Má 23 rokov a som neplánovane tehotná

9. nov 2021

Ahojte.Je mi z toho veľmi smutno a neviem čo mám robiť.Jedno dieťa mám a momentálne nie je vôbec správny čas na druhé.No som tehotná.Ja viem že som pochybila.Je to veľmi skoro od predchádzajúceho pôrodu(ani rok) myslela som si že to ani nie je možné aby som otehotnela.Rozhodla som sa pre UPT.Síce stále si nie som istá.Som neskutočne smutná a praská mi srdce.Rada by som sa nikdy do tejto situácie nedostala.Študujem vysokú školu.S prácou je veľa problémov a navyše moje dieťa ma potrebuje.Potrebuje ma aj muž a moja domácnosť.Vôbec nie je vhodne mať dieťa momentálne.Samozrejme ďalšie dieťa chcem ale priala by som si aspoň o 2-3 roky.Keď nebude taký chaos.Keď sa mu budem môcť venovať.Keď sa nebudeme sťahovať.Keď na to HLAVNE budeme pripravení.Nie sme ani len zobratí a som veľmi mladá.Mám 23 rokov.Neviem čo mám robiť.Neviem či sa s tým vyrovnám alebo si mám malé nechať:(.

autor
9. nov 2021

Nechcem urobiť nedajbože životnú chybu

zuzanka.zuzu
9. nov 2021

kedysi tu každý deň bývala fotka h*vna detí (to nie je prirovnanie, fakt to tu kedysi fičalo predtým než sa baby premiestnili do skupín a porobili sa termínovky), dnes tu je každý deň UPT 🙄

autor
9. nov 2021

Prečo nikdy žena nedostane názor alebo pomoc keď ju vyslovene potrebuje ?Ale namiesto toho dostane odveci komentár….Prišla som po pomoc …

malia18
9. nov 2021

Moja premysli si to viem že to musí byť extrémne náročné a keby mám takuto osobu pri sebe rada by som pomohla aj s domácnosťou deťmi atď bezproblémov ale určite máš nejakú takúto kamošku alebo ochotnych rodičov starých rodičov nejakých známych blízkych ktorí ti radi pomôžu lebo budú chcieť varovať....nevzdávaj sa ho len preto že za ti to zdá teraz všetko chaotické a naraz lebo keď sa tvoja situácia ukľudní a to sa raz aj stane budeš to možno veľmi ľutovať....my sa o bábo snažíme a nejde to už rok...je to pre mňa ako celá večnosť ani nevieš čo by som za to ja dala aby som mohla byť mama...premysli si to ešte vždy ale že vždy sa všetko nejako vyrieši a nejako sa sa situácia spraví vždy ti dá život na plecia len to čo unesies na to nezabudni si silná žena a zvládneš všetko čo si zaumieniš a hlavne pre svoje deti! Nemusíš byť dokonale a ani nemusíš mať všetko tip top 💯 percent ale podstatné je len to že ste šťastní všetci spolu ako rodina a manžel tiež môže pomôcť predovšetkým sú to aj jeho deti ako sa k tomu stavia on? Povedala si mu o tom? Súhlasí s upt?

pimpa12
9. nov 2021

A prečo nemôžeš mať teraz druhé. Ak nemáš zavazne zdravotné problémy, myslím že to zvládneš. Partner sa o vás stará? Máte kde bývať? Sú problémom financie? To že študuješ tiež nie je komplikácia. Ja tiež študujem diaľkovo vs. Mám dve malé deti (5 a 2), popri nich dve práce, muž tiež pracuje a všetko stihame. Chce to len dobrú organizáciu. Nechaj si to prejsť hlavou. V ktorom si tt?

girlie_konik
9. nov 2021

ak ide naozaj len o to, ze TERAZ nie je ten spravny cas a o par rokov druhe dieta chcete, nesla by som na potrat. Sama mam dve deti, pri oboch ked som zistila, ze som tehotna, som si hovorila, ze jaaaj, nie je na to teraz vobec idealny cas.. ale spatne to hodnotim, ze praveze to bolo uplne ok nacasovane. Kym sa to druhe narodi, prve bude mat takmer 2 roky, to je uplne bezny rozdiel medzi surodencami, ak naozaj len o ten vek ide. Chapem, ze si to mala inak naplanovane a si v strese, ale daj si den dva uplne klud, skus na to nemysliet a nezaoberat sa tym. a potom sa na to skus pozriet este raz s cistou hlavou. Ja som tiez mala vselijake myslienky pri oboch detoch, nebudem ti klamat, ale naozaj je vsetko tak ako ma byt. Ak pri tebe stoji muz a mate kde byvat a normalny prijem, ze nezivorite, tak si myslim, ze by si to lutovala. Babo nekupis v obchode, asi citilo, ze ho velmi chces, resp. trochu poplietlo cas, ale pyta sa k tebe 🙂 O tych par rokov moze byt situacia zase uplne ina, nikdy nevies ci veci vyjdu podla planu,tak na to by som sa uplne neupinala.
A to pisem ja, co som velmi pro choice a strasne ma vytacaju aktualne snahy o obmedzenia potratov, zena ma mat vzdy pravo si vybrat, nepisem ti to s cielom, aby si nesla na potrat, nijako ho neodsudzujem. Ide mi o teba, ze ak naozaj mas v sebe, ze raz chces mat aj druhe, aby ta to do buducna netrapilo. Drzim palce 🙂

evatko
9. nov 2021

23 rokov je veľmi malo? Mas jedno, hravo zvládneš aj druhé. Píšeš, že Tvoje dieťa Ta potrebuje. To máš pravdu. Ale aj to v Tvojom brušku. Toto selektovanie ma vždy fascinuje. Jedno je dieťa, druhé je len zhluk buniek.
A áno, ja viem o čom hovoríš. Bola som v horšej situácii ako Ty. A áno, je to ťažké, ale nie je to najhoršia situácia v živote. Budeš na seba raz hrdá. Ako si to všetko dala a zvládla.
Poznám osobne dve panie, ktoré boli kedysi veľmi dávno na potrate. Obom časom preplo. Pardon za výraz, ale vystihuje to podstatu.
Strašne sa mi páči, čo raz povedala jedna známa: Vždy radšej o jedného v rodine viac, ako menej. Život je taký pominutelny a krehký. Nevieš, čo sa komu, kedy stane.
Nikdy nebudes ľutovať, že si si babatko nechala. Ale keby si sa ho vzdala, celý život si to ponesies v sebe.
Držím veľmi palce. Nie je jednoduché sa upokojiť, prijať danú situáciu. Ale časom uvidíš veci inak. A budeš zato vďačná.

qetka
9. nov 2021

podla mna vobec nie si v nejakej zlej situacii. Ak uzivite jedno dieta, urcite uzivite aj to druhe. Partnera mas, zvladnete to. Ak si nie si ista, nerob to, budes z toho velmi nestastna.

nadhja
10. nov 2021

Nikdy nebude “ten spravny” cas. O 2-3 roky uz bude tvoje dieta chodit do skolky, ty chodit do prace, tak zas nebudes chciet otehotniet lebo si este len zacala pracovat…stale sa najde nieco, preco teraz nie a cim si to budes sama pred sebou odsuvat. Nikto nehovori, ze to bude lahke, ale idealne podmienky nebudu nikdy. A myslim, ze nic lepsie ako surodenca svojmu dietatu nemozes dat.

vanda323
10. nov 2021

Bohužiaľ pomoc príde pre tvoju ubolenu dušu až keď sa rozhodneš čo spraviť....vtedy ti odľahne. Ja osobne by som nešla. Viem že je to ťažké. No ja som veriaca a bála by som sa Boha

andreatytler
10. nov 2021

Vies, mozes si spisat cely harok dovodov ze preco musis ist na UPT a niektore mozu byt naozaj zavazne a presvedcive ale rozhodnutie urobis len a len podla srdca. Ak citis, ze je to tak spravne, tak to urobis a budes vyrovnana so svojim rozhodnutim, Ak citis, ze je to nespravne, nijaky dovod na svete ta k tomu rozhodnutiu nedostane.
Vela stastia. Mas pred sebou kazdopadne velmi tazke rozhodnutie. Som velmi rada ze som nikdy nemusela byt v tvojej situacii.

marca12
10. nov 2021

Nepozeraj na to teraz az s takym rozumom,ze chces dieta az ked sa budete stahovat,az ked bude toto a tamto. Vzdy bude nieco. Laska sa k detom nasobi o nic nebude ukratene. Porozpravaj sa o tom s priatelom. Ist na interupciu v tvojom pripade by asi nebolo vhodne,tie vycitky svedomia by ta znicili. Uz lwn to,z prve dieta vynosis,druhe si das vziat a tretie veselo znova vynosis. Vies si predstavit denne sa pozerat na tretie dieta a rozmyslat o tom,ake by bolo to druhe a vycitat si vsetko,co si spravila..... Vzdy sa vsetko deje pre nieco,nic nie je nahodou. V ktorom rocniku si?

natalienka12
10. nov 2021

Nie si VELMI mlada, to, ze nie ste zobrati je riesitelny problem, vsetko je riesitelne, ale UPT budes zarucene lutovat do smrti a nikdy sa s tym nevyrovnas. Kazdy den budes mysliet…uz by chodilo,uz by rozpravalo, uz by slo do skolky…precitaj si pribehy zien, ktore to urobili.

miadi
10. nov 2021

Zas taka velmi mlada nie si ( nemas 17) si dospela zena matka. Moja mama v tvojom veku mala 2 deti vtedy bol taky priemer kazda druha to tak mala . Aj ked je ina doba.. tak tvoj vek nie je problem Ved jedno dieta uz mas. Potrebuje Ta tvoje dieta Ved mu nikam nezmiznes potrebuje Ta domacnost Ved v nej budes .. praca pocka. Ze nie ste zobrati Nebol problem pri prvom a pri druhom uz je ? A stahovat sa ? Ved to sa da za jeden den to sa nerobi mesiace . . Vsetky tieto tvoje dovody sa mi zdaju malichernosti Aj ked ty to citis inak. Podstate su ine veci. Ci je vas vztah s partnerom dobry .. ci mate z coho zit a uzivit 2deti. Nie to ake si mala plany a predstavy. Preco si si myslela ze sa neda otehotniet? Poznam pripad kde otehotnela hnet po 6 nedeli ( Ta mala tiez sok a tretie dieta ale zvladla to a nelutovala) kojenie nie je antikoncepcia. Preco si chces zlomit srdce len preto ze toto teho nezapada do tvojho kalendara ? Do tvojej 5rocnice? Kopec zien ma dieta hnet Po prvom Lebo chcu medzi nimi minimalny rozdiel aby boli partaci hoci to je mega zahul pre ne ( ale otehotneju este pred obdobym vzdoru Takze ani moc nevedia do coho idu a Hlavne to nie je o vekovom rozdieli ci su partaci ale o povahach a vychove) je to na tebe no tie dovody sa mi zdaju chabe. Vobec to nemusi byt chaos moze to byt uplne super. Co na to hovori tvoj partner?

annamalaga
10. nov 2021

Ahoj. No ak máte vlastné bývanie aj keď v podnájme , zase by si to mohla zvládnuť. Máš partnera, ten čo nato hovorí ? Podporí ťa alebo ma aj on strach. Je to veľmi dôležité , mať oporu v partnerovi.

evkamotka
10. nov 2021

Hadzes flintu do zita, ani si to neskusila. Babatko uz je v tvojom brusku. Kasa sa nikdy neje taka horuca, ako sa uvari. To je prvotny sok. Vek mas perfektny. Znama bola na potrate a po nom uz nemohla otehotniet, ani sa im to uz nepodarilo (aj to je riziko!). Nejake stahovanie? Je tam toho. Bezne frmoly, ludia su tehotni popri dalsich 3 detoch, pracuju, vsetko mozne. Vzchop sa!
A to nevies, kedy budu dobre okolnosti. Co ak uz budes tehotna o 3 roky s druhy a prve dostane nejaku chorobu ci úraz, bude treba byt s nim v nemocnici a doma babo? Alebo muz strati pracu? Hocikedy sa moze stat hocico. Skutocnost je casto ina, nez nase predstavy 🙂

monuska1234
10. nov 2021

Ahoj,viem,ze to musi byt velmi tazke rozhodnutie,osobne neodsudzujem zeny,co sa rozhodli pre UPT,skor by som sa zamyslela,ci to zato stoji...UPT totiz so sebou prinasa aj mnohe rizika (nedonosenie plodu,predcasny porod,neplodnost,mimomaternicove tehotenstvo,psychicke problemy) najma ak by ste chceli do buducna este jedno dieta...verim,ze si to este ozaj dobre premyslis,kazdopadne,konecne rozhodnitie je na tebe...
Este ak sa smiem spytat,muz ako zareagoval,suhlasil s UPT alebo by bol radsej,keby ste si dietatko nechali?

dzejsik
10. nov 2021

nuz ja si myslim, ze ked ta to hryzie uz teraz v predstavach, tak po UPT ta to bude este niekolko nasobne viac a zeny sa s tym v takych pripadoch zmieruju tazko az vobec … tak si to dobre premyslite (susedovci maju rozdiel rok a 8 mes a nie je to tak zle ako sa ti teraz zda 🙂 )

leuska1991
10. nov 2021

Ja neviem ako moze ist zena na potrat. Ja by som si to vycitala cely zivot. Ved mas v seba zivot. A je to dar,takze rozmyslaj. Ja cakam 4dieta a nikdy by som nad potratom neuvazovala. Ked pojdes k lekarovi a budes pocut srdiecko svojho dietatka ,tak si to rozmyslis.

acrobaleno
10. nov 2021

Akoze naco sem pises, ked si rozhodnuta? Nepotrebujes odobrenie od cudzich zien, alebo chces pocut, ze robis dobre? Ved predsa je to tvoje rozhodnutie. Ty musis vediet, ci to zvladnes alebo nie. Necakaj rozhresenie od zien, co ta nepoznaju. Urob ako chces. Chces ist na potrat, tak chod. Nie si prva ani posledna. Nie je to vrazda, nie je to tabu, nepojdes za to do pekla. Neznasam taketo temy.

poopsie
10. nov 2021

Akú pomoc čakáš? Si len príliš sebecká... Ako sa vraví sprostí majú šťastie, takže ani nemá ti zmysel písať, že ďalšie dieťa nemusí prísť... Pretože to určite nieje tvoj prípad

elizabet173
10. nov 2021

chápem, že ťa to zaskočilo, nechápem, že ťa to prekvapilo, ak si sa dostatočne nechránila, ale to je už jedno. Nerobila by som to na tvojom mieste. Nie si v situácii, kedy by si dieťa na svet nemohla priviezť, aj keď si myslíš, že teraz je na to nevhodná doba. Určite to nebude ľahké, ale sú ženy, ktoré mali druhé dieťa do roka, sú ženy, ktoré popri deťoch študujú. Hľadala by som možnosti, ako si to uľahčiť, nejaké kamarátku, študentku, ktorá by kočíkovala, zapriahla by som viac muža, poprosila o pomoc mamu, svokru, susedku. Chaos môže nastať aj po 2-3 rokoch, nikdy nevieš, čo ti život prinesie, takto budú z detí parťáci, môžu sa spolu hrať a ty budeš mať v 30 už odrastené, samostatné deti. A čo na to tvoj muž?

ivkasrnka
10. nov 2021

Urcite by to bolo tazke ale len krátke obdobie tvojho života…poznam jeden par, teraz uz maju 30 ale maju uz škôlkarov. S druhym otehotnela hned po skončení šestonedelia. Kazdy rodič býval inde, dokonca boli od seba cez pol Slovenska, mladý chlap sa išiel roztrhať hned po skončení školy aby sa postaral o deti aby pracoval aby vsetko zvladli, jasne bolo to hrozne tazke ale teraz obidvaja maju prácu aku o akej snívali, nedávno kupili byt a neľutuju nic. Jasne nemusí to byt každého prípad ale niekedy treba zaťať zuby ako sa vzdať ist ľahšou cestou a potom lutovat. Najdôležitejšie je co na to tvoj muž, ci to bude pomáhať ci bude pri tebe stat v kazdej situacii, my ti zbytocne budeme davat rozumy ak mas na to byt sama nesla by som do toho aj ked aj v takom prípade by sa to dalo, to zas zalezi od toho ako silná osoba si. Nie je hanba nebyť silná, kazda sme nejaká.

anjelicek26
10. nov 2021

Keby ludia vzdy cakali na ten idealny cas, tak je ludstvo na vymretie... uprimne... my cakame neplanovane piate a berieme to, ze to tak proste malo byt. Bude milovane, rozmaznavane. Ano tiez sa to nehodi, mame svoj vek, vsetky deti v skole, uz sme chceli "svaty pokoj" od plienok, kocikov, neprespatych noci... ale kedy sa to hodi? UPT nas nenapadlo ani na moment. Hladame riesenia, ako to ide a nie ako to nejde.

annamalaga
10. nov 2021

@anjelicek26 tak to geratulujem. Moc som ťa tu teraz nepostrehla v diskusiách. Gratulujem takto nadiaľku. Moc mi pomohli tvoje slova v jednej anonymnej diskusii, ktorú som pisala.

terezka1947
10. nov 2021

Hoci ako to vyzerá teraz ťažko,nechaj si dieťatko.
Ver,že to zvládnete spolu.
Uskromnite sa prvé Rocky,keď bude v škôlke,bude už viac možností.
Ideálny čas na deti nie je. Vždy niečo v živote človek rieši.
A nikdy nevieš,či vôbec 2x otehotnieť,priproblemoch,kt.teraz ženy majú.
Tiež sme to s manželom nemali ľahké,aj nemáme.
Ale toto nikdy neolutujem.

squ1rrel
10. nov 2021

Podla toho akym stylom pises, si rozhodnuta dieta si nechat a len potrebujes posmelit, ze “vsetko sa da zvladnut”. Je to tak? V tom pripade to urcite zvladnes, zvladlo to X zien pred tebou aj po tebe, aj mladsie, aj chudobnejsie, aj viac zaneprazdnene, aj slobodne… Neboj sa, to das! 👍 UPT bohuzial nie je ako operacia slepeho creva, ale to myslim ze vies.

acrobaleno
10. nov 2021

@anjelicek26 Oh wau, gratulujem!! Ved som zachytila ako je uz najmladsia v skole. 😂

anjelicek26
10. nov 2021

@acrobaleno ja to este vstrebavam 😂 Navyse na ultrazvuku su flaky dva, tak dufam, ze babo bude fakt len jedno, lebo inak sa ani do nasho 7 miestneho auta nezmestime 😂😂😂 Teraz paranoja pracuje, dalsi ultrazvuk az o tri tyzdne, to budem 11.tyzden:joy: Kazdopadne tomu vlavo hore bije krasne srdiecko, na to dole ani nepozrel, ze to asi nic nebude 😵😂

pbra40
10. nov 2021

Zvladnes to 🥰 ja mam tretie babatko neplanovane, rozdiel od druhorodeneho 14 mesiacov. A tiez som prve mesiace preplakala, kym som sa s tym zmierila. A plakala som aj ked sa narodil a bola nejaka tazsia situacia. Tazko som to prijimala, priznam bez pretvarky. Ze som to takto nechcela, ze vzdy si to odmaka zena, o zmene rezimu a velkej obety ani nebudem pisat, to pozna kazda mama.
Ja citim, ze ty si v srdiecku uz rozhodnuta, babatko prijme s a o par rokov uvidis, aka budes na seba pysna. Ja viem, ze je to klissse, a ja to osobne tiez nerada pocuvam,ale je pravda, ze je vela ludi, ktori by s tebou menili ihned. Bezproblemovo otehotniet a mat rodinu, je vec o ktorej sa niektori ludia boja aj snivat. Velmi ti drzim palce. A ak by boli problemom chybajuce vecicky, viem ti nejake pre babatko poslat. Drz sa. Pohladkaj brusko, vyplac sa priatelovi. Ja teraz s odstupom vravim, ze nase tretie babatko dalo vsetko naporiadok. Konecne sme sa zobrali, manzel sa zacal intenzivnejsoe zaujimat o chod domacnosti a je to teraz take klidnejsie aj medzi nami, i napriek tomu, ze nas je viac a nezastavime sa cely den.
Ver, ze teraz je to taky prvotny sok. A ako si teraz nevies predstavit, co s tym babatkom budes robit, ked sa narodi, nebudes vediet, ako by si bola bez neho 🥰

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre