Podrobnosti ohľadom zabudnutého čipu a nevydania obedu dieťaťu

cajomila
22. sep 2023

Ahojte u nas v skole zaviedli cipy, a kedze je to novinka nieje v tomto smere este vsetko jasne.
Napr. minule si moja 7 r. dcera zabudla cip a kvoli tomu jej nevydali v jedalni obed (klubarka ju tam nechala sediet hladnu, aby sa naucila si ho nezabudat) este jej povedali, ze zan bude platit plnu sumu 3,90 eur!
Samozrejme, ze nas este nikto nestihol oboznamit s podrobnostami ohladne zabudnuteho cipu.
Preto ma to velmi nemilo prekvapilo az nahnevalo, taketo metody ako z 50 rokov min. storocia.
Zaujima ako to funguje v skole vasich deti?
Ked si dieta zabudne cip malo by to nahlasit veducej jedalne do 8.00 h. OK tomu rozumiem ale co ked to dieta (kedze je este mele) to zabudne nahlasit ale o obed ma zaujem?
Lebo mne proste nedava logiku, ze dieta ma zaplatene obedy (manipulacny poplatok), nachcadza sa v jedalni a oni mu ten obed aj tak nedaju a ma zan este zaplatit 3,90???

Ked som sa bola informovat a stazovat zaroven, vselijak sa vykrucali...ze ten obed musia potom vyhodit, ze im to stat nepreplati, ze deti su velmi benevolentne...ja som im ale povedala, ze nieje predsa normalne, ze i napriek tomu, ze to prechadza cez PC tam nieje ochota tomu dietatu ten obed vydat...ale radsej ho vyhodia ?!?

stanulienkat
22. sep 2023

To je o ludoch. Maju ju v Pc, ze ma obed nahlaseny a zaplateny. 10 sekund a zistia to. Vycistit im zaludok. Za nahlaseny a nevyzdvihnuty obed budu pozadovat plnu platbu od teba.

cajomila
autor
22. sep 2023

@stanulienkat Taktiez to vnimam ako osobne zlyhanie p.vychovavatelky...lenze ma stve, ze sa iba obhajovali navzajom.

stanulienkat
22. sep 2023

@cajomila naklusaj do jedalne a ziadaj vysvetlit. Ucitelky sa treba opytat, ci jej nie je blbe kvoli byrokracii nechat hladne dieta.

patka06
22. sep 2023

Keď zabudne čip, ide v čase obeda za vedúcou jedálne. Tá pozrie v PC, či nie je odhlásená a ktoré jedlo má dostať /vyberáme si A alebo B/. Dostane do ruky lístok a s tým ide k okienku.
Rovnako to funguje aj keď na poslednú chvíľu ostane doma, obed nestihneme odhlásiť.
Môže ísť ktorýkoľvek žiak, s ktorý sa dohodne prebrať jej obed.

cajomila
autor
22. sep 2023

Ono to bolo tak, ze veduca kuchyne tak prave v tej chvili nebola, takze sa nemohal pozriet do PC, ale ked som sa pytala vychovavatelky, ze preco teda nepovedala kucharom, nech jej ten obed proste daju...tak mi povedala, ze ich nechcela obtazovat.
Ja som to samozrejme nenechala tak a isla som aj za veducou kuchyne aj za vychovavatelkou ale ta to obratila cele proti mne...vraj ini rodicia s tym nemaju problem (ked sa im to este nestalo), preco som isla za veducou kuchyne, preco som to dala na stranku edupage nasej triedy...tak jej vravim, ze preto aby rodicia vedeli co sa moze stat! Kedze nas s tym este nikto neoboznamil.

candii
22. sep 2023

U nás keď si dieťa zabudne čip skontrolujú či má dieťa obedy zaplatené a ak má tak mu obed vydajú. Aspoň tak to bolo prezentované na rodičovskom.

januska12323
22. sep 2023

Jasné zlyhanie vychovávateľky. Sú to malé deti, ešte sa veľakrát zabudne čip alebo ho stratia. V jedálni majú mať jasné pokyny ako postupovať.

maryetta
22. sep 2023

Moj syn si asi 2x zabudol cip. Raz si to zachranil sam. Raz som volala do kuchyne. Ze si zabudol cip. Ze ked pride nech vedia ze cip je doma. Pbed mu dali. Ja som sa aj opytala ci mam prist pre obed aj s cipom alebo mu ho daju. Dali mu ho.

veronikacernickova
22. sep 2023

U nás sa to bežne stáva, že keď si dieťa zabudne čip, iba nadiktuje svoje meno (aby to zaevidovali) a obed mu vydajú. Dokonca aj pri strate čipu mi vedúca jedálne povedala, že mám počkať týždeň-dva, či sa nenájde, aby sme zbytočne nemuseli platiť zálohu za nový. Že majú s tým skúsenosť, že deti to stratia a potom to niekto nájde a prinesie buď do školy alebo do jedálne. Takže všetko je to iba o ochote personálu.

katarinaba
22. sep 2023

CIP - u mojho 8 rocneho hotovy roman - napr. pred dvoma tyzdnami syn stratil niekde na ihrisku cip. Kedze tam mal nalepku s menom, pytala som sa druzinarky, ci sa nahodou nenasiel. Zial nie. Tak som kupila novy cip. Samozrejme dodanie volaco trvalo. No dostal novy. Vcera mi druzinarka oznamila, ze sa cip nasiel. Ale ze ho syn opat stratil. No znova sa nasiel 😀 - hotova komedia 😀 😀 😀
V druhom rocniku sme kupovali tri cipy, jeden som doma niekam zalozila ako nahradny (tiez sa dodatocne nasiel a znova som ho zapatrosila ja).
Kazdopadne - za cele obdobie co je v skole (teraz je tretiak) mi nikto nikdy kvoli cipu nerobil problemy, prednasky ci vycitky. A to ho pouzivaju aj na dochadzku. Obed mu vzdy bez problemov dali. Takze by som sa poriadne obula do toho, ze dietatu nedali obed napriek tomu, ze v tej skole bolo, dostavilo sa do jedalne a prejavilo zaujem obedovat. Nenechaj to tak.

majcat
22. sep 2023

Stalo sa, že dcéra nemala čip, raz ho dokonca stratila (našiel sa v družine po 3 dňoch) a obed jej normálne vydali. Nie sú z toho nadšení, ale nenechajú ich hladných.
Momentálne, keď sú obedy "zadarmo" tak ak náhodou nemajú odpípnutý obed tak si dohľadajú, či dieťa bolo v škole.
je pravda, že dcéra chodí do relatívne malej školy a v jednálny kuchárky poznajú skoro všetky deti, ale suseda, čo tam robí mi hovorí, že hladné ich nenecháme, keby sa dialo hocičo.

tanyan
22. sep 2023

Z našej triedy si väčšina necháva čip v škole, ani ho nenosia domov. V prvej triede ich dokonca mala družinárka - rozdala v jedálni a po prevzatí obeda pozbierala.
Keď si niekto zabudne, tak dieťa povie čo má objednané alebo pozrú v systéme. Aj keď rodič zabudne objednať, tak dajú aspoň polievku... 👍
Je to len o ľuďoch. A je veľmi nepríjemné, keď si niekto rieši svoje mindráky na deťoch. ☹

cajomila
autor
22. sep 2023

Dakujem zeny, povedali ste mi to co som si aj sama myslela, ze "kde je vola, tam je aj cesta". Zatial som to riesila osobne , ideme mat rodicovske, takze tam to dotiahnem do konca. Nech sa na mna nehnevaju ale tieto vychovne metody si mozu praktizovat na svojich detoch, ved tie si istotne tiez z casu na cas zabudnu cip.

masinka
22. sep 2023

U nas deckam co boli v druzine cipy pozbierala ucitelka a pred obedom im ich dala a po obede zase odlozila do krabicky v triede. Vacsie deti ak si zabudnu cip, tak si ich v jedalni zapisu, predpokladam ze ak by aj nemali obed zaplateny, tak by nam ho douctovali ( mame system kde vidime kolko mame kredit a tam sa pribezne vracia suma za odhlasene obedy a pred koncom mesiaca stahuju na dalsi.) V jedalni im casto nefunguje ta citacka, tak obcas mi tam este par dni svieti ze obed nebol vyzdvihnuty aj ked bol a potom to zrejme veduca rucne poopravuje a uz to tam je spravne.

pralinka25
22. sep 2023

chudak dieta ☹ nechat ho hladne je uplne odveci. ktovie ci sa aj im dospelym este nestalo, ze by na nieco niekedy zabudli. super dokonala skola. (ironia)
k teme. u nas s tym nastastie problem nemaju a obed vydaju. je to ako pisu baby o ludoch.

cajomila
autor
22. sep 2023

@pralinka25 Tiez si myslim, ze obcas sa to stane aj ucitelovi, ze si sip zabudne...ale jeho zasady ho istotne nepustia a potresta sa hadovanim (takztiez ironia).

mamina7070
22. sep 2023

ries to s vychovavatelkou a jej nadriadenou je nonsens ze tam nechala hladne male dieta by som sa pytala ci je to druzina alebo koncentrak

cajomila
autor
22. sep 2023

@mamina7070 Tak mne ona nikdy nebola extra sympaticka...mozno by sa lepsie uplatnila v polepsovni alebo napravno-vychovnom ustave.

veronikapetra
22. sep 2023

Moja dcera si cip zabuda castejsie ako by sa patrilo a nikdy nevznikol problem, ze by jej obed nevydali. Nahlasi to pocas obeda v kuchyni a hotovo, nikdy z toho nerobili v skole teatro.

lulu0123
22. sep 2023

Riadna mrcha ta vychovavatelka,ze nechcela obtazovat v kuchyni a mozno stacilo len pri okienku povedat🙈A co dcera to ako brala?

cajomila
autor
22. sep 2023

@lulu0123 Ona sa drzala statocne...mohla si dat polievku ale ze vyzerala nechutne.
Ale vravela, ze bola riadne hladna a bolo jej to neprijemne, ze vsetci sa napchavaju reznom a ona na nich iba pozera.

cajomila
autor
22. sep 2023

A este mi prosim vas povedzte, ako to je s paltenim plnej sumy za obed (cca 3,90 eur). Plati sa v pripade, ze dieta ma obed objednany ale nevyzdvihen si ho?

simca06022011
22. sep 2023

Naša bývalá vedúca dávala.obedy aj tak, nová robu vraj haló okolo všetkého.. 7r deti naozaj sem tam ešte zabudnú.. ja by som sa sťažovala v jedálni, nechbto riešia. Ľudský. A ze odmietam platit obed ak ho dieťa nemá, bolo prihlásené, bolo v škole, aj v jedalni! Toto nikomu nepríde trosku ako šikana dieťaťa? Ako.rozumiem, jedna vec je ze majú si čip nosiť ako druhá vec je sa voziť v jedálni na dieťati malom a dávať mi kázne. Miesto toho aby zdvihli rit a pozreli do PC a vydali obed.

nevenka
22. sep 2023

No nasim niekedy nenabehla platba, tak nemali obed 🙃. Ale teda nechodia do SKD a prisli domov, najedli sa doma. Raz sa zmilovali a dali im polievku aspon. Alebo sme raz syna zabudli prihlasit, sme si nevsimli, ze zacal novy mesiac.
Ak cerpas dotaciu, tak sa na takyto neodhlaseny obed nevztahuje a platis ho cely "zo svojho".

maranco
22. sep 2023

@cajomila * Samozrejme, ze nas este nikto nestihol oboznamit s podrobnostami ohladne zabudnuteho cipu. *

Keď niečo nové zaviedli tak pokyny ako to bude fungovať mali dať na web stránku školy, alebo poslať rodičom, alebo dať papier a tam bude všetko napísané.
Ak má dieťa kľúče daj čip na zväzok kľúčov, ak nemá urob šnúrku a na krk.

Bežne to funguje tak, že ide dieťa za vedúcou, tá pozrie v PC či už niekto nevybral obed a dá papierový lístok ktorým sa preukáže kuchárke pri okienku a poznačí v PC.

U nás máme tak, že rovno povie pri okienku triedu a meno a kuchárka si ju na obrazovke vyhľadá a poznačí vybratie obeda, nemusí sa chodiť za vedúcou.
Za nevyzdvihnutý obed priplatíš okrem bežnej platby len sumu dotácie, 1 stupeň 2.10€, 2 stupeň 2.30€.

Prípadne jej môžeš kúpiť takýto čip ako hodinky na plaváreň a u vedúcej v PC vymení číslo čipu.
https://www.aliexpress.com/item/100500541129635...
https://www.aliexpress.com/item/100500451341738...
https://www.aliexpress.com/item/4000426079815.html

nevenka
22. sep 2023

@cajomila nam to odratavaju automaticky z kreditu.

cajomila
autor
22. sep 2023

@maranco Presne s tym som ich konfrontovala, ze sme este neboli poriadne oboznameni s pravidlami a uz zavadzaju dosledky na detoch.

Pridavam veskere info, ktore sme ohladom cipov dostali.

Vážení rodičia,
žiaci, ktorí sú prihlásení na obedy, budú od 5.9.2023 automaticky prihlásení na obedy počas vyučovacích dní. Počas neprítomnosti žiaka na vyučovaní poprosíme odhlásiť obed prostredníctvom edupage do 8:00. Žiaci budú využívať čipové prívesky na prevzatie obeda. Výšku kreditu bude možné si skontrolovať na edupage v sekcii školská jedáleň.
S pozdravom
vedúca školskej jedálne

maranco
22. sep 2023

@cajomila a koľko platíš bežne za obed koľko je réžia a koľko doplatok, alebo môže byť za obed 0€ a platíš len réžiu.

cajomila
autor
22. sep 2023

@maranco Réžiu platime 0,50€

maranco
22. sep 2023

@cajomila a za obed 0€?