a chleba-v nedelu nie to si upeciem,robim aj domace jogurty
-kupelka raz za tyzden vacsinou chalani-holia si hlavy tak musia 🙂,vecko asi tiez tak alebo podla potreby

kedze mam velke deti tak mozem odist z domu aj tyzden/ak ideme k marekovej babke/a najdem byt v poriadku,riady umyté-strasi maju svoje izby od 10r si ich upratuju sami

briketa
10. dec 2011

-periete - musim denne
-umyvate dlazky,(v lete mam piesok tusim vsade) - musim denne aj vysavat aj umyvat, mam pociatocneho lezunika
-umytie kupelne a wc, kupelne raz do tyzdna, detske wc obden
- varite,(ci kazdy den, alebo na viac dni) - denne
-zehlite - nikdy
-nakupujete a ostatne tieto bezne veci, ktore su treba - raz za tyzden. fdo najblizsich potravin mam dvadsat minut autom, takze som perfektne naucena vyuzivat do poslednej bodky co je doma
a tiez by ma zaujimalo, ako pri tom asistuju deturence - robia neporiadok 🙂. najstarsi si uprace izbu, je uz ako povaha velmi zorganizovany typ. dvaja mladsi este nula bodov. vsetci radi vysavaju. a hadzat do pracky je zabava.

viera27
14. dec 2011

rata sa za dalsie dieta aj manzel, ktory kvoli pracovnej zaneprazdnenosti doma nerobi nic, len obcas bordel 😀 😀 😀 ?
- Pranie: Prala som kazdy den (sme fajciari, takze vecer sa rovno vyzlecieme celi a sup vsetko do pracky). Odkedy mam pracku na 8 kg, tak max. 3* do tyzdna (biele, farebne a uteraky+postelne pradlo).
- Umyvanie dlazky: Kuchyna, kupelka minimalne 1* do tyzdna, ostatne az ked su flaky. Uprednostnujem prevenciu, bez papuc nikto ani krok a sprej na podlahy vzdy poruke 😀
- zehlim vsetko, vzdy po prani. MM nosi len kosele, tak si to pekne "uzivam".
- varim len cez vikendy. A ked sa mi nechce tak sa ideme niekde najest. Cez tyzden sme v praci a v skole a prichadzame az vecer, nie je kedy ani pre koho.
- nakupovanie: 1* do tyzdna vacsi nakup. Zbytok uz len pecivo a ovocie.
- pomoc: junior si uprace izbu a robi velke vysavanie raz do tyzdna (inak pobeham kazdy den s rucnym cely dom, kde co zahliadnem). Kedysi pomahal cez vikend, ale teraz sme tak zavaleni, ze nestihame. Chodime domov medzi 18:00 - 20:00. Raz za mesiac alebo podla potreby si zavolam tetu na upratovanie a ta mi uprace co som nestihla (okna, prach poutiera, sporak vycisti, co vidi tak to da do laty...) a my mame volno.

mummy01
15. dec 2011

Tak u nas je to takto:
-periem 2 dni v tyzdni-dokopy je to asi 5praciek
-varim väcsinou kazdy druhy den vzdy aspon na 2 dni
-vysavam prizemie kazdy den a poschodie 2x do tyzdna,umyvam podlahy cez vikend
-kupelku umyvym 2x do tyzdna a WC kazdy den
-zehlim len ked ma okolnosti prinutia 😀
-nakupujeme 1x do tyzdna velky nakup a asi 2x maly.
A deti pomahaju nasledovne-2rocny asistuje pri prani a vesani pradla a pomaha mi vylozit umyvacku a starsia 5rocna je leniva hrooooozne ale velmi ju bavi pecenie,tak kolace su jej parketa 🙂

sasenocka2
7. apr 2013

prat musim kazdy den pretoze 4 deturence toho namazu
varit musim kazdy den kedze su to hladosi 🙂
vysavam kazdy den keby som si vecer nepovysavala tak stado sliepok ma co robit 🙂
a zehlenie to iba ked musim
na nakup idem kazdy den lebo vzdy nieco treba
mam 4 dievcata tak sa ich snazim zamestnat 🙂
niekedy sa idem zblaznit ale po chvili to prejde 🙂

ninarigova
11. máj 2013

Rano vstavam minimalne 1 h pred prebudenim deticiek-rychlo upratujem.Potom ranajky,obliekanie do obchodu-pesi,nakup sup domov ,vyzliect.Postavit varit,dokoncit upratovanie medzi tym,zapnut pracku.A veget-venujem sa detom,teraz sme viac vodvore.Deti sa hraju ,a ja sa hrajkam so zahradkov,v zime hackujem-pripravujem ciapocky na jar.Vecer kupel,papkanie a sup do postielky,ja si konecne pozriem moj oblubeny serial SULTAN,ALEBO NEAKY FILM. 🙂

xlucia
autor
13. máj 2013

@sasenocka2 ako stare mas deti?

sasenocka2
13. máj 2013

@xlucia mam 12r,6r,5r,a 2,5r vsetko dievcata