1,5 ročné dieťa ľúbi babku viac ako mamu

kvldianka
23. feb 2015

Boli. Strasne to boli. Vsetko je ok. Moj maly ma 1,5 roka. Ked babku nevidi, tak je mamickin chlapcek, ale akonahle zbada babku, ja pre neho prestavam existovat. Moze byt zdravy, chory, vesely, smutny .. stale babka babka a babka. Zmeni sa to vibec niekedy? Preco je taky? Stale som s nim ja. Ale mam pocit ze keby som od neho odisla aj na tyzden vobec by som mu nechybala. Cim to je? Lubi babku viac ako vlastnu matku? Kde som spravila chybu? Som z toho strasne sklamana.

matulinuska
23. feb 2015

Vobec nie. My sme byvali s mojimi rodicmi kym dcerka nemala 22 mesiacov. Potom sme sa odstahovali do vlastneho. No malaa nadovsetko lubi moju mamu. Aj ked s nimi nebyvame tak si volavaju denne lebo mala ju chce pocut a chodime k nim kazdy vikend. Ja som velmi rada ze mala ma k mojej mame taky vztah pretoze viem,ze keby sa mi nieco stalo tak moja mama ma nahradi. Aj ked som bola pred 3 mesiacmi 6 dni v porodnici tak dcerka vobec neriesila. Proste bo!a s babinou a hotovo. Hlavu hore,mozes byt rada ze maju taky vztah. A babka nikdy nenahradi matku 🙂

nelly912
23. feb 2015

Moja staršia má 10 a hocikedy spí u babky dve-tri noci .... a nechce sa jej nejak domov....tu je malá sestra čo ju otravuje, ja ju kedy tedy zapojím do prác doma.....a mladej sa to nepáči nejak.
Radšej je u babky a hrá sa tam a aj ja mám pocit že má niekedy babinu radšej ako mňa, ale nie je to tak.
Je to o tom , že práve preto že je stále s tebou je to pre neho stereotyp.
Je jedno, či sa mu venuješ, hráš sa s ním, spievaš, skladáš, kreslíš.....je to proste pre neho zmena keď vidí babku, chce byť s ňou. Neboj, malý ťa ľúbi . 🙂
Aj moja malá zas je so mnou cez deň, všetko super, hráme sa ale v momente keď zarachotia v zámke kľúče a dôjde domov ocinko....koniec sveta......to by sa mu najradšej zavesila na krk, ešte aj do vecka sa mu dobíja 🙂
Čiže nestresuj..... maminka je maminka a to sa nikdy nezmení. aj ja mám niekedy ten pocit smútku keď si ma nevšíma , ale ráno sa zas zobudí a prelezie z postieľky ku mne do postele pohladká mi tvár a povie maminka ľúbim ťa štrašne ..... 🙂 a to mi stačííííí

evelynm
24. feb 2015

Trosku ziarlis, vsak 🙂 ? N jeednej strane chapem, na druhej strane tes sa z toho, ze tvoj chlapcek ma babku, ktoru lubi, ktora mu moze dat do zivota vela dobrého, moze ti byt aj napomocna, ked to budes potrebovat. To, o nasim detom daju svojim vztahom stari rodicia, je bonus k nasej laske.

av
24. feb 2015

Aj moj 2,5rocny syncek miluje starku a vzdy ked ideme do auta tak krici "hura ku starkej" a ked na krizovatke odbocim inde tak sa hneva a je smutny. Ked sme u nej tak ho musi dat cikat aj obliekat ho musi ona aj vodu mu urobit janesmiem sktatka nic. A vola ju "ty si moja laskanebeska" 🙂 mne to pride mile a tesi ma ze je s nou rad a ked vidim ze sa mu starka naplno venuje a dokonca ho momentalne berie kazdy den vonku kedze zachvilu rodim a necitim sa moc dobre a vidim ze je stastny ked je s nou tak som spokojna a plne vyuzivam to ze si mozem oddychnut. Ked sme potom sami doma tak ta Laska Nebeska som zase ja 🙂 A ako sa pise vyssie ,viem a som preto pokojna, ze ked budem v porodnici alebo keby sa mi nieco stalo tak bude o neho dobre postarane a hlavne s laskou. Myslim,ze horsie by bolo keby tvoj drobcek ku babke chodit nechcel a plakaval by pri nej - to by bol problem nemyslis?

alexandra1104
24. feb 2015

ahoj ja byvam zo svokrovcami a mala len baba baba len za nou ked vstane len ku nej na ruky ked cosi vyvedie len ku nej sa schovava svokra si ju naucila na ruky nikto ju tak nenosi tak blazni za nou

danulicek
24. feb 2015

@kvldianka Užívaj si to a dúfaj, aby im to vydržalo 😉 Ja svoju babku milujem, je mi neuveriteľne blízka a mám neskutočné zážitky vďaka tomu, že som s ňou mohla tráviť čas. /paradoxne, mám babky tri a táto jedna mi nahrádza aj ostatné/. Rodičia sú rodičia, ale dobrí starí rodičia sú proste na nezaplatenie 🙂

Ono to je spôsobené asi aj tým, že ten čas ako mamy trávime s deťmi (takmer) stále spolu. Môj syn má skoro dva a je to u nás podobné. Keď sme sami, som preňho jediná istota na svete, ale akonáhle zaparkujeme pred domom svokrovcov, o svojom synovi ani neviem 😅 Zo začiatku mi to aj vadilo, to priznávam (žiarlila som), ale teraz som rada, že je to tak - aspoň u svokrovcov si v kľude vypijem kávu, lebo babka a dedko behajú, plazia sa, skáču, naháňajú sa... 😀 A keď je u nich sám, cez deň si poriadne ani na mňa nespomenie, ale na večer už len "mama, mama". A potom keď ho večer dovezú, tá radosť v jeho očiach, keď ma zbadá, to je paráda 🙂

Určite neľúbi mamu viac ako babku a ani ty si nikde neurobila chybu, no pre deti je dobrá babka obrovským pokladom 🙂

vejula
24. feb 2015

@kvldianka Aj ja si pamätám pri prvom synovi, že som trochu žiarlila na moju mamu, že ju ma radšej ako mna... Ale bola to strašna hlúposť... LAska sa podla mna neda porovnavať.... väčšia menšia. LAska ku babke je proste ina ako ku mame. LEbo mama, ta aj zakaže, je s dieťaťom 24/7 a babka je proste stelesnena dobrota 🙂 Tak to je asi vo vela rodinách. A ja som pochopila, že je to tak normálne. Tiež si pamatam ako som milovala starku, (aj milujem samozrejme, ale ta laska je už iná)
Babka nemusí s dieťaťom riešiť nonstop tie každodene neprijemnosti, preto je pre dieťa taká vzácna a taká zbožnovaná.

LEn tolko som chcela, že pri dalších deťoch som už absolutne neriešila a ani ma nenapadlo porovnávať lasku detí ku mne a k mojej mame. Pochopila som, že ani deti to takto neriešia, že toho lubim viac, toho menej... JA som šťastná, ked mi má kto pri troch deťoch pomôcť, vdačná, ked mi príde mama zobrať dvoch starších na prechádzku a ja môžem s malou na poradnu. Som rada, že sa ku starkej tešia, lebo je to velká vzácnosť, že si môžu aj tento druh vzťahu naplno užívať. Nie každé dieťa ma to šťastie, že ma starých rodičov, prípadne bývaju daleké km vzdialení od seba a tie deti su podla môjho nazoru ukraatené o tento druh vzťahu. Ja som velmi vdačná, že sa moje deti dožili ešte aj prastarých rodičov z mojej strany, lebo to je zas ešte niečo iné... Ten vzťah k starším ludom si buduju už teraz. Treba sa na to začať pozerať z iného uhla a hlavne viac brať veci tak s nadhladom, nebrať všetko osobne aj ked viem, že pri prvom dieťati je to niekedy ťažké...

jankastubka
24. feb 2015

Tak keby som to tak mala brat tak moha takmer 2 rocna dcera lubi vsetko okrem nas. Pusinky, objatia, hladkanie dava hocikakemu plysakovi, psovi z ulice. Bolo obdobie ked nam pusu ani objatie dat nechcela ani bohovi. Hovorit este nevie a ked sa jej spytam ci nas lubi, tak kruti hlavou ze nie. Tiez ma to sem tam trapi, ale nemyslim si, ze nas skutocne nelubi. Svoju lasku len prejavuje inak, ked sa niecoho boji, alebo ju trapi, tam uteka za mamou. U mna vzdy najde ochrannu naruc.

siska53
24. feb 2015

@kvldianka normalka. Teba berie ako samozrejmost,babku nevidi tak casto. U nas je to zas dedko(moj otec), on sa s nim len jasi vela mu dovoli (ale tak zas aj usmerni,ked yo uz presiahne urcite hranice). To iste sle robili my,ked nas otec dosiel domov. Malo sme ho vidali oproti mame,tak bol vzacny. Ked prisiel domov,mamu sme odmietali. Syn to iste aj s tatinom robi. Cize tato a dedko. Ja vtedy nemusim byt.
No zas dcerka,hoci som s nou najcastejsie ja,zas len mna a odmieta tatina. Hoci sa to pomalinky meni. Babky a dedkov moze,ale nie je to take ze je cela a vzdy z nich "hin", no mm trapilo a aj trapi,ze mala ho odmieta.
Nerob si problemy tam,kde nie su a tes sa,ze maju pekny vztah.

tappetty
24. feb 2015

Ono to asi aj zalezi na tom ako sa k tomu stavia babka, kolko spolu travite casu? rozmaznava ho? atd lebo my sme to s nasimi prehnali totalne a boli sme s nimi kazdy den jednak sme prvy rok u nich byvali a potom sme sa nastahovali o tri brany vedla a dopadlo to katastrofalne, strasne decka rozmaznavaju nedaju nam pokoj ani jeden den, nehaju si skakat po hlave a to doslova, decka tam maju dovolene skakat po nich ked sedia na sedacke bit ich po hlave - otras! starsia ma 6 rokov a chce byt len u nich, nenavdidi to doma, nenavidi sesstru, mna, v zivote sa nepotesila ked ma videla v skolke alebo jasliach, je pre nu neskutocna otrava ist s nami kamkolvek do divadla atd..chce byt len s dedom lebo ,,dedo mi vzdy kupi babiku a da cokoladu,, U nasich ked rozpravaju nase deti tak vsetci dospelaci musia byt ticho, takto to funguje u nasich a pred takymi dvoma rokmi som neustale pocuvala ako si moja dcera strasne zela aby baba bola jej mama a dedo jej otec. trvalo mi 2 roky aby som to dala ako tak pod kontrolu, doslova som vyhodila svoju matku z nasho bytu ked jej cpala lizatko do huby a tahala ju ze si ju berie k sebe a bude u nej spat, moje NIE nebrala, takze som jej ukazala ze je to moje dieta a kde su dvere. odvtedy je to ohodne lepsie ale je to unavne stale to riesit musim sa im zatajovat, nezdvihat telefony a ideme sa stahovat prec:} ale aj tak citim a vidim ze mojich rodicov ma radsej a je to proste tak , takze som tym chcela povedat:}} ze ak to prekracuje hranice treba si drzat brutalny odstup pretoze keby som vedela co ma caka pred 6trimi rokmi nikdy by som to nedovolila 😉

zamilion
24. feb 2015

@kvldianka mala som podobný problém pred 16 rokmi, ale časom sa ukázalo, že moja dcéra si dobre uvedomuje, že ja som MAMA. možno ťa to teraz trápi, ale po rokoch prídeš na to, že láska sa počtom milovaných ľudí nedelí, ale násobí 🙂

lady511
24. feb 2015

@kvldianka ahoj,,vooobec si to tak neber,,moja mamina malu aj rozmaznáva aj ju zahriakne ak robí zle..ale aj tak ju miluje nadovšetko ked k nám babička s dedkom prídu,,potom je maminka kakana,,"a maminka ja teba nece" a tak,,na začiatku ma to bolelo ale teraz nie.. som rada ked ju možem nechat s nou,,ked sa vybláznia a ked odídu zase budem ta najlepšia mama,,ked je už na mna moc drzá naznačím jej hranice poprípade dostane po zadku a samozrejme letí za babkou,,ale aj napriek tomu som rada že ich má 😉

smalmole
24. feb 2015

u nás je to tak isto, ked príde priatel z práce, hned ako zaštrkocú klúče, malá vyskočí a ja v tom momente prestávam existovať :D priznám sa zo začiatku som bola smutná tiež z toho, ale teraz ledva čakám kedy príde domov :D naučila som sa vtedy oddychovať a robiť si svoje veci. všetky naše tri deti milujú babku a dedka, a chodia tam dosť často, mojej mame dokonca chalani povedia všetko, mne nič 🙂 chalani majú 14 a vždy ked robím poriadky odídu k babke 😀 Tak isto ked je malá u svokrovcov, prídeme po nu, tak ked zbadá mna , tak nič a ked zbadá otca, tak až vyskočí 🙂 priznám sa že sem tam ma to nervačí :DDDD ale s nami su tie deti denno denno v kuse, aj ty sa určite potešíš kamoške ktorú si nevidela sto rokov , ako napr. mame babke s ktorými si v kuse. nič si z toho nerob, tie naše potvorky nás lúbia najviac na svete 🙂

zuzin78
24. feb 2015

@tappetty presne súravne si to napisala,
@kvldianka ak mu babka vsetko dovoli, tak sa necuduj, ze sa tesi k babke. alebo ak mu stale nieco kupuje, staci ak dostane nejaku malinku pozornost, a casom sa to len bude stupnovat, babka mi dala taku cokoladu a ty mi ju zakazujes? preco ? idem k babke, buchol som sa. Treba to razne zakazat, tu nejde o to, aby bola babka spokojna,ale aby si aj ty bola spokojna. ja mam svoje pravidla u seba v dome, a ked sa to svokre nepaci, moze ist. mladsia ju ma rada,ale starsiu si ziadnymi sladkostami nekupi, ( nema ich rada ) a svokra robi velky rozdiel medzi starsou a mladsou. tu ma od narodenia radsej a starsia to citi. velmi vela by som ti o tomto mohla napisat,ale najlepsie je ,ked nebudete denno denne spolu, raz za tyzden, dva na hodinku uplne staci, lebo casom naozaj bude babke stakakt po hlave. moji rodicia nerobia vober rozdiely medzi vnucatami, a tam maju uplne iny vztah. velmi rada tam starsia a aj mladsia chodia.
zelam Ti pekny den

jana_eyre
24. feb 2015

niekto to ma s tatom, niekto to ma tak s babkou.. u nas bol tato top pre starsieho syna, aj teraz to tak je, ked pride z prace.. ale neber si to tak, ze by ta nelubil.. ved lasky ma v sebe dost a ked si s nim stale ty, tak je prirodzene, ze ked pride niekto koho lubi tak si uziva jeho pritomnost..

clovek dokaze lubit viac ludi velmi silnou laskou, nikoho viac, alebo menej - jednoducho kazdeho svojim sposobom - pre toho lubeneho jedinecnym sposobom, ktory patri iba jemu.. takze syn teba lubi ako mamu najviac na svete a babku lubi ako babku, najviac na svete..

cartridge
24. feb 2015

@tappetty Ale to je predsa chyba rodičov a starých rodičov, že si nechávajú doslova skákať po hlave, ako si napísala. Aj rodič aj starý rodič predsa musí ukázať hranicu, že odkiaľ - pokiaľ decko môže a kde už tá hranica končí. Buď rada, že Tvoje deti majú starých rodičov !!!

moni244
24. feb 2015

Moja to robi, nevidi starku aj mesiac a ako ju uvidi, uz som zabudnuta a ked sa objavi starky, tak je aj starka zabudnuta a vkbec mi to nevadi, som rada, ze aj ked s nimi nie je tak casto, ako by som chcela, aj tak sa na nich tesi a takto ich velmi lubi a je to ten najlepsi pocit

cartridge
24. feb 2015

@kvldianka Nič v zlom, ale trošku viacej zdravej sebadôvery skús nadobudnúť. Veď je to krásne, ak máš Ty oporu v rodičoch alebo svokrovcoch a Tvoje deti majú milujúcich rodičov a starých rodičov. Tá láska dieťaťa predsa nie je ohraničená, že "ľúbim jedného a druhého už nie". Dieťa ľúbi svojím spôsobom - Ty si mama, Teba ľúbi najviac a stará mama je stará mama a takisto ju ľúbi. Ak to napísala jedna baba, že láska sa znásobuje ... Dopraj svojmu dieťaťu vyjadriť city k Tvojej mame a dopraj Tvojej mame dať city Tvojmu dieťaťu, nie je nič krajšie a buď rada, že je to tak, ako to je ...

tappetty
24. feb 2015

@cartridge s tym suhlasim , nam ale deti po hlave neskacu maju jasne hranice, u nasich to ale tak proste nie je, bohuzial nepomohlo ani XY debat ktore som so svojou mamou a tatkom viedla, povedali mi vzdy, ze oni ich rozmaznavat budu ze su to ich vnucata a ze je normalne ked ma decko 2x denne lizatko a novu babiku a ja s tym nikdy nic nespravim. Nepovedala som ze nie som rada ze moje deti maju starych rodicov, ja sa z toho neskutocne tesim akurat sa zmazala hranica medzi starymi rodicmi a rodicmi a dopustila som to ja, nechcem ich od seba odtrhavat ale nezelam si aby sa kazdy den stretavali aby tam spavala kazdy tyzden a aby jej za kazdu chujoviny kupovali babiky a zakazdym ked spapa obed ju ,,odmenia,, cokoladou akoby to bola neskutocna tragedia zjest polievku a ryzu s masom. vyhovuje mi kontakt ked sa vidime 1 x za tyzden maximalne a viac to nechcem 😉

cica869
24. feb 2015

mna ani nenapadlo riesit taku banalitu....skus sa vzit do roly dietata..ved si s nim 24 hodin denne jasne ze dieta je stastne ked vidi aj niekoho ineho z rodiny ved je to normalne aj moja sa tesi ked pride babka ci teta alebo sesternica vtedy aj mna ma na haku ber to aj z pozitivnej stranky, aspon si chvilku oddychnes...my sme boli s mm minule v kine a mala na nas uplne prdela ledva mi pusu dala lebo nemala cas...proste deti potrebuju aj inu spolocnost ako su rodicia

jabadaba
24. feb 2015

@kvldianka jeminecku! Dievca....nikde si chybu nespravila. Deti maju obdobia kedy preferuju rozne osoby. Ved bud rada, ze babku takto miluje. V com je problem? Je to tvoja mama alebo mama tvojho partnera?

cartridge
24. feb 2015

@tappetty Tak sa ospravedlňujem, som to zle pochopila. Odmeňovať dieťa za každú blbosť sladkosťami alebo bábikami, to nedovolím ani ja, takže sorry.

katarinamarkova
24. feb 2015

@kvldianka ty preco ziarlis na babku? 🙂
ved to je len super ze dieta lubi.....ze lubi mamu....ze lubi tata....ze lubi babku....ze lubi dedka....ze lubi uja.....ze lubi tetu.......
nechapem dovod tvojej ziarlivosti a pochybnosti.....ved dieta ma pravo lubit vsetkych, nie?
ved aj ty lubis svoje dieta....ale lubis aj manzela....a lubis aj svoju mamu....atd
vies povedat ze niekoho z nich lubis najviac? asi nie.....kazdeho inak, inou laskou ale lubis vsetkych....preco by tvoje dieta nemalo mat rado babku, nechapem....mala by si sa radovat.

sense
24. feb 2015

nehnevaj sa ale toto mi pride ako ze nevies co od dobroty, comozes byt rada ze ma rad babku, to urcite nie je ze teba nema rad...moja mala ked pocuje skype zvonit len baba alebo dedo , ked ich vidi nikto neexistuje...Neziarli na maleho babku urcite keby odides na tyzden tak by si mu chybala...ale ber to tak keby nahodou ho musis s niekym nechat co ja viem pre chorobu (neprajemm ti to) tak mas niekoho okom vies ze dieta je uplne v poriadku s niekymm ktoho ma rad..to ze si s nim len ty stale neznamena ze musi sa drzat len tvojej sukne...a musi len na tebe vyhradne visiet....

kristinaanna
24. feb 2015

@kvldianka a počkaj ke´d bude mať dvadsať a najde si ženu, ktorú bude ľúbiť ešte viac ako teba, 😠 , ved je to normálne že dieťa má rado aj starých rodičov, kamarátov, je to sociálne cítenie, či má byť mamičkin maznáčik? sebec ktorý má rad len seba a svoju matku ?

andrejka1974
24. feb 2015

@kvldianka ziarlis asi ako ja 🙂 🙂 🙂 🙂 u nas je zakladny problem , ze u nas dievky zasa preferuju tatina 🙂 🙂 🙂 🙂 ked neni doma a vecer pride tak ja uz mozem ist aj prec uz som neni potrebna, a cez vikendy som vyhodena aj z postele, pretoze tam s nim chcu spat 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a ver mi pride cas, ked babku uz nebudu chciet 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

miskaska
24. feb 2015

@kvldianka ja taketo pocity akosi nechapem, teda mozno este ten pocit ano, ale tie nasledujuce otazky, ci lubi babku viac ako teba, kde si spravila chybu..atd?

melania1
24. feb 2015

aj moja lubi velmi babinu, vzdy ked sme u nej tak vsetkych vyhodi z izby, aby boli same.) a ja sa v klude mozem vyvalit na gauc a mat dve hodky pre seba🙂
doma som zas ja cislo 1.
vyuzi ten cas na oddych a netrap sa tym, maly ta lubi najviac na svete,neboj🙂

katrinka8
24. feb 2015

@kvldianka - joooj, netráp sa preto, Ty si mamina, a 1,5-ročné dieťa ešte ani nechápe poriadne, že Ty si niekto iný ako ono - Teba považuje za svoju súčasť - a babina je proste super osoba pre neho. Je maličký ešte 🙂 Teš sa, že má rád babinu, raz to oceníš. A neboj sa, Ty si pre neho 1, za každých okolností, len Ti to ešte nevie povedať. Mama je len mama, aj keď sa Ti to teraz asi nezdá.
Moja 4,5-ročná dcérka mi hocikedy povie: "babi" no nezastrelím sa 😀 Keď sa hrá s babinou, tak: Mami, môžeš ísť preč s Tominkom -- to je synček.
Môj 15-mesačný synček minule bez mihnutia oka odišiel na 2 hodiny preč s krstnou, ktorú videl asi 5x v živote (bývame ďalej od seba, tak sa až tak často nenavštevujeme, ale máme super vzťahy). Keď sa vrátili a krstná odchádzala domov, reval ako tur, čo chcel ísť s ňou - ale hneď som vedela, že ani nie tak s ňou ako s osobou, ale von, lebo on miluje chodiť von pozerať autá 😀 Ale tiež ma hneď zaprel, ani slzu nevyronil, ešte mi aj zakýval...

lucinkaboz
23. mar 2015

to prejde....