Mám 12 ročnú dcéru, s ktorú mám krásny vzťah. Minule chcela, aby som ju vzala na nehty, lebo jej spolužiačky chodievajú na nechty a ja som bola v miernom šoku, lebo si nemyslím, že je v takom veku. Ja síce chodievam, ale jej vysvetľujem, že jej stačí si nechty udrzať čisté a dovolím max.perleťový lak. Jej kamarátky sa už aj začínajú maľovať, mne je to však proti srsti, aby som jej toto dovolila. Som “za opicami” či v dnešnej dobe je to už normálne? Ďakujem za názory
nie nie si za opicami, ja si stale hovorim ze nevychovavam slapku pre uchylov ci pedofilov ale mladu zenu ktora ma urcite hodnoty a zmysel pre ne. tot môj názor
Ja som toho isteho nazoru ci 12 ci 14 rocna naco si ma nicit nechty, je to este dieta, ja svojej urcite nedovolim naco sa robit starsou, ked vidim 13 rocne prefarbene vlasy no cele zle, v 16tich vyzeraju vykreslene a polohole ako keby slapali uz par rokov
Ty chodievaš, ale jej stačí čistiť. A pritom ste si mohli spraviť babský deň, užili by ste si, možno by si sa aj nejakú tajnosť dozvedela... dupľom teraz, cez prázdniny, keď ani škola nie je "prekážka".
Súhlasím, problém je v tom, že sa cíti “menejcenná”? v kolektíve, keďže nezapadá potom. Baby keby ste videli tie baby, ako 17- ky prisambohu.
@galganka babské dni si robievame vo forme shoppingu, aj sa vieme porozprávať, tajnosti mi povie ale nie všetko, veď to predsa nemusí. Pre mna je alfa omega mat s nou dobrý vzťah.
Jasné, že nie všetko. Ale mne je napr. proti srsti zakazovať niečo, čo ja robím. Samozrejme, bavíme sa o veciach normálnych, nie, že ja šoférujem, tak posadím aj desaťročnú. Ale ak ja si môžem šlahnúť ružovú na vlasy, prečo nie aj ona. Ak ja idem na pedikúru, prečo by nemohla ísť so mnou? Vie, že je to niečo "nad rámec", trebárs do školy nepôjde s nalakovanými rukami, ale občas sa po mne proste môže opičiť.
Moj nazor je ze ano ved su to len nechty, ale takto si to mozme povedat na vsetko. Proste na nieco maju vyhrady len dospeli alebo teda aspon pubertiaci.
Ako to co vidim po uliciach az sa bojim kam to speje ci oblecenim, ci make upom.
My sme sa malovali na zakladke asi v jej veku resp od 8 triedy urcite a uz vtedy baby mali nechty atd. Mne sa to nepaci, ale tiez som to sama vtedy robila a ked mama zakazala machlili sme sa v skole
Ak jej to povolis tak daku kratku dlzku a nevyrazne farby resp cez leto budis ale do skoly nie. Ale cele sa to posuva proste, dnesne 13 rocne baby vyzeraju na 20 a aj sa tak tvaria dolezito. Kamoska ma sestru 14 rocnu co teda zial vyzera ako stet* a rodicia sa mozu aj na hlavu postavit to dievca aj s kamoskami si idu svoje
Veď ísť na nechty neznamená hneď gelove, metrové pazúry. Súhlasila by som s tým, že jej ich len pekne upravia a nalakujú a spravili by sme si babsky deň. Čo sa týka gelakov, vysvetlila by som, že jej to znici jej prirodzene nechty. Ale ináč tiež som v 12 začala s maľovanim, v 14 som sa gebrila viac ako teraz s vlasy si zafarbila 1x v 13 🤷🏽♀️🤷🏽♀️🤷🏽♀️ Aj nohy holím od 12. Keďže som to robila ja, nejak to dcére neplánujem zakazovať. Skôr nech sa poradí do mnou a nájdeme vhodný kompromis na to, aby to bolo bezpečne a nie príliš vzhľadom na vek
Je leto, prečo jej nedovoliť aspon gellak alebo farebný šampón na vlasy? Si za opicami. 12 ročné baby dávno neriešia to, čo sa riešilo kedysi. Nemusí chodiť vymaľovaná ako kraslica ale v určitej miere why not? Ja som v 12r mala vlastnú mascaru, aj púder na tvár. Laky všetkých farieb sveta, dokonca v lete som naozaj mohla mať gélové nechty. Čuduj sa svetu v hlave to mám zrovnané, nerobím žiadnu štetku, žijem usporiadaný, pekný život a poznám svoju hodnotu. Dokonca v skin rutine sa mi toho ani príliš nezmenilo za tie roky a o gélové nechty už nestojím 😅
Tak rozhodne ze ak to robia aj jej spoluziacky, chce aj ona. Ja by som ju na tie nechty po rozhovore vzala, a dohodla sa s nou ze si da nejake, co nebudu "kricat". Alebo teraz cez prazdniny aj divsie a dlhsie, mozno by sama pochopila, ze dlhe nechty aj prekazaju, ze jej vyhovuju viac vlastne. S malovanim takisto, skor vysvetlit, ako sa spravne starat o plet, a ze menej je niekedy viac, nech nechodi jak velkonocne vajce. Tiez mozno sama pochopi, ze vstavat rano o pol hodiny skor aby sa namalovala jej za to nestoji, ze radsej si da len nejaku prirodzenejsiu spiralu.
Ono aj mne sa to zda ako matke skoro, ale zas ked si spomeniem, ja som mala v 13-15 najblaznivejsi vek co sa malovania a oblecenia tyka, potom to preslo do neutralu.
@galganka áno, môže sa opičiť, prečo nie, ale viem vybrať aj alternatívu- ja gélové červené, ona svoje ružové. Ja červený rúž, ona ružový lesk…Keď si farbim vlasy tak snáď jej nedám farbu na vlasy , hoci chodieva som mnou, ale ona len na strih.
Je to dievča, ktoré sa ešte rado hráva ( áno, aj s barbie), ale vie aj okomentovať chalanov. Taká hranica medzi detstvom a pubertou a ja som rada, že si to detstvo ešte zachováva do určitej miery.
Nemam dcery, ale mohli by si pokojne aj prefarbit vlasy. 12 rocna je uz predsa rozumna.
Ja by som dcéru zobrala, jasne že nie na neónové dlhé nechty (na to má ešte čas).....dala by som jej spraviť peknú manikúru gél lakom. Nevidím nič zlé na tom keď je aj mladšie dievča pekne, vhodne veku upravené.
Moja ma cerstvo 13 a nedavno ju jej starsia sestra vzala na nechty. Teraz uz teda chodi pravidelne raz mesacne. Minule mala na nechtoch ceresnicky a francuzku manikuru, teraz ma jednofarebny hnedy lak. Myslim, ze je to vzdy na zvazeni rodica. Ty si poznas dieta.
Nemyslim si, že si staromódna, práve naopak. Dnes to budú umelé nechty, o pár týždňov prefarbene vlasy a budúci rok kerka? Tie dievčatá sú tak prirodzene krásne, netreba im žiadne takéto zásahy. Dobre robíš.
moja ma 9 -akurat som jej dorobila nechty 😀 davala si hello kitty nalepky a daala som aj top coat aby to chvilu vydrzalo... cez prazdniny jej dovolim .. zo skoly mavaju deti party ked ma niektora narodeniny a uz 2x boli spolu na nechty ... alebo mali domace spa -pedikura nechty a tak ... vyslovene umele nechty nie ale gel lak je podla mna raz za cas ok ..
Autorka, máme doma 10-ročnú. Presne takú. Na jednej strane sa hrá s bábikou a večer ju má nachystanú v posteli, na druhej strane aj ružové vlasy by chcela, aj skúsiť očné tiene, či ísť na nechty. Aj napriek tomu, ze ja som napriklad2 vobec nemaľujem. Sú prázdniny, je leto, nech sa páči, experimentujme, zabávajme sa, skúšajme. Ty píšeš o alternatíve, ale to čo si jej ponúkla, je "prd". Dupľom v jej očiach. To je ako keď som bola malá, išli sme okolo mekáču, ale doma predsa jedlo bolo... 🤣
Ved ju zober na nechty a ona moze mat obyc klasicky lak nieco pastelove vesele . A za 3dni to das dole odlakovacom.
Ďakujem vám za názory ❤️
Vyjadrím sa k tomu farbeniu vlasov, nie z pozície mamy ale z pozície dcéry 😊
Odkedy som bola malé dievča, páčili sa mi červené vlasy. Aj moja mamina mala červené. Raz si vlasy doma farbila, mala som tých 12 rokov taktiež ..poprosila som ju či by mi neurobila pár pramienkov. Svojou trvacou farbou mi vlasy farbiť nechcela, ale druhy deň doniesla farebný šampón a urobila mi niekoľko pásikov (vtedy sa to nosilo😅)...bola som neskutočne šťastná, milovala som ju za to a dodnes som na to nezabudla ❤️
Od 15tich som si vlasy farbila už trvacou farbou sama a div sa svete, dodnes mám červené vlasy a dodnes vždy myslím na ňu, keď si ich farbim 😊
Takže povedala by som že niečo povoliť pre radosť je pekne, ale zas nepovoliť úplne všetko. Súhlasím, že tieto slečny majú ešte čas na to aby chodili vymaľované ako kraslice 😊
mam 12 rocne dvojicky-dievcata. Moje si tak 3-4 krat do roka same nalakuju nechty jemnym lakom a to je vsetko. No v triede maju aj par spoluziaciek, ktore sa uz vyrazne maluju a prefarbuju vlasy, nastastie mojim sa to nepaci. Nastastie su v partii spoluziaciek, kde neriesia chlapcov, malovanie, vybrany slovnik....
no ja mam 10 rocnu a dovolim nalepovacie nechty, ktore sa daju odstranit namocenim do acetonu...tvoja ale asi chce uz dlhe tak jej mozes dovolit akrylove a tie zlezu acetonom tiez 😊 vlasy som jej prvykrat na modro nafarbila, ked mala 6 v lete pocas prazdnin a kazde prazdniny z toho mame tradiciu, vyberieme vzdy inu farbu (aj tak zide dole po dvoch okupaniach v mori)... a ked farbu nie, tak kanekalon na celu hlavu ... do skoly jej nedovolim nic z toho ani priesvitny lak ...takze kazde prazdniny ju necham vyblaznit, prave preto, ze aj moja mama ma nechala a tu som a tiez nikdy mi nenapadlo poza chrbat mame nieco robit, co sa nedalo povedat o mojich kamoskach, ktorym mami nedovolovali ani cez prazdniny
Ja by som dovolila. Veď sú prázdniny. Môže mať nejaké kratšie. Presne v tom veku som ja začínala s nalepovacimi nehtami, melirmi a make-upom. Nebolo to nič výrazné a chodila som tak len von, mimo školy a nemám pocit, že by mi to nejak pokazilo dospievanie alebo by sa zo mňa stala nejaká slapka bez hodnôt. Sú to veci, ktoré dievčatá v takom veku riešia, je to pre ne dôležite a myslím si, že za tým ani nie je to, že by sa chceli páčiť chlapcom. Teraz sa hrozne rieši ako vyzerajú dievčatá, že to pred tým také nebolo, že boli prirodzenejšie, ale ja ten pocit nemám. Bolo to tak podľa mňa vždy, len sa zmenili trendy, takze vyzerajú logicky inak, ale podstata ostala, chcú sa proste parádiť
Na umelé nie, pozri jej v obchode také nalepovacie, majú v tedi rôzne druhy a lepia sa priloženou obojstrannou páskou a sú krátke, nie dlhé a vyzerajú ako gélové. Keď som bola ešte na základnej, tak mi mama dovolila tužidlo na vlasy ružové a fialové, tešila som sa z toho neskutočne, doteraz na to nezabudnem 😍
Mne sa to nepáči. Piatacky, prefarbene, s pazurmi, corp topy. A v 9.ročníku vyzerajú na 20.
Mam 10 ročnú v pohode jej dovolím nalakovať si nechty. Žiadne farbenie vlasov, len šampón ak by chcela, ale to ju zatiaľ ani nenapadlo. Má lesk jemný ružový ak chce a to je všetko.
Umelé nechty ani gélové by som jej nedovolila. A kľudne budem aj staromódna. Ak by som chodila na nechty, tak by som. Ju vzala na manikúru, a normálny lak nech ma.
Mam 10r normálny lak mat môže ale to je tak vsetko
Ja by som jej dovolila nalakovat si nechty, mojej som s tym pomohla a mali sme "babsku" chvilku. Vysvetlila by som jej, ze nechtarka stoji nemale peniaze, ze ak bude mat napriklad problem s pletou, jasne, ze ju vezmem ku kozmeticke na cistenie, no nechty zvladneme aj doma.
podla mna je to skoro..