Ahojte,
chcem sa spytat ci nebol niekto v podobnej situacii ako my. kedze mi konci RD a musim ist pracovat snazila som sa dostat syna do skolky. Najskor nebol prijaty s tym ze ak sa uvolni dodatocne ho prijmu, aj sa miesto uvolnilo ale prijat ho riaditelka nechcela. Stale si kladla nove a nove podmienky az sa nas vztah vyhrotil. Posledna podmienka bola ze ak jej donesiem pracovnu zmluvu prijme ho, Tak ho aj prijala ALE len na 3 mesiace, ja nastupujem do novej prace a ked som videla rozhodnutie v momente infarktove stavy... ohana sa ze mej syn nema 3, ale to takmer ziadne dieta v jeho tride a nikto nedostal rozhodnutie ze je prijaty na 3 mesiace... Maly nastastie zvlada skolku dobre a bez problemov. No bala som ze ze si o tie 3 mesiace vymysli nejaky dovod aby ho mohla vylucit(predpokladam ze drzime miesto niekomu protekcnemu koho tam chce dostat, u nas uplne bezne bohuzial). Ked som chcela k nahliadnutiu adaptacny harok aby som videla ci tam nepisu bludy, pretoze kazdy den povedia ucitelky ze je v pohode. tak samozrejme odmietli. Ked som pisala riaditelke ZS ze z akeho dovodu je takto prijate len moje dieta, a preco ma takto diskriminuje ani neodpisala. Tak uz ma to dozralo a volala som na Mestsky urad pani ktora ma na starost skolky a tam som sa dozvedela ze nemam ako rodic absolutne ziadne prava, a v podstate si ani nemusi pani riaditelka vymyslat nejake dovody a po 3mesiacoch alebo v priebehu ho moze bezdovodne vylucit, z coho som bola absolutne sokovana. Ze riaditelka je ta co ma pravo rozhodnut a basta. Ked uz bola donutena ho prijat zavolala ma do riaditelne a ziapala po mne(vyslovene kricala) ze preco chcem aby moje deti chodili do jej skolky a ze ich mam dat prec atd. tak isto hulakala aj po mojom muzovi.
Ak sa odvolam tak to znovu riesi mestsky urad kde mi rovno povedala ze davaju zapravdu vzdy riaditelke. cize ako rodic platiaci mesiac vopred skolne a vsetky poplatky nemam pravo absoutne na nic. ODporucila mi zlepsit vztahy s riaditelkou, ako zlepsit vztahy s niekym kto sa chova ako male decko ktoremu vzali hracku??? Vytaca ma tato arogancia moci, ze ja ako rodic som len povinna platit a nemam absolutne ziadne prava? je toto vobec normalne???
Ešte môžte dať podnet na Štátnu školskú inšpekciu
@monulka205 ano mame trvaly, aj starsia dcera tam chodi, susedna skolkanemala problem ziadne podmienky ale tym ze dcera tam ma kamosov dobru ucitelku tak som menit nechcela, navyse 2 deti sa umiestnuju tazko obzvlast v septembri, dalsia vec je ze sa velmi pretvaruje z rodicov robi nespokojnych histerakov poohovara pred nadriadenymi a komu potom daju za pravdu? Niekomu cudziemu alebo milej pani riaditelke, navyse vsetko robi za zatvorenymi dverami a riaditelka zs to iste
@monulka205 Prijatie dieťaťa do MŠ nemôže byť podmienené trvalým bydliskom. MŠ nemájú na rozdiel od ZŠ ani spádové oblasti. Avšak MŠ si môže dať podmienku, že v prídade väčšieho záujmu, upredností pri prijímaní deti, ktoré majú v danej mestskej časti TP.
Zo zákona musí MŠ uprednostniť pri prijímaní deti, ktoré dovŕšili 5 rokov alebo majú odloženú povinnú školskú dochádku. Až potom si môže stanoviť ostatné kritérie, ktoré deti upredností (napr. TP, zamestnanosť rodičov, súrodenec v zariadení), ale nemôžu si povedať berieme len deti, ktoré majú trvalý pobyt tu a tu.
urcite nejake prava mas a hlavne povinnosti ma riaditel a zriadovatel skolky, na tie musi on a aj ty dohliadat a akceptovat ich. no mozes sa odvolat preco iba ty si napr. v adaptacnej faze a ine deti nie (otazka je ci je to naozaj tak).... https://www.minedu.sk/data/files/5982_prijimani...
@monulka205 to je nejaka hlupost = odvolanie voci rozhodnutiu riaditelky sa neda podat, resp. moze kazdy napisat na to svoj nazor, ale nie je to odvolanie v zmysle zakona ... a teda uz vobec za to neexistuje poplatok! takze ak platil tak asi len niekomu do vrecka ... a je pravda ze rozhodnutie riaditelky je proste konecne.
@zuzulkazu treba sa obratit na Statnu skolsku inspekciu a tiez si treba pozriet skolsky poriadok - mozu tam byt upravene podrobnosti ohladne adaptacneho pobytu (to je asi pripad tu)
ale v principe, to ze platime za skolky nam nedava zial ziadne prava ...v podstate platime len nahradu vydavkov, ktore ma zriadovatel s pobytom dietata v skolke ... zial vsetko je v kompetencii riaditelov, ale ti zodpovedaju zriadovatelovi a skolskej inspekcii, cize by si mali vediet obhajit svoje rozhodnutia
@mirkita no do vrecka neplatil určite, ale opýtam sa určite ešte na to, keď tvrdíš že nič take neexistuje
@titla dakujem 🙂
@monulka205 urcite nie...jedine ze si nieco zriadovatel vymyslel, nejaky zvlastny poplatok, ale to je dost mozne nelegalne
@titla to ze u nas neviem ako inde kazdej zs priradili jednu skolku a uz ich nema pod palcom mesto ale zakladna skola, cize ms je elokovane pracovicko zakladnej skoly a riaditelka skolky uz je v podstate len zastupkyna... realita vznikol preistor na vyhovorky, jedna na druhu asi tak ale v skutocnosti nasa rozhoduje o tom a riaditelka zs len podpise
@mirkita a kryju sa hlavne medzi sebou, ak by rozhodli v prospech rodica asi by si robili len sami sebe zle...
ked som bola prvy krat na mestskom urade za pani ktora ma za mesto nastarosti skolky, tak bola v pohode, no po telefonate s nasou riaditelkou je uz aj ona zmenila retoriku a nieje dva krat prijemna asi takym stylom co nas otravujete s takymi hlupostami
skusim pozriet tu skolsku inspekciu ale obavam sa ze ju tym este viac vytocim, a bude robit este viac zle....
ked sa nieco stane vsetko sa snazia ututlat aby vyzerali bezchybne
@zuzulkazu ked uz sa do toho pustas tak ries vsetko pisomne..budes mat aspon nieco pre inspekciu. Ale zial na skolku nie je narok automaticky,takze si riaditelka spravi ako chce,jedine co nemoze,je ist proti skolskemu zakonu a vyhlaske. Smutne ale je to Tak...v Petrzalke sa kazdy rok kopa deti nedostane, pod 3 roky je to uplna Utopia...
@zuzulkazu áno je pravda, že ak je mladší ako 3 roky môžu ho vylúčiť s tým, že mu navrhujú odklad. Po 3 roku už nie, sú povinný ho zobrať a nemajú právo ho vylúčiť.
@kittykat22 najhorsie je ze moj je pripraveny na skolku, ine deti tam revu nonstop a napriek tomu su tam, a su tam uz mesia a mesiac ten isty scenar a toto nikto neriesi...
keby robil problemy a nebol pripraveny ani ho tam nedavam a nejdem do prace, no su tam deti ktore su na tom uplne zle nezvladaju to a placu a su tam cely den, a to neriesi nikto
mne sa bajecne radi od stola, asi by som bola riadne vytocena, ale ja som ten typ, ze odrevem doma muzovi na pleci a ide sa inde, ked ma nechcu tak ma nechcu a hotovo, urcite je to narocne prehodit 2 deticky do inej skolky, papierovo, casovo, emocionalne, ale uz pre moje dobro a pohodu deti by som decka prehodila alebo rozdelila (urcite ani jeden variat nie je idealny, ale to prinasa zivot), tym, ze vies, aka je situacia a poznas svoje decka najlepsie, mozes preverit novu skolku, ci vas vezmu, ak ano nevahala by som a pripravila decka rozhovorom, ze teda v starej skolke budu zmeny (nemusis konkretizovat) a pojdu do novej, udrzat dcerke kamaratky sa da aj tak, ved predsa ako rodicia to dokazete istym sposobom ovpyvnit, pozvat decka na hranie k vam, stretnut sa v meste...to je len moj pohlad, ja od negativnej energie skor utekam akoby som ju chcela kumulovat a podla tvojich riadkov mate pani riaditelku, ktora je vsetko ine len nie pozitivna...🙂
@kittykat22 To je trošku zavádzajúce tvrdenie. MŠ je podľa zákona určená pre deti vo veku od 3 do 6 rokov, vo výnimočných prípadoch, ak sú na to vytvorené priestorové a personálne podmienky môže byť prijaté i dieťa vo veku 2 rokov.
MŠ nie je povinná prijať žiadne dieťa, len uprednostiť pri prijímaní deti v predškolskom veku. Neexistuje žiaden právny nárok na predprimárne vzdelávanie. MŠ nie je povinná.
O odklade môžeme hovoriť len v prípade povinnej školskej dochádzky.
@zuzulkazu vôbec nič si nepomôžeš, je to v právomoci riaditeľky....U nás musia zobrať jedine dieťa ktoré dovrši 5 rokov. Vždy je limitovaný počet detí a určitý počet detí sa hlási. Je na riaditeľke aké zvolí kritériá pri výbere. U nás napr.k malákom berú najskôr deti ktoré majú 3roky, majú v škôlke súrodenca a potom podľa poradia. Ale ak nemáš prihlášku podanú v máji, tak v septembri sa s tebou riaditeľka nebude ani baviť, pretože má zoznam kde čaká 15 ďaľších detí ako náhradníci. Len riaditeľka zo svojej právomoci má právo vybrať dieťa aj z náhradníkov lebo je jednoducho riaditeľka. S týmto ti veru nepomôže žiadny úrad, lebo výber detí je jednoducho v právomoci riaditeľky a vždy budú deti ktoré kapacitne jednoducho nemôžu byť prijaté.
@mogaa vies ale tu niejde o kapacitu lebo ta bola, a bolo volne...dokonca dcera mala v triede dievcka ktore nastupilo v oktobri ale 3 roky mala az dalsi rok v aprili...moja starsia je oktobrova a to som sa od riaditelky pri kazdej prilezitosti napocuvala ako jej mam byt vddacna ze mi ju vzala pritom ona je jedno z nastarsich deti v ich rocniku, vies kolko nastupovalo december a mladsich?
ak by kapacita nebola jasne ze netlacim na pilu, ale volne ma slubovala ze ak bude mat volne zoberie ho, lebo vie ze v akej som situacii a ze musim ist do prace a ze nemame nikoho ineho a nadrzaka mi povie ze ju to nezaujima...no potom je druha skupina !protekcnych" ktory sponzoruju pchaju sa do zadku a mozu vseko, tym by doslova zobrala aj rocne dieta
Chcela moju pracovnu zmluvu co som odmietla pretoze ja som aj v nej podpisala ze ju nikto neuvidim okrem mna a firmy, a porusenie ochrany osobnych udajov
ona ma proste vytipovanych ludi ktorym robi problemy...a na MU to dobre vedia, napriek tomu sa tvaria ze nikto nema ziadny problem pritom poznam tolko ludi co realne problem mali a riesio to MU
ale tutlat vsetko je ich heslo... dokonca v septembri bola za nou moja znama(zhoda nahod) ktora ani nebyva v nasom meste ale niekde mimo, ze jej malu nevzali u nich do skolky a obe nase riaditelky nemali problem jej ju hned zobrat, bez trvaleho pobytu prace a tiez nemala este 3... takze o com to je? ja viem o tolkych pripadoch ale co mi to pomoze
@zuzulkazu ale to je presne čo som ti napísala - rozhoduje riaditeľka lebo je to v jej kompetencii...Ona sa môže oháňať že berú prednostne deti také a také - napr.u nás ti povie že je tretí pod čiarou ale zoznam ti neukáže...Aj u našej riaditeľky sa hovorí že treba niečo dať aby bolo dieťa prijaté, ale napr.ked tam známa ktorej nevzala dieťa napochodovala s obálkou tak ju vyrazila. Ale u nás deti ktoré majú 3roky boli zobraté všetky, ale pod jednu škôlku patria 4 alokačné pracoviská. Takže si si mohla dať pri činžiaku ale dala ti dieťa na opačný koniec mesta...A deti pod 3 roky tak tie zadelovala asi náhodne a bolo o šťastí či zadelí alebo nie.....A viem že aj u nás boli prípady ked jednoducho rodičia museli zobrať dieťa zo škôlky , jednoducho povedala že sa nevedelo zaradiť....Ale u nás to hodne záleží od učiteliek nie od samotnej riaditeľky. Pokiaľ sú teda učiteľky spokojné s tvojim dieťaťom, tak by som to nehrotila a počkala tie 3 mesiace. Takto si skôr uškodíš ako pomôžeš....Ona je tá čo rozhoduje a ty si nepomôžeš ani ked sa na hlavu postavíš....Skús ďaľšie škôlky či nemajú volné miesto. Ako sa hovorí - "múr nepreštíš"
@mogaa no kto bude mat volne v decembri nikto, a ked ja musim byt o 7 v praci ktoru man uplne mimo nemam sancu vozit decka inde, viem ze si nepomozem ale sere ma to aky je toto chory system-len plat jak ovca a drz hubu a krok... Ja som len zvedava ako sa ona bude tvarit ked bude odomba potrebovat peniaze na skolko z Oz, ci aj potom bude taka arogantna, pretoze tvrdi ze riaditelka zs jej nedava z nasho skolneho nic... Cize ona operuje udajne len s peniazmi zo zrps a 2%,co su ale peniaze rodicov a ona s nimi dispobovat nesmie, cize ked pride este aj o to vude zabava... Ona sa strasne zmenila ked ostala len zastupkynou, nevie to prekzsnut a kazdemu kto ma iny nazor to dava pocitit ze ona je sef... A taky clovek je nepostihnutelny...
Urcite si pockam ako sa to vyvynie a budem pytat tie harky adaptacne, aj ked oba nepotrevuje dovod aby ho vylucila
@gama1542 ja mam napisane: zaraduje sa na adaptacny pobyt v skolskom roku 2018/2019 od 19.9.2018 do 19.12.2018.
dalej ze diata sa zaraduje n
@gama1542 adaptacny pobyt s postupnym zvysovanim hodin vzhladom na osobnost a potreby dietata az kym nedosiahne celodenny pobyt... a aby malo nebolo dnes mi ucitelka zadrela ze ona rozhoduje o adaptacnom procese a ze ked povie ze este mesiac bude do 12 tak si mozem hodit... dnes bolo asi 5 bab pre deti do 12, oki a to su doma, a deti chodia od zaciatku septembra a jedna sa pyta ci mu moze uz pondelok doniest pyzamo aby tam spal...nie lebo podla nej je este skoro (po mesiaci)..ucky chcu mat menej roboty, prito je tam chlapec co reve od rana do vecera a je tam cely den
a aby malo nebolo vcera ho bol brat muz, doma mu povedal ze ho boli zubok, manzelovi nic v skolke nepovedali, tak som sa bola spytat co sa stalo, najskor ze nic, tak sa pytam ze ako je mozne ze nic ked ma odlomene zo zuba...tak potom vyliezlo z nej ze sa zrazil s jednym dievcatom na dvore ale udajne nic nepovedal ze ho daco boli. tak jej hovorim ma odlomeny kus zuba, a dalsi ma krvave dasno...rano sme sli zubarke ta sa zhrozila ze ake to ma a ze ten jeden zub sa mu kyve tak RTG, atd, ked som ho doniesla do skolky davala mi podpisovat: narazil do kamaratky ale na nic sa nestazoval, a ze matka tvrdi ze ma odlomene zo zuba.... tak jej hovorim ze sory ale toto nepodpisem ze to vyzera ako by si to vymyslel a on ma realne odlomene zo zuba a asi to nebolo len tak...tak zacala na mna ziapat ze co si ja myslim, ze ved sa mu to mohlo stat doma a on nic nepovedat atd
tak decko mi pride dochramane zo skolky oni to zataja a este hoadzu vinu na mna
a este zadeli ze ved nech nerobim vedu ze je to len mliecny zub
toto uz je taka drzozst ze dovi dopo
@zuzulkazu moc to prežívaš....sám ti povedal že sa zrazil s dievčatkom na dvore ...to sú veci ktoré neovplyvníš, deti behajú a zrazia sa bežne....ty tiež tvrdíš že učiteľke sa "údajne" nesťažoval že ho niečo bolí a pritom ťa vytočí ak učiteľka napíše že ty tvrdíš že má odlomené zo zuba...už tam máte z oboch strán tak naštrbené vzťahy (ty neveríš učiteľke-učiteľka tebe) že dobré to nebude...ja chápem že máš zlý vzťah s riaditeľkou, ale už si si proti sebe postavila aj učiteľku...môj názor je že riaditeľka sa na konci roku spýta učiteľky na adaptáciu tvojho syna a keď jej tam budeš robiť ofuky, aby ti ukázala adaptačný list alebo vyčítať jej čo sa stalo malému, tak si ho tam nenechajú.....inak sa mi zdá divné že z toho že sa s niekým dieťa zrazí, tak si zlomí zub, podľa mňa si ho zlomil ked sa s pusinkou o niečo buchol alebo pri jedle....ale možno sa zrazili a jemu sa zlomil zúbok ked si buchol ústa o zem....len to by bol zase odratý na tvári takže by to zbadala aj učiteľka aj ty hned....
@mogaa ved prave ze je to uplne divne, zrazili vraj na odrazadle, ona tvrdi ze sa nestazoval, no muzovi sa stazoval doma ze ho boli zub... Mozno to prezivam ale bohuzial viem ako sa tam ucitelky spravaju, dcera tam chodi 3 rok a to co sa tam deje je otras, ona ma nastastie super ucitelku... A stve ma to ze to zatajila a este sa tvari akoby to bola nasa chyba, jasne ze deti maju nehody ale co je vela to je vela...btw to dievca ktore do neho narazila je dcerina spoluziacka a takzvane Vip dieta co moze vsetko a to neprehanam, je to kus rozmaznaneho arogantneho decka s ktorym sa ani ostatny nechcu hrat tak robi zle, a ak sa nieco stane ona za to nemoze... Nikdy. A synova ucitelka je zastupkyna riaditelky a myslim ze im riaditelka dala instrukcie.... Inak mi chodi zo skolky s takymito hlaskami:co to robis ty hlupacik, sprostucky a tak-z domu to nema... A polka deciek co ma v triede nerozprava, tak kto mu to asi hovori?
@miriam11 ako ja so skolkou problem nemam teda okrem riaditelky a jej pristupu, a veci ako strava a vykecavanie uciek je vsade, bohuzial druha skolka co tu mame patriaca pod nasu zs si dovolim povedat co sa pristupu uciek tyka mozno este horsie, stretavala som ich denne a stacilo, neviem mozno je to tak vsade... Ja som si naozaj myslela ze tym ze ho bude musiet prijat to skonci ale mam pocit ze to neskonci nikdy
A obavam sa ze v praci kvoli jednej blbej krave a jej manierom tymto stylom skoncim skor ako zacnen
V podstate cielom tejto diskusie bolo zistit ci su podobne pripady a ci je mozne sa nejako branit ale ako tak zistujem nie... Mozem len dufat ze karma si ju najde
@zuzulkazu ahoj, môj brat riešil niečo podobne, on podal aj odvolanie, za ktoré sa platí 50e, aj tak mu zamietli malú vziať... takze zbytočne vyhodené prachy. Ale to že po vás ziapala ma tiež dostalo, asi by som to nevydržala a chytila ju tam pod krk, nech sa spamätá... ale ja som veľmi prchká a neviem sa ovládať 🙂 neznášam taký prístup. A vy máte trvale bydlisko tam kde chcete deti dať? Lebo tu u nás to je vraj podmienka... (ešte škôlku neriešim, ale pýtam sa mamičiek, čo už riešia)