List Ježiškovi

smilla_jaspersen
5. dec 2013

čaute maminy, píšete na vianoce list ježiškovi? Alebo vyberáte hračky z katalógu? A ako odpútavate pozornosť detí, keď chystáte darčeky? Naša grétka si včera zaželala truhličku pre bárbinu, najnovšia hra - na pohreb. 😎

lussy666
5. dec 2013

@smilla_jaspersen no a dostane ju?🙂
my jeziskovi kreslime...ale posielat to asi nebudeme🙂 moja trojrocna dcerka je zatial velmi skromna - nakreslila pc z tesca - jeden uz ma asi rok a pol a kazi sa jej, tak chce nahradny..no a kindervajco si zela🙂

janickacrazy
5. dec 2013

@smilla_jaspersen ty brdo to myslíš vážne že truhličku pre barbinu? to kto vymyšla také morbidné rozprávky? pomoooc 😖 Ja som so starším písavala ježiškovi, mladší je na to zatiaľ ešte malý, skúšala som mu to vysvetliť, ale nemal nejako o to záujem, tak som to nechala tak. Odpútanie pozornosti u nás funguje tak, že ocko deti zabaví a mamina nenápadne všetko nachystá 😀 ale teraz už starší zabaví mladšieho a mamina chystá 😀

sharmana
5. dec 2013

@smilla_jaspersen dcérka má len 3 a pol roka, ale listy ježičkovi ju nebudem učiť písať... mne sa tento nový zvyk velmi nepáči... nech mi radšej porozpráva, čo by chcela... a ježiško určite niečo z toho začuje 😀

ivanakal
5. dec 2013

Ked tu pises o liste Jeziskovi, napadol ma jeden co pisal moj brat este ked bol maly a bolo to daaavno. Mali sme taku hrackarsku postu s malickymi obalkami. Tak bracho napisal list, opeciatkoval ho vlastnou peciatkou, nalepil znamku, adresu dal: Jezisko, Norf Pól a hodil normalne do schranky odkial postarka vybera postu. Ona kukala jak puk a doniesla to mojej mame, kedze tam bola spetna adresa 🙂))) doteraz ho ma mama odlozeny.. no sranda.. viem ze je to trochu odveci, ale spomenula som ti na to :D

livka299
5. dec 2013

My sme listy písali tak, že nakreslili na papier, porozprávame sa čo a aké by to malo byť, A poslali sme Ježiškovi riadne na pošte. Myslím tu akciu čo má slovenská pošta 🙂

Inak pripomenulo mi ako si môj vtedy 2 ročný syn staval v deckej lego. Ked mi nešlo do hlavy čo si stavia, tak som sa ho spýtala. A vraj dom smútku a hrobky 😖 Ale tak zas svokra má pohrebné služby a pre nich je to už trošku samozrejmé, lebo ako živnostníčka pracuje víkend - nevíkend a to všetko vnímajú aj deti

marlene
5. dec 2013

hej pisali sme s dnes uz dospelakom a piseme aj s malou.dnes dala jej list mikulasovi ,aby ho odovzdal jeziskovi 😉

marlene
5. dec 2013

@sharmana ,

mozno ze je to novy zyvk na svk,ja zijem v rakusku a tu uz moj manzel pisaval ako dieta listy jeziskovi . ja ako dieta som to tiez nepoznala .

sharmana
5. dec 2013

@marlene jasné, beriem... ja len chcem dodržiavať zas naše zvyky a tým vždy bolo si niečo len tak priať a hlavne nepreháňať a boli sme v napätí, či Ježiško donesie to, čo sme si priali... dnes deti napíšu také listy, že niektorí rodičia sa môžu zblázniť, aby to všetko kúpili... ale v podstate každý nech si robí doma tak ako mu vyhovuje 😉

kinna
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
smilla_jaspersen
autor
5. dec 2013

@kinna ona má len tri roky, takže zatiaľ nemá šajn o tom, čo je morbídne a čo je normál, jej to pripadá byť vtipné, tak sa smejeme s ňou, keď barbínu pochovávame pod koberec 😀DD

smilla_jaspersen
autor
5. dec 2013

@livka299 haha, to je dobré, možno krpec preberie rodinný biznis 🙂 som zvedavá, ako to u nás bude postupovať, kedy sa na malú nalepia také tie kultúrne nánosy o tom, že smrť je morbídna a že sa nepatrí hrať na pohreby.

smilla_jaspersen
autor
5. dec 2013

@ivanakal to je zlatéé 🙂 inak ktovie, s akými všelijakými listami sa panie poštárky stretávajú pred vianocami 🙂 a vlastne hocikedy, my sme s malou poslali obrázok starým rodičom, na obálku sme len napísali "DEDO" a hodili do schránky 🙂

ishkaa
5. dec 2013

ja ked som malemu povedala, ze pod ideme Jeziskovi nakreslit co ti ma doniest pod stromcek len na mna kukol ze, ved mu to poviem , sak neni hluchy...hold detska logika nepusti , list sa nekreslil :D a darceky balim ked je v skolke a pod stromcek ich nenapadne pohadzeme ked sa hra, pecie, cokolvek, na tych 10 minut nie je problem ho zabavit uuuplne

pralinka25
6. dec 2013

@sharmana ja neviem ci je to novy zvyk ale ja mam 32 a ako decko som tiez pisavala list jezisovi 😉

@smilla_jaspersen my sme list kreslili maly ma 3 a pol roka. ale vie ze nie vsetko co tam je mu jezisko prinesie a mozno prinesie aj nieco ine. je to len take priblizne aby jezisko vedel co ma rad a paci sa mu. z katalogu zasadne nevyberam ani ho neberiem do hrackarstva. to by sa mu pacilo vsetko 😀

janickacrazy
6. dec 2013

@pralinka25 presne tak aký nový zvyk? ja mám 36 a my sme normálne ježiškovi písali ked sme boli so sestrou malé alebo sme nakreslili, čo by sme chceli a my sme to dávali za okno, aby si to ježiško zobral 😉

bubelko
6. dec 2013

@smilla_jaspersen nasi si z katalogu vystrihli par obrazkov, ktore by chceli. nalepili na papier a ten sme dali do okna, aby jezisko videl, ked pojde okolo a mohol sa inspirovat 😉

ichbinich
6. dec 2013

V rodine manzela piseme Jeziskovi doteraz 😉 😀
Kedysi sme pisali normalne na papier, podla tradicie v ich rodine ten list treba dat do okna a Jezisko v noci prileti a vezme ho...
Ale nas Jezisko je uz v 21. storoci a piseme mu mail, lebo kedysi to spravovala svokra a potom kym to ona oskenovala a poslala, tak bol advent skoro za nami, tak sme to skratili 😀
Svagrina s jej dcerami list Jeziskovi kreslila (maju 3,5 roka), moj syn povedal, co chce a nakoniec sme sli spolu do obchodu, nech si vyberie. Takze samozrejme nezabudol a presne vie, co dostane. Co je trochu smutne, ale aj ked sme sa ho pytali, dalsie priania nemal, alebo potom povedal Lego katalog spredu dozadu 😉 Samozrejme, ze budeme mat aj prekvapenie prenho, nieco s cim nerata, ale dufam, ze sa mu bude pacit. Mozno na buduci rok bude mat zaujem Jeziskovi nakreslit, co si praje. Netlacim nanho, on to povedal a uz nema zaujem kreslit alebo pisat.
Tohto roku budeme u svokrovcov, takze 7 dospelych a 4 deti. Darceky tam nejak dame, bude tam dost ludi na odputanie pozornosti deti, a aj dost keksov 😀 Vzdy sme to nejak zvladli.
Uz sa celkom tesim na ten chaos, len potom musime opatrne preberat potrhany papier predtym, ako ho vyhodime, aby nahodou v nom nic neostalo 😀
Najprv si dame kavu (dospeli) a keksy, potom budu darceky a potom sice este stale nebudeme hladni, ale bude vecera 😀 A potom hadam nejak dostaneme deti aj do postele, hihi.

ynett
6. dec 2013

@janickacrazy u nás rovnako, mám 33 a list som písala a dávala na okno. Až na to že nie Ježiškovi ale Dedovi Mrázovi🙂 pamätám sa, že som písala aj čo má priniesť mamine a tatinovi, oni ma tak jemne navádzali ako to nakresliť kedže to už mali kúpené a vždy to čo som nakreslila bolo pod stromčekom:D. strašná radosť🙂🙂

jasminet
6. dec 2013

@sharmana ja zijem cely zivot na svk a listy jeziskovi sme pisali uz ako deti, takze neviem preco "novy" zvyk... 😕 a moje deti pisu (kreslia)

jasminet
6. dec 2013

@ynett ja dceru tiez tak 😀 😀 😀

natinecka
6. dec 2013

moje deti (12, 5) píšu list Ježiškovu, ale vedia, že nie všetko im Ježiško donesie, oni napíšu čo by chceli a čakaju čo im z toho Ježiško prinesie....a ja ked kupim darčeky hned ich balím, aby ked náhodou našli, aby nevedeli čo to je...pod stromček ich dávam ked sedia všetci pri štedrovečernom stole a ja pripravujem večeru a poviem, že si idem ešte umyť ruky, alebo na WC a medzitým podávam pod stromček 😉 ešte som zabudla, že ked list napíšu dajú ho na okno a Ježiško si ho vezme ked spia

bambibam
6. dec 2013

Naše deti dostanú kopu letákov od oblečka po hračky (dráčik,alltoys ,lego a katalógy -teda obrázky od výmyslu sveta ) a vystrihnú, nalepia , napíšu krátke prianie + hned dozadu píšu sľub ako budú poslúchať 😀 a najviac sa potom smejeme ked tam máme aj cenovku (akcia) , je to zlaté a takto vieme splniť aspoň 1-2 veci čo si želajú. Myslím ,že je to milé a často krát ma napadne ,aj ja by som si napísala ,len či by to malo aj odpoveď 🙂 😀

ichbinich
6. dec 2013

@livka299:
No a Kolja si "pozical" cipkovane cierne gatky a z krabice od topanok ml truhlu... a ako pekne sa vedel vyhrat, na krematorium 😀 Ten film milujem.
Deti sa hraju na to, co vidia okolo seba. Syn si spravil zo zlozeneho papiera notebook: dole si nakreslil ako klavesnicu a hore ma obrazovku a sedi a "pise" na nom. Nuz, profesionalna deformacia rodicov presla uz aj nanho 😀

jarkamartin
6. dec 2013

ja mám takmer 30 a tiež si pamätám, že sme písavali Ježiškovi list, naši to potom spálili ešte v tom starom kotle a "vyletelo" to k Ježiškovi do neba 🙂

rakywanda
6. dec 2013

my sa s dcérkou rozprávame čo by si chcela nájsť pod stromčekom, potom to napíšeme na list, ktorý aj krásne ozdobíme a vylepíme do okna a Ježiško ho vidí z nebíčka. vie, že nie všetko z toho listu dostane, že Ježiško si vyberie len niečo a že dostane niečo aj také, čo tam nenapísala. Aj ja som ako malá písavala listy Ježiškovi 🙂
a ako dávam darčeky pod stromček? pred večerou ideme vždy na chvíľočku na dvor zapaľovať prskavky...a mňa zrazu napadne, že som zabudla zapaľovač a akože idem pre neho...potom šup-šup balíčky pod stromček 😀 Len neviem čo vymyslím tento rok, lebo už mi pripomína, aby som zasa nezabudla zapaľovač 😝

iva87
6. dec 2013

My so synom (3,5) piseme tiez Jeziskovi, spolu drzime pero a piseme, nakreslime obrazok, potom dame list do okna aby Jezisko videl co chce. Akurát vcera som sa na na nom dobre zasmiala lebo si zmyslel, ze este jeden darcek zabudol napisat, tak vravim pod ideme dopisat na list a on mi na to netreba maminka ja mu zakricim z okna co este chcem 😵 😀

rakywanda
6. dec 2013

@iva87 naša zasa po rozbalení darčekov kričí do okna ďakujéééém 😀

livka299
6. dec 2013

@smilla_jaspersen @ichbinich Ako píšete 🙂 decká sa hrajú na to čo vnímajú vo svojom okolí. A áno, dúfam, že rodinný podnik preberie :D

lujza123
6. dec 2013

Aj moja vystrihuje a lepi s katalogov.... 🙂 momentalne sa chudak Jezisko docka niekolkostranoveho veldiela...to mu uz rovno mohla poslat komplet cely Dracik katalog naspat ....

sharmana
6. dec 2013

@jasminet 🙂 mám už tiež po 30 tke a nie, my sme nepísali žiadne zoznamy... ja k tomu nebudem ani dcérku viesť, lebo to skončí tak, že mi napíše jedného dňa 30 stranový zoznam tabletov, notebookov., smartphonov.... a skončí to pri neviem čom.... teda aspon čo vidím že sa tu kočky začínajú na fore sťažovať.... papier znesie všetko 😀
kreslili sme ježiškovi, ale nie to čo chceme, ale niečo pekné vianočné zimné....

napriek tomu ma moja mama počúvala a všímala si, po čom túžim a vždy som si našla to, čo som si tajne od Ježiška želala...
ale ako som písala, nech si každý doma robí tak, ako bol zvyknutý... mne to proste zaváňa "amerikanizmom" a zasielaním listov na Severný Pol... slovenský respektíve slovanský zvyk to nie je ani omylom.... 🙂