Moja dcéra je štvrtačka, prešiel prvý mesiac školského roka v žiackej štyri jednotky z rôznych štyroch predmetov a dve trojky z matematiky...V treťom ročníku mala na konci školského roka priemer 1,7 a učiteľka jej dala sólovu dvojku z matematiky. Teraz je začiatok a už má dve trojky, v druhom ročníku trojku nemala za celý školský rok. Písali už dve písomky a z obidvoch trojka...Doma úlohy robí sama a kontrolujem jej ich a má dobre. V minulom školskom roku som videla, že tá matika nie je na čistú jednotku, ale dvojku si podľa mňa nezaslúžila...myslím, že učiteľka nemá jeden meter na všetkých, lebo žiačke, ktorá nevie matiku a mala mať trojku dala tiež dvojku... Vidím, že aj dcéra je z toho smutná, ale neviem, čo robiť...
Da sa to zlepsit treningom, my hrame hru, pri ktorej treba pocitat do tridsat a moja tretiacka sa zlepsila tak, ze aj ucitelka z nej bola nadsena, podatilo sa jej vyhrat Pytagoriadu v skole a umiestnila sa pekne aj na okresnom kole. Nemame teraz uz cas na hru a je to vidno, teraz vo stvrtom chodi sama za nami, nech hrame tu hru, iba uz na to cas nieje, ked chodim do prace a povinnosti je vela...
@jazminn
az tak velmi ti zalezi na tom aby tam boli same jednotky? Ved to nie je ziadna katastrofa, su deti ktorym lepsie pojdu jazyky a matikou budu prechadzat s odretymi usami ale vo svete sa nestratia a nakup v obhcode si urcite spocita spravne. Dcerka je z toho smutna, lebo samu ju to trapi ze mala dvojku alebo skor preto lebo ty si bola sklamana ze tam nemala same jednotky a dala si jej to najavo. POdla mna ak to tvoju dcerku naozaj trapi, urcite si da zalezat na tom aby sa to naucila poriadne aby nabudúce bola jednotka, ale ak to trapi viac teba, tak sa pokus objavit v nej iny talent v ktorom je naozaj dobra, ja sama som matiku neznasala od zaciatku az dokonca, viem ake to je...
@jazminn myslim ze nejde o zasluhy ale o vedomosti, v 3triede decka len tak pripocitavali/odpocitavali
dcera je 4tacka a prvy tyzden zacali zostra 895-687, com sa zapotila aj ja bez kalkulacky
proste level je uplne niekde inde, a to sa iba rozohrievali v septembri...
celkom dost by ma zaujimalo ako vies posudit vysledky spoluziacky? lebo dcera povedala?
@jazminn ja by som si pri pisani ulohy z matiky ku nej sadla a nechala si vzdy vsetko nou vysvetlit, aby si videla, ci tomu naozaj hlbkovo rozumie - nielen vysledok, ale cely princip a postupy toho co prave preberaju. Prejst cez vsetko co sa v ten den ucili. Tym padom budes presne vediet ako na tom je, comu rozumie a comu nie, budes vediet co bolo na pisomke, ci tomu rozumela a pripadne nespravodlive ohodnotenie presne vydiskutovat s ucitelkou, lebo budes 100% v obraze! Zacala by som to takto, len doma.Ked hned zaplatis doucovanie tutorom nebudes mat tolko kontroly nad nou ty sama. Az ked budes sama vidiet, ze niketore fakty jej skratka nejdu do hlavy a toho tutora a extra hodiny naozaj potrebuje, az potom by som do toho isla. Vela stastia!
Nerobila by som z toho taku tragediu... Aby sa jej ta matika nesprotivila este viac. Mimochodom, Einstein z matiky dokonca prepadal 🙂
@jazminn Uc sa s nou aby si videla ci tomu rozumie, nielen kontrola uloh. Vyhradte si cas a robte nad ramec nieco. Stvrtacka matika je este uroven kde nepotrebujes doucovanie, len trochu rodicovskej pomoci. Len rodicia ktorych detom vzdy vsetko islo zrazu maju pocit ze by obrali dieta o samostatnost, keby sa mu trochu venovali, co je samozrejme klam. Ved naco uz tie deti mame, ked nie preto aby sme im pomohli pochopit ked im nejde? Len to chce trpezlivost a energiu rodica, co mnoho rodicov vydat odmieta. 😝 Mozno potrebuje len viac treningu.
Neporovnavaj ju s inymi, to je cesta do pekla. A presne tak ako pisu ostatni, preco by prave moje dieta muselo byt cisty jednotkar celu skolu? Nejake nenaplnene rodicovske ambicie? Ked tomu rozumie, aby jej to nezhatilo napojenie dalsieho uciva, ci 1 ci 2, mozes mat v pazi, uci sa aby vedela, nie pre znamky.
Dcerka bude po mamime, tej tiez nejde matika, zvlast zaokruhlovanie 😀
@jazminn
@jazminn ak jej matika nejde, pomoz jej s nou, nauc ju to, najdi niekoho na doucovanie....
inak trojka je na stvrtacku celkom normalna znamka.
matematika je cisto exaktná veda a pochybujem ze ucitelka len tak z rozmaru da detom co rovnako napisu napr. pisomku rozdielne hodnotenie, ved vysledky musia sediet...to nie je ako prirodoveda...ze odpoved sa jej zdala byt nahodou rozumnejsia, aj ked bola ta ista, tam by som pochopila tvrdenie, ze ucitelka nema na vsetkych rovnaky meter.ved v matematike bud vyratas, alebo nevyratas, bud vies postup alebo nevies.....
priemer 1,7 je skoro cista dvojka, ziadna jednotka....pri priemere 1,4 by som bola na pochybach napr.
a ako vsetci vieme pri hodnoteni ziaka nejde len o priemer, ide aj o to, z coho konkretne mal dane znamky 🙂 ak ma niekto ciste 1 z previerok a pritrafi sa obcas 3 z kratuckej rozcvicky, to je ine ako ked ma niekto 3 z previerok a mozno 1 z rozcviciek.....vela spravi aj zapajanie sa na hodine, mozno vyriesenie nejakej zlozitej ulohy s ktoru si nikto nevedel rady a dana akoze preferovana spoluziacka ju ako jedina z triedy napr. vyratala.
ver mi, ze ucitelka ma na kazdeho rovnaky meter🙂 na co by zneprijemnovala zivot malym tretiacikom? Ide o to, ze ona musi deti nejakym sposobom odstupnovat, ma v triede jednotkarov, dvojkarov a aj tych slabsich. Presne vie ktore dieta na aku znamku je. A porovnavanie deti je uuuplnna hlupost, pretoze ty ako matka na tej hodine nesedis a nevies ako reaguje dievcatko ktore dostalo dvojku a tvoja dcerka. Znamka totiz zahrna vsetko, teda aj pracu na hodine, hlasenie sa, reakcie, pracu pri tabuli a aj samostatnu pracu. Nevyzaduj jednotku na vysvedceni silou mocou, pretoze mozes dosiahnut opak! Mala sa moze "zatat" a bude to ovela horsie. Nechaj tomu volny priebeh, tak bude mat dvojku-ktora je mimochodom vyborna znamka! Jednotky sa davaju detom vtedy, ak su naozaj ich vedomosti vynikajuce a hlavne stabilne. Ucitelka presne vie, co maju deti vtedy a vtedy zvladnut a nemozes porovnavat pisomku a pisomku. V tom je velky rozdiel. Takze nestresuj seba a dceru tym ze nema jednotku, znamka nie je podstatna a dvojka je velmi dobra!
a este som chcela dodat, ucitelka ma stupnicu na hodnotenie a nemoze si vymyslat, je kontrolovana! A pri matike je to nemozne uplne, tak ako nepusti y a i v slovencine tak nepusti vysledok v matike. Tam sa to neda obkecat, tam je cislo za ktore ucitelka prideli body, bud to ma dobre alebo zle. Neda sa ohodnotit jedna pisomka tak a ina podla inej stupnice.....
@zeriempizzu práveže mamine matika ide-neboj...
aby som to vysvetlila bližšie, išlo mi o to, že učiteľka spolužiačke, ktorá je na tom oveľa horšie, ako tá moja, viem, pretože som sa o tom rozprávala s jej maminou, vychádzal priemer o stupeň horší, čiže 2,7, a učiteľka nedala na vysvedčenie trojku, pretože vraj by to bolo pre tretiačku príliš kruté, a tá mala len dvojky a trojky a sama jej mamina mi hovorila, že mala dať trojku...a moja celý tretí ročník nemala ani jednu trojku z matiky, len jednotky a dvojky s priemerom 1,7 a dostala na vysvedčenie sólovu dvojku... tak nech mi nikto nehovorí, že má učiteľka rovnaký meter na každého, možno tá Vaša áno...ale tá naša isto nie!
ja súhlasím, že priemer 1,7 je dvojka, ale potom aj 2,7 nech je trojka 😉
@evina313 asi je to od desiatich rokov, ale moja prvacka to hra s nami. Manzel rozsiril hru o dalsie prvky a hra trva aj dve hodiny, to uz je vela na prvacku.. nakonci uz byva unavena a znudena...
Hrame ju uz ale viac ako rok a vysledky s matikou sa ukazali tak do troch az styroch mesiacov. Prvacka mi ale este nepocita, to by nam hra trvala o pol hodinu dlhsie..
A nejde o nič, len o matiku, neviem prečo viníš učiteľku, moj je tiež štvrták, a pozri sa matiku mu páli, tak spravodlivé to asi nie je nikdy, ale keď by sme ich dali na jednu čiaru, tak kto si tú jednotku zaslúži
Skús doučovanie,
Ja by som nikdy neriešila, že musí mať jednotky, nechávam to na učiteľku.
Ahoj 🙂 mna matika bavi ale moc ju neviem 😕
Prepáč, ale to musí mať 1 zo všetkých predmetov ? Niekomu ide slovenčina, niekomu matematika.....niekto je nadaný na umenie. Na jednotkách svet nestojí. Žiaci môžu mať jednotky celý čas a pritom sú nezaraditeľní v živote, bifľovanie učiva len aby mali rodičia radosť......
Mala som pár spolužiakov, ktorí mali samé 1 a dieru do sveta veru neurobili......
@rebeka7501 mas pravdu 😒 ved ja mam dve trojki 🤐 jejda
@jazminn no vidis, moja je tiez stvrtacka, huslustka so solovou trijkou z matiky, pri tom je uciteljin milacik, vedu zo znamok nerobime, tesi sa ze pojde na konzervatorium a tam sa matikou nezaoberaju, to su jej slova. Ked si robim ulohy s nou tak ma lepsie aj vysledky v matike.
@miselw7x7 a určite aj zo slovenčiny 😉
1,7 určite nie je na jednotku. Skúsila by som doučovanie.