Kedy by ste oznámili rodine, že čakáte dieťa?

23. okt 2024

Ahojte, mám 40 rokov a momentálne končím 12 TT.
Mám trochu dilemu, kedy oznámiť rodičom že budeme mať dieťatko.Či im to oznámiť teraz, alebo po všetkých testoch.
Manžel sa na mňa už aj hnevá, prečo to toľko tajím.
Ja sa mu snažím vysvetliť, že už mám svoj vek a dieťaťko môže byť aj postihnuté.Aby počkal aspoň na prvé výsledky

colsami
23. okt 2024

Pozri, je to individualne. Niekto oznamil ked mal dve ciarky, niekto ked mal brucho v 7 mes. Vacsinou sa caka do prveho velkeho screeningu v 12 tt.

Niekedy je lepsie pockat a neoznamovat hned pri teste, ale zas robit z toho tajomstvo ako v pentagone aj pred najblizsou rodinou, mne tiez pride prehnane. Stat sa moze aj v 30tom tyzdni. Neurobis nic. Zivot.
Drzim palce nech vsetko vyjde ako ma.

A odpoved na otazku, my sme hovorili v tom 9/10 tyzdni, i tak by si domysleli (kedze spolu travievame cas), aj zle mi bolo, ani vinko k nedelnemu obedu a pod. Ludia tiez nie su hlupi.

jajanka31
23. okt 2024

No ked som to mala potvrdene lekarom tak sme vymysleli nejaky sposob ako to oznamit a oznamili.. raz v 7tt a raz v 10tt

autor
23. okt 2024

@colsami nechcem robiť s toho tajomstvo,chcem počkať aspoň na prvé krvné testy.Prvé sme oznámili v 7tt.

thirstymonk
23. okt 2024

My sme oznamili rodicom hned.

evkamotka
23. okt 2024

Rodicom hned tj ked mi meškala ms a mala som pozitívny test.

3petka
23. okt 2024

Ja som čakala do 16-teho týždňa kým som nemala všetky výsledky a morfo ultrazvuk ok. Vedeli to len manželovi rodičia lebo som na začiatku krvacala a mala klud na lôžku tak aby mi mal kto pomôcť.

autumm
23. okt 2024

My sme čakali 12 týždňov.

autor
23. okt 2024

Neviem možno to niektoré nepochopíte.Prvého máme autistu, mám po 40 . Čaká má odber plodovej vody,sama neviem ako to bude.Preto zatiaľ nikomu nič nechcem povedať.Manžel to vie,to stačí.A ostatným,až keď budem mať po vyšetreniach.

abcmajacba
23. okt 2024

Tie úžasné testy stoja za nič, sú to len štatistiky. Jedine žeby si si spravila tie platené. Suseda mala testy v poriadku a v 14tt potratila až vtedy sa zistilo, že dievčatko by malo dawna keby neodišlo samé... Ja som mala zlé výsledky v 2. tehotenstve a diagnóza sa absolútne nepotvrdila. Kopec prípadov bolo že všetky testy ok a bábätku niečo bolo alebo aj opačne... Keď budeš po ďalšej poradni a bude všetko ok, myslím že môžeš oznámiť. Ja som s tretím čakala dlho predlho lebo sme boli chorí, neboli sme dlho doma a chceli sme im to oznámiť osobne a keď zistili že som vlastne už v 4.mesiaci cítili sa dotknutí že sa to dozvedeli tak neskoro...Gratulujem a držím palce 🥳😍✊.

michaela329
23. okt 2024

Čakali sme do prvotrimestralneho skríningu, práve kvôli predošlej strate. Nevidím dôvod oznamovať pozitívny tehu test - aj taký bol a predsa sa to skončilo ešte pred akciou srdca.

ysseba
23. okt 2024

@abcmajacba autorka pise, ze ju caka amniocenteza, to nie je ziadna statistika.

michaela329
23. okt 2024

@abcmajacba máš štatistiky a potom geneticke testy. Štatistiky sú dosť nepresné - mylila sa aj v našom prípade, no o tom, že by sa mylil geneticky test, som ešte nepočula. Autorka ide na genetiku.

xxemma
23. okt 2024

Ja som mala o rok viac ako ty a povedali sme az po prvom skriningu.
Gratulujem a drzim palce🍀😉

ajko2011
23. okt 2024

Pri prvom sme povedali keď som bola v 4 mesiaci. Pri druhom hneď.

hariet
23. okt 2024

Ahoj, ja ta chapem. Po prvej zlej skusenosti (zamlc.potrat) sme oznamili rodine az po kontrole u Grochala v 20tt. Urob ako to citis, nepridavaj si zbytocny stres.

nuklia
23. okt 2024

Ono je to velmi individualne. Pri prvom a druhom sme to oznamili hned, ale ak by bolo tretie, nechala by som si to pre seba cim najdlhsie. Kvoli reciam... Ak to tak citis, ze to este nemas povedat, tak to nehovor a vysvetli manzelovi a popros ho este o trochu trpezlivosti 🙂

lasona
23. okt 2024

My sme oznámili v 8tt.

tinalia
23. okt 2024

Ja ta chapem. Moje prognozy spociatku tiez neboli pozitivne, tak sme s muzom cakali 12tyzdnov, kym sme to oznamili najblizsim. Potom prisli zle vysledky na podozrenie razstepu chrbtice, to som nepovedala nikomu, az kym sa to u Grochala nevyvratilo, az potom som to oznamila rodine. Kazdy sa s negativnou spravou vyrovnava inak. Ja samu seba poznam a viem, ze si to potrebujem spracovat najprv sama, max.s manzelom a to mam s rodinou velmi dobre vztahy. Ale nezniesla by som neustale otazky a lutovanie z ich strany, ked by to pre mna bolo čerstve. Podla mna to oznamte tak, aby si sa hlavne ty citila bezpečne, neries, ako to robili ostatni, oni nie su v tvojej situacii. Moja znama oznamila tehotenstvo hned ako sa to zistilo a nanestastie potratila. Povedala mi, ze uz nikdy by to neoznamila skor, lebo ten "teror" otazok a sucitu od vsetkych jej robil este vacsiu pritaz ako samotny potrat. Drzim palce, aby vysledky dopadli dobre 😊

iwet25
23. okt 2024

Pri prvej dcere sme rodine povedali až po 12tom týždni, skor to vedela iba jedna kamoška. Pri druhej skôr tak asi v 8tt lebo mi bývalo zle a chodila som k našim písať diplomovku cez víkendy. Inak na mňa sa potom brat hneval ze som to dlho tajila, oni to vždy povedali hneď ako im test ukázal. Ja som sa do toho 12tt bála ci poradňa dopadne dobre.
Držím palce nech ti všetko dobre dopadne.

janinah
23. okt 2024

Oznámila som hneď.ved sú to rodičia.nie tetka z 6 kolená.ktoru vidím raz za desaťročie.

ivik4
23. okt 2024

Po mojich skusenostiach az ked by to bolo na mne vidno 🤷‍♀️. Mozno niekedy v 5 alebo po 5 mesiaci. Nebolo vobec prijemne ze niekto vedel co sa mi stalo

ivik4
23. okt 2024

Autorka a to napriek tomu ze s rodicmi mam naozaj velmi pekne vztahy

nikoleta999
23. okt 2024

V 11 tt aj to som chcela čakať neskôr, nakoľko som mala komplikácie a nevedela som, ako to dopadne ... ale domov mi prišli vysledky a kedze nebyvam s rodicmi, poziadala som mamu cez tel o otvorenie a precitanie lekarskej spravy a tam vsade, ze som tehotna, ked som si to potom uz citala o niekolko dni ja, tak som si myslela, ze to moji rodicia vedia a len cakajú, kedy im to oznamime my ... a ked sme im to oznamili boli vyorani s otcom ako puci - moja mama si to vôbec v tych papieroch nevsimla :D :D Ale nakoniec to bolo pekne oznamenie, otec mal vtedy oslavu narodenin, bola tam cela rodina a vsetci plakali od stastia 🙂 aj aj ked ma som mala stresy, lebo som mala este vysetrenia, vsetko dopadlo ok. Drzim palce aj Tebe

jaskolka
23. okt 2024

Ja budem len zvedavá, aký význam má akože to čakanie na testy?Co sa zmení výsledkami? Nedajbože ak by aj nebolo dačo ok(alebo ešte horšie) tak potom nepovieš vôbec, ze si bola tehotná, alebo o co ide? Však to nie je suseda na ulici,nejdeš to "vytrubit" každému, ale sú to rodičia, blízka rodina.

carrot_apple
23. okt 2024

všetko závisí od celkovej rodiny ak mám teda rátať do toho otca a matku
ja som to povedala mojej mamine skôr ako mužovi
máme pekný vzťah
a potom pomaly po tom 3mesiaci všetkým postupne
vôbec nerozmýšľaj nad takými hlúposťami že bude postihnuté...
v robote som to oznámila až keď som bola v piatom mesiaci 😂

mimuska328
23. okt 2024

Rodičom sme oznámili hneď po pozitívnom teste keďže sme mali do ivf a musela som od začiatku ostať na PN, v práci a ďalšej rodine blízkej po 12tt a ostatok myslím ze postupne po tom 6-7 mesiaci. Tiež sme boli opatrní po dvoch potratoch

lenkakravcova
23. okt 2024

@jaskolka možno že presne to autorka myslí. Že ak bude dieťa postihnuté, tak pôjde na interupcii a nikomu to nebude vešať na nos. Ľudia majú potom len zbytočne pripomienky a starajú sa do toho čo nemajú.

autor
23. okt 2024

@lenkakravcova Presne tak ako píšeš,ak by bolo dieťa postihnuté išla by som na potrat.

autor
23. okt 2024

@jaskolka Som tehotná ja, alebo moja mamka,svokra?Áno toto zatajovanie má svoj význam, pokiaľ si nebudem 100 %i istá že dieťa bude zdravé, nikomu nič nepoviem.

autor
23. okt 2024

@tinalia ďakujem za pochopenie

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre