Osemročné gymnázium. Áno či nie??

didi35
7. okt 2019

Rozmýšľam nad tým, či má zmysel dať dieťa na osemročné gymnázium. Trend je osemročky obmedziť, kvóta je 5% v SR celoplošne. Šance sú teda nižšie... Je pre dieťa vhodná takáto selekcia v tak nízkom veku? Sú na to rôzne názory, zaujíma ma Váš názor, či sa o prijatie budete uchádzať, ako sa budete pripravovať...

Ake mate skúsenosti s osemročnými gymnáziami? Malo to zmysel?

K diskusii sem dávam tieto články:
https://www.dobrenoviny.sk/c/172135/maximalne-5...

https://www.postoj.sk/29962/preco-su-v-skutocno...

https://m.topky.sk/cl/100535/1688303/Petrak--Os...

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maminuska
7. okt 2019

@didi35 ja nedám a nedám ani jedno . Deti sa mi učia veľmi dobre, ale nechcem aby na ZŠ boli zahltené projektami a inými blbosťami . Chcem aby športovali , behali po vonku , chodili na výtvarku a robili to čo ich baví .
Takéto niečo mám priamo od dospelých absolventov týchto gymnázii , že mali toľko učenia že nemali čas nanič, mnohí ešte ráno vstávali aby si opakovali učivo .
Takže za mňa základná škola až do 9 ročníka a potom to čo budú chcieť robiť ďalej .

felycity
7. okt 2019

Osemročky chcú obmedziť, lebo za posledné roky sa cieľ minul účinky, pôvodne boli vytvorené pre žiakov s výborným študijnými výsledkami, pre študijné typy - niečo ako výberová škola, časom, s ich počet rozšíril a z bežných zš nastal veľký odliv dobrých žiakov.
Tiež sme absolvovali pohovory, lebo dieťa chcelo skúsiť , na jednu školu sme sa dostali, ale paradoxne mi dieťa povedalo, že chce ostať na normálnej ZŠ. Záleží od úrovni domácej zš ( na našej makajú dosť tak som sa neobávala). Viac menej určujeme deťom ako ďalej...
výhodou bolo, že máš postarané o dieťa do maturity, ale na strane druhej práve tom môže dôjsť k zlomu, že deti prestanú na "sebe" pracovať, lebo sú viac menej zahojené do maturity. Osobne tiež nie som zástancom drahých doučovaní a vôbec 8 - ročných gymnázii, nepáči sa mi ani trieštenie kolektívov či už je to kvôli 8 - roč. gymnázií ako aj bilingválov, malo by to byť nejako ujednotene.

fokuska
7. okt 2019

Neviem aka je situacie teraz, ale este ked som ja bola na skole, tak sme zvazovali tieto vyhody a nevyhody:
+ dieta urobi prijimacky teraz a ma na 8 rokov pokoj, potom sa chysta az na maturitu a nemusi sa v 9tom rocniku stresovat s prijimackami (aj ked teraz uz na vela skol beru bez prijimaciek, cize to sa asi pomenilo)
+ vela deti to vraj berie lepsie v tomto veku, lebo sa z tych prijimaciek tak nestresuje a ak ho nevezmu, tak nic sa nedeje, ostava na ZS
+ kolektiv sa utuzuje celych 8 rokov, spoluziaci spolu prezivaju od detstva az po dospelost
+ je to pre tych, ktori su oazj nadpriemerni, takze sa rozvijaju ich schopnosti, preberaju narocnejsie ucivo, alebo obsiahlejsie (toto netusim ci je este stale pravda, ale za mojich cias to tak bolo)
+ tym padom bola aj lepsia priprava na VS, alebo ista vyhoda oproti ostatnym

- uz v tomto veku je rozhodnute, ze dieta pojde na VS, co moze byt nevyhoda ak neskor dieta zisti, ze chce robit nieco ine
- narocnejsie studium, vyzaduje sa vacsia samostatnost - co by zas malo byt ok pre deti, ktore na to naozaj maju
- odtrhnutie od povodneho kolektivu v skole a zvykanie si na novo na ucitelov, spoluziakov

given
7. okt 2019

Môj syn určite pôjde na 8-ročné, keďže ani veľmi nie je iná možnosť. Chodí na ŠPMNDaG a tam je iba 5 ročníkov a následne gymnázium. Tiež im bol obmedzený počet žiakov prijatých do primy, a teda ak by sa náhodou nedostal ďalej, skúsili by sme iné 8-ročné a pokračoval by tam.

sasesoe
7. okt 2019

@didi35 ahoj, ja som chodila na 8r gymko a nelutujem. Nemam pocit, ze som sa nejako vela ucila, dolezite je ale priebezne najma matematiku a jazyky. Stihala som popriton aj hudobnu, jazykovku, stretka (skupinku). Mam pocit, ze najlepsi z triedy boli prave ti, kt mali okrem skoly aj aktivity, cloveka to potom nuti lepsie si zorganizovat cas. Aj my sme mali v triede slabsich/ horsich, kt tam asi nepatrili a bolo toho na nich moc, ale bola tam aj vacsia koncentracia tych sikovnejsich, aktivnejsich a aj teraz su mnohi uspesni. Nehovorim, ze je to pre kazdeho a netreba do toho dieta zbytocne tlacit. Da sa ist na 4r gymko po ZS. Ale zas su deti, kt by sa na ZS mohli nudit. Je to velmi individualne.

arcticcode
7. okt 2019

Ahoj, ja mam 8 ročne gymanzium a pokazilo mi to cely život. Mal som sa normalne vyučiť za niečo a bolo by zo mňa viac úžitku. Dnes škola nikoho nezaujíma, v každej jednej robote musíš ukázať svoje referencie a čo vieš robiť a nie z jakej školy máš papier.

A ešte taká vec - keď ja som robil gymnázium, tak sa šlo z 4. ročníka, takže som rok života ušetril, ale teraz, keď ani rok neušetriš, no na čo by to bolo dobre?

ejmylia
7. okt 2019

Asi by som to nevolila. Keď sa to tak vezme, nechcem nikoho hačiť alebo čo, no v tejto dobe to už nie je to gymnázium čo bývalo kedysi a deti z neho nemajú nič extra

eliska13
7. okt 2019

@didi35 Ja som za to, že ak na to dieťa má, tak mu bude stačiť aj klasické 4 ročne.vidim aj veľkú zmenu v tom, že synovi spolužiaci sa rok pripravovali a to boli jednotkari a aj tak vzali iba jedného a potom boli frustrovaní aj deti aj rodicia..Deti v 5 ročníku sú úplne iné ako v 6,7 to už je latka nastavená vyššie, puberta....a dnes z toho, čo chcel ísť na gympel je priemerný 2,3 sami rodičia priznali, že dobre, že sa nedostal, lebo sa zhoršilv prospechu aj, keď viem, že dbaju, aby bol pripravený skúšajú ho...ono nie je umenie mať v 5 r samé jednotky o rok, dva je všetko ináč
Ešte, keď tak uznávam jazykové gymnázia, ale zdieľam názor s maminuskou deti by mali mať voľnejší život ako v 10 r sa poobede drilovat možno som príliš zhovievavá😛

veronikazuko
7. okt 2019

Moje dieta chodi do II.Sekunda a musim uznat,ze to bolo naozaj dobre rozhodnutie. Takze ja som urcite za

maminuska
7. okt 2019

@eliska13 ja si nemyslím že si zhovievavá , len my dve sme prežili troška iné detstvo ..lepšie , teda aspoň ja . A ja chcem aby sa mu moje deti aspoň trocha priblížili . Schopné dieťa v živote prerazí, či bude mať 8ročné gymnázium alebo nie.

marrilyn
7. okt 2019

ja som na 8-rocny gympel chodila a vlastne dieta by som tam urcite nedala. aj ked vela asi zalezi od konkretnej skoly. mala som to "stastie", ze som isla na skolu, ktora bola klasicky 4-rocny gympel a my sme otvarali prvu triedu 8-rocneho. ucitelia boli zvyknuti na starsich studentov a nevedeli ako ucit deti. nastastie prislo aj zopar novych ucitelov, ktori s tym problem nemali. kazdopadne ale, ak ma dieta v prvych rocnikoch dobry prospech, neznamena to, ze mu to vydrzi az po strednu skolu. u nas sa po 2-3 rokoch ukazalo, kto je silnejsi a kto slabsi v uceni. problem potom nastal po skonceni skoly - ti slabsi, ak sa im nepodarilo dostat na VS, tak mali problem sa zamestnat, lebo gympel je prilis vseobecny a ked sa to tak vezme, tak dieta, ktore ho skonci nevie nic, len sa ucit.. za mna urcite existuju lepsie skoly ako gymnazia

didi35
autor
7. okt 2019

@veronikazuko Prečo bolo správne? V com to pociťuješ?

didi35
autor
7. okt 2019

@marrilyn
@arcticcode
@sasesoe
Museli ste sa tam veľa učiť? Drilovat? Kopec úloh a malo voľného času? Stres? Viete to porovnať s inými, čo zostali na ZŠ?

eliska13
7. okt 2019

@maminuska Tiež si to myslím a, keď už ja neuznávam ani to 4 r pre mňa je to príprava pre toho, kto vie určite, že ide ďalej na VS...mám suseda, ktorý na gymnáziu exceloval vybral si ťažšiu VS, kde po 2 ročníku neprešiel cez skúšky a teraz majú hlavu v smútku, lebo robí niekde za pár eur, lebo sa teší, že má príjem, na ďalšiu VS nechce ísť, lebo už zarábam aj, keď pre 21 r sú to veľké peniaze pre život je to nič.Ono je to asi individuálne niekto má šťastie, tvrdú hlavu, priebojnost a možno to dotiahne ďaleko aj s ucnovkou ja som za to nech si deti výberu strednú školu odbornú a ďalej sa uvidí.Neviem mne to gymnázium príde také všeobecné, ak sa ďalej nejde na VS
Niekedy sama tapem či viac trvať na učení, drilovani, kruzkoch, jazykoch, sportoch, alebo sa riadit sebou, instinktom.Niekedy mi tie deti prídu preťažené, premotivovane rodičmi, ktori si potrebujú niečo dokazovať.

marrilyn
7. okt 2019

@didi35 z mojho pohladu to bolo neustale sedenie nad knihami. cez tyzden som akurat tak chodila na hudobnu do ZUSky, inak to bolo len ucenie a ucenie.

fokuska
7. okt 2019

@didi35 Ja som mala spoluziakov a spoluziacky, co odisli na 8 rocne a vsetci si pochvalovali. Nevnimali rozdiel medzi surodencami / kamaratmi, ktori ostali na ZS.
Mozno ja preto, ze tam isli ozaj ti, ktori mali realne kapacitu na trochu obsirnejsie a zlozitejsie ucivo. Mali normalne cas na volnocasove aktivity, aj sa stihli nudit, aj zvladali pripravu do skoly, aj si uzili vela zazitkov na vyletoch, lyziarskych, v skole v prirode...
A ked sme my stresovali kvoli prijimackam, tak oni uz mali 5 rokov stabilny kolektiv a skvele sa im darilo.

Je to vysoko individualne - zalezi na konkretnom dietati a konkretnej skole.

didi35
autor
7. okt 2019

@marrilyn Jeeezis!!! 😒

eliska13
7. okt 2019

@didi35 Podľa mňa sa to neda porovnať dnes sú tie gymnázia úplne iné, osnovy...

8eva8
7. okt 2019

Ja som chodila a nemozem sa stazovat, som rada, ze ma tam mama dala a aj ja planujem dat syna

marrilyn
7. okt 2019

@didi35 ale suhlasim s @eliska13 dnes su tie osnovy ine.. vela zavisi od konkretnej skoly

dopolbokaodrata
7. okt 2019

Ja som šla na 8r, ale vtedy sa chodilo zo 4. ročníka takže som v 17 zmaturovala a v 22 som už mala skončení VŠ, čo dnes končia decka pomaly este len strednú. Ale zasa na základnej som sa nudila, na gymnáziu to bolo fajn. Ja som rada, že som tam chodila, ale závisí od dieťaťa a jeho schopnosti. Keď si to decko rozmyslelo (alebo rodičia) tak boli aj prípady že prešli potom zase z kvinty na inú SŠ.

veronikazuko
7. okt 2019

@didi35 neuci sa viac ako na zakladnej skole..to uplne vylucujem...nema viac uloh ako mala na zakladnej...na zakladnej az na par vynimiek sa jej spolyziakom nechcelo velmi ucit. Paci sa mi aj pristup ucitelov. Na zakladnej im bolo jedno ake mali znamky,oni si urobili svoju robotu,ale na gymku si davaju zalezat na tom,aby to tie deti aj vedeli. Nasa dcera si pochvaluje velmi

zuzka0605
7. okt 2019

za mna ano

arcticcode
7. okt 2019

Ja som sa neucil nic. Podla mna sa ludia delia na tych, co si radi pametaju a na tych, co radi rozmyslaju. Nikde netvrdim, ze jedna skupina je lepsia ako druha. Zemegula potrebuje obidve skupiny. Ja som sa radil do skupiny tych, co radi rozmyslaju, takze fyzuka, chemia, biologia, som mal jednotky bez vsetkeho. Dejepis, obcianka, jazyky, som mal stvorky bez vsetkeho. Neucil slm sa nic, bo som bol lenivy jak vos. Radsej som si uzival detstvo a mladost, na znamky som z vysoka sral 😀 a co je na tom najlepsie? Mam plat vyssi ako 90% spoluziakov, co mali same jednotky a teraz dakde s vysokou skolou dokladaju tovar a krajaju sunku na masine.

eliska13
7. okt 2019

@arcticcode Súhlasím sú deti, ktoré si zapamätajú zo školy a doma sa takmer neučia

arcticcode
7. okt 2019

@eliska13 Ani tak nejde o pametanie. Skor o to, ze ja som sa v zivote fyziku neucil a mal som ciste jednotky cele styri roky. Proste ma zaujimalo jak ten svet funguje a tak som si to vedel vsetko logicky pospajat. Chemia to istez tam je to cele o logike

kofa77
7. okt 2019

sama neviem, syn je v 5 roc, prve 4 sa neucil nic, kedze cital pocital davno pred skolou, mal kopu zaujmov, teraz v 5 uz sem tam musi pozriet do knih, ale on nie je studijny typ, ma vsetko na salame, nejak si ho tam predstavit neviem. skor mi tam pasuju tie zodpovedne typy, ktore netreba do ucenia nahanat, ja ho musim, inak vsetko nechava na poslednu chvilu, lajdak je to.
on sam odseba tam ist nechcce, resp. neprejavuje o to zaujem, ale keby velmi chcem, viem ho prehovorit, ale praveze neviem. mam nejake zname, co ucia na gympli, ony same deti nedali, decka po tych 8 rokoch vraj znudene, ti, co pridu na 4 rocne maju vacsi drive, kedze sa tesili, kedy vypadnu zo zakladky... to su ich skusenosti. a dost ich odchadza potom z kvinty na odborne, jazykove a pod SS.
my mame ucitelov prísnych na zakladke, to vidim podla toho, co a ako sa ucia, nikto nic neodpusti.
no a navyse tu sice je vela 8 rocnych, ale zeby boli nejake kvalitne, ani nie.
takze zalezi od konkrétneho gympla a konkrétnej zakladky. a hlavne od dietata, su take, hlavne dievcata su take , ze same si vybavia aj to potvrdenie od pediatra, lebo vedia, ze tam chcu ist. su to zodpovedne svedomite a studijne typy, bohuzial moj syn to nie je.

kofa77
7. okt 2019

inak co sa tyka pripravy, sem tam neico mu dam, z tych zbierok testov, tak slovinu bez problemov a matiku sem tam nieco nevie, co este nebrali, ale hovori, ze tazke to nie je.
ale u nas vela deti neodchadza, tu je okolo 80% uspesnost prijatia, 5% kvota v pohode, BA je na tom uplne inak, a co robia v Prahe, to je hotove sialenstvo , tam chodia na doucovanie uz od 4 rocnika.

didi35
autor
7. okt 2019

@arcticcode Super, tak potom prečo ľutuješ ten gympel? Život si si ním nepokazil, či?