1,5 ročné dieťa neznesie špinu

zo_ja
15. júl 2021

Ahojte mamičky. Chcela by som sa opýtať, či má niektorá z Vás podobnú skúsenosť a ak áno, ako ste to riešili/neriešili a či z toho detičky napokon vyrástli.
Moja 1,5 ročná dcérka doslova neznesie špinky, mušky a pod. Ani neviem ako to vysvetliť, tak skúsim uviesť pár príkladov z praxe.
Keď sme jej napustili bazénik s vodou na chalupe, všetko bolo fajn, kým do vody nenalietali mušky, príp. kým si tam nenanosila kúsok trávy tým, že vychádzala a vchádzala opakovane do bazéna. Akonáhle si všimla, že na vode niečo pláva, dostala amok, začala plakať a okamžite chcela ísť vonku.
Keď sme boli na jednej akcii, kde bol skákací hrad pre malé detičky,chcela veľmi ísť a pohrať sa tam.
Akonáhle si ale všimla, že sú tam mušky, príp. že tam deti nanosili nejaké špinky z topánok a pod. , tak hneď bol oheň na streche a okamžite sme museli ísť odtiaľ preč.
Keď má muž na sebe tričko, ktoré má dierku, nejakú špinku, fliačik od vody, tak hneď na to upozorňuje prstekom, nepáči sa jej to a hneď ide do skrine a donesie mužovi čisté tričko, že sa má prezliecť.
Keď si kreslíme na papier a omylom sa popíše farbičkami po rukách, či nohách, hneď začne plakať a chce, aby som jej to umyla.
Naozaj neviem, ako mám na to reagovať. Vysvetľovanie nepomáha, k prehnanej čistote ju nevedieme a aj napriek tomu máme tento problém. Ak máte pre mňa nejaké rady, ako to zvládnuť, budem Vám veľmi vďačná.

didi2102
15. júl 2021

@zo_ja to s tým bazénom sa mi stalo pred dvoma dňami u3rocneho, nechytí chleba na ruky lebo je mokry-sunka,pomazánka keď chcem aby jedol aaasoon pečivo sám,musí to byť suchá buchta 😄 atď neriesim,poviem,muchu vyhodím,jedlo mu dam nemokre 😁 a nech nemrauci 🤯😬👍

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janickacrazy
15. júl 2021

@zo_ja Nejak špeciálne by som to neriešila. Mám tiež také dieťa, neznáša špinu od malička. No podľa mňa to má aj svoje výhody, napr. môj sa nikdy nezaspini v piesku, do blata nevkročí, dáva si pozor na veci. Má už päť rokov a je to už oveľa lepšie ako keď bol malý. Nechytá hisaky, len sa ide umyť alebo prezliecť, keď sa náhodou zaspini.

janickacrazy
15. júl 2021

@dominika1988 u nás ani škôlka nezabrala, môj chodí domov čistý 😂

nikpa
15. júl 2021

@janickacrazy ty sa máš 😄 ja malého prezliekam dvakrát denne, doobeda aj poobede, od ponožiek, tenisky, tričko, tepláky a aj čapicu ak má. A veľa vecí tak došpini, že ani vyprať nejdú.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zo_ja
autor
15. júl 2021

Žienky, ďakujem za Vaše reakcie. Tak vidím, že je to asi dosť individuálne a že niektoré deti z toho jednoducho vyrastú, iným to naopak ostane. Budem sa snažiť teda rešpektovať dcérkine potreby a len ju nejako rozumne usmerňovať v tom, že tie špinky ju nezjedia 😀. Verím, že v škôlke ju to napokon prejde. Trápi ma to totiž iba kvôli nej, lebo si veľakrát práve kvôli tejto fóbii nevie užiť hru aj napriek tomu, že veľmi chce.

benit
15. júl 2021

Na mne sa stale smeju, ze som nikdy nechcela ist do piesku, lebo si zaspinim sandalky.🤣 zostalo mi to.

zo_ja
autor
15. júl 2021

@benit moja paradoxne s pieskom nemá problém, čo sa vcelku čudujem, lebo vždy odtiaľ vyjde špinavá...no piesok jej akosi nevadí 😁...dúfam, že som to teraz nezahovorila 😂 ...

althejka
15. júl 2021

@zo_ja je to mozno len obdobie. Moj nemohol mat ani skvrnku vody, hned jacal a menil tricko ci body. Potom zas nechcek kratky rukav 😎 stale nieco

1katus1
15. júl 2021

@zo_ja Nám.dcerka z toho vyrástla cca v 2,5 roku. Nemohla mať ani mokrý fliacik a beda by som jej to tričko chcela znova obliect keď bolo len od čistej vody a uschlo. To by boli plače . Len výdrž ✊držím palce

alexandra2468
15. júl 2021

@zo_ja
Podla mna je to obdobie, lebo moja ma 1.5r a tiez jej taketo veci vadia 😃
Tiez si nanosila spinu do bazenika a hovori mi pfuuuuj pfuuuj a treba to vybrat hned von, nech sa slecna moze dalej kupat v cistom.
Je ovocie rukami samozrejme a ked je to take nieco makke, ako melon a tak, tak po kazdom kusku stale rukyyy umyt umyt. Tak mam vzdy handru pri sebe, ked nieco slecna konzumuje, utriem jej ruky a poviem jej, ze ruky si umyje az ked doje.
Aj zo zeme zbiera spiny pfuuuj pfuuuj a vytahuje vysavac, nech to povysavam.

jana_eyre_2
15. júl 2021

Podľa mňa tak ako sú deti ktorým je úplne jedno že sú špinavé až za ušami, tak sú detičky ktoré milujú čistotu a je to tak od mala.. ja mám synov, ktorým nevadí ak sú špinavi ako prasatá a majú mokré topánky od potoka aj cely den, keď lizu zmrzlinu tak majú zababranu celu tvár, ale dcéra tá snáď ani od bábätka špinavá nebola.. ako jasne, občas sa "opustí" a zaspini sa naschvál zo zábavy, ale okamžite po sebe uprace, umyje sa.. tak to bolo od malička, vlastne sa ani jeden v tomto výrazne nezmenil 😅

slovakboy
15. júl 2021

@zo_ja neviem ti poradit no len tuším a dúfam že je to dočasne a ak to netrvá dlho tak to prejde. Keď som čítal ten rozdiel voči piesku tak má napadla taká hypotéza: deti sú stvorené do prírody. Všetko jednoliate jednofarebne ako je biele tričko alebo voda v bazéne alebo hrad skákací z tohoto rámca pestrej prírody sa vymyká. Malej sa možno zdá že jednoliate má byt jednoliate. Ale špinavý prírodný piesok je ok. Neviem možno. Skus zistiť či špina na prírodno jej tiež robí problém.

lussy37
15. júl 2021

@zo_ja Môj synček bude mať v septembri 2 roky,ale on je uz od mala maniak na čistotu a poriadok 😀 Vlas na zemi vidí z kilometra,každú smietku z koberca mi nosí,aby som ju okamžite vyhodila. Keď vyberám vysávač,v momente je pri mne so svojim hračkárskym a spolu vysávame byt, presne kopíruje moje pohyby 🤣 V pieskovisku priam trpí - s odporom sa tam miesi,vkuse sa oprašuje,ukazuje mi ruky že sú špinavé,aby som mu ich utrela 🤣 Nikdy, ale fakt že nikdy som sa pri ňom nemusela báť, že by si niečo podozrivé vložil do úst, nieto aby to zjedol - on dokonca odmieta aj cudzie jedlá,verí len tomu, čo varím ja 😀😀😀 Keď sa dohrá napr. s legom,v momente ho začne spratávať do krabice,pričom to lego musí byť rozobraté do poslednej súčiastky. Pastelky a perá dáva do pohára hrotmi nahor, všetko musí byť tip-top vytriedené a uložené. Niekedy sa až bojím,či mi doma pred očami nerastie zmenšená verzia Monka 🤣 Ja to pripisujem tomu,že my doma všetko robíme spolu,tak to odo mňa asi odkukáva...ale zase je oproti svojim rovesníkom bojazlivejší, a aj pohybovo menej zdatnejší - napr. doteraz nevysadne na odrážadlo. Pritom je mu dobré,v pohode dočiahne nohami na zem, aj rozumie ako sa pohnúť vpred,ale keď ho naň vysadíme, to je vždy hystéria. On dokonca nevie ani utekať - všetci sa smejeme, že je rýchlochodec 🤣 Tak som tiež zvedavá, či sa to do budúcna zmení,alebo bude taká "žienka domáca" 😀

ikonica
16. júl 2021

Nasa ma tiez tieto crty spravania.... Z musiek ma hystericke zachvaty... No a musim si davat pozor na znamienka.... Mysli si ze je to spinka a chce mi ho odstranit... Nechtom 😳😖😁

chrumka120
16. júl 2021

@zo_ja ani ja by som sa nechcela kúpať a skákať s muchami

andreatytler
16. júl 2021

@zo_ja A skusila si urobit zo spiny srandu? Napriklad sa sama popisat fixkou alebo sa hrat s rukami v blate a naramne sa pri tom zabavat?

kakawah
16. júl 2021

Maminky, aj moj syn bol taký. Keď sa narodil, Dr. Povedal, že to bude čistotne dieťa, lebo sa narodil v nedeľu. A veru, všetko toto čo popusujete som s ním zazila. Keď jedol niečo, že to drzal v ruke, za každým systém to polozil na tanier a musel utriet ruky aj usta, veľa servitok musel mať okolo seba😆. Do teraz je čistotny, aj keď v izbe vie mať poriadny bordel, ale čo sa hygieny a oblecenia týka, musí byť všetko perfect👌 Mam mladšiu 5r.ta od malinka take prasiatko, opak jej brata🤣 zafulana stále

makova333
16. júl 2021

@zo_ja ja som bola taketo decko. Nezniesla som nic spinave, zoadnu spinu. Neznasala som sa hrat v piesku lebo by som si ruky a oblecenie zaspinila, zasterku (vtedy sa nosili) som odmietla bo uz nebola tip top (po xy detoch mala kazda nejaky fliacik, dierku, nedokonalost) tak som sedavala s ucitelkami na lavicke a vykecavala s nimi. Dodnes som okresny hygienik doma aj na seba 😀 Ale inak som normalna aj VS vystudovana s cervenym diplomom 😀

zo_ja
autor
16. júl 2021

Maminky, ďakujem za Vaše reakcie. Nakoľko Vás odpísalo celkom dosť, nebudem odpisovať každej separe, ale iba tým, ktoré dali nejakú otázku, prip. nejakú poznámku. Ďakujem ale všetkým , že sa podelili o skúsenosti so svojimi detičkami.
@slovakboy chápem, ako to myslíte, ale v našom prípade vadí aj tá prírodná špina... napríklad, dcérka mi ani nevkročí do mláky, lebo má potom špinavé topánočky. Keď prší, tak hneď ukazuje na kvapky na oblečení a už jej to vadí. Keď sme na záhrade a polievame kvietky, akonáhle sa trošku zašpiní od blata, tak už ju to irituje. Keď si trhá maliny, egreše, ríbezle z kríkov, tak je hneď nervózna, keď má od toho špinavé rúčky. Piesok je asi jediná taká výnimka, ktorú celkom akceptuje, ale je pravda, že v takom tom mokrom piesku nebola, iba v sypkom suchom. Možno aj ten mokrý by vadil, lebo asi by z toho bola viac špinavá.
@ikonica moja maličká ma tiež tendenciu utierať a zbierať moje znamienka 😁...
@chrumka120 ďakujem za Vašu poznámku, ale absolútne ste nepochopili podstatu mojej otázky. Samozrejme, že sa nekupala v muchovej vode...ale pokiaľ je vo veľkom bazéniku jedna malinká muška a je z toho záchvat plaču, tak je to z môjho pohľadu prehnaná reakcia a preto som sa pýtala ostatných mamičiek, či majú so svojimi deťmi podobné skúsenosti. To je všetko.
@andreatytler áno, toto skúšam stále, ale v tom záchvate plaču to absolútne nezaberá. Vtedy chce ísť hneď na ruky a upokojiť sa pri mne. Keď je v pohode , tak niekedy sama od seba skúšam takéto srandy a dcérka sa na mňa len zamyslene díva, sleduje ma a potom mi chytí ruku a povie, nie nie, nech to nerobím a pod. Myslíte , že má zmysel v tomto pokračovať? Ak by to malo pomôcť , tak sa aj celá ponorím do blata 😁. Inak, ja som práve úplne opačný prípad, bordelár od narodenia, takže pre mňa je to niečo neuveriteľné, že ja môžem mať takú malú puntičkárku 😂...

chrumka120
16. júl 2021

@zo_ja mne by vadilo aj keby som sa s jednou muchou kúpala, však aj to je muchova voda, či je muchova a muchovejsia voda?

janickacrazy
16. júl 2021

@zo_ja nie, tieto srandy na takéto deti neucinkuju, teda aspoň u nás to vyvolalo skôr zdesenie ako radosť, proste pre tieto deti je to niečo nepochopiteľné, takisto ako pre mňa vidieť sesternicinu dcérku blonďavé sladké dievčatko ako sa hrá s červíkmi v blate a chytá pavúky a chrobáky

andreatytler
16. júl 2021

@zo_ja To je sila... zevraj chyti ruku a povie nie nie... 🙂
Je to trosku skoda, lebo sa pripravuje o tolko zabavnych "spinavych" zazitkov, ktore a daju zazit len v detstve. Ak to uz skusas dost dlho a ziadna zmena, tak este by som mozno skusila zapojit aj muza a ze vy dvaja budete mat zabavu v blate a ak ani to nezaberie, tak potom len dufat ze z toho vyrastie. Alebo lepsie povedane, nemusi z toho vyrast ale ze jej to nezacne prilis obmadzovat zivot a nebude mat napriklad velky stres a zachvat placu ked niekedy zmokne.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zo_ja
autor
18. júl 2021

@chrumka120 chcete mi povedať, že jedna milimetrova muška v celom 100 litrovom bazéne je muchová voda? Tak to máte tiež zjavne nejaký problém 😁... Chalupu máme v jadre prírody, rovno pri lese a potôčiku... hmyz patrí k tomu. Dcérku budem stále viesť k láske k prírode, k zvieratkám, bez ohľadu na to, či ide o psíka, alebo o mušku. Nie je to nič, čoho sa treba báť a považovať za niečo zlé...je to úplne prirodzené. Napriek tomu vidím, že absolútne ste nepochopili túto tému a prišli ste si iba "kopnúť"...tak verím, že sa Vám uľavilo 😊...

chrumka120
18. júl 2021

@zo_ja áno, vytiahla by som tu mŕtvu muchu a nelutuj sa

zo_ja
autor
18. júl 2021

@janickacrazy áno, všimla som si, že u nás tiež tieto srandy nezaberajú...skúšala som už aj veľakrát veľa vysvetľovať, rozprávať sa, ale ten strach tam stále je...tak asi mi nič iné neostáva, iba to rešpektovať... síce poukazovať na to, že sa báť nemusí, že je to v poriadku, prirodzené , ale zároveň chápať jej pocity a netrápiť ju tým, že ju budem schválne vystavovať pre ňu stresovým situáciám...

zo_ja
autor
18. júl 2021

@chrumka120 neviem, z čoho ste vydedukovali, že sa ľutujem, ale v poriadku 😁...a ešte k tej muške, samozrejme, že ju z vody stále vytiahnem...tu ide o tú reakciu, že má z toho dcérka záchvat plaču, paniky, totálny amok (ak nedokážete čítať medzi riadkami a vytiahli ste si z toho iba mušku vo vode).
Som rada, že ostatné mamičky to pochopili, napísali svoje skúsenosti a rady a žiaľ, stále sa nájdu aj takí nepríjemní ľudia ako Vy, ale s tým treba rátať 😁...

zo_ja
autor
18. júl 2021

@andreatytler presne to ma na tom celom trošku trápi...že to dcérku dosť obmedzuje v hrách a zábave aj s ostatnými detičkami...budem veriť, že sa to časom zmení, ale aj keby nie, nevadí...je to moje úžasné, šikovné dievčatko 🥰