Ahojte, syn chodi do prvej triedy a nejako sa nevie zaclenit. Ja ho vnimam ako citliveho, nekonfliktneho dobraka, ktory je tercom nejakych alfa samcov v triede. Chvilu to vyzeralo, ze niekto sa nasiel, kto je ochotny sa s nim priatelit. Dnes som sa ho pytala, ze ci sa na neho tesi, povedal, ze ten chalan mu po tyzdni povedal, ze to len predstieral a ze sa s nim nikto nechce bavit. Zaleskli sa mu oci, znasa to statocne, mozno lepsie ako ja. Chcela som sa opytat, ci su tu nejake mamy, ktore mali podobny problem a ci si ich synovia casom nasli nejakeho kamarata, alebo sa to s nim bude tahat celu zakladnu skolu. Skacu do neho aj mensie deti ma ihrisku a ja nechapem preco. Vsetky decka mi pridu drze a krute a syn je citlivy, v skole ked sa nieco udeje, vraj je pri tom a nie ke bez viny, ale nakoniec mi povie, ze si na meho spoluziak sadol a robili mu zle. No dostal krik aj om, ze co vystrajaju. Ja neviem ci je v skole iny ako doma a robi problemy aj on, alebo mi vravi pravdu.
@elizabet173 s skolky chodil, kamaratov mal, zial ani jeden spoluziak z ms s nim nie je v triede a nevida ich ani cez prestavku, pretoze su jedini prvaci na chodbe v danom pavilone. Pozna deti z okolia, ale tiez sa zomkli do skupiny a jeho nejak nechceli prijat.
nazvat prvakov alfa samcami 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Ako pise kocka vyssie, daj ho na nejaky kruzok, sport, nech sa mu vybuduje sebavedomie.
ahoj, my máme takého syna. Dnes je už tretiak. V škôlke mal kamarátov (málo), ale do školy s ním nešli, v podstate tam nepoznal nikoho. V prvej triede bol samotár, cez prestávky si kreslil, cez družinu robil svoje. Tiež mu prišlo ľúto, že nemal kamarátov. Nemal rád školu, nerád tam chodil. Riešila som to aj s družinárkou (v dobrom) a povedala, že nech tomu dám čas, že ona to pozná. Určite si kamošov nájde a začlení sa. Aj jemu niekedy robili zle. Teraz je tretiak a je to oooveľa lepšie. Dokonca už povedal, že v škole je super. Má kamaráta, jedného integrovaného chlapca, ktorého tiež iní chlapci odháňajú. Je síce špecifický, ale sadli si. Okrem toho syn už ovela lepšie zapadol do kolektívu, všimla som si, že dievčatá ho majú velmi radi :D S chalanmi si rozumie len s niektorými ... presne s týmito "alfa" samcami sa nebaví, lebo sú drzí a rýpu, ale už to tak neprežíva. Ale zas - systematicky mu nikto zle nerobí, že by to zaváňalo šikanou... len také detské doťahovačky.
Aj v družine si našiel dobrého kamoša z inej triedy.
Neviem ako by som ti poradila...možno naozaj len počať a dôverovať mu... ale zároveň byť v strehu, aby mu niekto nezačal robiť pravidelne zle... V škole je veľa príležitosí ako sa zoznámiť.. zblížiť.
Inak, môj chodí na judo a je to super pre jeho sebavedomie. Ale to začal až v 2.triede.
@elizabet173 na krúžok chodi, s učiteľkou sme sa bavili, od vtedy ho neotlkaju, dufam, pevne verim, ze by mi to povedal ak by sa to opakovalo, zase nechcem posobit ako nejaka precitlivena mama a vkuse nieco riesit
@pallacinka29 vygoogli si vyznam kym nieco napises, ak mas problem pochopit 🙂
@shee11 dakujem za reakciu, snad sa to casom upravi.
@elizabet173 tachometer 😀👌
ja vyznam poznam, len to aplikovat na 6 rocne dieta… len preto, ze Tvoj je bojazlivy… 😂😂😂
@elizabet173 hahahahaahahahaahha 😘😘😘
Najdi mu kruzok bojoveho umenia, nieco, kde sa ucia aj filozofiu, nie len nejake otlkanie. My s dcerou chodime na capoeiru a atmosfera je tam uzasna, vsetci su ako velka rodina. Jednak sa nauci postavit sam za seba a jednak ziska priatelov.
Upozorni na problem triednu ucitelku. Moja dcera zacala mat takyto problem, ze ju zrazu zacali vyclenovat. Povedala som to triednej a oba slubila, ze si to zacne vsimat. A aj to urobila a tak potom tie dievcata postavila do pozoru, ze uz bol koniec vyclenovania. Nasledne sa s celou triedou vela rozpravala o kolektive a aktivne branila skupinkovaniu. Oni to neboli zle deti, len tak nejako zivelne vyuzili, kto je najcitlivejsi a najslabsi. Triedna im ukazala hranice. Bola som velmi rada, ze sa prejavila ako pravy pedagog. Podla mna skus oslovit triednu cim skor.
Ja mam v triede jedneho ziaka, nasiel si 2 kamaratov a to je stvrtak. Pusta psie oci, mamicka sa chodi stazovat ako mu robia zle, chodi po rodicoch, ze len jemu ublizuju. On od prvej triedy kedze sa nevedel zaclenit detom robil zle. Kopal ich, bychal pastou do brucha, hadzal veci. Ked som ho konfrontovala: on to nebol, in tam nebol aj ked som to videla.
Frustraciou z toho, ze sa nevie zaclenit robi zle a doma to mame vykresli uplne inak. Samozrejme aj matka zacala, ze jeho vylucuju aj na distancnom mu nedovolili pracovat. Ked sa pytam ci mu niekto zakazuje, tak nie. On sa nevie pressdit, tak to vnima ze nemoze. Vidim to aj pri skupinovej praci, vsetci pracuju, on pozera, nevie sa pridat.
Netvrdim, ze je to vas pripad, len moze to byt taky podnet na zamyslenirci to aj u vas nemoze byt o tom.
@tarvika myslis ze to nerobim? Dam mu ulohu v skupine ale ked tam nie su vyvoleni dvaja kamosi, on nekomunikuje. Mali sme od prveho rocnika kopec aktivit aj dni zameranych na komunikaciu, spolupracu, kamararstvo, zlepsenie klimy v triede. Pracujem na vztahoch v triede od prveho rocnika. Obvinit ucitela je prve co mamicky napadne.
Ucitel s tym podla mna nic nema. Proste to je tak vsade a deti vedia byt podla mna dost krute, aj ked sa to tak na prvy pohlad moc nemusi zdat. Ono tak je vo vsetkych kolektivoch, niekto je oblubeny a niekto zas nie
@tarvika tak si precitaj hned svoju prvu vetu. Hned vies co je uloha ucitela a co ma robit a co samozrejme nerobi. Nebolo mojou ulohou tu rozpisovat co vsetko robim s detmi len som chcela dat autorke aj iny pohlad na situaciu. Mohla si sa kludne opytat ci som to riesila a ako?
Proste su deti, ktore sa zaclenuju velmi tazko a zasa vedia byt v dnesnej dobe krute deti, pozri na celu spolocnost.
Projekcia matky sa nenaplnila. Kazdy ocakava, ze jeho dieta bude oblubrne a bude mat kopec kamaratov. V tomto pripade si ani matka nechce uznat, ze chyba je aj v jej synovi. Tvoje dieta by ss hralo s niekym, kto mu robi zle? Prvy den bol v skole a uz deti kopal do pipikov, ostalo mu to dodnes. Nevedel sa inak zapojit, tak uputal pozornost tymto sposobom.
@rdi ale ucitel na na deti vplyvat aj vychovne. Takze ucitel s tum daco ma! Ma deti usmernit, vysvetlit, co je dobre a zle.
@pallacinka29 maju v triede chlapca, ktory je sef bandy a vsetci ho pocuvaju, u mna je to vodca, alfa samec, kazdej inteligentnej osobe dojde o com som tocila.
@benit mozno ano, nikdy by som netvrdila, ze to nemoze byt nas pripad, len ako sa k tomu dopatrat, kde je pravda, ale pevne verim, ze by sa ucitelka uu na nwho stazovala, alebo to nejak riesila.
Ja som vzdy riesila len s detmi. Nezvyknem pisat poznamky a prvakom uz vobec. Skuste sa opytat ako ho vidi ona a potom dajte vas pohlad.
@pallacinka29 nič v zlom ale príď sa pozrieť do prvého ročníka čo už dokážu prváci...a myslím to v tom negatívnom zmysle.....
Odporucam dat ho na skauting ak u vas mate, nase deti si tam nasli dobrych kamaratov