ahojte ženy, chcem Vás poprosiť, ktorá máte znalosti alebo skúsenosti ako si pomôcť finančne ale aj inak. Som sama na RD malá 2,5 roka., rodičov už nemám. Výživné je v riešení,, zatial 40 €./má ďalšie deti takže nič moc nemôžem čakať/ Na čo by som mala nárok /tuším že asi na nič/. Napr. smetné, dan , neviem skúšam. Prácu by som mala mať, len chcem požiadať na 6 hodín. Na Slovensku ženy koľko Vás je a ako žijete?
@dadama je to tažké,,u mna trošku z iného sudku,,,žijem v inom meste ako moji rodičia,,mam pocit že len oni ma chapu,,som chorá a neviem čo bude ked pojdem do práce kde budem musite vstávat pri najlepšom o 7 ale určite aj skor,,pri mojej diagnoze sa ledva ako tak dostanem z postele ale s velkými bolestami,,ked pojdem do roboty kde budem makat,,taktiež možno 10h,,a večer bduem padat na hubu,,no hold nemáme to lahké ☹
@dadama išla som do práce nie po 3 rokoch, ale po skončení materskej (čiže po cca pol roku)... na plný úväzok, nočné zmeny... platila som si opatrovateľku... akékoľvek príspevky, na ktoré by si mohla mať nárok, sú naozaj len príspevky a sú v tak smiešnych čiastkach, že ti to nič nerieši...
a koľko je osamelých matiek? veľa, príliš veľa... dokonca by som povedala, že oveľa viac ako tých, ktoré žijú vo funkčnom manželstve / partnerstve... a ako žijú? no každá ako vie... niektorá len plače a ľutuje sa a čaká, kto jej čo dá, iná maká a nemá kedy sa ľutovať, tak si vyber, kam sa chceš zaradiť... kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce - hľadá dôvody...
Ahoj, ja nie som osamelá mama, no aj tak odpoviem 🙂 skús tu na MK pozrieť skupiny Vymením, Darujem, možno by ti to materiálne mohlo pomôcť. Inak moc poradiť neviem, možno hmotná núdza? Príspevok jednorázový od obce? Poznáš niekoho, kto robí na úrade práce? Skús osloviť jeho,možno vie poradiť viac s príspevkami. Verím,že to máš ťažké a držím ti päste!
@dadama, radím zaťať sa a makať. skúsiť si nájsť, čo môžeš robiť už na materskej. kde sa dajú zohnať peniažky - opatrovať iné deti, niečo vyrábať a predávať. každé € je dobré.
ja som tiež slobodná matka, našťastie mám pomoc od všetkých štyroch starých rodičov a zapája sa aj otec dieťaťa, nie materiálne, ale postrážia keď treba (takáto pomoc sa dá získať aj od spriatelenej maminy, alebo inej slobodnej matky). začala som pracovať, keď mal malý menej ako dva roky. účtovníctvo sa dá robiť aj z domu. cez deň som sa venovala malému, v noci som pracovala. keď mi skončila rodičovská, išla som do práce: cez deň som makala v práci, poobede s malým a v noci som robila účtovníctvo pre mojich klientov. teraz konečne nabieham na systém, že pracujem už len cez deň, už len pre mojich klientov, takže si čas zadeľujem ako to mne vyhovuje. trvalo to pár rokov, ale dosiahla som, čo som si vytýčila ako cieľ - bývame samy, mám fungujúcu firmu a dokážem nás uživiť.
myslím, že tie príspevky, na ktoré by si eventuelne mala právo (treba zistiť na UPSVaR) sú fakt mizerné. daj si ciele, ktoré chceš dosiahnuť a choď za nimi. 😉 keby si chcela pokecať, ozvi sa mi do IP. 😉
@25daniela vies, zena v manzelskom zvazku plne pochopit problem skutocne osamelej matky s malym deitatom dostatocne nevie - lebo sa jej netyka. Ten manzel, aj ked je pracovne vytazeny, robi dost. Uz len to ze nazenie deti do kupelne vecer, napriklad.
Ja som na deti sama. Po vyse roku som zohnala pracu, som tam teraz tyzden. Zacinam o 7 - skolku otvaraju o 6:15, takze len co otvoria, moje deti su v nej. 8,5 hodinova pracovna doba je do 15:30 -- skolka mi konci o 16:00 hod. Toto nemas sancu ak nemas opatrovatelku, ci starych rodicov, stihat - lebo nadcasy, lebo presun z domu/skolky/ prace tiez isty cas trva... Takze poznam vela zien, co aj ked su v manzelskom zvazku a musia riesit logistiku deti, pracuju na 6-7 hodinovy pracovny cas. Lebo musia.
Samozrejme ze su prace, kde sa to neda --- ale tak treba hladat take, kde to mozne je.
Ja osobne by som rada pracovala 10 - 12 hodin denne... a bola uspesna v praci... ale kde budu moje deti?
@kaktusik007 no, ja az taka uspesna v praci niesom, iba vyrobny proces sa prosto niekedy neda ukoncit hodinu pred koncom ale musi sa dokoncit, ale tym ze zacnem o siestej, alebo pol siedmej, moju dobu pracovnu posuniem tak, ze ked sa nic nedeje a vsetko je ako ma byt, tak poobede stiham deti aj zo skolky a skoly vyzdvihnut o tretej. Nie kazdy den sa treba nadrapovat v robote donekonecna...
Ale v pripade, zeby muz neodniesol deti rano smer skola skolka, tak by mi neostavalo nic ine iba dat vypoved...
A predstavit si to viem velmi dobre, preto som sa do takeho stavu nedostala, ale mala som nastartovane, byt nezadana mamicka, ale skoro mi doplo, co to obnasa, takze som to zrusila a hlavne zauradovala priroda.. Nasledkom toho som prehodnotila, kam v zivote chcem zajst a s kym...
@25daniela no dobre sa to cita, ako sme my matky, co sme same s detmi, vlastne blbe, ze tie deti mame s kym mame a ze co sa vlastne stazujeme....
fasa, vidiet ze nevies o com hovoris, aj ty mozes zo dna na den ostat s detmi sama, to ze tvojmu chlapovi nepreplo doteraz, neznamena, ze za tyzden ti doma neoznami ze od vas odchadza... A ty sa mozes aj na hlavu postavit a nespravis s tym nic. Najlepsie je alibisticky si mysliet, ze TEBE sa toto stat nemoze, lebo ty si si dobre vybrala..... Heh, tiez som si to myslela, ak sa bude dat vyhladat si moje prsipevky z rokov 2009- 2010 -- ako pisem podobne veci ako ty..... Ale hold, nie je to vzdy tak. Ano, su zeny, ktore si za svoju situaciu mozu same, ale su aj take, ktore do tej situacie proste prisli nie vlastnou vinou.
A ono je aj tak jedno, akou vinou sa ta zena ocitla sama s detmi, podstatne je, ze si tvojim prispevkom priznala, ze nebyt manzela, co da rano deti do skolky (lebo tazko pojdes na siestu do prace ked skolka je od 6:15 a na druhom konci mesta) by si musela dat vypoved.... A ak by si dala vypoved a bola by si sama, mala by si sakra existencny problem.
super sa radi, ked rano jeden da deti do skolky, a druhy poobede vybera... to fakt nemas ani len potuchy, co vsetko ta sama zenska ma na pleciach. Absolutne.
@kaktusik007 mas to tazke, to si chcela pocut?
Deti odrastu a nebudu uz take zavisle na tvojom ciciku, zatni zuby a vydrz...
O par rokov to dieta aj samo rano vstane na zavonenie budika, naje sa , ked nezabudne umyje sa a vyrazi do skoly...
A dakujem za zelanie skoreho rozpadu mojho mazelstva...
Ak by sa tak stalo, nemala by som problem nepracovat, preroze by ma vyzivilo vyzivne... a obskakovat iba okolo deti...
Ja som popisala fakty, nic som nepriznavala...
@25daniela iste. zlate oci. vyzivilo by ta vyzivne 😀 😀
nie, nechcela som pocut ze to mam tazke.
Ono kym tych par rokov ubehne, kym to dieta same vstane rano na budik a vyrazi do skoly -- u mna to bude rokov 7-8. Takze dovtedy akoze nemam jest? nemam byvat? nemam sa obliekat?
popis tvojich faktov dost zkresluje skutocnost, ze nevies o com rozpravas. Tak som ta iba uviedla na spravnu mieru.
@fidka79 ale ved ona sa chce starat. chce poziadat o skrateny cas a pyta sa na realne skusenosti zien, co su v pobodnej situacii same s detmi, ako to u nich funguje. Ja som iba odpisala daniele na jej prispevok, kde sa az pohorsovala nad tym, ze chce kratsi pracovny cas - s dovetkom, ze jej by sa to nestalo. Tak som jej napisala ze nevie o com rozprava, to je vsetko.
@kaktusik007 este jedno ti iba napisem, som rada ze neviem o com rozprava (podla teba, lebo ja som sakra realista az to niekedy vadi) a som rada ze nado mnou stal aniel strazny, ci osud, alebo vyzsia moc, ked smer mojho zivota bol prave taky, ako popisuje zakladatelka temy a nedovolil aby som sa k tomu dopracovala...
@sissy27 A aké si mala náklady na opatrovateľku mesačne, ak smiem vedieť? To pri dieťati bola aj v noci?
Skoda ze neviem tak citat pomedzi riadky ako niektori, lebo ked citam ako citam svoj prvy prispevok, nikde nevidim pohorsovanie sa nad ziadostou o skrateny pracovny cas, iba moje nariekanie, ze mam debilnu robotu z ktorej skor neviem odijst ako musim 😲
@25daniela ano, ty si si zodpovedne vybrala muza s ktorym mas deti a ktory ta uzivi. A my ktore sme nakoniec s detmi ostali same, sme asi vsetky hlupe, nezodpovedne a mozeme si za to ako nase vztahy dopadli sami, ze? Milujem taketo povysenecke reci...pravda je taka, ze ty naozaj nevies o com rozpravas...apropos, najhorsie su na to prave zeny co veria ze sa im nic podobne nemoze stat a spoliehaju sa financne iba na svojho muza...prave tie najviac padaju na hubu po rozvode 😠 😝
@dadama ked budes mat pracu, mas to vyriesene, budes zarabat co je super a ak je sef ferovy mozno ti vyhovie aj s pracovnou dobou. Mala som kolegynu, ktora mala male dieta a mala upravenu pracovnu dobu...ak ti sef nevyhovie, budes musiet si najst opatrovatelku na dve tri hodiny denne, ktora vyzdvihne malu zo skolky, ked ty nebudes stihat...ohladom prispevkov ti poradit neviem, ale ak budes zamestnana, tak asi nebudes mat narok na nic...
@fidka79 ale ano, v tomto s tebou suhlasim... ale tak situacia je aka je... Je irelevantne, ci ma dalsie deti ci nema - vo vyske vyzivneho ti to spravi maximalne 100 eur. A uprimne, ak by aj mala vyzivne na dieta 140 eur, 200 eur rodicovsky --- z 340 eur, plus 20 pridavky -- cize 360 -- nemas sancu zaplatit byvanie, naklady s nim, naklady na stravu, potreby pre dieta....
Takze ano, prvotny vyber bol zly, na druhej strane - aj pocas brania antiky sa da zial otehotniet.. A aktualne je to aj tak uplne jedno, kolko zien ostalo tehotnych uplne necakane - aj ked pocas manzelstva. Preco by to malo byt u slobodnych ine? Alebo inak. Preco by mala pre jeden zly vyber byt stale odsudzovana? ak keby to dieta bolo dosledkom jednej noci, je to iba a iba jej vec. Teraz to tak je, maslo na hlave uz ma - tak reisi ako sa s tym popasovat, aby prezila. Pretoze o nicom inom to nie je, iba o prezivani. Zial. A o vidine svetlejsich zajtrajskov --- ze deti raz vyrastu.
@marionmarion pekne, ibaze ja som nic take nenapisala, nikde som ju neosocovala ani nenadavala... vkladate mi do ust slova, ktore som ja nepovedala... ALE, podla seba, sudim teba... a je na tom nieco, co zacinam v poslednych rokoch chapat... Ja tak nerozmyslam, preto ma ani nenapadlo, ze by niekto takto bral 😀 😀 😀
Moja reakcia bola hlavne v tom, ze som napisala, ze nehrozi u zamestnavatela- mojho- neaky skrateny pracovny cas a na to sa pytala... co mam dost na figu pre ma a moje deti, ktore si budu musiet vystacit sem tam same...
@25daniela citujem ta: "zivi ma manzel, ktoreho som si vybrala po zrelej uvahe..." Toto bola uplne zbytocna informacia, ktore nema vobec nic spolocne s tym, na co sa zakladatelka pytala, ale kto vie citat medzi riadkami a ako si si vsimla nie som tu s tym sama, pochopi na prvy sup, ze seba povazujes za uzasnu, lebo ty si si muza vybrala po zrelej uvahe a mamicky co su same, si asi po zrelej uvahe nevybrali...tato tvoje veta hovori za vsetko a nesnaz sa tu zahmlievat ze teba to ani nenapadlo a podobne 😉
a co sa tyka skrateneho pracovneho casu s tym tiez nemas pravdu, u nas v praci to slobodnej mamicky umoznili, zalezi od sefa, nie je pravda ze nic take neexistuje...
@marionmarion no, nehovorim ze neexistuje, ale bohu zial na mojej pozicii nie..
A predstav si, ze ked mi to niekto takto polopatisticky vysvetli, ze co sa mu zda, ze som povedala, tak uz potom aj ja chapem, ze si to dotycna mohla vysvetlit po svojom.. zial, ja som to takto nemyslela, asi nepatrim do tejto doby intrig a zakulisnych bojov. Ja som tu vetu napisala v zmysle, ze zial, neviem ako inak.. Asi by som nemala tri deti, ak by som si ich nemohla dovolit... A ak by som si nemohla dovolit ani jedno, nemala by som zial ani jedno...
AK SI NIEKTO MYSLI, ZE SOM CHCELA ZAKLADATELKU URAZIT, JE NA OMYLE A OSPRAVEDLNUJEM SA!!!
@25daniela na tomto fore je bohuzial uplne bezne ze namiesto rad a podpory sa cloveku dostane iba kritika, vysmech a opovrhovanie v style "co sa stazujes, mozes si za to sama"...preto tu asi nikomu nemozes vycitat, ze sme tvoj prispevok pochopili, ako sme pochopili...ak si to tak nemyslela, potom sa ja ospravedlnujem Tebe,...
@dadama co sa tyka pomoci z upsvaru a pod. tam ti neporadim ... ale niektoremesta / obce schvaluju z casu na cas jednorazovy prispevok pre rodiny/ludi v socialnej nudzi. tak sa skus opytat na mestskom/obecnom, ci o nieco take mozes poziadat a kolko davaju (byva na to schvalene aj VZN)
ďakujem Vám zatial za príspevky, tušila som že najskôr nič nedostaneme. Mrzí ma, že sa mi neprihlásila ani jedna mamička, ktorá to má ako aj- podobné so mnou., že by nás bolo tak málo?
@dadama VZN je vseobecne zavazne nariadenia - schvlauju ho mestski poslanci a je to nieco ako zakon platny v tom-ktorom meste. mesta a obce /teda niektore/ schvaluju napriklad vseobecne zavazne nariadenia o podmienkach pridelovani dotacii ... alebo pri zastupitelstve pracuje socialna komisia a o rozdelovani dotacii rozhoduje ta - treba sa opytat na urade na socialnom odbore, ci mesto dava nieco ako jednorazovu vypomoc napr a ako a kde o nu zaziadat. (moja znama asi dva krat takto dostala od mestskeho uradu - bola matka samozivitelka v nudzi, tak jej sibli mozno 3 tisicky v korunach vtedy.)
A mala býva zdravá či chorucka? lebo poznám veľa báb,ktoré majú predĺžený rodicak,lebo mali často choré deti alebo majú problém s kožou alebo majú alergiu a tak. Skús sa spýtať vašej detskej lekarky, veď to "najhoršie ", čo ti môže povedať,je že tvoje dieťatko je zdravé ako buk ;))
@dadama no, zivi ma manzel, ktoreho som si vybrala po zrelej uvahe a aj ked nastupim do prace, zarobim smiesnu sumu oproti jeho platu, stale to bude tak, ze nas bude zivit on. Nastupim do prace, kde stravim aj 10 az 12 hodin a plat budem mat ubohy, nebudem uz na nom zavisla ale bez jeho prijmu by som nemohla posielat deti na kavir a vytvarnu, na skolske vylety, na dovolenku... A prace sa vzdat nesmiem a nieco take ako skrateny pracovny cas, neexistuje pre mna - vyplyvajuce z procesu vyroby...