Základná škola na Slovensku verzus v zahraničí

moni73
10. júl 2015

Stale viac a viac sa zamyslam nad ucivom (zatial len 1. stupen) zs a coraz viac sa cudujem, co sa tie deti vlastne ucia. A preco som bola ja v mojich detskych casoch pristupna ucit sa tak nepotrebne veci. Myslim, ze len z dovodu, ze som bola schopna absorbovat pocas vyucovania. K veci. Preco sa napriklad na citani necitaju okrem detskych (vo vacsine pripadov az pridetskych) rozpravok a basniciek necitaju napr. detske encyklopedie, knizky s kratkymi vysvetleniami co ako funguje a preco, zaujimavosti z prirodovedy, vlastivedy, resp. dejepisu? Mam pocit, ze by to detom dalo omnoho viac a dokonca by ich to aj viac bavilo citat ako napr. rozpravku o 3 prasiatkach, ktoru im uz davno rodicia precitali. A som teraz zatazena na slovencinu. naco je dobre naucit sa naspamat vybrane slova, ak ich vie dieta spravne napisat? Naco je kedy komu "kodovanie", tj cislovanie slovnych druhov? ja ked to rozvediem do krajnosti, naco mi kedy bolo to, ze slovne druhy poznam? Naco su mi vzory a pady? Podla mna to nepotrebuje nikto, koho materinskou recou je slovencina. vidim v tom zmysel len pre cudzincov. urcite, ak sa chcem naucit anglicky (mimo anglicky hovoriacich krajin odposluchom), budem potrebovat gramatiku. ok, ak by som studovala sj na VS asi to potrebovat budem, ale znova neviem, kde tieto vedomosti vystudovany slovencinar pouzije, pokial ich zrovna neuci... a to mam slovencinu rada a myslim, ze gramatiku mam vcelku bezchybnu (urcite sa nieco najde), aj nejake kodovania aj vetne cleny si pamatam. priklonila by som sa k zvyseniu hodin telesnej a nejakych praktickych zrucnosti. alebo aspon na tej sj viac citat a gramatika s tym pojde ruka v ruke. koniec koncov, vola sa to ZAKLADNA skola! chcela by som poznat nazory uciteliek a mamiciek aj nasich aj v zahranici. ucit sa, ucit sa, ucit sa 😉

wicka5
10. júl 2015

dobrá otázka, ak si aj na facebooku, skús ju napísať aj do skupiny " ako ďalej učiteľ" - sú tam prevažne učitelia, a skupina má už vyše 10000 členov 😉
link : https://www.facebook.com/groups/akodalejucitel/

bajana
10. júl 2015

Samozrejme, že sa deti na ZS učia veľa vecí nepotrebných pre život, ale škola rozvíja aj myslenie a tým, že sa učia aj "nepotrebné" veci, učia sa myslieť, tvoriť, hľadať súvislosti, rozdiely...skrátka používať mozog...
Ako slovenčinárka vidím tu na fóre, ako žalostne vyzerá gramatika väčšiny užívateliek (nielen i/y, ale aj skloňovanie, koncovky,...)...v každom prípade ale tiež súhlasím s názorom neučiť sa vybrané slová naspamäť

peneloppe
10. júl 2015

Mozem porovnavat z vlastnej skusenosti. Mali sme deti na ZS v zahranici a teraz na Slovensku. Som zhrozena zo slovenskeho skolstva, ucebnej latky, osnov, otrasnych ucebnic, pracovnych zositov.
Chudata deti. V zahranici sa ucia ale takou inou hravou, zazitkovou formou. Skola je aj zabava a prijemne miesto kde sa deti tesia, lebo sa tam kadeco zaziju a naucia sa a hlavne ten pristup je taky flexibilny nenasilny. Ku kazdemu dietatu sa pristupuje individualne, neocakava sa ze dane ucivo zvladnu vsetky deti rovnako. Nie ako na Slovensku, vsetko cez sablonu.
Cele zle to tu je a pokracuje to dalej na SS a VS. 😖

extrate
10. júl 2015

@moni73 čo je to číslovanie slovných druhov? Ja som za to nech sa deti učia slovenčinu poriadne aj s gramatikou. Je to veľmi ťažký jazyk a je kvantum ľudí ktorí majú slovenčinu materinský jazyk a aj tak nevedia napísať jedinú vetu gramaticky správne. A čo sa týka skúsenosti so zahraničím, mám dve. Počas strednej školy som odišla do USA na výmenný pobyt. Na hodinách angličtiny som bola najlepší študent v triede! Teraz dá sa polemizovať či sú americkí študenti tak hlúpi, alebo či naša základná škola napriek "nepotrebnému" učivu lepšie pripraví dieťa na zvládnutie stredoš.učiva napríklad aj v cudzom jazyku.
Druhá vec. Manžel je cudzinec a svoju reč čo sa týka gramatiky vôbec neovláda. Opýtam sa ho ako sa povie príslovka od slova rýchly. A opýta sa ma čo je to príslovka. Zrejme to v jeho krajine na základnej škole považujú za nepotrebné učivo. (Skôr si ale myslím že len on sa to nenaučil 🙂)

emilia25
10. júl 2015

Mna by zaujimalo preco prvacikovia su napriklad na jednej skole na jednom a druhy na inom pismenku nemali by tie deto ucit rovnako a nie jedna ide ako rychlik a druha v klude alebo take cotanie na cas ved sa len teraz ucili pismenka a oni uz chcu aby vedeli vsetko alebo take sudoku v prvej triede na zs co dospely clovek ma problem.anglictina tak isto sa zacala ucit az v 5 rocniku kedy si teraz uz v prcej pocitace tak isyp ani citat nevedia.a ze hudobna sa znamkuje preboha to kde sme uz hruza.sa mam na co tesit ked som toto vsetko pocula od svagrinej.naroky jak na dospekeho cloveka.

peneloppe
10. júl 2015

@emilia25

Presne to aj mna dorazilo, ze znamkovanie hudobnej, vytvarnej. A vsetci robia to iste, napr. na vytvarnej, ziadna kreativita, volnost. Vysledkom je 20 rovnakych vytvorov, ako cez kopirak.

maciatkolulu
10. júl 2015

@moni73 Odporucam waldorfsku skolu, mala som deti aj v skole aj v skolke a az na par veci som bola spokojna, ale dokonalu skolu nenajdes, vzdy sa najde nieco

jeennyv
10. júl 2015

@moni73 chodila som do skoly s americanmi, kazdy sme mali vlastny ucebny program my ten slovensky a oni svoj...mozem suhlasit s @extrate....nasi ziaci resp.my ako ziaci sme boli vedomostne ovela viac pripraveni nie len co sa tyka nasich koncin, ale este aj ich vlastnej anerickej kultury, jazyka....skola hrou je sice pekna, ale podla mna odborna pouzitelnost v zivote od ovladania jazyka ci iste veci, ktore by clovek mal ovladat je minimalna....aj ja som toho nazoru, ze niekedy to na nasich skolach prehanaju a stale cirkusy s ucebnicami, skolstvom atd...ale co sa tyka vedomosti sme na tom dobre, ovsem zalezi aj na pristupe k studiu, na tom ci sa clovek venuje dietatu.....

emilia25
10. júl 2015

@peneloppe no uplne brutal ved kedy si take veci sa neznamkovali max telesna aj to niektory rok ano druhy zase nie.ten jazyk clovek pochopi ked su deti vecsie ale v prvej triede.hruza kde to skolstvo sa za tie roky dopracovalo fakt.a do konca svagrina este dostali domace ulohy na orazdniny co si maju teraz oddychnut a zabudnut na pivinnostu.hruza.

moni73
autor
10. júl 2015

@bajana ale je vela inych nechcem povedat, ze potrebnejsich ale urcite zaujimavejsich veci, ktore tiez mozu rozvijat myslenie

@extrate
ale mamicky, co prispievaju sa slovencinu ucili zhruba tak ako sa uci teraz, a k nejakemu extra vysledku to veru neviedlo 😒 . myslim, ze vsetci sme sa ucili "pekni chlapci, pekny chlapec", napriek tomu, to cast vzdy napise zle. neverim, ze este pritlacenim sa dosiahnu lepsie vysledky.. tak ako idem ulicov a stretnem chlapcou a potom sa hambim 😀
kodovanie robila dcera teraz v 3tej triede nieco ako podstatne meno 1, pridavne meno 2, sloveso 3, .... nepamatam si, povedala som jej, ze to vediet nemusi. a to nechcem podryvat autoritu ucitelky, ale bojovat proti uceniu sa nezmyslov

@peneloppe ja porovnavat nemozem, ale to, ze je to zle vidim 😠

peneloppe
10. júl 2015

@emilia25

Veru aj tych uloh je vela, ucit sa ma v skole, doma mozno precvicit citanie a potom si oddychnut, pohrat sa. Aspon deti na 1. stupni urcite.

extrate
10. júl 2015

@moni73 Aha tak to kodovanie je naozaj nezmysel, ešte som o tom nepočula 🙂

emilia25
10. júl 2015

@peneloppe presne tak hlavne ten prvy rocnik predsa len vysli zo skolky kde sa stale hrali je to velka zmena v ich zivote.

moni73
autor
10. júl 2015

baby, ja nemam pocit, ze je uciva nejako vela. ja mam skor pocit, ze je tam kopec blbosti, ktore sa tym padom aj zle ucia a ze ucivo je nesystematicke. skace sa bez spojitosti z jedneho na druhe... ucebnice su jedna velka tragedia! kto to kedy dopustil, aby ich bolo take mnozstvo? neviem, ci je to fakt, ale myslim, ze za komousov si sadli nejaky profici, ktori vytvorili knihu a podla nej sa ucilo.

a vie mi niekto povedat, ci sa nejako navysilo ucivo, ked sa z 8rocnej zs stala 9rocna? vraj nie... naco to potom bolo dobre?

denisa_fabian
10. júl 2015

Ja neviem, ako inak by sa dieta naucilo pisat spravne vybrane slova, keby sa ich nenaucilo naspamat. To iste mala nasobilka. Urcite vedomosti by mali byt zautomatizovane natolko, aby si nad nimi nemusel potom rozmyslat. V kazdom pripade, aj nezmyselne memorovanie rozvija nasu pamat a myslenie. Mozog tiez treba trenovat. A co sa tyka rozpravok, cudovala by si sa, kolko deti v skole nepozna klasicke rozpravky. Je to na zaplakanie. Vzory a pady su nam dobre na sklonovanie, aby sme nerozpravali ako hotentoti. 🙂 S kodovanim slovnych druhov som sa nestretla, to je asi vymysel nejakej ucitelky. Podla mna to nie je potrebne, ale urcite to ulahcuje pracu pri urcovani slovnych druhov. Ja vidim skor problem vo vyssich rocnikoch. Tam je uz naozaj velmi vela nepotrebnych informacii. Ale ako sa hovori, co ta nezabije, to ta posilni. Slovenske skolstvo este ma co robit, nerozvija to, co je v dnesnej dobe dolezite. Snad o niekolko rokov (mozno desatroci, storoci...) sa to zmeni k lepsiemu. 🙂 🙂 🙂

moni73
autor
10. júl 2015

@denisa_fabian no myslim tak ako sa naucia vsetko. chodit, skakat, obliekat sa, kreslit - cvikom, nie? niekto sa nauci na prvykrat, niekto na 100.krat, niekto na 1.000 a bohuzial niekto vobec. deti vzory a pady nepoznaju a ako hotentoti od urciteho veku nerozpravaju, sklonuju prirodzene 😉

bajana
10. júl 2015

@moni73 nie, objem uciva sa nezvysil, naopak znizil sa....moja teta ucila 40 rokov matiku, stale doucuje deviatakov pred monitorom a vie, ze napr. dnesne decka vedia z matiky ovela menej ako my, ktori sme chodili do skoly 8r.

azzflo
10. júl 2015

Pred par dnami som sa nad tymto zamyslala, ked sa tu objavila diskusia, ci dat dieta o rok skor do skoly a vacsina mamiciek pisala, ze skola = strata detstva. Celkom ma to zarazilo a prislo mi to fakt smutne, ze rodicia sa musia tohto bat. Moje dcery zacali chodit do skoly na novom zelande, sice sukromna, ale tam az take velke rozdiely v porovnani s verejnymi vo vyucbe nie su. Problemom nie je podla mna ani tak to, kolko zbytocnych veci sa ucia alebo neucia, ale vo sposobe, akym ucitelia so ziakmi pracuju (a ako im to samozrejmeaj zakony dovoluju). Nasobilka? Isli do skolskeho parku pocitat kvety, okna, zvierata do zoo, auta... Tvorivost a kreslenie? Opat vonku, decka si vzdy vybrali nieco, co videli a kreslili to. Zaklady biologie? Do skoly prisli psovodi s CT a policajnymi psami, dalsi raz isli ku konom, dalsi s profi biologmi pozorovat na lodi zivot v oceane. Georafia, kultura? Vdaka tomu, ze vela deti maju rodicov pristahovalcov, kazdy si pripravil cosi o krajine svojho povodu, mohli doniest typicke jedlo, fotky, pesnicky, cokolvek. A veru to cele funguje. Na Slovensku vacsinou neexist zobrat ziakov cez vyucovanie von, individualny pristup tiez akurat tak vo sne. To nie je chyba ucitelov, ale slovenske skolstvo by proste bolo treba od zakladov prekopat, zobrat si priklad z inych krajin. Tak skoro sa to nezmeni, ja osobne by som vsak detom na slovensku vysvetlovala co je dolezite a co nie, na co sa maju zamerat pri uceni...

azzflo
10. júl 2015

Inak napriklad spelling a gramatika sa da podla mna krasne naucit citanim. V nasej skole sa uci najskor len citat a az ked je citanie zvladnute, zacina sa s pisanim, ale co viem aj od ostatnych rodicov, tak problemy mavaju minimalne.. Na 95% ide cisto len o tvary pismeniek a pod., slova maju vizualne "naucene" vdaka knizkam

denisa_fabian
10. júl 2015

@moni73 Ved prave, cvikom a opakovanim, az to vedia naspamat. 🙂 Ziadna hroza podla mna. A s tym skolonovanim by som tak uplne nesuhlasila. Stretla som mnoho deti, ktorym skolonovanie problemy robi, a to maju aj 10 rokov. A naslo by sa aj par dospelych. 🙂 Tiez to chce len cvik a opakovanie. Ale zbytocne sa bavit o takychto veciach. Takto to u nas teraz funguje a pokial to nevieme zmenit, tak to jednoducho musime respektovat. Aj ked sa to vsetko raz zmeni, vzdy bude niekto, kto bude frflat a nadavat. Nikdy nevyhovies vsetkym. A komu sa paci vyucba v zahranici, nech sa paci. Vacsina hranic je otvorena bez viz. ;)

sovica
10. júl 2015

Dievčatá, úplne nazatracujte slovenské školstvo. Gramatika je potrebná. Keď to len tu na MK alebo na iných fórach vidím, dospelé ženy spravia toľko hrubiek, koncovky -v -u, s kým/s čím, z koho/z čoho, čiarky máloktorá atď., vlasy sa mi z toho ježia. Keď to neovládajú dospelé ženy, nečudujem sa, že to neovládajú ani ich deti. Podľa mňa je to hanba ☹.
Žijeme v Nemecku a predstavte si, aj tu sa deti musia gramatiku učiť, áno v 3.triede mali slovné druhy - podstatné meno, prídavné meno, sloveso... Samozrejme, majú inú gramatiku, ako my, žiadne mäkké i a tvrdé y, čo je výhoda. Ale veľa vecí ich "cepujú". Prvý a druhý ročník bol v pohode, až som sa divila, čo tie deti v škole robia. Ale od 3. triedy hrôza ☹. Ako keby chceli všetko dohnať. Strašne veľa úloh každý deň a veru aj memorujú, ťažšie slovíčka (aj keď môj syn sa väčšinou nad tým uškrnie, čo je na tom ťažké) musia písať resp. odpisovať každý deň. Na týždeň majú napr. 10 slovíčok a každý deň ich musia odpísať. Na ďalší týždeň dostanú ďalších 10 na odpisovanie... Matika prebieha tak, že sa niečo naučia, ale učiteľka vidí podľa písomiek (každý piatok malá a raz do mesiaca veľká písomka), ktoré deti, aké sú šikovné. Takže tí dobrí dostávajú ťažké úlohy, tí horší ľahké. Syn patrí medzi tých najlepších v triede aj v matike aj v nemčine (napriek tomu, že doma rozprávame len po slovensky) a napr. z matiky dostáva na domácu úlohu v 3.triede úlohy zo štvrtáckej olympiády.
Známkovanie je tu hrozné, pre deti podľa mňa úplne demotivujúce. Čisté jednotky by ste v Nemecku hľadali márne. Keby ste napr. aj u super žiakov našli z matiky, či z nemčiny 1 (ale to musia byť fakt super), tak im tresnú 3 zo športu alebo z hudobnej. Na SK sú učiteľky benevolentnejšie, určite dávajú lepšie známky. Ak na SK dajú 2, v Nemecku by už dali 3, 3-. Áno, tu dávajú aj na vysvedčení + a - a známkovanie je do 6.
Tento rok (3.ročník ZŠ) môžem porovnať napr. prírodovedu. Na SK aj v DE sa učia približne to isté.
Táto téma je taká, že by sme o nej mohli hovoriť a polemizovať donekonečna.
V každom prípade, od malička treba deťom veľa čítať, vysvetľovať, neskôr sa začnú samé zaujímať o knihy a hlavne sa treba deťom venovať a domáce úlohy kontrolovať. Keď deti dávajú v škole pozor, veľa sa naučia, ale aj doma treba robiť úlohy a opakovať, ináč sa im to do tých hlávok nedostane (napr. tá gramatika).

moni73
autor
11. júl 2015

@denisa_fabian no ved to sa snazim napisat... ze napriek tomu, ze sa to (pady, vzory) ucili vsetci, v konecnom dosledku to tak nevyzera.tipla by som, ze padove otazky vie este v sucasnosti drviva vacsina 30tnikov a viac, napriek tomu niektori spravia chybu v koncovke, resp. predlozke. a posielat, ak sa ti nieco v sr nepaci do zahranicia?! to je zleeee. keby si napisala, nech napisem podnet na ministerstvo skolstva alebo nieco podobne, tak ok.

moni73
autor
11. júl 2015

a vzhladom aj na niektore prispevky tu sa coraz viac priklanam k nazoru, ze by bolo dobre zrusit znamkovanie

digysa
11. júl 2015

@moni73 Tu nejde o to, CO sa ucia a CO budu potrebovat...ide tu o to AKYM sposobom sa to ucia a AKY material pouzivaju.
Ja som v USA a moje deti sa ucia anglictinu tiez dopodrobna, ale nikdy som ich nepocula, aby nadavali na skolu tak, ako som na nu nadavala ja. V prvej triede sa neznamkuje a v podstate sa neznamkuje v ziadnom rocniku. Tu presli na percenta a je to ovela jednoduchsie a ferovejsie, ked vidis ako rodic, kolko percent ziskal ziak pri urcitej praci, ulohe, pisomke.

Len pre priklad ako sa tu deti ucia nasobilku. My sme sa ju v skole biflili a museli sme sa naucit najskor cisla od 1 do 5 a o dalsi tyzden sme sa ucili 6 -10. Pamtam si ako ma ucitelk vyvolal a vsetko som musela odrapotat.

Tu sa to ucia uplne inak....preberaju nasobilku kazdy tyzden jedno cislo a este maju a pomocky ako si to zapamatat, napr. pesnicku, co spieva cisla 3-6-9-12-15-18-21-24-27-30... 🙂 Znie to ako pesnicka a decka si tu hudbu s cislami zapamataju skore, ako pozerat sa na tabulku 😒
My mame velmi diktatorsky pristup k uceniu....ziadne logicke uvazovanie, ziadna zabava, ziadny myslienkovy pochod, len nabiflit sa..... 🙄

janinah
11. júl 2015

Mám tretiaka,bude štvrták...v škole číta z čítanky,vie kto je Hevier,krista bendová....doma číta encyklopédie, vybrané slová od nich nik nechcel odrapotať,ale majú vedieť správne písať,doma sme trenovali skoro každý deň...jeho učebnice a prac. zošity s ami páčia, s mojimi spred 30 rokov sa nedajú ani porovnať...dcéra už dospelá chodí po svete,stretáva sa s mladými ľudmi- jej všeobecné vedomosti sú o dosť dopredu a neide len o to,že tamtí si mýlia Slovensko a Slovinsko /náhoda,že takých stretáva? neviem,asi nie.../..zruešnie známkovania by sa mi nepáčilo,viac voľnosti asi tiež nie......a dúfam,že nepôjdeme americkou cestou,že deti budú hlúpe,budú skákať učiteľom po hlavách a raz sa v slovenskej škole objaví zbraň...

moni73
autor
11. júl 2015

mne sa jedna o to, ze je to zakladna skola, takze by mala dat viac-menej zaklady. mne zalezi aj na tom, co sa ucia a samozrejme aj na sposobe. za mna ako uz bolo aj v inych prispevkoch neznamkovat vychovy. ved sa tusim jeden cas neznamkovali. viete niekto preco sa to vratilo? co bolo na neznamkovani zle? jednoznacne vratit na zs varenie, sitie, pribijanie klincov, vymenenie ziarovky, zahradku, .... ucebnica napr. prirodovedy, resp. vlastivedy 3.trieda obsahovala podla mna ucivo na max. 8-10 vyucovacich hodin, jednoznacne doplnit zazitkovym ucenim: prechadzkami, hrami, mozno google earth, sledovanim dokumentov (je mi jasne, ze financie v skolstve su biedne). na prvom stupni rozsirit konverzaciu v cudzom jazyku, gramatiku, citanie, pisanie pridavat neskor. na citani citat zmysluplne texty - tych kniziek je teraz velmi vela (preco su oblaky biele? preco kvety vonaju? preco sa striedaju rocne obdobia? a vsetko su to kratucke texty, pre deti lahko citatelne a zaujimave myslim), deti sa ich mozu snazit zrymovat a pod... na matike pracovat hned aj s jednoduchymi velkymi cislami, ukazat im, ze ked vie 1+1, vie aj tisic+tisic, resp. milion, nebazirovat u malych deti na dokonalom rysovani, jemna motorika sa stale vyvija, nechat tu usecku aj s jednym prstom obkreslenym 🙂 , upozornit, nenechat 10x opravovat...
a znamkovanie, resp. hodnotenie? znamkuju sa len aktualne vedomosti... pripravena, naucena latka na tu, ktoru hodinu. bola by som velmi zvedava, ake znamky by boli napr. z druhackeho uciva v polke tretej, ak by sa pisal test bez upozornenia. myslim, ze znamky by sa najviac podobali v matematike, kedze tam je urcita postupnost. v inom si nie som vobec ista. je mozne, ze ten, kto dnes odpovedal za 1, by za pol roka z toho isteho dostal 3. a ten, co ma dnes 2, by ju mal aj o pol roka. preto rozmyslam nad zmyslom hodnotenia. myslim, ze ucitel toto vidi a pre mna, keby som bola ucitel by to bolo dost frustrujuce.
este k prisnemu hodnoteniu v nemecku... samozrejme, ak hodnotim, mam hodnotit prisne a nedavat znamky z milosti a s prizmurenymi ocami a nepokazit jednou 2kou vysvecko. znova mi to hovori za zrusenie znamkovania. nemozem si pomoct.

denisa_fabian
11. júl 2015

@moni73 No a teraz si predstav, ako by to vyzeralo, keby sa to na skolach nevyucovalo vobec. Asi by to nebolo lepšie... Prave naopak. ;) Pisala som predtym, ze ked to nevies zmenit, musis to respektovat. Ked si myslis, ze ti listy na ministerstvo pomozu, tak ich napis. Mozno ich tam maju uz riadnu kopu a snad raz s tym zacnu nieco robit. 🙂 Ak chces ist do zahranicia, lebo tam je to lepsie, chod. Sme slobodni ludia. Len nemam rada debaty typu - Podme si spolu ponadavat, ake je to vsetko zle a skutky ziadne. Proste strata casu. Niekedy mozno postaci rozhovor s ucitelkou alebo vedenim skoly a ak su to rozumni ludia, moze nastat pozitivna zmena. 🙂 Drzim prsty vsetkym skolopovinnym detom a ich rodicom. 🙂

karotka12
11. júl 2015

na nasich skolach je vela memorovania, cize deti si trenuju mozog a rozvijaju, co je vlemi dobre pre ich hlavicky, kdezto v zahranici sa deti ucia hravou fromou a myslim si, ze ucia sa pre zivot, ked sa o niecom ucia tak to vidia aj realne, mozu sa toho dotknut, vyskusat si to, tiez sa mi v zahranici vidi system, ze ucia studentov ako presadit a obhajit svoj vlastny nazor, ak mas na nieco svoj nazor tak si ho aj obhaj, cim ich pripravuju do zivota

vevesh
11. júl 2015

@janinah zrusenie znamkovania neznamena benevolentnost, a ze sa deti nic nenaucia a budem ti odporovat aj v tom, ze americky ziaci su hlúpi - mam aky -taky prehlad o americkom, nemeckom, slovenskom a anglickom skolstve v zahranici a ziadne nie je perfektne a ma svoje muchy - ale v com zahranicne skoly jednoznacne predbehuju slovenske, je samouplatnenie po škole.....
Slovaci vedia robit dobre, od mrku do svitu, ale "samostatne rozmyslanie " chyba =to je to nase skolske memorovanie, ktore v zahranici maj tiez, ale doplnaju o individualne schopnosti ziakov - naco je komu vediet vybrane slova, odrecitovat historiu (ktorej nerozumie), ale nevie si najst pracu? Pretoze zivot nie je o vedomostiach, ale ich uplatneni...
A co sa taka zbrani v skolach v usa, to je uplne ina debata, ktora nema s ucenim a vedomostami nic spolocne 🙂

@sovica v nemecku je znakovanie veelmi individualne, kedze normy viac menej neexistuju 😕, zavisi vo vacsine na sympatiach ucitela 🙄 - cest vynimkam a ako rodic mas veelmi male prava ohradit sa .. 😠 ale celkovo deti dokazu lepsie spracovavat neskor podnety a analyzovat ako v slovenskom skolstve...

janinah
11. júl 2015

@vevesh zrušenie známkovania teraz by sa okamžite odzrkadlilo v zhoršení učenia u detí ,možno je to mentalitou či akousi úrovňou vyspelosti /učím sa pre seba nie pre známky/.....nepracujem v školstve,neviem porovnávať iné krajiny,,ale som rodič,ktorý v podstate je spokojný so školou....mám pocit,že škola má dávať vedomosti a naučiť žiaka sa učiť a rodič má dávať to ostatné- naučiť dieťa sa presadiť,správať asertívne,radiť čo a ako v živote...akoby bola snaha zo strany rodičov veľa vecí žiadať od učiteľov,len aby mal rodič čo najmenej roboty so svojim deckom...mám dve už dospelé dcéry okrem syna tretiaka a nemám najmenšiu starosť,že by sa nevedeli presadiť v práci či vo svete,je to dané povahou,výchovou,genetikou,IQ,EQ...a že okrem toho vedia aj ten slov. pravopis a majú šajnu kde je Kilimandžáro je len bonus 😉