Ako povedať rodine o tehotenstve?

4. aug 2023

dnes máme oslavu, konkrétne ja som cca v 6 týždni nebola som ešte na vyšetrení (mám naplánované), ale ako poznám moju rodinu isto budú všetci hučať čo nepijem atď.,

mám z toho mierny stres, poraďte prosím

tamta
4. aug 2023

Nepijes lebo nemas chuť, berieš lieky, soferujes. Čokoľvek.
V 6tt bez potvrdenia lekára by som okrem muža nikomu nič neoznamovala.

dzescebuly
4. aug 2023

Veľmi ma bolí hlava,vzala som lieky tak nepijem

pribinak
4. aug 2023

Ešte by som nič nehovorila, si len na začiatku. Ešte počkaj

Nemám chuť, beriem lieky, boli má žalúdok. Tvoj miz by ich mal razne zastaviť. Berie lieky, rešpektujte ju

deti95060810
4. aug 2023

a musíš oznámiť ? najmä ak to nemáš od ani potvrdené od lekára.
max povedať manželovi - teda ja by som to tak spravila...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bluka2
4. aug 2023

@monsterablue myslíš, že keby nešla k dr. tak ani neporodí?

mamusa123456789
4. aug 2023

Nechaj si naliať pohár vina, na moc v tom peri a nikto nebude nič riesit

minesasubu
4. aug 2023

Presne ako píšu vyššie nemám chuť piť , ja nechápem tieto otázky stále že prečo nepiješ a daj si a pod ... proste povieš že nechceš a hotovo

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jamimo
4. aug 2023

nepijem a hotovo. Ďakujem, neprosím si. To oslava bez alkoholu už ani nemôže byť 🤔

autor
4. aug 2023

@jamimo no u nás asi nie, neznášam to 🤒

danusskaaa
4. aug 2023

Bohužiaľ, sme národ kde keď odmietneš- hneď budú vedieť prečo! Ak nechceš ísť touto cestou, dala by som si naliať, cucla a v necakanej chvíľke by to vypil muž. Bez rečí, poznamok a podobne.

jamimo
4. aug 2023

potrénuj asertivitu. Ak druhým hovorím nie, sebe hovorím ÁNO 😉

zmrzlinka2021
4. aug 2023

Nie si povinná zdovodnovat, preco nepijes alkohol.

Trenuj asertivitu

milanemila
4. aug 2023

Ja by som povedala, ze beriem antibiotika na zapal mocovych ciest. Urcite by som neoznamovala sirsej rodine na oslave tehotenstvo, kt ti este vlastne ani nebolo lekarom potvrdene.
Toto neznasam na tom na som Slovensku, ze clovek musi hladat vyhovorky a dovody, aby bolo akceptovane, ze nebude pit a nestaci iba obycajne nie nechcem :(

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. aug 2023

@jj298 ideme byť u nás doma tak asi šofér nebudem :D...ale u nás je to normálne u nás sa pije a ak niekto nepije je divný

jablkovastrudla
4. aug 2023

Ked budete doma tak si kup nealko radler a nalej si do pohara. Budu vidiet ze pijes , plechovku zahod alebo daj do chladnicky nech nevidia ze je nealko.

jamimo
4. aug 2023

@milanemila nemusí hľadať výhovorky. Stačí si pevne stáť sama za sebou a svojimi rozhodnutiami. Prečo by som ja mala robiť veci tak, ako sa očakáva a niekto mi povie. Toto je typický syndróm poslušného dievčatka (vtedy som dobrá keď poslúcham a neodporujem, urobím čo sa očakáva, len vtedy mám hodnotu, berú ma na vedomie a ľúbia ma...) alebo pozícia dieťaťa (aj v dospelom veku= nono poslúchaj maminu, tetu, uja...) Zdravý vzťah voči sebe aj okoliu je sociálna dynamika vzťahov dospelý versus dospelý. Nie dospelý (okolie, oslávenec, teta, ujo...) a autorka (dieťa, ktoré si nedovolí odporovať). Vidíme to na MK denne, aj vo vzťahoch, okolí,širšej rodine, na pracovisku. Ľudia sa boja vysloviť neželané, žijú v diktáte rodičov, svokry, šéfa, kolegyne, manžela, nevedia sa vyjadriť k menu dieťaťa, sobášu, krstinám, bydlisku, ku, susedom 🙄... Škoda, že málokto si to uvedomí a celý život žije v stigmách, predsudkoch a sklamaniach. Ešte raz, zlatým písmom: Ak druhým hovorím NIE, sebe hovorím ÁNO. A ver mi, je to veľmi oslobodzujúce ❣️

palculienka40
4. aug 2023

S oznamenim by aom pockala az po 16 tyzdni ked bude vsetko ok. Aj sa to tak hovori.

milanemila
4. aug 2023

@jamimo toto mne nemusis vysvetlovat, mne tieto veci mama vstepovala uz od malicka a vzhladom na moju povahu by ma tazko donutila do niecoho co nechcem a naopak odhovorila od niecoho, co chcem.
S tym co si napisala ale uplne suhlasim a rovnakym sposobom vediet aj svoje deti.
Autorka ale evidentne nie je tak vychovana a ma obavy, cize napisala som, co by som urobila na jej mieste.
Mne ked svokra na navsteve ponukala v nedelu o10 doobeda alkohol a ked som odmietla, tak zacala hned ze som urcite tehotna. Velmi rychlo som jej vysvetlila, ze tehotna nie som, ale u nas v rodine neholdujeme alkoholu a uz vobec nie rano o10 a ze radsej zacinam den kavou.
Ja som alergicka aj ked dieta nutia dat pusinku alebo sa objimat s navstevou.

samimami777
4. aug 2023

To je veľmi veľmi skoro na oznámenie. Nemáš to ani potvrdené a prvý trimester je rizikový ľahko môžeš potratiť. Ja som až po 3 mesiaci vždy oznámila rodine a a ak vieš že sú taký musíš na tú oslavu ísť ? Povedz že si chorá a ostaň doma a ak pôjdeš povedz že užívaš teraz antibiotiká a na tie nemôžeš piť

gejb
4. aug 2023

Nalej si nealko pivo do pohára a cuckaj.... keď sa spytaju- mam pivo, stačí mi.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimusina
4. aug 2023

Sama som v 6 týždni, tehotenstvo mám potvrdené z krvi, budúci týždeň ma čaká prvý ultrazvuk. U nás okrem mňa a manžela o tom nikto nevie, keď to bude možné si to chceme nechať čo najdlhšie pre seba. Takže na Tvojom mieste určite by som nič nikomu nehovorila predsa je to veľmi čerstvé a je to len a len naša vec😉čo sa pitia týka povedz ako viackrát spomínali berieš lieky a je to - zas len a len Tvoja vec, nedaj sa znechutiť múdrymi rečami 😘

mandarinka555
4. aug 2023

A načo to chceš oznamovať rodine tak skoro?

gaborka28
4. aug 2023

Bolela ma hlava, dala som si tabletku. Vybavené. Inak ako to tak sledujem v rodine, výhovorka na lieky je najčastejšie používaná 😃

ysseba
4. aug 2023

Ja som pri prvom povedala, že mám zápal močových ciest a beriem ATB. No kamoška, ktorá máva zápal snáď každý mesiac mi potom neskôr povedala, že ona vedela, že to nie je pravda, že ona zápal veeeľmi dobré pozná 🙂 No a pri druhom sme išli na chatu. Tiež som to ešte nemala potvrdené ani od dr. Ale povedala som to všetkým. Totiž, ja som milovníčkou kvalitného vína a dám si ho s radosťou a na chate sme boli 3 dni, takže aj keby som si vymyslela nejakú báchorku, aj tak by to bolo všetkým úúúplne jasné. Tak som si povedala, že veď ja nie som v ničom poverčivá a že proste bude tak ako má byť bez ohľadu na to, či o tom poviem či nie.

lamonita
4. aug 2023

Kup si vineu a tu si nalievaj do pohára. Veselo popijaj 😉

daja07
4. aug 2023

najidealnejsie je povedat ze si vzala ibuprofen alebo nieco podobne lebo ta boli hlava. chapem ake je to komplikovane niekedy, ja aj ked som nebola tehotna a povedala som ze si neprosim, tak ludia niekedy nechapu, ze jednoducho nemas chut. a to som bola v skupine, kde sa vypije nieco tak na sviatky alebo na narodeniny.

@ysseba by ma zaujimalo ako to, ze zapal velmi dobre pozna. ja som mala zapal mocovych ciest pri prvom tehotenstve a dosli na to az pri druhom testovani mocu a krvi asi po 3 dnoch. najprv to vyzeralo tak nejasne, a pobolievali ma krize. potom neskor prisli aj teploty.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre