Ahojte, potrebujem sa poradiť, dcéra je piatačka a učí sa výborne, až na telesnú výchovu, z ktorej má trojky a zopár jednotiek. Jednoducho pohybové aktivity jej až tak nejdú a mňa by zaujímalo, či jej môžu dať na vysvedčení sólovú trojku, ak bude mať inak samé jednotky? Do budúcnosti bude jednoduchšie, ak chce mať dobrý prospech, ju oslobodiť od telesnej výchovy, alebo ju doma doučovať tie aktivity, ktoré jej nejdú? napríklad skok cez kozu, alebo kotrmelec dozadu, alebo behanie na čas, vždy je medzi poslednými, nebehá prilíš rýchlo. Ja sa ju snažím od malička učiť tieto veci, ale nejde jej to. Rada sa korčuľuje aj bicykluje, plávať zvykne tiež a rada sa prechádza, ale gymnastika a podobné cviky jej proste nejdú. Naozaj neviem, čo robiť. Porozprávať sa s učiteľkou? ďakujem
@salamistka - ak má mať samé 1 tak ak si dobre spomínam , tak až o dva stupne horšia sa dať nemôže a hádam by to ani neurobili , inak ja som mala tiež 3 z tv a aj hudobnej inak dobré známky 😀 , no čo už , keď raz niečo nejde , tak to nejde
@salamistka ja by som ro riesila asi tak, ze by som ju oslobodila od telesnej, alebo by som isla za neakou psychologickou detskou a vybavila by som jej papier, ze ma byt integrovana na telesnej alebo ako sa to robi, ak nejde dietatu napriklad matematika... vtedy sa dieta znamkuje menej prisne...
To co sme u salenych, ved moja tretiacka nema hodnotene tieto predmety...
@salamistka Telesná výchova patrí k predmetom, ktoré nie je nutné známkovať. Riaditeľ školy môže rozhodnúť, či deti budú hodnotené, alebo sa bude len uvádzať, že absolvovala. Možno by bolo fajn porozprávať sa o tom na rodičáku. Ak by bolo takých detí viac, tak by ste mohli o to riaditeľa kolektívne požiadať.
@celasapremenim tak to sa musim opytat ucitelky, ci maju aj na druhom stupni tak, ako na prvom, ze nehodnotene, iba absolvovala. Moja je tiez antitalent na pohyb, ved preto som s nou skoro od narodenia cvicila vojtovku tak do pol roka, potom sme cvicili na fitlopte,, potom od troch rokov chodila na tanecnu a teraz chodi v skole uz druhy rok na gymnastiku... Sak nech aspon trochu sa zlepsi... ale v skole je najlepsia v triede, matematika a slovencina idu same...
ja som na tom bola rovnako...presne,ked som bola piatacka, ma chcel dat triedny telocvikar prepadnut!! potom pochopil, za ten cas, co som sa dostala do deviateho rocnika, ze ja na to proste nemam....oslobodena som nebola, ale vytrpela som si.... urcite to prekonzultuj s telocvikarom, s triednym, ak sa nebude dat, tak aj na vyssich miestach...pre mna to bol strasny psychicky teror, co sa tykalo telesnej, od prveho rocnika na zs, az po telesnu na strednej.....
@salamistka Ahoj, už tu bol podobný problém https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/trojka-z-telesnej-ako-by-ste-to-riesili/
@25daniela to mi pripomina, ked synovi hodnotila v 2. triede na ZS ucitelka upravu zosita. no povedz mi, ci druhak chape, co je to mat upraveny zosit a este aj chalan. normalne mu dala 2. ma to nastvalo, ze taketo pizdoviny riesia, ked decka este nemaju ustalene pismo, ked im este vybehne, pripadne nejaky ohnuty roztek na stranke. keby ho radsej vyskusala z preberanej latky, urobila by lepsie. fakt riesia somariny v skolach.
ja som bola taktiež drevo na telesnej, tiež sa mi učiteľka vyhrážala,kritizovala a mojej mame povedala, že ak sa nezlepším, tak mi dá 3. a moja mama pohotovo odvetila, že aj 4, že na telesnej svet nestojí. a bol pokoj, už si ma viac učiteľka nevšímala, pochopila, že tudy cesta nevede a rodičia doma chápu, že som drevo a im to nevadí.. ......... a teraz dokonca známky z výchov sa neberú do priemeru známok na strednú, takže skôr by som doma dcéru podporila v tom čo jej ide, pochválila....... horšie by bolo ak by dcéra mala problém s matikou :D
Hm, ak dostane 3 z telesnej, tak ju to určite bude "motivovať" aby sa zlepšila, chod za učiteľkou, povedz, ze dcéra sa rada bicykluje a korčuľuje, ale gymnastka z nej nebude ;)
Ak je to normálna ucitelka, tak to pochopí, ak nie, tak by som si na další rok vybavila papier a hotovo
@salamistka uprimne po mojich skusenostiach kludne ju daj oslobodit z telesnej vychovy .. kludne aj kvoli psychickemu stresu z jej znamkovania...
ja som tiez riesila ale dvojku v tej teme co tu aj bol link ... u nas je na prd to ze sa znamky z telesnej nezapisuju priebezne do ziackej knizky naraz ich dopise ucitel az ked uzatvara znamky ... moja tak dostala v piatej na pol roka dvojku .. lebo mala par jednotiek, nejake dvojky a jednu stvorku z hodu kriketkou hodila len desat metrov a to je podla nejakych tabuliek malo ... okrem toho mala este dvojku z matiky ...
teraz ma z matiky v ziackej same jednotky aj z pisomiek a tak ... ostatne predmety tiez ... tak asi sa zbehnem preventivne do skoly pozriet do klasaku .. nech ma zasa neprekvapi nejaka znamka z telesnej ...
ja som sa s tym na pol roka trapila aj dcera sa trapila teda najma ona ..{pritom napr. reprezentuje skolu vo volejbale, vybijanej) cez kozu ona skoci aj kotule a tak .. len ma slabsie ruky nevie tolko hodit kriketkou potom sme ale riesili ci ma maligny nador na stitke (ona ma problemy so stitkou berie dlhsie lieky) a vzhladom k tomu mam nejaku telesnu v r... ak si chce nejaky ucitel mastit ego na ziakoch tak nech ... dohodli sme sa s muzom ze ak znovu bude blba znamka na konci roka tak ju dame oslobodit a hotovo ..
Chod za ucitelkou, nech jej to nerobi.
Jedno dieta je dobre z hudobnej, druhe z vytvarnej, dalsie ma výborný prospech, ine z telesnej.
Ja som z vytvarnej prepadavala, nejde mi dodnes kreslit. Matka to riesila s ucitelkou a bola z toho 2.
nie každy je talent na šport, my sme mali zas spolužiaka ktory absolutne nevedel spievať a dostaval solove trojky zo spevu, starostlivá mamička vždy chodila za učiteľom sa sťažovať a vyprosovať mu lepšie známky, už vtedy sme sa tomu ako decká smiali a on podla mna trpel viac tým, že mamička neustale chodila vybavovať do školy ako tou trojkou z hudobnej.... ved ak niekomu niečo nejde, môže kľudne prijať svoje limity s tým, že v iných veciach je vynikajúci, ved je to tak aj v živote, nie je každý dokonalý vo všetkom... ak dobre viem, tak známky z výchov aj tak nejdú na stredné školy pri prijímačkách, tak neviem vlastne aká strašná ujma sa dievčatku stane... ja by som to nechala tak a hlavne sa snažila jej šport ako taký neznechutiť, nech nájde to čo má rada a robí to a teší sa z toho, a na to, že nevie preskočiť cez kozu sa môže z vysoka vykašľať ... inak, pripomenulo mi to túto skvelú sériu 🙂 🙂 🙂 http://www.sietovka.sk/?p=1737
@salamistka moze mat kludne trojku, aj solovu ... TSV je predmet ako kazdy iny ... ale zvycajne sa daju telocvikari ukecat a samym jednotkarom tu znamku nejako "spravia" ... i ked prilepsit o dva stupne by bolo uz moc ... same jednotky nie su vsetko
ja poznam aj pucu ucitelku, ktora bola schopna navrhnut komisionalne skusky z vytvarnej vychovy lebo dieta malo v maji len tri jednotky z vytvarnej v ziacke (bolo castejsie chore, problem nebol v kresleni) 😀 😀 😀
ucitelia by mali robit povinne psychotesty ....
Aka som stastna, ze mna neznamkovali na telesnej, asi by som prepadala. a moja sestra tiez (a ciste jednotky potrebovala kvoli prijimackam na medicinu). Ale fakt je to chore, aby toto znamkovali, vsak nie kazdy je pohybovo zdatny... my sme mali v poslednom rocniku na strednej takeho "uzasneho" ucitela (chalani sa s nim pohadali, tak nam vymenili ucitelov), ktory tiez bral telesnu za alfu a omegu vsetkeho, este nam spominal, aka je telesna na vyske dolezita (kecal blbosti, nik ho uz nepocuval). asi chod za ucitelkou a dufaj, ze nebude tak slahnuta na telesnu, pripadne ako radili narhni na rodicovskom aby sa znamkovanie zrusilo. taku somarinu znamkovat... to ked budem mat deti, zeby som skolu este kvoli tomu vyberala...
(nepomohla som, ale zarazilo ma to riadne)
@maznacik007 ak ziak vymeska 30% z vyucovacieho predmetu - aj ked je chory, dovod chybania je nepodstatny, tak ucitel ma pravo navrhnut komisionalky - i ked z vytvarnej je to zvlastne, ale moze 🙂 ... su aj nedostatocne z TSV a nasledne opravne skusky 🙂 - ale tam su ine dovody
ja nepochopim, preco sa znamkuje telesna, vytvarna, hudobna a pod. ved nie kazdy ma ma talent a nadanie na ten predmet. je to maximalne nefer voci ziakom, kt. sa vyborne ucia, ale takyto predmet im kazi priemer. nech sa na mna nikto nehneva, ale ten, kto toto schvalil je pre mna totalny debil. akurat co to decka demotivuje.
@maznacik007 nemate internetovu ziacku knizku?
telesna, hudobna, vytvarna nie su predmety ako kazde ine .. lebo su prioritne podmienene talentom dietata ... a ano v kazdom z tychto predmetov sa da najst oblast ktora dieta zaujme motivuje a dokaze z neho dostat to dobre ...
ano nie kazdy vysplha, preskoci kozu ale zasa moze byt dobry v loptovych hrach a pod .. nie kazdy vie kreslit temperami ale zasa mozno zvladne inu techniku, nie kazdy vie spievat ale zasa moze pocuvat a poznavat hudbu ...
a v tom je majstrovstvo ucitela ze dokaze najst to co na to dieta plati a zaujat ho a viest ho ... a nie len trapit tym co nedokaze a supat zle znamky ...
zle znamky z vychov ( s vynimkou ze je v nich zohladnovane nevhodne spravanie ziaka na hodine) su vizitkou jeho ucitela a nie dobrou ...
mne ako rodicovi je ta znamka z vychovy ukradnuta ... nech je to aj lezata osmicka vypoveda len a len o neschopnosti ucitela .. skor ma stve ak je dieta neustale stresovane takymto ucitelom ...
@zuzana76 tam to neni tiez 😉 teraz som ju pozerala ....
Myslím, ze "výchovy" by sa nemali znamkovat, ak raz neviem spievať, ci maľovať, alebo robit stojky, jednoducho som antitalent, zlá známka decko este viac znechuti
Školy by sa mali viac snažiť urobiť "výchovy" zaujímavejšie a atraktívnejšie, proste ponúknuť dieťaťu niečo co sa môže naučiť, aj ked ma limity v danej oblasti, ale cesta cez zle známky určite nevedie
podla mna si len ucitelia TV chcu dokazovat, ze su dolezití. Normalny clovek tak dieta nehodnoti, ked pravidelne chodi na hodiny, na ubor a neviem co vsetko...to uz sa neberie do uvahy?? Boze, kde to sme.... samozrejme sport je dolezity, ale preto, ze jeden ziak napr. chodi sukromne na tenis a je potom vo vsetkom lepsi, neznamena, ze ostatní ziaci su uplne nemehla :( uz teraz sa "tesim" ked moje deti budu chodit do skoly
@salamistka daj ju oslobodit kasli na to !!!!
je telesna dolezita??? sorry ale urcite nie.....
Ja osobne by som jej to vybavila to fakt sa ma dieta tyrat ucitelom a mat 3-4 ky... zbytocne 🙂)
@salamistka niekde som počula, že "normálny učiteľ" by mal na hodinách typu TV, VV, HV hodnotiť aj prístup žiaka, nielen talent a známkovať podľa toho. Takže žiak s normálnym prístupom by mal byť hodnotený jednotkou - nemôže za to, že nemá sluch a pod. Lenže dnes už to ide v školstve dolu vodou. Skús zájsť za učiteľkou a nadhodiť, že si počula o takomto hodnotení na základe prístupu žiaka a teda či to bude podľa toho hodnotené aj na vysvečku. Myslím, že kvalitný pedagóg by to mal takto robiť.
A problem je kde? Ja som mala na SS 4 z telesnej (zvysok boli jednotky a par dvojak) a som tu. Dokonca sportujem vo volnom case a v pracovnom zivote som uspesnejsia ako priemer. Co ma so vsetkym jedna znamka? Kasli na to 😉 aspon sa ti dcera nauci dobrej lekcie do zivota - nikto nie je dokonaly.
@celasapremenim niektori ucitelia maju svoj system znamkovania, mne sa napriklad stalo, ze som mala na vysvedcku s anglictiny 2 z priemeru 1.4 a to som este musela pisat test, lebo podla profesorky to bolo medzi 2-3. Cely problem bol v tom, ze ona brala do uvahy len dva velke testy a tam som mala 2 a 3 (v obochh pripadoch mi chybal bod do lepsej znamky) a ostatne znamky ju nezaujimali. Ked na takeho ucitela na trafis, tak to chce len pevne nervy 🙂
Inak znamkovanie vychov by bolo fajn, keby sa tam deti aj nieco ucili a nezaviselo by to len na ich talente. Co sa pamatam, tak cosi kamsi sme sa ucili na hudobne, cosi o skladateloch, ale na TV a VV nic a pritom na oboch sa da s detmi pekne robit. Ale v reali bola TV o tom, ze chalanom hodil ucitel loptu nech hraju futbal a raz za pol roka bola povinna previerka telesnej zdatnosti...nasa ucitelka naopak sa snazila fakt robit kadeco, od tanca, jogy, cez loptove hry, netradicne hry, gymnastiku, sialene prekazkove drahy..no skratka kadeco a kazdy si tam nieco nasiel a nepamatam, ze by mal niekto inu znamku ako jednotku.
😀 😀 😀 prepac, predstavila som si, ako ju doma doucujete skok cez kozu a behanie na cas a umrela som 😀 😀 😀
no a k veci, porozpravaj sa ozaj s ucitelkou, akoze dovi, aby dieta trpelo kvoli tomu, na vysvecku malo solovu trojku z telesnej?!?!? NIE, nie kazde dieta je pohybovo zdatne, preto by nemalo byt trestane!