Ahojte.. mate tu (alebo ste mali) prosim niektora problem ako moj drobec? Syn na 9,5m, nestvornozkuje a ani nesedi. Do pasivneho sedu ho nedavam, par dni dozadu sme boli u fyzio, skusila ho aj posadit ale hned spadol. Ukazala ako ho podporit v davani sa na 4 a este jeden cvik, lebo uprednostnuje pri nizkom sikmom sede len jednu stranu, skusam to s nim odvtedy casto ale nespolupracuje, absolutne sa nechce dat na 4, vzpiera sa, celou silou tlaci proti mne... Na 4 sa dava asi 2-3 mesiace ale len sa pohupe asi 3 sekundy a spadne. Posledne dni sa nedava ani na 4 vobec. Postavit sa vsak vie a teraz sa stale stava, hlavne o mna. Snazim sa ho v tom nepodporovat - aj na radu fyzio. Ale uz som zufala z toho ze nesedi, ze mozno stvornozkovanie vynecha pritom je dost dolezite 😩🥺... mate teda skusenosti nejake ako ja? Kedy si vase deti sadli a stvornozkovali? - myslim tie neskor, nie tie co si sadli uz v 6 mesiaci a podobne, na to sa nepytam 😅
Dakujem
naša tuším štvornoškovala až okolo 10mesiaca...ale teda štvornoškovala dlho....aj keď už sa za 2-3mesiace stavala k nábytku, bola opatrná a bála sa pustiť do priestoru, takže začala chodiť až okolo 15-16mesiaca...vždy ked stála a chcela sa presunúť tak po štyroch....ono záležíčo dieťa objaví skôr a to potom preferuje.....ale keď sa už dáva na štyri a pohupuje sa, tak je to otázka času kedy príde na to ako sa pohnúť dopredu.....takže súhlasím s tým že treba ho dávať na štyri čo najčastejšie a nepodporovať ho v stávaní.....čiže dávať na zem a hračky naokolo, bude mať snahu sa dostať k hračke - čiže simulácia hračkami
@7trisha7 malý začal stvornozkovat v roku
Môj začal stvornozkovat, až keď začal chodiť, mal rok aj dva týždne... Dovtedy sa len plazil na bruchu a chodil popri nábytku.. Ze sa ho snažíš nepodporí at, aby vstaval popri tebe atď.. No neviem, ja som s moji aj za ruky chodila, potom už len prst som mu dala a chodí a tu je... Sedieť začal tiež až keď začal chodiť... Do 12m sa len plazil a vstaval popri nás popri nábytku, chodil popri nábytku.. Keď som sa Dr.na to pýtala, povedala, že on stvornozkovanie asi aj preskočí, čím už sa stavia popri nábytku.. Tak aj bolo. Teraz ho neviem zastavit.. Ide jak šíp.. Je to moje druhé dieťa... Prvé mi začalo chodiť 2dni pred 1.narodeninami, ale ta mi stvornozkovala od 8m.. Každé dieťa je ine
@saja1 dakujem, skusim s tou plienkou aj ked obavam sa ze bude robit lietadlo alebo nohy neda na kolienka, skusali sme ho kadejako na 4 a proste nechce ani za nic, napr roztiahne ruky ako to lietadlo alebo nohy natahuje dozadu uplne, vsetko robi tak aby na tych styroch nebol 😩😢 a presne tak, nesedenie je fakt desne neprakticke 😅🙈
@mogaa no len dava sa na 4 uz velmi velmi dlho a pokrok ziadny, ani nevydrzi dlhsie sa pohupovat, ved uz tie 2-3 mesiace sa tak dava a pokrok nula bodov. Dokonca posledne dni sa tak nedava vobec 😟 on sa vsade dostane plazenim, plazi sa ako drak 😅 cize nema najmensiu potrebu dat sa na tie 4 hoci skusame tie cviky atd, ale neznasa to 😬
@elinka1051 a vsetko bolo ok? Aj ked tak neskoro zacal..
@habibim a teda problem nema ziadny? Nejake slabe brucho, chrbat, vpadnute clenky......? Totiz starsi sice tiez od 8m stvornozkoval, sedel uz v 7m , chodil v 11m a ma problemy, diastaza, slaby chrbat aj clenky zle 😒 tak sa bojim ze ked mladsi este nic nevie bude na tom potom este horsie 😩
@7trisha7 naša MUDr nič nehovorila a všetko prišlo, bol proste pomalší
@7trisha7 syn začal sedieť okolo 9 mesiaca a tiez vtedy zacal štvornozkovat. Chodili sme na Vojtovku, rehabilitačna sestra aj neurologička ma strašili, ze bude pomalší a neviem aký a nakoniec sa v 13 mesiaci postavil a odvtedy chodí sám ako veter. Do sedu ho sama nasilu nedavaj, to robis dobre, jeho kostra a svaly na to este nie su pripravené, pride to samo. Nie je ešte az tak ,,starý,, aby si sa obavala, chápem ze si robíš starosti a držím palce nech sa vam čoskoro posadí a rozbehne 🙂
@7trisha7 neporovnávaj deti...je to vyslovene o tom čo skôr objaví......ak objaví skôr chodenie tak bude preferovať chodenie, ak štvornoškovanie tak bude štvornoškovať.....neterka napr.vôbec neštvornoškovala rovno chodila .....tam nemusí byť vôbec žiadny problém a pravdepodobne ani nie je keďže ti dieťa videl fyzioterapeut.....ten by zbadal že je oslabené bruško alebo chrbátik.....dieťa urobí daný pohyb až keď sám príde na to ako ho treba urobiť....to sa urýchliť nedá ničím.....
@7trisha7 nema nič... Silné zdreavr dieťa, chvála Bohu... Tiež sa mi všade k čomu chcel dostal plazenim a plazil sa nenormalnou rýchlosťou.. Zistil, že takto do všetkého príde skôr... Keď urobil prve kociky od gauča ku mne, v 11,5m tak som neverila, sam sa pustil a potom sa púšťal takto stále a stále a zrazu pozerám, on už aj stvornozkuje,aj si sám sadne, čo predtým nebolo.. Dr.vravela,ze nemôže byť každé dieťa podľa tabuliek.. A všetko máme v poriadku...
Svagrinin malý ma 10,5m stvornozkuje od 7m, už dva týždne sa stavia popri nábytku, ale chodiť nebude skoro, pretože aj popri tom nábytku stojí na špičkách, a švagriná nerobí si z toho ťažkú hlavu..
Aj moj syn bol v hrubej motorike pozadu... pretocit sa z bruska na chrbat a opacne dokazal asi az ako 7mesacny, stvornozkovat zacal az ako 10,5mesacny, chodit zacal "az"(podla mudrych ludi v okoli🙄) ako 14 mesacny. Zaujimave ale je, ze ked som ho ako 6mesacneho posadila (bez opory), sedel pevne, natiahol sa za hrackou a zase sa vzpriamil, otocil trupom do strany bez problemov..uplne pevne. Ale sam sa posadil tiez az okolo 10mesiaca... Zato jemnu motoriku mal vybornu. Skus ho v tom vytrvalo podporovat, cvicit, ak treba a ono to pride, kazde jedno dieta je ine. Drzim palce
@nikpa no ja uz tiez rozmyslam ze na vojtovku s nim ist... uvidim co o dva tyzdne povie aj pediatricka ked budeme mat poradnu... a dakujem ❤️❤️😊
@mogaa no vraj ma slabsie svaly dole na chrbte pretoze aj ked sa dava na 4 tak potom sa mu nohy rozidu tak do stran ako zabke.. ale inak ok... Len ked pri tom stvornozkovani sa posiluju svaly a ze prepajaju hemisfery v mozgu atd 😬 zato som nechcrla nech to vynecha 😬
@janca704 dakujem ☺️ No len on sa v sede neudrzi vobec... hned spadne... jasne, cvicit s nim budem co ukazovala fyzio aj ked absolutne nespolupracuje a vzpiera sa a vrieska 😒 a to nie su ani vojtovkove cviky , aj ked uz aj nad vojtovkou uvazujem..
Maly sa zacal plazit v 8. mesiacoch. Kedze sme sa ho snazili od zaciatku podla fyzio davat na 4, zacala sa aj tak davat, ale pohupoval sa dobre 2 mesiace, kym sa pohol vpred. V 10 si aj sadol, v 11 sa postavil. Takze pokial ste boli u fyzio, nic si nezabedbala a mas proste pohodaka ako ja. 🙂
@7trisha7 susede zacala mala stvornozkovat az v roku. Aj sed. Nenutila ju, mala bola pohodacka. Skus cvik s plienkou a ked nepojde daj mu este cas. 9.5 mesiaca je malicko. Este ma cas.
Nas zacal sediet, ked mal 10 mesiacov, stvornozkovat ked mal 11, dovtedy sa len plazil a rotoval na zemi dookola, fyzio povedala, ze je ale vsetko ok, ze je len trosku pomalsi vo vyvine...v tych 11 mesiacoch sa zacal stavat aj na nozky, postupne aj nabytok obchadzal...to bol september, oktober, do Vianoc som myslela, ze aj chodit uz bude a nic 😂 zacal chodit az v aprili, mal takmer 19 mesiacov...telo proste potrebuje zosilniet a vsetko sa zacne diat v ten spravny cas 😊
@7trisha7 ako ostatne maminy,zatial by som nestresovala,moj teraz uz 12r nestvornozkoval vobec.Po tazkom porode sme cvicili vojtovku,ma hypermobilitu,vo vsetkom pohybovom bol velmi oneskoreny.Nakoniec az v skolke vsetko dobehol.Neobratna motorika mu zostala.Inak zvladol 3x tyzdenne zapasenie,od 7r plava.Ako budr rast,vsetko sa moze rapidne menit k lepšiemu,neboj.3r dcera tiez nestvornozkovala,skor sa len posuvala ako husenica ak sa jej vobec chcelo.Sediet zacala az ako 8-9mesacna.Stale je trosku neohrabana,velmi pomaha plavanie,vo vode sa uci pekne koordinovat pohyby aby sa dostala kam chce.Ale cvičenie,nenasilny pohyb,tvoja motivacia urobi velmi vela.Hlavne nebud v strese.Navstiv aj viac fyzioterapeutov atd.Vies,kazdy ma iny pohlad na vec.Nasa prva dr.bola super,nic nesilila,nesla podla tabuliek,kazde dietatko je ine a krasne z toho zaostavania syn "vyrastol".Skus byt aj vela vonku,s inymi detmi,drobec aj odpozoruje,bude skusat napodobnovat a tahat sa za inými detmi,dostat sa k niekomu so zaujimavou hrackou,do piesku.A to plavanie pre batolata je super.aspon u nas bolo poznat,ze to pomaha
@7trisha7 moja starsia stvornozkovanie napr uplne preskocila... plazila sa rychlejsie ako ine deti stvornozkuju tak ju to nejak nezaujimalo 😀 potom na 10 mesiacov uz robila prve kroky do priestoru a v 11-tich mesiacoch uz behala 😀 je zdrava ako buk ziadne oslabene svaly ani nic... mladsia ma len pol roka a ta sa nechce ani poriadne plazit este (tak silou vole da 5 cm za chrumkou) ale skusa sa uz davat na 4 😀 chrbatik ma uz teraz pevny ze doktor ju posadil za rucky pustil a ona si sedi vpohode tak len poznamenal ze sikovna 😀 a to ju doma sediet mimo mne na kolenach nedavam... to bude zasa iny pripad asi a mozno preskoci to obdobie plazenia 😀 uvidime no silit ju do nicoho nebudem.
Moja bola taká pomalšia. Ona síce keď som ju dala do pasívneho sedu, tak sedela ale sama sa nevedela posadiť ani sa dať na štyri ešte ani v 11 mesiacoch. Ona bola taká že keď som ju dala ležať na chrbát tak ležala na chrbte, keď som ju dala na brucho tak ležala na bruchu, keď som ju posadila tak sedela... Posúvala sa len tak že sa plazila dozadu. V 11 mesiacoch som s ňou šla na rehabku. Povedali, že má slabší chrbát, cvičili sme 2x do týždňa vojtovku v ambulancii, doma veľmi nie. Po mesiaci si sadla a dala sa na 4. Ako 13 mesačná začala čtvornožkovať, trošku neskôr sa postavila a chodiť sama začala 18 mesačná. Dovtedy len štvornožkovala, za ruku nechodila. Teraz ma 4 roky a nemá žiadny problém. Je opatrnejšia (v porovnaní so starším bratom) ale nič jej nechýba. Šla by som ale asi na rehabku, nech ti ju pozrú a možno pocivčia..
Moj si prvy raz sadol tesne pred prvymi narodeninami. Stvornozkoval tesne pred tym ale malo. A cvicili sme vojtovu metodu. To ale treba chodit na riadne rehabky. Ak nemas indikaciu od dr, odporucam baby plavanie. Aj na rehabkach nam to stale odporucali a pekne zosilnel
@ruzasipova
@malicka_mysicka
@krpcurik Ďakujem baby 🙂 snad máte pravdu a je len pohodák a bude to ok.. ale stresuje ma to aj tak dosť 🙈
@kubkovamama na plavanie sme prihlásení už od februára, kurz mal začať v apríli ale kvôli korone nič z toho nebolo, plávanie je v Čechách a zrušili to úplne, až od septembra začne ten kurz ☹ ale isto teda na plávanie bude chodiť, ako aj starší syn chodil 🙂 moj starší má problémy s bruchom, chrbtom (podla fyzio slabé, diastáza) vpadnuté členky ale pohybovo je práveže zdatný až až, aj veľmi rýchlo uteká atď, proste pohybovo je na tom vynikajúco ... snáď teda aj mladší bude ok :/
@cickamon vďaka, no mňa stresuje to že bude mať nejaký slabý chrbát a brucho a neviem čo všetko, snažím sa myslieť pozitívne ale do hlavy sa mi furt pchajú také zlé scénare 😀 strašné so mnou ... 😅🙄 no len syn teda neusedí sám ani sekundu 😕
@ivanapetrasova no veď hej, rozmýšlam nad vojtovkou, ešte počkám do poradne čo bude teraz v júli, poviem o tom dr a uvidím, ak nebude dovtedy vôbec žiadny pokrok tak skočím asi k inej fyzio čo robí aj vojtovku..... a ďakujem 🙂
@evkamotka na plávanie od septembra bude chodiť, mal skôr ale kvôli korone sa nedalo 😕
Môj bol predčasný, 6t skôr, vojtovka cvičená nepravidelne do 6m (potom som sa na to vykašľala), dojceny a nosený nepravidelne (ak myslíš, že to vplýva, neviem..) a plazil sa od ukončeného 7m, a v priebehu 9m si šikmo sadol a odvtedy to šlo rýchlo. Neviem, kedy dvihol bruško a stvornozkoval ale dlho bol na zemi. Stál okolo nábytku v priebehu 11m. Prvé kroky po roku aké aj tak rád stvornozkoval.. a až rok a 2m začal opatrne chodiť. Bude mať rok a pol, nedojceny,nenoseny už od cca roka, a estelen sa začína učiť behať a zvládať schodíky a lezie na všetko hore. 🙈
A môj je tiež flegma a pohodak. Spokojný chlapec.
@7trisha7 nesil to, pokiaľ sa ti v necelých 10mesiacoch stavia - je vojtovka pre neho zbytočná....vojtovka sa má používať pri deťoch čo majú problém, preskakovanie určitých vývojových fáz ale problém nie je.....a sama hovoríš že sa štyroch ti nechce byť....vojtovka je o tom, že dieťa musíš udržať v určitej polohe a tlačiť na určitý bod a vtedy stimuluješ určitý sval k pohybu......ale veľa detí na ňu reaguje "dráždivo", z dovtedy pohodových detí sú deti mrzuté, umrnčané, niektoré majú problém so spánkom....má sa dávať vyslovene ak dieťa zaostáva vo vývoji(niekoľko mesiacov, nie 1alebo 2mesiace) alebo ak má dieťa viditeľný problém napr.s tonusom
@7trisha7 naša bol na termín, aktuálne bude mat rok a stvornozkuje asi dva mesiace.. tiež sa stavala keď sa oprela o mna dlho sa ani neplazila bála som sa či je v poriadku ale bola len pohodlnejšia.. akonáhle sa začala plaziť veľa jej nechýbalo do stvornozkovania a z toho si začala sadiť aktívne tak asi po troch týždňoch až sama.. určite by som sa držala rady fyzio my sme nikde neboli len som čítala rozvijaj sa dieťatko a nič netlacila nepodporovala v nesprávnom.. dlho mi švagriná aj sestra vraveli že nebude stvornozkovat že to preskočí a behá ako divá po tých 4 ☺️
Moja to mala takto - najskor sa stavala na nohy, snazila som sa nepodporovat ju v tom, potom zacala stvornozkovat a az potom si sadla a o 2m zacala potom sama chodit
Dcerka sa dlho plazila,cca na zaciatku 9 mesiaca zacala stvornozkovat a o tyzden sa aj sama posadila.stvorkovala dlho,pred 1 rokom sa postavila a zacala prve kroky.do nicoho sme nenutili,ziadny pasivny sed nic.jedine co sme robili bolo,ze sme jej gulali oblubenu lopticku a ona za nou najprv plazila a potom stvorkovala.
@ivangeline hm neviem, dojčenie a nosenie nejak vplýva na vývoj detí? dojčí sa stále, aj staršieho som do 2r4m 😀 nosí sa sem tam, nič prehnané 🙂
@mogaa myslíš? nechcem nič zanedbať totiž :-/ dnes aj pár krokov spravil popri sedačke už .. ano viem o čom je vojtovka, suseda cvičila s malým svojim vojtovku, ukazovala mi ešte dávno pár cvikov (akože ale my sme vojtu necvičili) ..
@kvecinka321 okii ďakujem 🙂)
@lucyluv Ďakujem 🙂
@simona92101 no on keď sa plazí a dosť rýchlo tak nemá žiadny záujem a asi ani motiváciu ísť na 4 ☹ skúšame kadečo ale zatial výsledok žiadny :-/
@evkamotka nie je predčasne
@7trisha7 no pediatričke na poradni hlavne povedz že začal chodiť popri nábytku😉jednoducho preskakuje štvornoškovanie, neboj neskôr sa k nemu vráti aj keď ho už´nebude dlho používať keď začne chodiť😉 normálne zdravé dieťa...sú deti čo preskočia plazenie , ty máš dieťa čo preskočilo štvornoškovanie...neboj naučí sa aj štvornoškovať, nemusíš ho to "učiť"...vojtovka nie je potrebná
@7trisha7 nás syn nestvornozkoval vôbec, v 13 tich mesiacoch začal chodiť, potom pochopil princíp lozenia. A keby som ti ukázala aký je športovo a tanečné nadaný, by si neverila.
@eriksonka1234 ďakujem, to som radaa 🙂 .. dnes som mu dala plienku pod brucho ako mi tu jedna radila a nazdvihla som ho tak nech štvornožkuje ale on ani nevie čo s nohami a rukami, hýbe sa akoby sa plazil a nie štvornožkoval :/
@7trisha7 ahoj, moja nesedela a nestvornozkovala do 11 mesiacov tusim. Ale bola predcasna tak to je 10 korigovane. Pomohol nam takyto cvik - ked sa plazila, nadvihla som jej brusko pomocou plienky. Tri dni som s nou takto lozila po dome nic ine som nerobila. Velmi rychlo sa chytila, zacala lozit, aj si sadla. Skus mozno pomoze. Niekto povie ze nestresuj sa, ale mne prislo ze fakt zaostava, hlavne uz potrebovala nove vnemy, niekam sa dostat, vyliezt, a to nesedenie, to je extremne neprakticke 😅