4 ročný sa v noci stále pocikáva

anjika44
14. nov 2019

Môj 4ročný fešák má stále v noci plienky, lebo sa pocikáva. Inak je veľmi múdry, vie veľa básničiek, písmenká pozná, pekne rozpráva, vie aj niečo napísať, rátať do dvadsať - len to cikanie a dudlíka sa nevie zbaviť. Čo sa týka tých nocí - plienky mu už dávať nechcem, lebo už je na ne starý - či je lepšie ho raz v noci zabudiť, prípadne v polospánku dač cikať na šerblík, alebo sa na to vykašľať a keď sa pociká, tak ho to zobudí. A vraj existujú špeciálne plienky, ktoré to cikané vpijú a on bude mať mokré iba pyžamko. Neviem, či nie sú to tie, ktoré sa dávajú v nemocniciach napríklad po pôrode na posteľ. Niekto hovorí, že dieťa v noci dať cikať, iný zase, že je to dosť kruté. Nedávno sa mu to stalo poobede a pýtala som sa ho, že či to necítil, on na to, že áno, ale sa mu nechcelo sa mu vstávať. Za cikanie ho nekritizujem, len si nahlas vzychnem a dám oprať. Vďaka za rady.

maria1678
14. nov 2019

@anjika44 plienky už dávno nemal mať, len je na to zvyknutý. Treba mu to vysvetliť, ísť na wc tesne pred spaním a v noci ho dať v polospánku na nočník. Čo je kruté na tom, že ho dáš v noci na nočník? ved napoly spí. Ja som tak dávala aj moju, v lete mala 4 a už dávno ju vyše pol roka ani v noci nemusím budiť, normálne vydrží do rána.

jancika275
14. nov 2019

@anjika44 do 5 rokov je to normalne ze sa v noci pocikava. Skus ho davat v noci cikat, mojmu to napr. vobec nevadi. Netvori sa mu nejaky hormon, preto sa na to ani nezobudi. Ja som do 5 rokov davala plienky, potom uz sam nechcel. Treba dodrziavat rezim, dve hodiny pred spanim nepit, cez den vela pit, hlavne doobeda a pravidelne chodit cikat. My sme boli po 5 roku aj na vysetreniach ale nic nezistili, raz to prejde neboj.

jancika275
14. nov 2019

@maria1678 nie je to o tom ze by bol zvyknuty na plienku. Niektorym detom sa netvori hormon a s tym nic nespravis.

jancika275
14. nov 2019

@anjika44 pozri si este stranku suchapostielka.sk

lenka2710
14. nov 2019

@anjika44 ahoj,ja som malú dávala tiež cikať tesne pred spaním a o polnoci som ju tiež v spánku zobrala,posadila na wcko,vycikala sa a spala ďalej
Ale robila som to asi tak týždeň, potom som sa na to vykaslala ale odvtedy sa vôbec nepocikavala, ale mala vtedy 3 roky, už má 5, nestala sa jej v noci žiadna nehoda,ale dlllllho som ešte dávala pod plachty tie prebaľovacie podložky,aby neprecikala matrac,keby náhodou 😊

lubi40
14. nov 2019

@maria1678 pardon, ale toto je nazor cloveka, ktory vobec nema predstavu o tom, co je nocne pocikavanie sa. Vobec nesuvisi s navykom, ale s vyvojom nervovej sustavy. Mozog prosto nedostane signal, ze mechur je plny a preto sa dieta nezobudi. Neda sa to naucit, treba len pockat. Nocne pocikavanie vo veku 4 rokov je bezna vec. Statisticky sa az do 20% deti v tomto veku pocikava. Tiez mam doma chlapca, ktory ma 5 rokov a este ma na noc plienku. Posledne obdobie zacala byt sucha a nezmenila som nic.
Poznam aj deti, co mali cez den plienku a v noci sa uz davno nepocikavali...
Ja sama som sa velmi dlho pocuravala (aj na zakladnej skole). Zial pred 30 rokmi sa deti museli odplienkovat (pod vplyvom okolia) a tak som kazdu noc pocuravala postel aj napriek tomu, ze ma v noci budili. Rodicia ma bili a hresili. Skoncilo to tak, ze som im radsej nic nevravela a spavala v pocuranej posteli. Dakujem pekne, toto v zivote svojmu dietatu neurobim.

mon8060
14. nov 2019

Určite v noci aj dvakrát dat cikat. Cumeľ už dávno nemal mať.

anjika44
autor
14. nov 2019

@jancika275 Moč mu vyšetrovali asi pred mesiacom, je to ok. A o tom hormone som už niekde čitala - chytám sa ďalší týzden pozhovárat sa s jeho pediatričkou.

tslobik
14. nov 2019

@anjika44 Môj má 8 rokov a občas sa v noci pociká. Lekár povedal, že musí dozrieť....- nefrolog. Takže 4- ročný.....je úplne v norme.

anjika44
autor
14. nov 2019

@mon8060
@mon8060 to ja viem, ale ked didinku nedostane, tak spusti hrozny krik a ja si cchem ušetrit nervy, tak mu ju radšej dám - ono keby si ho vzal niekto na tyzden,, komu by nevadilo to čočo moro a udučil ho - v nevychove som čitala, že dieťa sa rozhodne samo - ale čo ako sa rozhodne ať na zakladnej škole,? Mám mu dať didinku vonu na ihrisku, aby sa mu ostané deti smiali? Aj rozprávky mu rozprávam, ako sa dieťa, ktoré má rado didinku, zmení na strašidlo, aj si tú rozprávku každy večer pyta, ale didi chce stále - pri zaspavaní, aj ked pridezo školky - nevie,. či to nemá na ukludnenie. Inak čo sa tyka budenia na cikanie - minule strašne plakal, ked ho manžel vyberal z postielky, ale nedat ho cikat, sa mi tiez nezdá, lebo neviem, ako dlho bude v mokrom. Pokial sa nenauci byt v noci suchy, ani ho nechcem davat spat do velkej postele, detská postielka sa lahšie prezlieka. 🙂

tarra6
14. nov 2019

@anjika44 moja mala na noc plienku ešte ako 5-ročná. Nikdy som ju nebudila kvôli cikaniu. Keď sme v obchode kupovali plienky, tak mi ešte pošepkala, nepovedz že sú pre mňa. Ona proste v noci tvrdo spala a pocikala sa v spaní.Dávala som jej na noc plienku, nenechala by som ju mokrú. Kým šla do školy vyšla z toho. 😉

veronikaszabova
14. nov 2019

Moja rada - kup mu velku postel a povedz mu, ze v takej spia iba velke deti. Bez plienky a a bez dudlika.. nie je mu postielka nepohodlna?
Z postele sa ti ho bude lepsie brat na wc, ako z postielky.

mon8060
14. nov 2019

@anjika44 ja neviem ako ti to... To ho chceš kojiť do 18stky?? Lebo reve?? Mne to príde skôr tak, ale neuraz sa prosím ze ty si pohodlná ho oducit a s cikaním detto. Ty si pohodlná vstať a v noci ho dat cikat.. Tak ho radšej necháš zacuraneho kým mu to nebude vadiť. Neviem co je na tom kruté dat v noci vycikat dieťa. Ved to je hygiena. Ja osobne by som sa bála ze prechladne na mechúr alebo na obličky keď ho necháš zacikaneho. O prezliekani a praní ani nepíšem radšej...

jancika275
14. nov 2019

@anjika44 kludne mu este nechaj plienky, zbytočne sa trapis s prezliekanim postele. A dudel vyhod a za par dni to pochopi, uz je dost velky.

anjika44
autor
14. nov 2019

@mon8060 ja som ho kojila maximalne jeden mesiac, jooj, niekto nepochopil - a svokra povedala, že ho mám nechat pocikaneho, že on sa zobudí, ked bude citiť, že je mokrý - ja sa tiez bojim o jeho obličky a tak s tym nesuhlasim

mon8060
15. nov 2019

@anjika44 prepáč, tak cumeľ. To ale na veci nič nemení ze ešte stále tak veľké dieťa dudluje lebo ty nemáš nervy. A svokru nepocuvaj. Urob co si ty myslíš. Ja som tiež cumeľ zobrala nedávno. Ale to môj išiel mat dva roky, to je rozdiel

julia204
15. nov 2019

Moj maly sa plienky cez den zbavil v 1,5 roku ale plienku na noc sme mali do 5rokov.. Nedavali sme pit večer, budili v noci na cikanie a nic nepomáhalo.. Neurologicka nam povedala, ze jeho nervová sústava este nie je dozreta môžme robit ci chceme, ze ak sa neprestane pocikavat do 6 rokov potom to bude riešiť.. Predpisala nam špeciálne plienky nakoľko klasické uz precikal, vybrali sme asi 4 balenia. Prestal sa pocikavat v noci sám zo dňa na den ked mal 5

anjika44
autor
15. nov 2019

@julia204 Prípadne ho motivovat - ked sa v noci nepociká, napríklad ho niekam zobat a podobne - ale povedat mu to až ráno, lebo bude z toho v noci v strese a just bude mokrá postielka

lubi40
15. nov 2019

@anjika44 prepac, ale ty stale pracujes s tym, ze on to vie ovladat, ze je to v jeho moci sa zobudit. Zial toto nemusi byt pravda. Ak prosto este nedozrel, tak mu mozes hovorit, co chces, bude sa pocikavat. On nebude v strese, lebo on sa nevie v noci zobudit. Akurat moze byt nakoniec smutny z toho, ze sa mu to zase nepodarilo a bude plakat a z toho mat stres...

julia204
15. nov 2019

@anjika44 u nas ani motivácia nepomáhala on mal stresy v škôlke deti mu zle robili možno aj s tym to malo súvis.. Tento rok je preradeny a ok, uz ma 6 tak sme rok úspešne bez plienky

anjika44
autor
1. dec 2019

na pripomenutie - Môj syn má 4 roky, dávame ho cikať v noci tak pred jedenástou a potom vydrží až do rána. Len žiaľ, vždy strašne plače, keď ho kvôli cikaniu zobudíme. Takže keď ho zobudíme, nastane plač, aj polhodinový. Keby sme ho nechali tak a pociká sa, bojím sa, že kým na to príde, lebo on spí tvrdo, tak mu prechladnú obličky. Zo psychického hľadiska je lepšie nebudieť, zo zdravotného budiť. Neviem, čo mám robiť. Vďaka

siska25
1. dec 2019

@anjika44 moj syn ma 5 rokov a tiez sa v noci donedavna pocikaval. Mohla som ho dat v noci aj cikat a aj tak bol do rana mokry. Doktor povedal, ze do 6 rokov to nema vyznam riesit. A teda ja som mu na noc plienku davala, obcas bola rano sucha, zvycajne vsak mokra, kludne si o mne niektore pomyslite, ze som leniva, ale teda ja som nemala nervy pri troch detoch denne prat a susit komplet celu postel ( obliecky, paplony). Takze za mna ak je viac noci, kedy sa pocika ako tych suchych, ja by som dala plienku.

ukulela
2. dec 2019

@maria1678 nocne pomocovanie je aj o tom, ze telo este nevylucuje urcite hormony a nervova sustava dietata este nedozrela. skratka mu to v hlave este neprepina a v spanku sa na mocenie nezobudi. pokial to pretrvava aj po cca 5-6 roku, riesi sa to liekmi (dodavanim toho hormonu) ... len tolko k vyhlaseniam, ze plienky uz davno nemal mat ...
@anjika44 porad sa s dok, ale ja davam plienku aj po porade s lekarkou. ak sa to do skoly nwupravi, nejdeme riesit. vidim na nasom, ze skratka ani pitny rezim a dosledne vycikanie pred spanim nepomaha. nebud ho nasilu, viac mu to skodi ako pomaha.

sense
2. dec 2019

@anjika44 ja som takto nosila dceru skoro do siestich ale v polospanku...rano velakrat o nicom nevedela... hlavne ak sa pocika ho nenechavaj v mokrom su deti ktorym to v noci dlsie trva zvlast ked maju tvrdy spanok

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjika44
autor
2. dec 2019

@ukulela ved áno, ale ked má tvrdý spánok a bude dlho v mokrom, to mu takisto nepomôže - alebo mám vstávať každú hodinu a kontrolovať ho, ☹ ved skúsim ho ešte zobudiť a ked znova bude chytať hysaky, tak skúsim bez plienky a bez zobudenia uprostred noci

anjika44
autor
2. dec 2019

@fidka79 ved skusim ešte ešte zobudt v noci a ked budu hysaky
pokračovat, nechám ho spat do rána bez plienky...ale ide o to, že
ked ho zobudim a dám cikat, tak potom do piatich minut zaspí
keby som vedela, že po pocikaní sa sa prebudí tak do desiatich minút a
príde mi to oznámiť, ok...ale čo ak bude spať tak tvrdo, že na to príde
až o dve-tri hodiny? Opýtam sa lekárky, aj tak pojdeme na kontrolu
po kiahnach

eliska13
2. dec 2019

@anjika44 zbavila by som sa dudlika a už vôbec mu ho nedávať po príchode zo škôlky.O pár rokov budeš riešiť zubný strojček za stovky eur.Pocikavanie nerieš buď ho budeš budiť veď mu daj vedľa postele nočník nemusí ísť na záchod, alebo daj plienku.Moj to tiež mal pár x za mesiac nebolo to noc co noc, ale on sa nezobudil ani na mokré pyžamo, tak som plienku dávala.

3petka
2. dec 2019

@anjika44 Ahoj môj má 3 a pól a mame to iste. Cez deň úplne v pohode aj cez obed. Akurát v noci tak tvrdo spi že proste plienka to istí. Skúšala som ho dávať cikat, aj bolo a sú obdobia kedy sa nepocika. Aj bez plienky bol a sa pocikal a spokojne mokrý spinkal ďalej. Keď som ho dávala cikat tak ako babka a o niečom nevedel a to si myslím že je blbosť keď si to dieťa ani nepamätá. Musí na to vyzriet podľa mna. Nejdem to nijak hrotit do 5 rokov je to úplne normálna vec....

ukulela
2. dec 2019

@anjika44 pozri, moj ma 5 a na noc davame plienku. skusili sme bez, ale ak sa kazdu druhu noc pocika, tak to nema vyznam .... niekedy vydrzi tyzden suchy, inokedy kazdy den pocikany. v plienke mu zima nie je. ja ho nechcem trapit budenim, s doktorkou sme to konzultovali, takze nijako to neriesime a cakame. aj on uz povedal, ze plienku nechce, dohodli sme sa, ze ked sa rano zobudi suchy, tak ju uz nebude musie mat. toto je naozaj nieco, za co to dieta nemoze. v tvojom pripade by som skor riesila cumel a prsnik, az potom pripadne pocikavanie - ale plati co som pisala. ak to nie je zdravotny problem, dietatu musi dozriet nervova sustava, ono za to nemoze.