Ako prežiť finančne po rozvode bez bývania s 2 malými deťmi?

boba55
20. aug 2022

Ahojte... prosím ak sú tu mamičky čo to dávajú v takejto situácii... keď sa rozvediem, byt mal muž pred svadbou, takže nemáme kam ísť bývať. Podnájmy aktuálne cca od 400€ mesačne. Keď zarobím 650€, muž by pri najlepšom platil 150€, škôlka pre obidve je 130€ mesačne. To bude čo za život? Neviem čo mám robiť...😭

deti95060810
20. aug 2022

máš tam napísané... keď sa rozvediem....
Takže to mám chápať tak že ešte nie si rozvedená a nad rozvodom uvažuješ?

tehula2016
20. aug 2022

V prvom rade, najst si lepsie platenu pracu, co to je 650 eur na dnesnu dobu..dalsia vec - rodicia, surodenci nie su napomocni aspon na tazky zaciatok?Nejaka financna rezerva je?Byt je manzelov za slobodna, ty nevlastnis predpokladam nic, tak ma zaujima aka bola tvoja predstava, ze ak manzelstvo nevyjde, vykluje sa z neho despota, kurevnik, alkoholik, gambler - tak pojdes kam?Ci nikdy si si takuto otazku nepolozila predtym?

boba55
autor
20. aug 2022

@deti95060810 áno už dlho, ale stále som si myslela, že ostať spolu je lepšie ako sa rozviesť, no v poslednom čase to už tak nevidím

boba55
autor
20. aug 2022

@tehula2016 veruže nie. Nemám nič. Áno som sprostá. Takže koniec debaty, lebo tak mi treba že?

cocolino234
20. aug 2022

@boba55 akú prácu vykonávaš? manžel sa chce tiež rozviesť? koľko rokov majú deti? už nevidíš šancu na nápravu manželstva? Ty si potrebuješ pretransformovať celý život a prijať zodpovednosť sama za seba. Skús odpovedať na tieto otázky, nech sa pohneme aj ďalej.

valeria_h
20. aug 2022

Tak tu Ti naložia, že si nad tým mala premýšľať predtým ako si si deti urobila.

boba55
autor
20. aug 2022

@cocolino234 som na rodičovskom. V septembri ide mladšia do škôlky, majú 4,5 r. a 2,5 r. Pred materskou som robila predavačku, s gymplom nič lepšie nie je, aby sa to dalo aj časovo s deťmi. Chcem byť zodpovedná za svoj život, za deti, postarať sa o nás, ale neviem ako finančne

boba55
autor
20. aug 2022

@valeria_h ja viem...to som si o hlavu oplieskala sama milión krát. Nevadí... možno sa medzi odpoveďami nájdu aj také ktoré pomôžu, povzbudia 😔

boba55
autor
20. aug 2022

@cocolino234 chcela som si popri rodičovskom urobiť vysokú, muž nedovolil 🤷 a tak to bolo so všetkým čo som chcela.

missviolet
20. aug 2022

jazyky vies ake? ak nejake mas tak je dost roboty aj bez VS

boba55
autor
20. aug 2022

@boba55 viac krát mi povedal, že je so mnou len kvôli deťom. Aj to na jeho správaní pekne vidieť. Ale na toto sa deti nebudú pozerať, takže čakám že podá o rozvod a ak nie, tak podám ja, keď vyriešim bývanie

boba55
autor
20. aug 2022

@missviolet žiadne 😭

tehula2016
20. aug 2022

@boba55 no to, ze si bola ani nie ze sprosta, ale naivna uz vies, ale stale je sanca na novy zaciatok. VS ti muz nedovolil - prosim ta a ty si sa ho pytala?Ja som mojmu len oznamila, ze som si dala prihlasku na doktorat..preco si tak neurobila aj ty?

cocolino234
20. aug 2022

@boba55 a ten manžel? on sa chce rozviesť? aký ma na to pohľad? Musíš prijať fakt, že sa možno budeš musieť za lepšou prácou aj odsťahovať. Musíš si prilepšiť ešte aspoň o 100€. Ak by ti chlap dával 150€ výživné pri plate 650, tak z 800 by si zaplatila 400 nájom, 130 škôlka a z 270 by si vyšla ale žili by ste veľmi skromne... no niektoré žijú aj z menších peňazí. A na dve deti by si podľa mňa dostala aj vyššie výživné.

To, že ti muž nedovolil robiť vysokú až tak do úvahy neberiem, nedržal ti nôž pri krku, skúsiť sa to dalo vždy ale ako si zmaturovala ak neovládaš ani základy angličtiny? už musíš vypustiť celú minulosť a svoje rozhodnutia, už ich nezmeníš, už to môže byť iba lepšie, nie je to nič čo by si nezvládla.

boba55
autor
20. aug 2022

@tehula2016 lebo z čoho by som ju zaplatila? Proste povedal, že nedá cca 700€ ročne za školu, že aj tak nebudem mať lepšiu prácu, že vysokoškolákov je plný úrad práce... proste idiot a ja som ešte väčší že som sa dostala do takejto situácie

mirkaz156
20. aug 2022

@boba55 no stáva sa to, hlavu hore. Pozrela by som sa zo začiatku sú rôzne krízové centrá, rôzne domovy pre matky s deťmi. Skús popátrať na začiatok kým trochu nenašetríte na plnohodnotný život. Skús to aspoň pozrieť viem že niekde sú aj malé byty a nájom máš na 6-12m kým sa trochu nedáte dokopy a trochu nenašetríte. Ak nemáš fakt nikoho okuknni to a zváž to. Lebo pri plate 650e s dvomi deťmi nemáš šancu 🤷.
Poprípade skús popátrať niekedy sa nájdu takéto dve mamičky s deťmi a idú do bytu spolu. Dá sa všeličo vymyslieť len netreba zatvárať oči ale hľadať riešenia. A hlavne rátať s tým že zo začiatku nie je nič jednoduché 🤷
Držím palce 🙏🙏😊

cocolino234
20. aug 2022

@boba55 teraz ma napadlo, že by si si určite aspoň mala podať žiadosť o mestský byt, kým zatiaľ vlastne len premýšľaš nad ďalšímí krokmi, tu sa budeš v poradovníku hýbať a je možné, že ti byt pridelia.

darina77
20. aug 2022

@boba55 keď sa vrátiš do zamestnania budeš dostávať aj daňový bonus, aj to ti pomôže. Ja som sa po rozvode vrátila k rodičom, veľmi mi pomohli.

hanaxxx
20. aug 2022

@tehula2016 cize zena predtym ako vstupi do manzelstva, sa ma zabezpecit, pripravit sa v podstate na rozvod, ano? Keby to malo takto fungovat, tak vela zien sa nevyda nikdy a vela zien sa vyda okolo 35-40 a potom, ked tu napisu,ze nevedia otehotniet, kvoli veku, tak budu zas poucene, ze ked im bola prednejsia kariera a majetok, tak teraz nech sa necuduju, ze nemozu mat deti. Nezastavam sa jej preto, ze sama nic nemam, prave naopak, rozvodu sa z tychto dovodov naozaj nemusim bat, ale nie kazdy ma vybavu na zabezpecenie sa, co uz nasetri taka sestricka, ci predavacka, a nemaju si preto zalozit rodinu alebo maju povedat priatelovi "vies co, este si ta nemozem zobrat, na ucte mam len 4 tisicky, o takych 6 rokov to budu realne"

lauriik
20. aug 2022

A byvanie u rodicov nepripada do uvahy? To by ti zo zaciatku pomohlo. Ďalej, podla mna s gymplom sa da najist aj lepsia praca ako predavacka. Nejaka aspon asistentka alebo co. Vies robit s pocitacom? Excel a pod? A dalsia vec, 150€ na dve deti mi pride strasne malo. Moj brat plati 200€ na syna a nezaraba nejako extremne vela.

valeria_h
20. aug 2022

@hanaxxx Tu sú samé dokonalé ženy, takže áno, v podstate sa máš pripravovať na rozvod, máš mať svoj vlastný byt, ak naň nemáš, je to Tvoj problém, malo sa snažíš, mala si sa lepšie učiť aby si lepšie zarábala. A potom by si toto nemusela riešiť.

ummimaryam
20. aug 2022

@hanaxxx presne 👏🏻👏🏻

ummimaryam
20. aug 2022

Zarobiť mozes určite viac ako 600 eur. Nájdi si reťazec kde zarobia aspoň tých 800/900. A takisto si vybav vyššie výživné.

heleninamama
20. aug 2022

@valeria_h Možno by stačilo po gymnáziu ísť študovať a nie sa hneď vydávať a opakovane rodiť. Zrejme je mladá a čas ju určite netlačil. A hľadať si chlapa, s ktorým sú na približne rovnakej materiálnej úrovni, nesťahovať sa s igelitkou do cudzieho bytu. Keby si kúpili byt na spoločnú hypotéku, mala by dnes nárok na pár tisíc zo splátok a polovicu ceny, o ktorú cena bytu od jeho kúpy narástla. Len toto jej mali povedať rodičia a aj ju nejako finančne zabezpečiť, lebo štať sa v živote môže všeličo.
Teraz by som chlapovi deti nechala v striedavej starostlivosti a počas týždňov, keď by boli u neho, by som sa snažila zarábať - nadčasy, smeny... Aby som mala rezervu na začiatok a zatiaľ nech sa stará on.

marca12
20. aug 2022

@boba55 prave preto mnoho zien musi ostat v nefungujucich manzelstvach a denne sa presviedcat,ze takto je to najlepsie. Skus este vydrzat,ked sa zamestnas a budes na tom financne lepsie,potom uvazuj o rozvode

boba55
autor
20. aug 2022

@mirkaz156 fakt si myslíš, že keď pri rozvode poviem, že pôjdeme s deťmi do krízového centra, tak ich prisúdila mne? No ťažko. Dali by baby mužovi, ktorý má dostatočný príjem aj vlastné bývanie.

valeria_h
20. aug 2022

@heleninamama Presne som vedela, že Ty si nenecháš ujsť príležitosť 😁

missviolet
20. aug 2022

mozno teda zacat v Lidli napriklad? to budes mat viac nez 650 v cistom. praca s PC? napriklad nejaku asistentku robit? ani zaklady AJ nemas? z gympla urcite nieco vies... uprimne asi by som na zaciatok ten Lidl zvolila a ucila sa AJ popri...

tehula2016
20. aug 2022

@hanaxxx paneboze co tu splietas..nic take nikde nepisem..nemusi mat zena svoje byvanie pred manzelstvom..ale mi povedz, ty by si pokojne spavala keby si si uvedomila svoju poziciu a to - po gympli ziadna VS, jazyky neovladam, robim predavacku za 650 evri, byt som nekupila spolocne s manzelom, on ma svoj, kde som sa nastahovala a porodila 2 deti..rodicia, surodenci, ostatna rodina, kamosky 0 bodov..ako neviem ale zit takto, tak len fakt dufat, ze som si vzala schopneho muza..ale ja by som s takym zazemim nemohla spokojne zit, ale chapem, ze aj take zeny sa este najdu, napriek tomu, ze je 21.storocie..

boba55
autor
20. aug 2022

@marca12 áno...som presne v tej situácii. No ostáva mi jedine nájsť prácu z ktorej to všetko finančne vykryjem a až potom sa rozviesť. Ale to je nenormálne aby 1 izbový byt nájom bol 400€ a to hovorím o najlacnejšom sídlisku, na kraji mesta, musela by som babám zmeniť škôlku a to by som nechcela, chúďatká už aj tak to bude masaker a ešte aj toto