V predchadzajucich prispevkoch som si vsimla, ze mamy casto uvadzaju, ze dieta chybalo v skole, lebo boli na dovolenke/cestovali. Je toto bezna prax? Bez problemov mozem ist na dovolenku v juni/septembri, lyzovat v januari? Myslela som, ze od nastupu do skoly je clovek fixovany dovolenkami na obdobie prazdnin... Este mam len skolkarov, preto sa pytam. Dakujem
Áno aj my tak robíme a zas ideme, nevidim na tom nič zlé, keďže chorá nebýva a nemá skoro žiadne hodiny vymeškané 🤷♀️
treba si pozrieť školský poriadok. Zo zdr. dôvodov vie všade rodič ospravedlniť dieťa 5 pracovných dní v škole, 7 pracovných dní v škôlke a jasliach. Pri inom dôvode (napr. cestovaní) musím konkrétne ja - ak ide o 3 prac. dni - žiadať tr. učiteľa, nad 3 pracovné dni - podať žiadosť priamo riaditeľke školy. Aj teraz ideme v apríli na 8 dní na Island - musela som podať žiadosť riaditeľke a informovala som triednu, vždy ju podávam dostatočne skôr.
Ahoj,no každý kto si zariadi.niekomu prázdniny vykrijú babky, tak si môžu dovoliť .alebo si nadrobia.
Plus choroby majú niekým vykrite.
Dieťa rodič môže na 5 dní ospravedlniť, plus keď prirátaš sobotu,nedeľu tak šup na dovolenku
Zatial sme to nikdy neurobili, okrem 1 dna. Ale ci su deti vacsie a samostatnejsie a ja ako rodic by som uz konecnce chcela vypadnut aj niekde nie fixovana na prazdniny velmi premyslam, ze to o rok urobim v zime. V lete je to v pohode je dost volna, ale co ma s prepacenim se.. ie je zima a nemoznost vyrazit si mna ako rodica na super lyzovacku, ako sme to robievali s muzom za mlada, len my sami 2. Preto premyslam, ze o rok na tu lyzovacku pojdeme a deti nechame starym rodicom ak pan boh zdravie da
ospravedlnit ho mozes aj z takychto dovodov. ja na tom nic zle nevidim ak je to raz za skolsky rok a tiez ak je to dieta ktore si ten tyzden v pohode dobehne…
Autorka, je to bezne. Nezabudni, ze co dieta vymeska, musi sa same doucit, zohnat od spoluziakov ukohy. Januar moc vhodny nie je, kedze je to pred polrokom a pisu sa kdejake pisomky.
Hlavne vyckajte, ako sa dietatu bude darit v skole. Napr prvaci si potrebuju opakovat ucivo stale, inak ho zabudnu. Najma citanie a pisanie. Takze zrovna prvaka by som nebrala na dovolenku v case, ked sa aktivne ucia. V pohode, ked sa na konci juna ucit uz nebudu…ale ja som zas za to, aby si uzili deti aj odovzdanie vysvedcenia. Nejde sice o znamky, ale je to jedina hmatatelna vec, ktoru v skole dostanu… vysvedcko inak dostane v septembri a to uz dieta aj zabudlo, preco vlastne😁. Nevravim, ze je to najpodstatnejsia vec v skole…
Mame doma troch skolakov a nerobila som to, viazali sme sa na prazdniny a absolvovali sme aktivity pocas nich. Ale potom prisla korona a skoly s nami pocas nej aj potom doslova cvicili, ucenie online, v rezii rodicov, s ulohami, bez nich, po korone chripkove prazdniny ale takym stylom ze poobede o stvrtej piatej pride oznam zo skoly ze dva - tri dni nebudu fungovat a my nemame ani len sancu neako reagovat, ziadne ze pre zdrave deti bude otvorena druzina. Vtedy som si povedala ze staci, vedia si oni robit holubnik v tak ja nemam problem zobrat dieta na tri dni lyzovat mimo prazdnin pocas ktorych mam ja uzavierku a nevedela by som ist nikam, nemam problem zobrat deti na vylet ked viem ze nemaju chorobnost a je to v case kedy nemaju pisomky ci skusania. Slusne oznamim a ospravedlnim.
My tiez chodime pravidelne na dovolenky na jar, v mesiacoch april az jun. Podla nasho sk.poriadku musime pisomne poziadat pani riaditelku o uvolnenie z dovodu rodinnej dovolenky min.dva tyzdne vopred. Viem ale, ze pani riaditelka schvalovala rodicom uz aj ze tri dni vopred, ked niekto isiel na last minute. Cize na nasej skole bezna prax, za dodrzania istych pravidiel teda (musi p. riaditelka pisomne uvolnit ziaka).
Ano, aj my to tak občas robíme. Môžeš ospravedlniť 5 po sebe idúcich pra.dní
@pe_mi niekomu by prázdniny prospeli na doučenie gramatiky😱
Tu je krásne vidieť,že na sk sa robí,to čo každému vyhovuje,nadáva sa na systém,nadáva sa na všetko,ale keď mi vyhovuje urobím si ako chcem,načo pravidlá.... V AT to bežná prax nie je a ani sa to nerobí. Zaujímavé. A rodičia žijú
@pe_mi no však... ale no😉
všetko je to o komunikácii so školou. My tak chodíme s kamarátmi, kt. majú deti. Decká sa dobre učia, žiadne lajdáctvo, na lyžovačke si robia podvečer úlohy a cvičenia, ktoré pani učiteľka zadala na týždeň vopred. Deti, teenageri tomu rozumejú a vedia, že majú byť zodpovední, že život nie je len zábava. To je ale už iná pesnička 😉
Áno je to bežné. Poznám takých ľudí dosť.
@maciatkolulu uprimne poviem, tak tomuto luxusu na slovensku zavidim- hlavne, ked posledny skolsky den ti dovolenky a letenky od 12.00 zdrazeju zazrakom o 400-500e/osobu. Brala by som plnym priehrstim takuto moznost...
My chodime na dovolenky cez prazdniny…. V minulosti sme na par dni vypytali deti zo skoly, ale uz vela rokov to nerobime…
Ahoj u nás je to úplne bežné doma 🥰 aj detičky majú právo si zobrať dovolenku 👍 teraz v januári sme boli týždeň lyžovať 👍 učiteľky sú úplne s tým ok a to mám 4 detičky nikto nemá problém. Aj spolužiaci tak chodia január a jún to väčšinou sú "dovolenkové mesiace" Aj keď mal malý teraz meninky išli sme sa hrať do detského centra namiesto škôlky 🥰 prečo nie. Pokým dieťa nemá problem sa doučit školu. Ak by mali problém s učením a videla by som že im to chyba tak by som ich nenechala doma. Ale u našich v pohode ten týždeň školy dobehli siedmačka to mala za hodinku hotové, a chlapci štvrtáci polku urobili v jeden deň a v druhý druhú polku po pár hodín sa učili. Tak pohoda 👍
Urcite zalezi aj od komunikacie so skolou, aj na danom dietati. S dvomi starsimi sme nemali problem ist na par dni a vypytat ich zo skoly. Mladsia velmi nerada chodi niekam mimo prazdnin - je taka povaha, ze stresuje, ze toto a tamto do skoly nestihne, toto vymeska, to jej bude chybat, hento sa nestihne doucit... s nou sme mimo prazdnin boli myslim iba raz.
áno, dá sa. Ja som raz pýtala dcéru na 2 dni a budúci rok ju chcem pýtať na 8 dní zo školy v októbri. Ale uvolnia deti, ktoré majú dobré výsledky v škole. Ak je to horší žiak, nepustia. A baby, ktoré si myslíte, že v lete sa dá ísť na dovolenku, tak áno dá , ale neviem si predstaviť liezť na rozpálenej skale v lete pri 40°C, prípadne robit 5 dňový trek v horúčave. Nie každý si dovolenku predstavuje ako ležanie na pláži. Kým bola dcéra v škôlke, tak sme tiež chodili na dovolenky v septembri.
Každopádne, zisti si to vo vašej škole, či je to možné. Ja som sa tiež najskôr pýtala, či pustia a ž tak som kupovala ubytovanie.
Ak rodič nechá dieťa doma, musí zodpovedať za to, aby malo všetko dobehnuté, doučené, poznámky dopísané. Ak príde do školy a je na tom tak, akoby ani nechýbalo, nevidím problém. U nás sa v prípade dovolenky žiada riaditeľka o povolenie. Ale na 5 dní ospravedlňuje rodič a ak napíše, že je dieťa choré, asi málokto bude riešiť, kde reálne je. Rieši sa až je dieťa neprítomné príliš veľa, dlho alebo často a také deti majú potom aj problém s učivom a prospechom. Môže to skončiť komisionálnou skúškou.
My skôr na koniec sk.roka nechávame dovolenky, už sa neucia, ak učitelia nemaju nič proti, tak je to v poriadku. A je menej ludi všade ako počas prázdnin. Zvycajne posledný školsky týžden sme to riešili.
@letfenixa to, že je predškolská povinná nemení nič na fakte, že sa ospravedlňujú aj deti v nižších triedach - aj tam je 7 dní pokiaľ si to určí predškolské zariadenie individuálne (my tak máme), v IP MŠSR sa píše, že by malo byť max. 7 dní ako pri predškolákoch pričom ak je to viac ako 5 dní sme povinní predložiť v škôlke potvrdenie o bezinfekčnosti a je jedno či chýba z dôvodu choroby alebo pre vycestovanie a pod. My máme konkrétne 4,5 ročnú a pravidlá rovnaké ako predškoláci.
My sme to urobili v skole len raz na 1 den, inac dovolenky riesime cez prazdniny. Ale robia to rodicia v triede, zvycajne na zaciatku a konci skolskeho roka. A to aj take deti, co by si aj cele prazdniny zasluzili tam sediet podla prospechu a spravania, tak sa cudujem, ale asi kvoli financiam to robia alebo dostanu vtedy dovolenku tyzden. My nemame potrebu ist v juni k moru alebo na poznavacku.
Keď rodič uzná za vhodné nech idú na dovolenku, ja som názoru, že prázdnin je dosť nerobím to a som napríklad proti tymto manierom, ideme na dovolenky cez volno
Tak, ísť na dovolenku cez prázdniny sa viac neoplatí ako oplatí (podľa mňa), preto kto má možnosť ide krátko pred prázdninami alebo krátko po, pripadne do exotiky úplne mimo okolia nejakých prázdnin.
Je pomerne bežné, že sa rodičia rozhodnú pre dovolenku alebo výlet počas školského roka a požiadajú o uvoľnenie alebo ospravedlnia neprítomnosť dieťaťa na vyučovaní.
Ja som to nikdy nerobila - ani počas MŠ, vždy sme všetko plánovali na prázdniny - škola je škola a nemá sa z nej chýbať zbytočne.