Problém so zmenou základnej školy

mamina222
21. okt 2015

Potrebujem poradit, chcem prelozit syna na inu ZS a tu v diskusiach som sa docitala, ze to nie je problem, no zjavne nie v kazdom meste. Bola som uz v dvoch skolach a v obidvoch mi povedali, ze nepotrebuju novych ziakov. Ostala som prekvapena, lebo vsade sa udava, ze skola sa tesi kazdemu ziakovi. Musim tu este uviest, ze syn ma ADHD a je integrovany. Sice mi to priamo do oci nepovedali, ale neviem, ci je to dovod na odmietnutie ziaka. Skola, ktoru teraz navstevuje skoncila s podpriemernymi vysledkami a mam obavy, ako zvladne prechod na strednu. Prosim o vase skusenosti, pripadne kam sa mam obratit.

mawka
21. okt 2015

a si si ista, ze na inej skole to bude ok? ja som si v tomto smere snala ruzove okuliare. jednoducho aj to, ze prezit v statnej skole decka posilnuje je fakt. budes ho stale preradovat do inej skoly? moj maly kvoli stahovaniu bol predtym v dvoch skolach a poviem ti, je jedno ci statna, ci sukromna, vsetko na jedno kopyto, ucia sa vacsinou nepodstatne veci aj tak a tiez maly adhd, dyslexia, dysortografia. vies, naucila som sa neohanat sa stale tymito diagnozami. ja vlastne ani uz nejak neverim, ze je to taka strasna porucha ako sa vsade prezentuje. skusali sme kadeco a prisla som na to, ze to chce len pevny rezim, jasne pravidla a tvrdu robotu s takym dietatom. nespoliehat sa len na skolu. lebo aj ucitelia maju toho kopec a jednoducho nas system nie je stavany na to, aby sa dostatocne venovali detom s tymito poruchami. takze sme sa zatali svorne, sice ma individi integraciu, ale nikto nema cas podla nej ist a cuduj sa svete, po adhd ani stopy, jasne, pozornost ma odklonenu, ale to si vsimam vseobecne u deti, to je proste tou dobou, si myslim. prilis vela podnetov, vsetko v sialenom tempe, dospely ma co robit, aby stihal dobu a prisposoboval sa, co potom deti... no a sice nikdy nebude citat 100%, ale keby som to mala zhodnotit, tak ta dyslexia je ako keby uz len povrchova. proste vela driny nas to stalo, ale vysledky su. tymto ti chcem povedat, podporit ta, ze to bude dobre, len je to na tebe. ked skola nestiha, venuj sa mu ty. je kopec pripadov, kedy aj z naajhorsej skoly vysli najlepsi ludia. hlavu hore 🙂

verushkokav
21. okt 2015

Američania priznali, že ADHD je vymyslení syndróm pre neschopných rodičov venovať dostatok času a trpezlivosti svojím deťom, deti zbytočne jedia tabletky na tlmenie - skôr by ich mali jesť ich rodičia , ak budem mať čas najdem ten článok a @mawka klobúk dole za tvoj prístup ........ dislexia a disgrafia je niečo - iné ale podla mňa viac menej zapríčinené šialeným tempom v školách /kde je ten krásny "know how" kt.sme mali my v 80 rokoch/ - a nedostatkom času a ochoty rodičov ....ktorí majú tiež šialené tempo v práci ....
držím palce .... ale naozaj , že ho preradíš , je to 50 na 50 že bude lepšie , detto , pokial škola nemá vyhradené financie na asistentov , oznámi ti to týmto spôsobom - že žiakov nepotrebujú ......tot hold dnešnému svetu !

mawka
21. okt 2015

@verushkokav isteze to nie je take ako sa to prezentuje. vies, 20 rokov dozadu synovec bol ako z divych vajec. vtedy svagrina sa hanbila ho riesit u spec. pedagoga a psychologa, lebo to bola este vtedy hanba. a povedala si, ze ved to dieta je normalne. len je divoke no. samozrejme, velke obstrukcie so skolou lebo je narodeny posledny augustovy den, len vtedy, chvalabohu, este nebola taka vlna odkladov. takze v podstate dieta so sialenou adhd slo do prvej triedy, ked malo byt odlozene. cuduj sa svete. dnes studuje na odbornej VS. ma uplne na salame, ta divokost zmizla okolo 10 rokov, je to uplne pohodovy, kludny, sikovny, mlady muz, ktory sice prvy stupen siel s odretymi usami, ale ked na druhom stupni zs prestali riesit upravu zositov, skon pisma, atd, tak sa cudujsasvete zlepsil. na strednej vyborny sudent. ako nech idu niekam s tymi adhd. je to o rodicoch. rovnako aj u synovca bol zmeneny pristup zo strany rodicov a vsetko je v poriadku. a takto nejako to vnimam u syna, nie je mozne, aby boli tie poruchy take vazne, ked nikto nejde v skole podla integracie a aj napriek tomu nosi domov 1,2 vseobecne. ano, diktaty su smrt, lebo obcas zabudne dlzne, makcene, ale dolezite, ze ovlada vybrane slova a podobne. cim viac ho kazdy riesil ako integrovaneho, tym o bolo horsie. cim viac sme sa na to, s prepacenim, vysrali, tym je to lepsie. on nie je iny. on je v pohode, len s nim treba inak. to je cele. a ked clovek pride na system ze ako, tak zrazu tie poruchy nie su poruchy.

mamina222
autor
21. okt 2015

ja nemam problem so svojim synom, venujem sa mu, az mu to leze na nervy 🙂 . tiez ma aj disgrafiu, takze doma lustime, co to napisal, uci sa na jednotky, dvojky, v nom problem nie je. to len na vysvetlenie. ide o to, ze ked napr. 2 dni z piatych sa na tejto skole najde, aby sa neucili, chýba ucitel, je zber papiera, pytam sa ho, co ste robili a on mi povie, nic, hrali sme sa a ucitelka sa hrala na tablete, ona hra tie hry, co aj ja. no co by ste na toto povedali? su pozadu v porovnani s inymi skolami s preberanim uciva, deti z tejto skoly maju velke problemy po nastupe na stredne skoly, toto je cely problem. ja som nikdy neulahcovala svojmu synovi zivot, len preto, ze je iny, skor naopak, ale toto je o uciteloch, nie o nom.

mawka
21. okt 2015

@mamina222 tak si to tam vydiskutuj. alebo sa aspon pokus. nikde to nie je idealne. v inej skole zase mozu ist uplne vrazednym tempom a maly tam nemusi stihat. nikde to nie je idealne. aj skola mojho syna bola kedysi top a teraz mi je z nej na vracanie. ale tak ja s nim vela doma makam. dokonca som mu platila jedneho casu doucovanie. google a kniznica su nasi velki kamosi. mne je vseobecne jasne, ze nase zakladne skoly stoja za milu jarmilu. vela veci si ho ucim preto sama. hlavne take, co bude v zivote potrebovat. a skolu v tichosti akceptujeme. aj tak o par rokov nebude zaujimat nikoho zakladna skola. a na strednej je to uz o tom ako mlady clovek chce. a aky odbor si vyberie. vsetko sa da. treba hladat sposoby a nie dovody.