Ahojte, neviete mi poradiť ako by som malého naučila aby zaspával v približne rovnakom čase? V noci spí krásne, aj celú noc, ale cez deň to je strašne rozhádzané. Ďakujem za názory 🙂 .
@radopp
On ešte nebehá 😀 . Snažím sa ho ukladať do postieľky pri prvom náznaku driemania. Aj dnes sa mi zdalo že je ospalý okolo pol jedenástej doobedu, tak som ho uložila a nič. Cumlík som mu dobrých 20 x išla dať do úst a nezaspal, dobrú hodinu tam ležal kým nezačal byť nervózny. Ťažko mi je zorganizovať si nejako deň, keď nikdy neviem kedy a ako dlho bude spať.....
ja som svojim detom nastavila rezim tak, ze som ich budila v rovnakom case, uspavala v rovnakom case, krmila v rovnakom case, chodila v rovnakom case von - korigovala som to ja a doteraz korigujem.. vsetko mame nalinkovane, len vikendy su ine, lebo chodime na vylety..
@trulinka večer zaspáva a ráno vstáva približne v rovnakom čase? Ja mám pravidelný režim s deťmi už od malička. Odkedy vstane koľko času potrebuje na to, aby sa unavil? Ked vstane napr. o 8mej, tak v takom veku vydrží dieťa hore max. 2 - 3 hod. tak by som ho dala spať o tej 10.30, záleží koľko spí, toto opakovať každý den, to dieťa si na zvykne. Dookola to isté, ráno vstať, najesť sa, zahrať sa, ísť spať.. a dookola
ahoj, my mame konecne pravidelny rezim od cca 12-13 mesiacov... skor sa mi to nepodarilo, takze neporadim, iba ak to, ze u niektorych deti je to asi velmi tazke s tym dennym spankom a rezimom...
Tak u nas doteraz je to tak a to ma 2,4 roka niekedy zaspi o 12 niekedy o 16 ..podla jeho potreby..hlavne ze vnoci sa vyspite🙂
Ahoj my už mame 3-ročnú dcérku ale mali sme podobný problém,skús ho udržať bez spánku aspoň do pól 12tej (doobeda) a potom ho daj do postieľky a odíď. Možno únavou zaspí.
Ďakujem za názory, vidím že to aj vy máte rôzne 😉
@anshelia
No ani večer už nezaspáva v rovnakom čase. Keď bol maličký, mali sme to už pekne zorganizované celkom, len potom na jeseň menili čas, tak sme začali skorej chodiť domov z prechádzok a najviac sa nám to pokazilo keď som ho 1 x uložila na noc neskôr ako obyčajne. Boli sme na návšteve a nepodarilo sa mi ho uložiť okolo tej osmej ako doma a akoby si to zapamatal a teraz nezaspi skôr ako okolo jedenástej, niekedy aj neskôr. On potom prespí v kuse aj 8 hodín, potom sa naje, prebalí a ešte si podrieme nejakú hodinku, dve. Hej, veď ja ho sledujem a keď vidím, že je nejaký unavený hneď ho dávam do postieľky, no nie vždy zaspí. Už som zrušila zaspávanie na prsníku, musí sa naučiť zaspávať aj sám. Inak je veľmi dobré dieťa, spokojné.
No kočky, idem byť za zlu....radopp @trulinka Je dobrá ešte dieťa nosiť na rukách a prechádzať sa po byte, kým sa neukľudní - takto si ho akurát naučíš na nosenie na rukách - kamoška jak opica, mala len natiahla ,,chápadlá,, zamrnčala ,,hopi,, a už ju vláčila pol dna na rukách a beda ju pustiť, to bolo kriku - samozrejme pri jednom decku nič nestihala, variť, upratať zakladný bordel. Otázka je postavená inak - nemá pravidelný režim...ja som v tomto veku dala ráno papať, prezliecť, prebaliť....trošku som niečo porobila, najedla sa tak aby ma malý videl, prihovarala sa a o cca 10:00 von do kočíka a tam zaspal, vela mamičiek mi pvoedalo že taketo detičky v kočiku okolo tej 10:00 - 11:00 im najlepšie zaspia. Dieťatko si tie ,,vnutorne,, hodiny nastavi...chce to čas. Pri druhom dieťati to bez režimu nešlo. Malý 2,5 rokov plus bábätko, domacnost.....muž v robote, babky ee, ak som chcela prežiť den bol na vlas rovnaký - ranajky, hygiena, obliecť...(ak sa dalo nahadzať do pračky, prehodiť periny) a von do parku na ihrisko. Po pobyte vonku aspon hodku sa mi fakt nestavalo, že by dieťa na obed nespalo odpadnuté🙂 ale samozrejme je to indi vindi, takto so to mala ja....uvidíme teraz pri treťom ako to sa ,,nastavíme,, na prežitie.
myslim ze to nie je taka tragedia ked dieta v taktomto veku este nema rezim. Je este malicke, pride to samo, ani dospely clovek sa nebudi vzdy v rovnaku hodinu rano, zalezi aka bola noc atd. ako velmi je clovek unaveny, preco to chceme od babatka? Ked je unaveny treba ho dat spat, samozrejme v rozumnych medziach ale nejako pevne pomaly az na minutu presne mu stanovovat rezim je nonsens 🙂
@radopp
Na rukách ho nenosím, ani keď bol maličký tak som veľmi nenosila, vtedy mi pomohla zavinovačka a hojdacie lehátko, to ho uspalo. Teraz keď má pomaly 9 kg, by som ho už ani nevydržala nanášať. A ani nechcel žeby bol tak naučený. On má dostatok spánku, je to usmievavé spokojné dieťa, len ja by som si to kus chcela cez deň lepšie nastaviť. Teraz sa mi nedá ani variť, upratujem len tak náhmatkovo keď na chvíľu zaspí.
nas ma 7 mesiacov a nie je ten rezim uplne idealny ale viac menej pravidelne chodime o 9-10 spat tak na 3 hodinky a potom sme hore uz az do vecera. od malicka velmi malo spinkal. da sa chvilu zabavit ak by chcel spat, vymyslet nejaku zabavku a uspavam cez den vzdy len vonku v kocari- inak spat nebude(resp sa zobudi za pol hodiny, je mrzut....) nam tea ako uspavadlo funguje zarucene kocar🙂
@trulinka tak netreba mu rovno nastolit rezim, ze zobudit o 6tej 😀 ja som skor myslela tak, najskor som si odsledovala po kolkych hodinach zacina byt dieta unavene a podla toho ukladala.. potom ked uz som mala vytvoreny aky - taky rezim a dieta vacsinou spavalo napr. do 7dmej, uz som ho nenechala v ine dni vyspavat do osmej.. jednoducho som kazdy den dodrzovala nejaky cas, ktory si dieta najcastejsie vybralo.. tak to u nas funguje - kazde rano o 7dmej vstat, o 9tej von, o pol 11 az 11 dnu, o pol 12tej obed, o 12 az 12:30obedny spanok atd.. ked boli mladsi, len som tam mala popridavane spanky 😀
ja osobne mam rada stereotyp, takze aj ja som spokojna ked viem co ma cez den caka a velmi sa mi to osvedcilo.. mam kludne deti, ktore vzdy vedia co ich caka..
@trulinka tiez si myslim ze pomoze hlavne pravidelny rezim. Bude ti sice chvilu trvat kym si maly nan zvykne, preto sa nevzdavaj po par neuspesnych pokusoch, on sa to casom nauci.
Nam tiez trvalo kym si maly vybudoval aky taky rezim. Ked mal cca tych 7-8 mesiacov, spaval dva krat denne, doobeda som ho nakojila okolo 10tej, potom spal cca hodinku, poobede sme chodievali von kocikovat cca okolo 4tej, to mi spal tiez cca hodinku.
Presny cas si ale radsej odsleduj sama, niekomu by bol poobedny spanok o 4tej uz neskoro, najma ak dieta chodi vecer skor spavat. Takisto miesto spanku si zvolte take ake malemu vyhovuje najviac, u nas na zaspatie poobede bol nutny kocik ale niektore deti nemaju problem v tomto veku spat aj vo svojej postielke.
Co sa spanku tyka, je fajn mat nejaky zaspavaci ritual (spievanie, kojenie, a pod.) + nemenit moc casto miesto spanku, je lepsie ked si dieta zvykne ci uz na kocik alebo idealne na postielku, proste na jedno miesto, ked ho tam ulozis, uz bude tusit ze by malo spat, to moze tiez pomoct v nastoleni spankoveho rezimu.
Drzim palce 🙂
suhlasim s lucianakoniku. ty musis dietatu vytvorit rezim tym, ze ho davas spat v priblizne rovnakych casoch a aj ked to spociatku vyzera, ze to nema efekt, ono sa to vytvori uz po niekolkych dnoch, urcite do dvoch tyzdnov. a este jedna zasada je podla dobra, citala som a mne sa osvedcila, necakat, kym je dieta uplne unavene, pri prvych znamkach unavy dat spat, ked zamrnci, parkrat zobrat, aby sa uistilo, ze je v bezpeci a znovu polozit a nauci sa sam zaspavat. a tieu treba vypozorovat, kolko hodin celkovo spi, lebo deti maju v roznom veku roznu potrebu spanku a ked si to odspi skoro cele v noci, potom je jasne, ze cez den spi velmi malo, skratka uz ma naspate. skus si k tomu pozriet nejaku literaturu - uplne staci napr. taka brozurka z porodnice, je tam vela dobrych rad, aj ked je jasne, ze deti nie su ako z knizky.
@clovis vidis, ked si spomenula tu literaturu, spomenula som si ze ked som riesila synov spanok, dost mi pomohla knizka od Anette Kast-Zahn Kazde dieta moze dobre spat. Poznala som ju bohuzial najma v suvislosti s metodou kontrolovaneho placu, preto som jej velmi dlho odolavala ale faktom je ze nie je len o tejto metode ale je v nej popisanych kopec inych zaujimavych skusenosti rodicov s detskym spankom a nastolovanim takeho spankoveho rezimu, ktory by vyhovoval rodicom aj dietatu.
ano, tu knizku poznam a je fakt, ze mnohe tie metody funguju, teda my sme ich vyskusali.
@trulinka jednoznačne musíš urobiť režim TY, ráno zobudiť o čase o ktorom chceš, aby vstával približne, najesť sa, zahrať sa a stále dookola to isté. Ked ideš na návštevu, tak ju prispôsobiť času bud ked spí, alebo ked je hore a nenarúšať ten režim. Ja som si to tak vytvorila pri staršom a robím to aj pri mladšej. Ale teraz ich mám zladených oboch. Ked náhodou niekedy dlhšie pospí, tak stále len toľko nechám spať, aby mi nenarušila ten jej režim večer.. Takže staré známe a odporúčané všetkými aj psychlógmi, že deti potrebujú režim 🙂 Dokonca ani ked sa mení čas, tak mi to nejako nenaruší, prvý den samozrejme nechám po starom, druhý posuniem o pol hodinu a další den idem už v novom čase a podla toho ako nám to vyhovovala pred tým.
@trulinka my máme režim takto, ráno vstávame o 6.30, najeme sa všetci, starší sa zahraje sám, malá sa mi nejako pomotká po byte, uvarím polievku, povysávam o 9tej chodíme von, tam sme do 11tej, malá dovtedy spí, starší sa unaví, naobedujeme sa, starší ide spať, s mladšou sa hrajeme, uvarím druhý chod obedu, starší vstane, mladšia ide spať o 14tej, starší sa naje, nachystám jesť mladšej, zahrajeme sa, malá vstane, naje sa a ideme von sa vyvetrať na hodinku, večer sa okúpu, najedia a idú spať, najprv malá o 19tej a starší o 20tej a ja si dokončujem, varím na další den, ak to nechcem robiť ráno..oni spia, ja mám klud. babky pracujú, muž chodí domov o 21 hod. 🙂
@anshelia
Fuuha, si šikovná, keď sa denne v podstate sama staráš o 2 deti. 😉 Ešte aj komplet obed navaríš... Máte to super zorganizované...No začala som si zapisovať kedy chodí spávať a ako dlho spí. Kebyže je to tak ako včera a dnes, tak je to fajn. Včera večer zaspal o cca 22.00 a spal do 7.30. Síce sa zobudil na chvíľku o 1.30, ale to som mu len podala cumlík, zakryla ho dekou a spal ďalej...Ráno sme sa nakojili, prebalili a videla som že ešte zíva, tak som ho nechala v postieľke, do hodiny zaspal a spal teda od cca 9.00 - 11.00. Ja som si za ten čas aspoň stihla čo to porobiť...Potom mal takú neskoršiu desiatu, hrali sme sa a pred druhou už začal byť mrzutý, videla som že chce spať, tak rýchlo obed, poobliekať a išli sme sa kočíkovať. Ihneď mi zaspal a spal cca od 14.10 - 15.00. Prišli sme domov okolo štvrtej. Zase prebaliť, papať a hrali sme sa. O 17.30 sa začal oškrabovať, šúchať očká, tak rýchlo šup do postieľky a spal od 17.40 - 18.30. Potom sme sa kúpali, napapali, hrali, a okolo 21.00 zase šúchal očká. Tak spí od 21.30, som zvedavá dokedy 🙂 . Zajtra pokračujem v zapisovaní časov spánku.....
@trulinka vavsina z nas co ma 2deti pomerne kratko po sebe to prosto nejak musi zvladnut. Tiez som sa bala,ako to bude s dvoma detmi,ale ked musis,tak si to zorganizujes.
Ja som malu jedine smerivala k jednemu dennemu spanku do casu,ked zvykol spavat maly,inak som ju nechala tak a jednoducho sa mi to aj tak nir vzdy podarilo. Raz nespala ona,raz maly,obcas obaja a mala zaspala neskor..idealne bolo,ked sa podarilo ich uspat oboch naraz.
Co som ale dodrziavala,bol denny rezim v tom case 2rocneho stupla. Dcerku som nechala tak a ako som pisala,pri oboch sa to ustalilo okoli 9.-10.m.,vtedy uz mali pekne zavedene v rovnakych casoch prikrmy.
A muzi vacsinou chodia neskoro..moj sice je uz o 18-18:30 doma,ale este telefonuje,este na PC a po 19:30uz chystame deti spat.. No a cez vikendy casto robi,alebo sme dakam sli... Takze vacsina z nas to ma takto....
Ono zas neskor su ine starosti ci radosti...ja som ich mala oboch doma do 4,5r.starsieho a teda citim,aky je to rozdiel mat doma 1 a mat doma 2deti. Normalne mam pocit,ze nic nerobim,hoci robim,nie som tak unavena,ako ked boli (ci su ako teraz - maly je chory) obaja doma.
@trulinka keď je človek prinútený, tak si zvykne aj na šibenicu 😀 pokiaľ nechcem byť hladná, tak navariť musím, upratať tak isto, ešte samozrejme, aj do obchodu chodím. Môj názor je, že dávať spať o 22hej je veľmi neskoro. Takto si na taký neskorý nočný spánok zvykne, suseda pod nami to robila ako ty a jej teraz 3ročný chodí spávať naraz s nimi o 22.30 a bežne ho počujem ako protestuje, že spať ešte nie. Teraz si to odsleduj ako spí a ty mu to trošku pouprav. Keby sa ti budil o tej 7.30 tak skús ho dať spať o 10tej, nech sa mu to trošičku posunie. 2 spánky by boli pre neho už ideálnejšie, kedže tie poobedné má krátke. V jeho veku som moju nechávala spať max. do 17tej, aby mi išla spať o 19tej. Teraz ju už nechávam max. do 16- 16.15 aby sa mi stihla unaviť. Cez deň ti v postielke nechce spávať?? Vtedy sa dá veľa vecí porobiť v domácnosti 🙂
@trulinka Vybehajte sa vonku na prechádzke alebo v parku s inými deťmi. Potom si ľahni na postel a on si ľahne k tebe.