Ahojte, asi pre niekoho trapna otazka, ale ako travite volny cas so svojimi detmi? Co s nimi robite?
Moja dcera ma skoro 9.rokov. Mame problem s okusovanim nechtov. Po navsteve psychologicky mi bolo povedane, ze dieta potrebuje vela lasky. Tak ja ju aj chvalim, ked urobi nieco dobre, vie nadherne kreslit, aj sikovna je velmi. Len neviem ako s nou mam travit volny cas? Samozrejme myslim mimo ucenia a mimo cesty, ked ideme na kruzok. A kolko casu denne je vlastne idealne? Zaujima ma co robite s Vasimi detmi doma Vy a kolko casu denne im venujete.
@sonetta to presne aj moja dcerka ako nastupila do skolky s tym zacala. Ja som jej nechty nestrihala urcite uz aspon 6 rokov. Vies si predstavit v akom stave su :/. Neviem preco to zacala robit aj ma ta psychlogicka s tou svojou diagnozou nazlostila, ze potrebuje vela lasky. Sice som s nou u nej bola pred piatimi rokmi. Asi pojdem zase, ale neviem, ci to ma nejaky zmysel. Ako matku ma to trapi, lebo nerozumiem preco to robi. Pritom v kolektive je oblubena, rychlo si najde kamaratov.
@zuzuzuzka ohryzavanie nechtov je len zly a blby zlozvyk, casto to s psychikou nema spolocne nic, je to najcastejsie zo skusenosti odkukane, ja som si tiez istu dobu hryzla nechty, videla som to u niekoho a zacala som aj ja, a potom ked uz clovek starsi tak to robi pri strese atd. ja som prestala a teraz aby ma nelakalo mam gelove nechty... a uz sa toho potom v dospelosti tazko zbavuje, vies co skus ten hnusny horky lak alebo ma 9 rokov uz rozumie rozhovoru medzi "zenami" bude za velkacku, daj temu o estetike, problemoch v dospelosti s nepeknymi nechtami a hlavne co to je stahovanie nechtu, ci stikanie zahnisanej kozicky... hned ju to prejde...
@jeennyv skusala som uz xkrat debaty sme mali o tom ako to vyzera. Ona ma uz teraz ten necht kratsi ako by mal normalne byt :/ aj laky som skusala, kadejake a nic nepomaha. Ani po dobrom ani po zlom. Este som rozmyslala o nejakych homeopatickych liekoch proti stresu. Ci jej mam dat uz teraz gelove nechty? 🙂 skoda, ze na to proste nieje nieco ucinne.
@zuzuzuzka ja by som s nou sla na manikuru aspon pre nejake spevnenie gel lakmi, a profi osetrenie, alebo po japonskej manikure sa nechty regeneruju upravuju a rychlejsie rastu, inak aj s pracovneho hladiska... skoda, ze deti si neuvedomuju, ale ja som mala kolegynu co mala zhryzene nechty v 30tke totalne a pracovala s ludmi, ako myslim casty osobny kontakt, ne po telefone atd...a bolo to niekedy neprijemne...
Ja mam tiez 9 rocnu a ona tiez rada tvori. Obcas ideme spolu na kreativne dielnicky, a tiez sa ideme von prejst a nazbierame nieco z coho vytvorime dekoracie napr.sipky, sisky, rozne plody. Jnspiracii je na nete dost. Teraz napr sama navrhla vyrobit jesenny veniec. Inak s obhryzanim ma tiez problem ale zacina si to uvedomovat a snazi sa sama prestat. A jej oblubena zabavka je kosmeticky salon. Vytvorila si otvaracie hodiny a kazdy den mam u nej inu proceduru. Raz ma namaluje, raz namasiruje, alebo mi natrie masku a pridala aj manikuru. A aj uces urobi. To ju bavi, ja si iddychnem a porozpravame sa
Ja mam deti mensie, som s nimi aj na ukor mojho volneho casu /aspon obcas mam ten pocit 😀 / ale zase, nepracujem tak sa im venujem. Skuste spolocne prechadzky, sobotne vylety, kina... Odnaucit od odhryzania nechtov bude asi tazsie, ale skuste daku dohodu v style, ze jej ich nalakujes ak budu pekne, neohryzene.... samozrejme nejakym jemnym lakom nie kriklavym. V tomto veku sa urcite rada paradi 😉
@zuzuzuzka nie je to o tom, že si určíš koľko času, ani o to, či ju tak nejak mechanicky pochváliš, lebo sa to má. Dieťa potrebuje tvoju plnú pozornosť. Teda ak sa ideme porozprávať, nerobí sa nič iné, len sa rozprávame a hlavne - počúvam ich. Darmo budete obiehať tvorivé dielničky po celom meste, alebo republiku v rámci rodinných výletov, keď je mama duchom neprítomná, alebo robí veci len mechanicky. Tým samozrejme nepodceňujem výlety a dielničky a pod. Chodiť s deťmi treba, ale treba tam aj skutočne byť naplno s nimi. Minule sme boli tiež takto na výlete a pri obede v reštaurácii vedľa nás sedela rodinka s dvomi deťmi a kompletne všetci štyria mali telefóny v ruke a pri tom stole celý čas nepadlo ani slovo, ani na seba nepozreli. Tak takto to naozaj nemá žiadny zmysel. A mimo to, denne sa porozprávame tak, že naozaj nič pomedzi to neriešim, sadneme si na gauč a iba ich počúvam. S 9 ročnou slečnou je toto asi najlepšie strávený čas.
@zuzuzuzka to moze byt kludneaky tik len.ked je niekto v strese alebo nervozny.zacne si ohryzat nwchty.resp skrabat tvar.vyrazky.je to skor zlozvyk.ako naco chodis za cvokarkou ked mas normalne dieta? a ked sa jej chces venovat.tak zoberte bike a chodte sa povozit.alebo na nakupy alebo plavat.na prechadzku.je vela moznosti ako travit cas s dcerou.alebo sa s mou len hodinu rozpravaj sama ak ti to ca dovoli...zaujimaj sa o nu.myslis ze ten cvokar ti pomoze?ano ma nedostatok lasky.si spokojna?
@zuzuzuzka ja by som nepovedala, že má nedostatok lásky, ale skôr tvojej pozornosti. nehnevaj sa, ale za venovanie sa nepovažujem spoločné učenie a cestu na krúžok. ja som sa od škôlky zaujímala, čo robili, ako sa celý deň mala a pod. a poviem pravdu, že niekedy ma to absolutne nezaujímalo, niekedy ma až trhalo kým sa malá vykoktala, ale prejavovala som záujem o ňu. trvá to doteraz. príde so školy a kecáme aký mala deň. hráme spolu bežné spoločenské hry, ideme do kina, na nejaký nákup - iba my dve, do prírody na plody, z ktorých potom niečo tvoríme. v zime chodíme von so psíkom a pritom preberáme rôzne veci, taký babský pokec. moja sa zabaví bez problémov sama, ale vidím, že ak sama od seba prídem za dcérou a spýtam sa jej či si zahráme pexeso, alebo či jej niečo prečítam a poválame sa v perinách, že je úplne hepy. skús prejaviť iniciatívu a navrhni spoločné aktivity ty.
Aj moji 2 stredny to robia ale u nas nie kvoli nejakym problemom ale vidia to robit mna tak to robia aj oni.ja to mam tiez hnusny zlozvyk od mala.
@zuzuzuzka na tvojom mieste by som dala dcerke spravit urcite gelove nechty, samozrejme len kratke a nejaky nenapadny lak v telovych tonoch alebo francuzsku manikuru. Osobne poznam iba dvoch ludi (z toho jedno dieta), ktori si ohryzali nechty a obom pomohlo toto.
Co sa tyka travenia volneho casu, to zalezi len na tom co ju bavi 🙂 , je dcerka skor dievcensky alebo chlapcensky typ? Neutralne napady na travenie spolocneho casu su napr.: chodenie do kina, do prirody, na plavaren, korculovanie, bicyklovanie, hranie spolocenskych hier, modelovanie z plasteliny (pokial nie si kreativna chodte podla nejakeho videa alebo knizky, knihy byvaju lepsie lebo pri videu sa vacsina ludi drzi 100% navodu kedze nevie co bude nasledovat, tympadom na tvorivost a jedinecnost neostane moc priestoru, super kniha na zaciatok je "Hravé modelovanie " - ja ju aj ponukam v bazari ak by si mala ty alebo niekto iny zaujem: https://www.modrykonik.sk/market/detske-audio-v... ).
Inak teraz zacina jesen, v prirode najdes vela veci, z ktorych sa da nieco robit, mozte skusit vyrabanie postaviciek z gastanov alebo odtlacanie roznych zafarbenych listov na papier...
ohryzala som si nechty do 28 r a prestala som az ked som si dala gelove. mne nepomahal ani lak ani nic. horsie ti bolo ked som bola nervozna. s mamou mam zly vztah od detstva. mne ta laska chybala..
@lucinka511 ja som len raz bola s nou za psychologickou, pre 6timi rokmi asi. Odvtedy nie. Nemyslim, ze ma malo lasky, asi to uz fakt bude len blby zlozvyk. Ona sama uz s tym chce prestat, len to je asi velmi tazke
Travit cas s 9 rocnou babou urcite kadejakymi hrami a rozpravat sa. So mnou sa nikomu nechcelo hrat v tom veku a pamatam sa, ze ma to hrozne bavilo, este aj karty hrat 😀 alebo dostihy a sazky obcas sme s bratom dali alebo pexeso, clovece, to bolo super. A ano, rozpravat sa, ist sa prejst a pod. Co sa tyka nechtov, ja som si ich ohryzala tiez od mala, ale nikdy nie az do ziveho, chvalabohu, teraz mam nechty pekne. Ale prestala som ohryzat az na VS, ked som mala akrylove nechty asi dva roky. Takze tie umele nechty su asi zazrak 😀 len neviem ci by som davala takej mladej babe. Ale mozno len nejaky gelovy lak dat urobit...?
tiež si myslím, že ani nie tak málo lásky, ako skutočnej pozornosti.....
Veď si zoberme seba....mňa vytáča ak sa niekto so mnou rozpráva a pritom ťuká sms do mobilu, pozerá tv, číta si....veď mi tým jasne dáva najavo, že moje rozprávanie ho až tak veľmi nezaujíma...a deti nie sú iné...
Nechty si tiež začala obhrýzať ešte v škôlke, netrvalo to dlho, ja som ju namotávala na to, že na obhryzené nechty si dáma nemôže dať lak 😀 to ju celkom motivovalo, hoci lak jej dám na nechty len príležitostne (viem, viem, je to škodlivé 😉 )
S deťmi sa dá podniknúť veľa, s takýmito väčšími ani nevravím. My chodíme často von - hory, lesy, hrady, zámky, zrúcaniny,,....vždy si o danom mieste pozriem nejaké povedačky, povesti a podobne aby ju to zaujalo, hlavne keď viem, že budeme dlho pešo...
Teraz sa učí na skateboarde, tak my s ňou, inak chodíme na bicykloch, alebo na kolobežkách...nič extra, len sa povoziť po okolí..., chodíme aj do miestneho penziónu do bazéna a sauny.
Doma tvoríme, hráme spoločenské hry a v rámci povoleného času na PC si kľudne nechám vysvetliť aj hru akú hrá.
Teraz ju chytili tie gumičky a náramky, tak som včera plietla svoj prvý náramok podľa videa (mala som čo robiť 😝 😀 ) ale bola to zábava (akurát si nemôžem zahrešiť, keď mi nejde 😀 )
V podstate pri hrách si oddýchnem a vyčistím hlavu aj ja, hoci nám dospelým sa to možno ťažšie priznáva 🙂
Navarte spolu večeru, upečte koláč, večer upracte spolu kuchyňu a popri tom kecajte - o hocičom. Ja som mala veľmi rada, keď mama žehlila na veľkom jedálenskom stole, sadla som si ku nej a len tak sme kecali, tiež veľmi nebol čas na nejaké vysedávanie, hrajkanie sa, ale spolu v kuchyni to šlo.
Vam uz je uplne otupno davat 9 rocnemu decku gelove nechty???? Mila zakladatelka, ja som sib ohryzala nechty do 16 rokov a teda ze fakt riadne...Preslo ma to vtedy ked som zistila, ze spoluziacky maju krasne nechty a ja ohlodane pazury. Je to zlozvyk a prejde az jked si to ona sama uvedomi, ked sama bude chciet....Co sa tyka venovania detom je to najmä o rozpravani a zaujme o dieta. Niekedy sa hrame, niekedy si citame, pozrieme rozpravku, pecieme spolu....podla nalady 😉 Nie je podstatna aktivita (je jedno ci hrame karty alebo pecieme), ale to ze ste spolu 🙂
Takže ja s deťmi(8 a4 roky) kreslím, lepím, vystrihujem, tvoríme diela(dosť otrasné, ale nám to nevadí), chodíme klásť oheň, opekať, rýľujeme záhradu, hráme bedminton, prehadzovanú, futbal, hokej,bicyklujeme,chodíme do lesa, na kopec,proste športujeme v zime v lete, robíme si doma diskotéku alebo pyžamovú párty, staviame diela z kociek, Lega, šúľkov toaletného papiera, vyrábame pohľadnice.... a milión iných vecí. ALE nerobím to ja pre nich, ale ja som s nimi pritom aktívne zapojená.
@zuzuzuzka Ja som chcela len jedno, ja si obhrýzam nechty od mala, čo si pamätám stále som to robila.V puberte už som neobhryzala,ale si ich šúpala jednoducho akonáhle vyrástol ten biely pásik tak musel ísť preč, častokrát krv tiekla. Nepovažujem sa za nejak psychicky narušenú osobu, pochádzam z dobrej a milujúcej rodiny kde sa mi venovali a máme krásny vzťah. Skúšala som všeličo, laky, gelove nechty, nalepovacie nechty, nič nepomáhalo nezniesla som ich mať na rukách a už som to vzdala. Jednoducho som sa s týmto zlozvykom naučila žiť, aj keď sa zahanbím ked vidím kolegyne s krásnymi nechtami. Ak by to robila aj moja 11 r. dcéra určite by som s nou nechodila po psychologoch. Je to neestetické ale to je asi tak všetko.
@zuzuzuzka ved to ti psychologicka povedala malo lasky.skor tik alebo zlozvyk.sestra bola teaz b 3 r s malou za psychologickou s 3titulmj.lebo mala jej zle jedava a jej to poradili na gastre. no ale ta psyvhologicka s 3 titulmi jej nic neporadila ako ju motivovat k jedlu nic.len ticho bola a pocubala sestru co jej rozprava....skratka asi tak ale dostala si tu vela rad id bab akobtravit cas s dcerou.staci aj to pocuvaanie alebo sa venivanie dietatu.vela stastia
aj nasa si ohryza od 3 rokov. uz rok som jej ich nestrihala, odkedy nastupila do skolky. pritom skolku ma rada a tesi sa tam. ja som si ohryzala min. do 20tky.
nemam pocit, ze by jej bola malo prejavovana laska. prave naopak. ja si napr. nepamatam, ze by mi rodicia v detstve povedali, ze ma maju radi alebo ma lubia.
tiez ako tvoja, na svoj vek, pekne kresli, tak ked mam volno spolu kreslime, strihame, lepime, tvorime. velmi rada mi pomaha pri vareni. rada sa hra hry ako clovece alebo pexeso, hrame slovne hry napr.hadaj, na aku farbu myslim a pod. ked sme s muzom v praci venuju sa jej moji rodicia, skladaju si s nou lego, tiez spolu hraju pexeso, navliekaju goralky, vzdy pre nu vymyslia nejaku zabavku.
tvoja je starsia, tak neviem velmi poradit,
ohryzanie nechtov je blby zlozvyk, nasi vyskusali vsetko mozne od stiplavej papriky, po zavezovanie prstov obväzom a nepomohlo.