Už neviem ako na 8 ročného syna, poraďte čo fungovalo u vás

barbora_3008
19. jan 2020

Ahojte , skúsim sa s vami podeliť o našu situáciu Mám z prechádzajuceho manželstva svojho 8 ročného syna ktorý bol od narodenia troška viac náročný s výchovou a s povahou .Chodí do 3 triedy učí sa tak na 1 ale to musím stále napomínať a kontrolovať. Správanie v škôlke bolo super prišla škola a samé poznámky za somariny , od prvého ročníka stále na rodičovskom je problem vyrušuje hojdá na stoličke vykrikuje , atď. Už sama triedna učiteľka povedala že neviem ako už na neho skúša všetko niekedy je lepšie niekedy horšie. Zákazy už nefunguje tablet nemá zrušili sme televízor v izbe , momentálne lego sme museli zobrať , doma za všetko reve ešte len ho upozornim nikdy ho nebijem! Hucim kričim 🙈keď u je zle , má sám izbu bežné upratovanie si robiť sám hračky a oblečenie stále napomínať aj celý deň 🤔 .sa terajším priateľom sme spolu cez 3 roky máme 1.5 ročného syna momentálne som tehotná , priateľ tiež je na neho prísny lebo nedá sa poľaviť lebo potom úplne si syn robí čo chce . Tiež ho nebije len krici keď je zle . Venovať sa mu venuje malo lebo od rána do večera je v práci ,aj soboty . Keď sme voľno alebo dovolenku snazime sa deťom robiť program hlavne aby starší sa vybláznil , 2 krát čo roka chodí k babke ( ex svokre ) na pár dní aj k bio otcovi keďže byvaju 500 km od nás , ide tam syn rad ale po pár dňoch týždeň už mi ex svokra vola že nepočúva že len vymýšľa telka tablet hračky nove to skúša lebo u nás nepochodí s týmto , oni si s ním malo tak mu dovolia a už potom syn asi nevie čo od dobroty . Povahu má ťažkú presne ako jeho otec všetko musí byť po jeho keď nie nervy zúri a plač , len ja už nevládzem mám rizikové tehotenstvo ďalšie dieťa ktoré má potrebuje ale je viac samostatný mladší syn ako ten starší 🤔 nechápem a viem už čo ďalej u psychológa chodí v škole tvrdi že syn je iba živý a chce pozornosť .poraďte mi niečo čo fungovalo u vás 🤔 už rozmýšľam iného psychológa ale asi aj pre seba lebo sa zbláznim , s mužom sa aj veľa hádame potom kvôli nemu lebo už ani on nevie ako na neho nepočúva ani po dobrom ani po zlom a neváži si nič 🤔 teraz malý v škole výlet v Rakúsku zaplatili sme aj keď som tvrdila že pokiaľ si neopraví známku nepôjde opravil išiel 2 dni vsekto okej ešte nám aj darčeky doniesol a potom zasa problém nepočúva tento víkend katastrofa 🙈 zas bordel v izbe plač za všetko nechcel jesť toto vymýšľal , najhoršieho sa zas bojím že mladší bude všetko chytať od neho už teraz skúša keď niečo nepovolil začne pištat ako starší syn , ďakujem za prečítanie

brita7777
19. jan 2020

Presne aj ja si myslim, ze potrebuje pozornost...a tiez pises, ze to sama nezvladas a mas dalsie dieta na ceste...je krasne mat vela deti, no treba mat na ne aj cas, inak si to potom takto vynucuju..najstarsi, treba mu len vela lasky ukazovat...ja mam tiez dve deti male pri sebe a vidim, ze starsi tiez neposlucha, lebo nemozem mu dat tolko pozornosti co chcem i co chce on...

weisovameggy4444
19. jan 2020

@brita7777 určite vyšetrenie aj u iného psychológa môže mať poruchu pozornosti alebo ľahšiu formu ADHD. Ja mám to isté s 10 ročným synom, niekedy má lepšie obdobia a niekedy je to veľmi náročné s jeho správaním.

weisovameggy4444
19. jan 2020

@brita7777 pardon to nebolo Vám písané 🙂

janinah
19. jan 2020

Aj toho chlapca objímate,či len kričíte naň? podporujte čo ho baví,šport,krúžok,nech má radosť zo života.....potrebuje pozornosť a lásku,zrejme vníma rozdiely medzi ním a malým...a dalšie dieťa na ceste asi tiež veľmi nezvláda....ideš ty ako mama len s ním len vy dvaja trebárs do kina?do cukrárne? na výstavu lega a pod? toto potrebuje...

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@brita7777 len on taký bol stále aj keď som nemala toho partnera a žila som s jeho otcom 🤔 tak neviem ale skúsim sa viac mu venovať aj keď je doma tak hráme sa všetci aj mladší aj starší nerobím v Tom rozdiel len on sa už chodí sprchovať sám a malého musím kúpať a on stále zabudne uterak pizamko potom kričí na mňa z kúpeľne ja už malého vyzliekam no je to také všetko akoby naschval

mondolina
19. jan 2020

@barbora_3008
To nie je naschvál ale normálne. Môj má 10 a tiež furt zabúda.

pininka1
19. jan 2020

Mám doma to isté, napriek tomu je to dobrý žiak, u psychologičky sedel tri hodiny a robil testy, povedala že keby mal Adhd tak toto nedá určite. Od mala miluje šport, sedieť v lavici je preňho ako za trest. Tiež samé.poznamky, ale aj učiteľka povie že inak všetko vie. Na krúžku je bezproblémový a chodí na dva. Manžel mi stále vraví nech to už neriešim, ale niekedy je ozaj ťažko.

halienka
19. jan 2020

No po prvé neviem, či nemáš na neho vyššie nároky aké sú v jeho veku bežné, podľa mňa je normálne, že 8-ročnému s anechce upratovať, ty akoby si očakávala že to bude robiť každý deň bez rečí a dokonalo a to isté možno aj s úlohami a ostatným, ale je to stále len 8-ročné dieťa, u ktorého je v jeho veku normálne, že sa mu to nechce. ďalej asi naozaj chýba otec, taký ozaj otec, ten bio je ďaleko a ten nebio zas je stále v robote a chlapec je vo veku kedy sa potrebuje stotožňovať s mužským vzorom a tráviť s ním čo najviac času. No a nedostatok pozornosti, pochvaly, ocenenia vyúsťuje v agresivitu a v trucovité správanie, takže situácia sa ešte viac zhoršuje. Ja na tvojom mieste skúsim zmierniť s nárokov, pokúsiť sa aby nebio otec s ním trávil viac času pri takých tých typických chlapčenských viac ako je futbal, turistika, nejaké chlapské práce, kde by sa mohol pozitívne prejaviť a byť aj pochválený. A naozaj to že si zabudol pyžamko, no z tohto robiť nejaký veľký problém je od vás cez čiaru, dúfam, že takéto veci nepovažujete, že toto znamená problematické dieťa, lebo toto nie je problematické dieťa ale normálne. Takže trošku si premyslieť čo je naozaj dôležité, a nečakať od neho pomaly dospelácke správanie.

tslobik
19. jan 2020

@barbora_3008 To akoby som ja písala. Nevie si ani veci nachystať do školy, tiež 8 rokov. V škôlke bez problémov. A najväčší problém so spánkom má od narodenia, ale čím je starší, tým je to horšie. Ja už sa vždy hrozím večera, čo bude zase. Ani jednu noc pomaly neprespí celú. Ja ráno skoro vstávam, nevyspaná. Všíma si samé zlé veci, veci stráca pravidelne, nechce nič pomáhať, frfle. Ale niekedy je ako anjel. Náladu mení z minúty na minútu. Uvažovali sme aj nad ADHD , má veľa príznakov. Ale zase aj ja mám takú podobnú zložitú povahu, tak či to nie je genetika alebo nejaké odpozorované správanie. Ale som viac unavená ako keď bol bábätko.

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@janinah chodíme ako rodina všetci spolu , do kina nie cukráren a detsky kútik bola som sama s nimi , áno chodí aj na futbal , chodíme stále vonku na ihriská tam kde to má rad , v lete kúpaliska zoo , večer ho chodím ukladať , keď som sama cez víkend s deťmi a mladší spi so starším si zahram spoločenskú hru alebo pozeráme spolu rozprávku alebo aj do práce som si ho brala robila som ho fitku tak sme hrali karty a také príďte som aj sama s ním keď idem na nákup beriem si jeho aspoň a videl že ideme sami dvaja , z môjho pohľadu neodstčujem ho , ráno ho vozí muž do školy poobede idem ja pre neho , a tiež sme sami až do večera spolu sa hráme mladsi aj starší ale napr nevie ústupok robiť naschvál vezme čokoládu a bude pred malý jesť 🤔 a také to banality , večer ho ukladám ja prídem zahasit svetlo skontrolovať či je upratané pusa a dobrú noc a niekdy o pol hodinu on je hladný smadny a bude vykrikovať z izby 🙈 a jasné že zobudí malého a prítom stačí prísť do kuchyne dať si jogurt alebo napít sa vody , a to som chcela v jari mladsieho dať k nemu do izby aby nebol aj sám a že spolu budú chodiť spinkat ale mám obavu 🤔

tslobik
19. jan 2020

@halienka Tak ja neviem, ale ja a rovnako aj moji dvaja súrodenci sme v takom veku už pomáhali v záhradke, okolo domu v dome. Okrem toho samozrejme, že sme sa veľa hrali, behali po vonku a nemáme žiadne následky z toho, že sme už ako malí mali povinnosti veku primerané.

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@pininka1 presne toto aj u nás športy a také veci ho strašne bavia chodí ešte aj na počítačovy krúžok a v škole aj futbalovy , vonku keď chodím stále bicykel kolobežka proste stále v pohybe ja to chápem že sa možno aj nudi doma , a toto aj mne učiteľka vraví že učenie je v pohode to on doma sa ani neučí vsekto v škole pochopí ale to správanie 🙈

halienka
19. jan 2020

@tslobik a určite ste to robili každý deň s úplnym nadšením a bez odporu😉 tu nejde o to že by to nemal robiť, ale zas byť rozčarovaná z toho, že sa mu to nechce a treba ho do toho kopať je podľa mňa nepochopenie toho veku. Všetky deti v jeho veku sa radšej hrajú ako robia povinnosti, to je normálne.

tslobik
19. jan 2020

@halienka My sme to brali, že to tak má byť. Určite sme nerobili doma čoro - moro. Dnes sú tie deti celkom iné ako kedysi. Mama mi pri malom povedala, že keby môj najstarší brat bol ako môj syn, tak ostane pri jednom a viac detí nemá🙂

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@halienka to si pekne napísala ďakujem , asi máš aj pravdu že veľa možno chcem 🤔 keď sa nad tým zamyslím , ale keď sú to také bežné veci som myslela že už nemusím stále dokola hovorit ale asi to ešte potrvá , no bývame blízko vinohradov stále chodime do lesa to je super aj pre neho stále sa rozprávame aj muž sa mi venuje naháňajú sú dávajú si preteky a takéto veci aj doma sa s ním porozpráva sem tam playko zahrajú, v inom ročnom obdobi je to lepšie ale teraz asi tým horšie že častejšie sme doma musím ine aktivity vymyslieť , a to upratovanie sú len hračky a písací stôl nič a oblečenie zo zeme , posteľ mu stelim ja aj vysavam a taketo to od neho nežiadam

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@tslobik presne toto ja som viac unavená z neho ako s malého ten má pekné počúva vôbec neplače pekne mi pomáha keď niečo ideme robiť , starší unudeny ufrflany spánok to tiež bolo strašné keď bol my teraz okej ide sám spať ale chodí o 8 večer a o 7 ho posielam do sprchy kým pôjde a pôjde ešte jesť niečo a skontrolovať tasku do školy a on už do predu prekrúti oči alebo aj začne revat že nechce ísť spať 🤔 8 ročné dieťa ?🙈 Hodí sa na zem v deckej izbe a ja nechápem kde na to chodí malého keď poviem že ideme sa kúpať a spat on akoby sa tešil žiaden protest , keď niekomu poviem že bojím sa ako všetko zvládnem s 3 deťmi každý mi povie veď máš veľkého syna ten ti pomôže . HM ale nepomôže sem tam sa pohrá s malým keď varím alebo nieco potrebujem ale keď počúvam že ako staršie deti pomáhajú no ja sa toho nedočkám,

berenika39
19. jan 2020

@barbora_3008 ahoj, jen nápad - nepomohl by nějaký sport, výživná aktivita, kde by mohl svoji energii vybít, pravidelné treninky...myslím, že někteří kluci potřebují řád, pravidelnost, systém, jinak jsou zmatení, nevědí, co se sebou....mám doma 11ti letý exemplář, velmi mu vyhovuje vědět, co bude, bude to pravidelně a má se na co těšit.....

tslobik
19. jan 2020

@barbora_3008 Môj napríklad kde sa vyzlečie, tam hodí. Na gauč, na zem. A toto mu vysvetlujem už neviem koľko a neviem ho to naučiť. Alebo umývať ruky. A pritom, keď bol malinký stále si umýval ruky. Umyť zuby a také bezné veci. Akoby čím je starší sa vracal späť a robí veci, ktoré nerobil ani keď bol maličký. Ja neviem, či to je len nepozornosť, nezáujem, nejaká porucha alebo často aj neviem, či to robí naschvál.

barbora_3008
autor
19. jan 2020

Ešte dodám ja som jedináčik mama moja so mnou nemala žiaden problém tiež bola na mňa sama , a príde tiež k nám tak 3 krát do roka a on toto všetko skúša aj na moju mamu a ona tiež nechápe že toto nezažila a to sa snaží s ním večer rozprávať zahrať si hru proste venuje sa veľa jemu keď je v škole vtedy je viac s mladším z čiže je to rozdelené s tými detmi , a hračky tiež nedostáva kedy chce ziadne rozmaznávanie u nás , keď napr ho pochvalim alebo donesie domov pochvalu jasné že som rada dám mu to najavo vtedy napr dostane niečo čo chce že si to zaslúži , niesom zas krkavcia mater , chodíme sa aj sami najest na kebab len my dvaja to je tiež taký rituál u nás že výnimočne za niečo

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@berenika39 no boli sme na skúškach nevzali ho 🤔 a na druhy keď sme chceli ho prihlásiť blbé časy boli a ja sama večer už nemôžem s 2 malými deťmi ísť pre neho 🤔 to je tiež také ťažšie keďže je to ďalej musím autom nemôže sám ísť domov ,aj do domu sa budeme sťahovať čiže tam zasa bude mať viac možností na záhradu vybehnúť

brita7777
19. jan 2020

este sa chcem spytat, porod bol aky...narocny zdlhavy alebo prebiehal v pohode rychlo bezproblemovy...je ista studia u deti, ktore boli narodene po dlhom vycerpavajucom porode kde uz mozog nebol natolko okysliceny, tieto deti maju vacsi risk psychickych problemov alebo hyperaktivity...

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@tslobik to presne aj u nás bol problém s tými rukami ale chodím s obidvoma hneď do kúpelne z vonku a umyť ruky už som kúpila takú bez dotykový dávkovač na mydlo že možno ho to bude baviť tak to zabralo 🤣 ale išiel cez prázdniny v zime k tej babke ( ex svokre ) a domov došiel s ekzémom na ruke ! Úplne do krvi vyzrate že vraj nechcel ruky umývať ! Mňa islo poraziť keď som to videla 3 týždne sme to dávalo do poriadku 🙈 čiže on pri druhych skúša všetko čo môže

pininka1
19. jan 2020

@barbora_3008 presne ako u nas

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@brita7777 pri ňom som mala strašne ľahky pôrod 4 hod , a s mladsim synom zasa ťažší 16 hodín a mal pupočník pri krku 🤔 čiže to u nás asi neplatí 🙈 ked to skôr sedí naopak všetky tehotenstva mal rizikové už to 3 neviem či donosim 🤔 ale ak môžem povedať jeho otec presne taký istý bol neporiadny do teraz je taky neplati výživné pravidelne, nepracuje poriadne exekúcie a toto nechcem aby z môjho syna vyrástlo z ešte keď som s ním chodila do školy ako priatelia už vtedy bol problémový prepadol v škole a takéto Kde to mala v tedy hlavu 🙈

brita7777
19. jan 2020

mozno vidis v nom toho byvaleho, co je asi tazke nevidiet 🙂 skus ho moc s nim neporovnavat..pochybujem ze ma to od otca, ked zijes s inym a dieta sa uci prave tym, co vidi...mozno je to len reakcia na stres..ty si v stress evidentne, muz robi ten je malo doma, mas este male dieta a dalsie cakas...co myslis, ako sa citi ?aj ked kedysi bolo vela deti v rodine, ale moj otec je zo 4deti a tam bola taka surodenecka rivalita a potom zase ujo ma 4deti a tam tiez najstarsi dostava najmenej pozornosti, tie deti istym sposobom trpia lebo potrebuju toho rodica naplno prvorodeni su naviazani na rodicov viac to druhorodenne sa uz tak vezie, vie ze je druhe...uz to lepsie chape, ved to vidis aj sama

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@brita7777 ako ja ho neporovnam s jeho otcom len som vám to chcela objasniť že možno to je aj v povahe neviem 🤔 on so svojím otcom ani nemá žiaden vzťah , s terajším partnerom to bolo lepšie čím dalej mám pocit že je horšie 🤔 keď je muž doma ešte jak tak počúva , no ja som jedináčik neviem sa tak vžiť do toho ale ja zasa som chcela súrodenca u aj on sa veľmi pýtal na surodenca chcel aj teraz sa teší na ďalšieho že budú parťáci že budú všetci hrať futbal ale čakal že už to budú veľký chalani nie taký malý ,

janulka1802
19. jan 2020

Aj gény zohrávajú svoju rolu a dosť významnú ak je po svojom otcovi to nezmeníš isla by som sa poradiť k dobrému psychológovi

brita7777
19. jan 2020

myslis, ze az takto geny do povahy zasahuju ? ja som myslela, ze spravanie sa dedi z toho co deti vidia doma

tslobik
19. jan 2020

@brita7777 Gény sú významné veľmi, môžeš robiť čo chceš, niektoré veci nezmeníš. Potom samozrejme rodina a v neposlednom rade vonkajšie prostredie, čiže vplyv školy, kamarátov, do akej partie sa dostane.

barbora_3008
autor
19. jan 2020

@tslobik to si myslím aj ja že veľa robia gény aj povaha , veď ona u nás nič zle sa nedeje neviem odkiaľ by také veci videl starám sa o nich neze úplne na ne kašlem 😕 v škole robí možno frajera pred spolužiakmi aj deti vedia druhé byť dosť zákerné a manipulovať či sa mýlim ?