Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko

garzonka
20. júl 2012

"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."

Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-

- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem

lucinocka
20. júl 2012

@garzonka preco si potom davala slovenske obcianstvo? myslim, ze zbytocny stres pre dieta...nasa sa sice len teraz narodi, ale ked sa zakon nezmeni a bude moct mat len jedno obcianstvo , tak jej dam chorvatske, naco jej bude slovenske, ked bude zit tu, tu chodit do skoly .. Kamoskina je tusim stvrtacka na ZS a mala som co robit kym som pochopila tie ich zadania v ucebniciach, neviem si ani ppredstavit ake musi byt z toho domotana ta mala hlavinka

garzonka
autor
20. júl 2012

@lucinocka No asi som tam neuviedla všetko 😀 . My sme Slovaci zijuci v CR, teda aj ja aj manzel aj deti sme vsetci obcania SR.
Zaujima ma hlavne to preskusanie, kedze sa tomu nevyhneme 🙂

lucinocka
20. júl 2012

@garzonka cize aj deti sa narodili na SR, len ste sa prestahovali tam?

garzonka
autor
20. júl 2012

@lucinocka nejde o to kde sa narodili, ide o to ze maju obcianstvo slovenske a na zaklade trv. pobytu nam "prisli" na to ze nas syn nie je na Sk zapisany do skoly (tu v CR ale samozrejme je).

syslica
20. júl 2012

Vlastnú skúsenosť nemám, ale možno ti napíšu @irriss a @lenka3007 ako sa s tým popasovali, keď budú mať čas...

symvua
20. júl 2012

Ja mam tiez podobny problem. Zistila som to po rozhovore s jednou riaditelkou ZS je na vela vybavovania a papierovaciek. (vobec zapis dietata narodeneho v zahranici do skoly na sk) .... ale ak sa nikam nedopatras tu, skus napisat na ministerstvo skolstva sk... tam by ti mali na vsetko odpovedat a prresne.

dannaniella
20. júl 2012

@lucinocka no mozno v chorvatsku je to mozne, ale tu mi spanielske obcianstvo pre dceru nedali. mozem to zacat vybavovat od jej roka a nie je iste ze jej ho pridelia. takze preto ma slovenske obcianstvo a navyse nemoze mat dvojite, podla tunajsich zakonov. Takze niekedy clovek nechce a deje sa to.

aliza
20. júl 2012

@garzonka ahoj, ja ti mozem odpovedat len na prvu otazku, nakolko prve skusanie, ak vobec, caka moju dceru az teraz v auguste. Mame trvaly pobyt mimo BA, ale do skoly som ju zapisala v BA, kedze tam byvaju moji rodicia, ku ktorym chodime na prazdniny. Je jedno, do akej skoly zapises, nemusi to byt podla trvaleho bydliska. Akurat mi dnes kamoska povedala, ze sa da dohodnut aj na preskusanie kazde dva roky, vraj je to vsetko na dohode s riaditelom. A k tomu uceniu, ja sa s dcerou doma slovencinu neucim, hovorit ako tak vie a kedze vie uz po anglicky plynulo citat, tak precita aj slovensky text, aj ked bez makcenov, ale da sa. Ostatne ju zatial nebudem ucit, uvidime, co povedia v skole. Mala ma dost ucenia tu, v UK, nemienim ju zatazovat este aj slovencinou. U vas by to mozno az taky problem nebol, kedze cestina je velmi podobna slovencine, aj skolstvo je podla mna velmi podobne, myslim ucebne postupy a metody.

lucinocka
21. júl 2012

@dannaniella hmm to je dobry blud, a muza mas spaniela?

luciebx
21. júl 2012

ahojky.. na tento problem uz sem taky narazila.. ja sem zijici v uk.. syn ma 2 roky ted.. ma jak cr obcanstvi tak i uk obcanstvi.. taky pry podle nejaky vyhlasky bude muset delat prezkouseni... pry za to je i nejaka pokuta pokud hold to ditko do ty skoly nedojde.. jen by me zajimalo par veci.. jak cloveka donuti letet do cr kvuli prezkouseni co kdyz v cr clovek nema rodinu se kterou se styka ale proste obcanstvi sme malymu dali.. manzel je anglican.. taky kdo zaplati tu letenku ze poletim jak blbec do cr kvuli zkousce ktera bude malymu absolutne k nicemu.. me toto pripadne totalne na hlavu.. by me zajimalo jak dlouho tato vyhlaska bude fungovat..pac v tom bude podle me pekny bordel.. ja teda nijak extra do cr kvuli nejake zkousce letet nebudu.. na malyho mluvim taky cesky.. a rozhodne ho neminim ucit nejakyk vyjmenovany slova.. a tak podobne.. v uk se jde do skoly uz ve 4 letech.. u nas nekdy kolem 6 roku.. takze podle me si myslim ze se toho rozhodne vic nauci tu.. a nejaky zviratka co se uci v prirodovede u nas.. no nevim.. kamaradka ma taky chlapecka s ceskym obcanstvim zije kousek odemne.. ma asi 3 roky tak uvidime az jak ona bude muset vyrizovat papiry tak se asi zaridim podle ni.. pac oni na tom s penezma nejsou nijak dobre.. tak uz vidim ze leti jen kvuli zkousce se dvema detma.. 😝 😝 zase dalsi blbost

ikke
21. júl 2012

@luciebx neviem ako v CR, ale na slovensku sa to tyka iba tych deti, ktore nemaju ine obcianstvo ako slovenske. ak ma dieta aj ine obcianstvo a chodi riadne do skoly v inom state, vobec sa ho toto netyka 😉

@lucinocka ak su dvaja obcania SR v zahranici, len malokde ma dieta narok aj na ine obcianstvo ako maju rodicia. ak ma jeden z rodicov (aj) ine obcianstvo, zvycajne moze dieta ziskat aj toto obcianstvo a potom sa ho preskusanie na slovenskej skole netyka 😉

henikav
21. júl 2012

Nas syn sice nema sk obcianstvo, ale viem ze kolegyna mala dceru zapisanu tiez v nejakej skole na sk a kazdy rok v auguste chodili na preskusanie, nejake skusky. ale iba raz za rok. V pripade ze nenajdes presne co hladas vo fore, tak sa mi ozvi a ja sa skontaktujem s tou kolegynou, nech da podrobne informacie na vsetky tvoje konkretne otazky 😉

maznacik007
21. júl 2012

@garzonka je jedno do ktorej skoly ho zapises.... pokial riaditel suhlasi...najvacsi interval je dva roky skusaju sa iba predmety co u vas nemaju teda napr. slovensky jazyk a citanie, vlastiveda casti o slovensku a tak... proste iba rozdielove skusky... mas narok dostat ucebnice zo skoly kde je zapisany a normalne to funguje tak ze mas kontakt na ucitelku a mozes to odkonzultovat mailom.. preto je dolezity vyber ucitelky aby to zvladala.. tu komunikaciu cez net...
osobne by som si ale volila mensi interval ako dva roky lebo to je potom vela uciva... naraz
v komisii su povacsinou traja... aspon u nas tak bolo ked som este bola na skole... mali sme to predtym odkomunikovane s rodicmi cez maily ze co asi... normalne podla osnov... take zakladne veci... v kazdom pripade je to zakonna povinnost pokial dieta nema aj ine obcianstvo

lucinocka
21. júl 2012

@ikke jaj tak to sa nas netyka 🙂 my mame kazdy svoje obcianstvo..a mala bude mat asi po mm, ked zrusia jedneho dna ten zakon tak jej dam aj slovenske

bonaquaba
21. júl 2012

@luciebx ak zijete v zahrannici, vobec nemusite davat dieta preskusat do slovenskej skoly vo vasom pripade do ceskej, je to iba na rodicoch, dieta moze navstevovat skolu v zahranici a rodicia, ktori sa chcu vratit spat na Slovensko tak davaju deti preskusat,pretoze sa chcu vratit a zahranicnu zakladnu skolu mu na Slovensku neuznaju pokial nechodilo na preskusanie,tak iba ked sa rodicia rozhodnu byt napr 5 rokov v zahranici, tak davaju deti preskusat, aby im to platilo,ze dieta chodilo do skoly a keby dieta nebolo preskusane tiez nemoze ist potom ani na strednu skolu na Slovensku,jednoducho zahrniancnu zakladnu neuznavaju u nas
tak ti rodicia ak chcete ostat zit v zahranici v zahrnici, tak vobec nemusite stresovat,lebo naco by mu to bolo akurat stres a nervy aj pre vas aj pre dieta,

sisaka
21. júl 2012

@bonaquaba uplne suhlasim, treba sa na to vykaslat, ak sa nemienite vratit na Slovensko, toto by som svojim detom nikdy neurobila, aby sa museli drvit na skusky v krajine, v ktorej nikdy nebudu zit len preto,z e maju slov. obcianstvo. Skuste sa do toho vcitit, to je ako chodit naraz do 2 skol a naraz sa vzdelavat v 2 jazykoch a este na Sk sa ucia kopec zbytocnosti, takze treba kopec casu na to, aby sa to dieta naucilo a este ocakavaju,ze si zaplatite letenku, aby bolo vase dieta preskusane! .... Podla mna sa ten zakon zle "vyklada", ak zasle rodic (viem si predstavit takych poctivcov) doklad,z e dieta absolvuje povinnu skolsku dochadzku v zahranici tak to musi stacit, nemozu predsa diskriminovat deti, ktore ziju v zahranici a nutit ich absolvovat 2 skoly, podla mna ide len o to, aby sa zabezpecilo povinne skolske vzdelanie pre vsetky deti, ktore maju slovenske obcianstvo, bez ohladu na to ci ziju na Sk, alebo v zahranici

garzonka
autor
21. júl 2012

@maznacik007
@henikav
@ikke
@aliza
@symvua
Ďakujem za reakcie a aj za cenne rady a postrehy.
Ano, tak ako pisete : tie skusky sa tykaju LEN TYCH , ktori maju iba slov. obcianstvo. Ak maju dvojite, skusky robit nemusia. Zial kedze mame na SK aj trv. pobyt, tak na nas "prisli" a budu to sledovat. Co som sa docitala, tak ceske deti aj ked maju dvojite obcianstvo, tak na skusky chodit musia. V tom je rozdiel medzi SR a CR.
Jedna moja znama zije s rodinou (vsetci Slovaci) v zahranici a zo zaciatku si mysleli ze sa vratia, a aj preto davali deti na tie rozdielove skusky. Ale teraz zistili, ze sa uz vratit nechcu a chceli tie skusky zrusit, ale vraj to nejde, ze musia pokracovat. Taky je zakon.

@sisaka ma na to rovnaky nazor: ak dieta zijuce v zahranici plni PŠD tam kde zije, malo by sa to akceptovat. Preskusanie by mohlo byt dobrovolne.

aliza
21. júl 2012

@bonaquaba
@sisaka zial, zakon je zakon a tak, ako vela zakonov na SK je na hlavu padnutych, tak tento nie je vynimka 😖. Ved ako pisala @garzonka, na nich prisli, ze ziju v zahranici a dieta nie je zapisane, takze asi nie je problem v tom, ze si rodicia zle vykladaju zakon 😉 . My sa vratit na SK nemienime, cele toto povazujem za totalnu absurditu a nemienim svoje deti ucit slovencinu na urovni slovenskych skol a bodka. Po slovensky doma hovorime a to staci. Casom zmenime obcianstvo. A inak, ak sa dieta chce raz vratit, tak ho musia prijat, aj keby po slovensky nehovorilo vobec, myslim vramci povinnej skolskej dochadzky, takze cele toto je uplny nezmysel a fakt nemozu ocakavat, ze dieta, co chodi v zahranici do skoly, sa bude zaroven ucit aj na skusky na SK.

bonaquaba
22. júl 2012

@sisaka u nas naozaj su deti pretazovane, prememorovane a ked pridu do realu, tak su vytukane zo zivota,lebo v nasich skolach ich neucime po prve logicky zmyslat a po druhe kreativity a trosku priebojnosti
ja mam skusenosti so skolstvom v Norsku a to je sto a jedna, deti su dve hodiny v skole a potom idu von na dve hodiny a tam spoznavaju to co sa naucili z knih alebo si len tak pobehaju a potom znova idu naspat do skoly, alebo idu na plavaren, spoznavacie vylety pocas skolskeho roka, a vela na hodinach tvoria a vymyslaju - ked je nejaka chemia tak samozrejme robia sa pokusy,aj u nas sa robia, ale takym sposobom, ze ucitel robi a studenti na neho pozeraju,ale tu to deti same robia a hlavne chlapcov bavia take veci robit,

bonaquaba
22. júl 2012

@aliza dobre robis, ked deti nebudes davat do slovenskej skoly, naco zatazovat deti dalsou skolou

aliza
22. júl 2012

@bonaquaba prave kvoli tomu sa nechceme vratit 🙂, mne sa ten nas slovensky system vobec nepaci, presne, ako si pisala, memorovanie a memorovanie a nic viac, prilis velky tlak na deti a stres zo skusok a pisomiek. Moja dcera toto vobec nepozna, skolu miluje, aj vsetko, co v nej robia a presne, je to ucenie najma zazitkove, logicke, kreativne, deti su vedene k samostatnemu zmyslaniu, su neustale ocenovane, chvalene, nikto dieta nedepta, ze nieco nevie, chodia vela na vylety....a deti skola velmi bavi, nepoznam ani jedno dieta, ktoremu sa do skoly nechce 😉

garzonka
autor
23. júl 2012

@henikav Ahoj, ak sa ti bude dat a bude to mozne, skus sa tvojej kolegyne opytat na to preskusanie. Co ma zaujima som uz napisala hned v zadani temy, a este ma zaujima, ci v komisii sedia ucitelia len tej kmenovej skoly alebo aj nejaki externi a akou formou prebieha skuska (pisomna / ustna) + rodicia mozu /nemozu byt pritomni?
Vdaka ak sa ti cokolvek podari zistit. 😉

sisaka
23. júl 2012

@bonaquaba
@aliza asi tak nejak baby, podobne aj v Kanade, preto som hned zavrhla dodrzanie tohto zakona (v casoch, ked sa nas este tykal), nastastie dcera uz ma dvojite obcianstvo a syn ma len kanadske. Mimochodom bude asi zalezat na riaditelovi skoly, poznam pripad, ked dieta zacalo chodit do skoly na Sk, potom chodilo cca 5 ci 6 rokov v zahranici, potom sa rodina vratila na sk a dieta normalne pokracovalo v skole. Riaditel si vypytal vysvedcko, neviem ci len z posledneho absolvovaneho rocnika alebo zo vsetkych, ktore dieta absolvovalo v zahranici a bolo, ziadne bububu, ziadnde vyhrazky, pokuty, mimochodom rodina je zase v zahranici, na Sk vydrzali AZ 2 roky, dieta - teda teenager sa skoro zblaznil od stastia, ked odchadzali. (inak velmi dobry student)

bonaquaba
23. júl 2012

@sisaka ako pises vzdy je to o bububu a nakoniec sa da dohodnut bez toho,aby dieta absolvovalo skusky aj na Slaovensku

erikasadek
23. júl 2012

@garzonka ahoj moje deti maju len zatial slovenske obcianstvo a ani som ich nezapisla, ani nemienim ich zapisat na slovensko a ani aaby robili rozdielove skusky prvy dovod, tento blby zakon je robeny kvoli ciganom!!!! a tak vsetci kvoli nim trime, po druhe este pred dvoma rokmi ked zakon vysiel som vola rovno na ministerstvo apytala sa tam mi rovno povedal nehodlate sa vratit na slovesnko v blizskosti? nie tak nato kaslite....
pokial by ste sa vratili za rok dva alebo 5 tak by mohli byt problemy ale takto nie, a po druhe , nemmae paky aby sme navas prisli co zijete v zahranici , jedine ak by vas niekto udal!!!

odvtedy pokojne spavam co sa tohto problemu tyka.. 😉

garzonka
autor
23. júl 2012

@erikasadek Doteraz som spavala aj ja pokojne, ale zial vyzvali nas k tomu to dat naporiadok. Najradsej by som to ignorovala 😒
U vas je to trochu ine, kedze mate asi trv. pobyt vo FR a preto to zrejme nikto nebude sledovat.
Dnes ked som to najstarisiemu synovi povedala, tak sa skoro rozplakal, lebo sa zlakol, co vsetko ho caka... ☹. Ja neviem, snazim sa v tom vidiet aj nieco pozitivne, snad aspon to skusanie nebude prisne a bude tam vladnut prijemna atmosfera....

henikav
24. júl 2012

@garzonka ok, hned jej poslem mail a ako dostanem odpoved, tak ti to preposlem 😉

renab
27. júl 2012

@garzonka pokiaľ ja mám info od známych, zapísať dieťa na SK školu by si mala (ak ho nezapíšeš, nikto to nezistí - nie je taká evidencia, nakoľko nemusíš dieťa zapísať do obvodu školy, kde patríte). oni si vopred zistili, čo bude škola od nich požadovať a podľa toho sa rozhodli. vybrali si školu, kde im robili najmenšie probémy a aj tak už na druhom stupni ZŠ na žiadne skúšky nechodili. keby ste chodili na preskúšanie, vo vašom prípade by sa to týkalo asi len slovenského jazyka. ak sa nemienite vrátiť na SK počas povinnej školskej dochádzky dieťaťa, vôbec by som to neriešila. oni sa vrátili, keď dcéra mala nastúpiť do tretieho ročníka na gymnázium, nebol žiadny problém. preskúšali si ju priamo tam, uznali jej doklady zo školy v anglicku a všetko bolo OK.
A čo mi povedala k priebehu skúšky: museli doniesť vysvedčenie z anglicka, dali im okruh otázok, ktoré budú dcéru skúšať. bola to skúška ústna aj písomná (len zo SJ - diktát), sedeli tam len kmeňoví zamestnanci školy (riaditeľ resp. zástupca riaditeľa a učiteľ toho predmetu), robili ju v čase, keď robili skúšky deti, ktoré prepadali. dcéra bola na tom lepšie, ako tie deti, takže nebol žiadny problém. prestali chodiť preto, že sa im jednoducho nechcelo vracať na SK len kvôli skúške. nikto to neriešil, nikto ich nenaháňal. ale asi je to individuálne na každej škole.

garzonka
autor
27. júl 2012

@renab Ďakujem za reakciu. No o nas uz vedia, teda zaslali papier, ze syn nie je zapisany a teda mame ho zapisat. Myslim, ze oni si to odsleduju, takze keby sme nezapisali tak sa na to casom pride.... A k tym skuskam: no teraz najst taku, ktora bude robit najmensie problemy 🙂

renab
27. júl 2012

@garzonka a to ako na vás prišli? 😒 kto vám napísal ten papier?

tak teraz naozaj musíte hľadať takú školu. niekedy je lepšie možno nejakú zastrčenú, ale známi zvolili najväčšiu školu (čo do počtu detí) v meste a oplatilo sa. ako som písala, problémy nemali žiadne.
aj tak nechápem, prečo deti, čo navštevujú školu v CZ musia chodiť na takéto skúšky - výučba je tam naozaj porovnateľná.