Nadané dieťa na bežnej škole

merry9
15. jan 2021

Zaujimali by ma skusenosti rodicov, ktore maju nadane dieta v beznej zakladnej skole. Ako sa mu ucitelia alebo iny pedagogovia venuju v tomto smere? Maju indvidualny studijny plan? Akceptuje ho ucitel? Rozvyja ho v tomto smere? Dakujem

sonulcicka
15. jan 2021

Aj mňa to zaujíma, lebo moja malá má len 3,5 roka, ale vidím na nej, že má potenciál. Či už v oblasti hudby alebo kreslenia. Možno bude dobrá aj v škole, takže tiež som zvedavá na prístup učiteľov na bežnej škole, ktorú máme aj tu v dedine. Ďakujem

simkids
15. jan 2021

nieco som si uz pozerala na tu temu a teda co viem je, ze ked chces aby malo dieta individualny studijny plan, tak potrebujes aby malo za sebou psychologicke testy, proste na zaklade coho ty poziadas skolu o individualny studijny plan, ja som v tomto smere oslovila u nas cpppap a moja pojde na testy intelektualneho nadania a uvidim teda ako to dopadne. Dalsia viac je ze aj ked pozaidas o individualny studijny plan a bude schvaleny, tak je to vraj v mnohych pripadoch len na papieri, takze asi to zavisi od ucitela, ale ak ma niekto konkretnu skusenost, tak budem rada ak napise

hettinka
15. jan 2021

@merry9 mali sme, vydržali sme 3 mesiace a prekladali na školu pre nadaných. Syn to absolútne v bežnej škole nezvládal. U nadaných v pohode.
Ale závisí od dieťaťa, staršia dcéra odchodila celu ZS normálne, bez IUP a vlastne si nik nadanie v škole nevšimol, ona bola taký introvert, prispôsobila sa, len doma sa potom ventilovala. Až po 18 narodeninách si dala urobiť testy MENSA a potvrdili, čo sme doma tušili.

miro1360
15. jan 2021

Zabudni na bežnú školu, ten systém výučby je tam čistá katastrofa a úplne zabitie jeho potenciálu.

lucka_ke
15. jan 2021

daj ho rovno do školy pre nadané deti, úplne iný prístup a najmä polovica žiakov v triede oproti bežnej škole, čiže viac času na jednotlivca

evkamotka
15. jan 2021

@sonulcicka umelecky talent by si mozno vedela kompenzovat zuskou/hodinami hudby a pod

simkids
15. jan 2021

ja som osobne nepocula ani velmi chvalu na tie skoly pre nadane deti, ze to tam ucitelia velmi nezvladaju, menia sa, lebo tie deti v triedach su v mnohych pripadoch velmi svojske

maris5
15. jan 2021

@hettinka ahoj, ako tvoja dcera doma ventilovala " frustraciu" zo skoly? Mozes aj do IP. Dakujem

sonulcicka
15. jan 2021

@evkamotka to je jasné, obidvaja s mužom sme muzikanti, ale zaujimalo by ma ešte ako ju môžem v tomto veku a práve teraz doma podporiť. skúšame všeličo 🙂

paskolinka
15. jan 2021

osobne som proti takemuto deleniu deti na extra nadane a nenadane. je to ale len moj osobny nazor. co mam ale info z prvej ruky (ucitelka), tak na tych specialnych skolach pre malych geniov to nie je ziadna vyhra, tie deti su casto problematicke a neprisposobive s prehnane ambicioznymi rodicmi. a ked mate dieta v takejto bubline, mozno ma moznosti ako rozvijat svoj intelekt, ale co sa tyka socialnych interakcii a neskorsej schopnosti zaclenit sa medzi "obycajnu" spolocnost (ktora je vacsinova), tak je to bieda...

benit
15. jan 2021

Dcera chodila do triedy pre nadane deti, ze chceli z vody robit vino ani bebudem hovorit. Sikana v triede nenormalna, ucitelka aj vedenie si zatvarali pred tym oci. Prelozili sme ju na inu skolu do normalnej triedy. Ziadny plan, ziadny pristup. Cele zle ale v danej situacii najlepsie riesenie. U nas to vydrzalo 4 rocniky aj to len na 1.stupni, potom sa im triedy rozpadali a uplne to zrusili. Zisti si o skole pre nadane deti ako funguju, ake maju referencie. My sme idli do neznama lebo este len zscinali. Pisanie mojich skusenosti z nadanou triedou by bolo na dlho. Verim, ze to bolo len v danych ucitelkach a najdu sa i rodicia s pozitivnou skusenostou.

hettinka
15. jan 2021

@maris5 ona bola od mala náročné dieťa. Neskôr sa našla v umení a športe, veľa malovala a sportovala.

hettinka
15. jan 2021

@benit naša škola pre nadaných fungovala 1. stupen perfektne, na druhom to už začalo byt slabšie, ale syn potom prestúpil na 8-ročne gymnázium (klasické,štátne) a tam už problém nie je.

jajo1
15. jan 2021

@merry9 mám doma mimoriadne intelektovo nadané dieťa - do 5. ročníka sme neriešili, klasická základná škola, keďže v okolí nemáme žiadnu školu pre nadané deti a vlastne sme to ani nejako extra neriešili, len sme to tak prirodzene rodičovsky tušili - ale povedzme si na rovinu, pre každého rodiča je to jeho dieťa to najnadanejšie 😂. Vo štvrtom a piatom ročníku nám pani učiteľky viackrát povedali, že syna je škoda na základnej škole, nech ide na osemročné gymnázium - a tam to už nabralo dosť rýchly spád - účasť takmer na všetkých olympiádach (okrem biológie - tú fakt nemusí), mimoškolská činnosť v robotike a úspechy na súťažiach, vo veku 13 rokov sa stal lídrom robotického krúžku pre dospelých, to všetko podporované ešte neustálym športovaním. Teraz má 16 rokov, ako 14,5 ročného sme ho dali pretestovať Mensou a vyšiel výsledok IQ, aký má na svete menej ako 0,01 % obyvateľstva. A to všetko bez individuálneho plánu, v obyčajných školách, bez špeciálnych pedagógov

benit
15. jan 2021

@hettinka my sme menili do 4.rocnika a uz sme nechceli menit znovu za gympel. To bola chyba. 6 deti odislo, prepadlici pribudli. Trieda isla dolu vodou. Ona sa ucit nemusela, stacilo v skole. V triede bola hamba dobre znamky. Takze sa nenaucila vobec ucit, lebo nebolo treba. Teraz maturuje a zaciname to citit plus uz skoro rok je doma. 🙈

mogaa
15. jan 2021

@merry9 záleží od učiteľky na prvom stupni, na druhom sa mu určite nijako extra venovať nebudú a deti normálne chodia do školy, nemajú individuálny študijný plán...na prvom stupni ak je dieťa veľmi šikovné, učiteľka mu môže dávať úlohy naviac aby nevyrušovalo (keďže úlohy má urobené rýchlejšie ako ostatné deti) ale to je asi tak všetko.......aj je nadané dieťa existujú školy pre nadané deti, ale v bežnej škole postupne "zapadnú".....u nás boli aj triedy pre nadané deti , tie sa porušili a deti integrovali do normálnych tried.....na prvom stupni záleží naozaj od učiteľky a jej ochoty venovať sa naviac nadanému dieťaťu, na druhom stupni to nikto riešiť nebude.....

miro1360
15. jan 2021

@paskolinka To čo píšeš o začlenení je také zvláštne, lebo, citujem:

>>deti su casto problematicke a neprisposobive s prehnane ambicioznymi rodicmi.
-- to isté je na bežných školách, neprispôsobivé deti označia za "hypeaktívne" a skľudňujú ich poznámkami a inými trestami

>>co sa tyka socialnych interakcii a neskorsej schopnosti zaclenit sa medzi "obycajnu" spolocnost (ktora je vacsinova), tak je to bieda...
-- to isté je na bežných školách, trieda je plná introvertov alebo extrovertov

paskolinka
15. jan 2021

@miro1360 nerozumiem celkom. ak sa vyclenia len extra nadane deti do jednej triedy/ skoly, ta diverzita je tam podstatne mensia, ako ked je to pomiesane, su v "bubline", ktora je neprirodzena. ja som skor za to, aby deti, kym su mensie boli pomiesane, aby videli aj inych, ucili sa spolu fungovat a potom na strednej, vysokej je dost casu na to, aby sa delili podla toho, kto na co ma, co ho bavi. to je moj nazor.

lucka_ke
15. jan 2021

@paskolinka takéto dieťa sa nikdy nezačlení medzi väčšinu, pretože intelektom vytŕča už v MŠ a deti sa s ním nechcú kamarátiť, má iné záujmy, väčšinou v 5 rokoch už pozná čísla aj písmenká, zaujíma sa o kopec vecí... ak sa prispôsobí tak jedine tým, že stratí záujem a stane sa priemerným
všade vo svete sú školy pre nadané deti a podporujú ich drive, rast, len u nás sa to považuje za papalášizmus a to cítim aj z teba

miro1360
15. jan 2021

@paskolinka Problém je v tom, že škola nie je skautský tábor, kde by sa predávali jednoduché praktické skúsenosti do bežného života :D Keď pomiešaš nadané deti s deťmi ktorým učenie nejde, získaš tu "bublinu" pre ktorú musí byť nadimenzovaný nejaký systém učenia, aby mali všetci ako takú šancu cez to prejsť. Vo výsledku sa tie menej nadané deti veľmi trápia s vecami, ktoré ich v živote neposunú pretože sa to naučia do krátkodobej pamäte len aby prešli a nepochopia tomu, zabudnú, no a tie viac nadané sa tam budú nudiť a neposunú sa na taký potenciál ako by sa reálne mohli.

paskolinka
15. jan 2021

@lucka_ke nesuhlasim skoro s nicim, co si napisala. nadane deti sa nemusia stat priemernymi len preto, ze budu priemernymi ludmi obklopene. akoby pre ich rozvoj bolo nutne vyclenit ich. zakladne skoly pre nadane deti nie su podla mna papalasizmus (aj ked v niektorych pripadoch mozno aj ano, je to individualne), len nie velmi stastna forma skolstva. na toto su rozne nazory aj medzi odbornikmi.

lucka_ke
15. jan 2021

určite ak sú obklopené deťmi nadanými ťahajú sa vzájomne nahor, lebo byť najlepší v takejto triede dá zabrať oveľa viac ako byť najlepší v obyčajnej triede

lucka_ke
15. jan 2021

a vyššie to niekto spomínal - väčšinou je v bežnej triede mať samé jednotky na posmech a na príťaž, takíto obľúbení určite nie sú, čiže deti skĺzavajú do priemernosti, aby zapadli...

jajo1
15. jan 2021

@lucka_ke v niektorých veciach súhlasím, v niektorých nesúhlasím, len chcem napísať z vlastnej skúsenosti:
- vôbec nie je pravda, že nadané deti chcú byť v triede najlepší - nadané deti majú iné zmýšľanie, ako väčšina z nás, oni si svoj intelekt nepotrebujú dokazovať ani samými jednotkami, ani túžbou byť najlepšími žiakmi v triede - toto určite nie je to, čo ich ťahá nahor. Ich priority, sebarealizácia a spokojnosť so samým sebou spočíva v niečom úplne inom, niekedy veľmi ťažko pochopiteľnom aj pre nás rodičov ...

paskolinka
15. jan 2021

@lucka_ke my sme boli v triede niekolki so samymi jednickami a nikto sa nam nesmial, nemali sme ani ambiciu zapadnut horsimi znamkami medzi tych slabsich. tahali sme sa navzajom. ani sme sa prehnane nenudili, ze by sme museli vystrajat. potom ti nadanejsi isli na narocnejsie stredne skoly a neskor na vysoke. neboli ani skoly pre nadane male deti ani osemrocne gymnazia. a to bolo prave fajn. tie triedy boli vyvazene, boli tam aj taki aj taki a nikto sa nemusel hanbit. sikovni sa presadili aj bez specialneho pristupu. v mojom okoli (a mojej vekovej kategorii) je vela velmi sikovnych a uspesnych ludi, ktori sa presadili aj v zahranici a to bez akychkolvek specialnych zakladnych skol.

lucka_ke
15. jan 2021

@paskolinka tak to si mala šťastie, ja som mala v triede aj rómskych spolužiakov, ktorí prepadli aj takých, čo v siedmej triede nevedeli poriadne čítať...
samozrejme, že ozaj šikovný človek to v živote dotiahne ďaleko aj bez špeciálnej prípravy, ale môže to mať v živote ťažšie
@jajo1 poznám veľa takých detí, aj ich rodičov a mám na to iný názor, tie deti sú veľmi sebavedomé a chcú byť najlepšie samozrejme, je to ľudská vlastnosť, akurát si to vzájomne tak nezávidia
teda aspoň ja mám zo školy skúsenosť, že moje jednotky boli vnímané negatívne (bifľoška, vyvyšuje sa, pchá sa učiteľom niekde a podobne... a to nielen na ZŠ ale aj na gymnáciu, až na VŠ som stretla v tomto smere vyrovnaných ľudí)
proste ja si myslím, že podporovať talenty je skvelá vec, či už v športe alebo aj intelekte, trénovať tie ich dary a podporovať ich, aby to dotiahli čo najďalej

tulenka1
15. jan 2021

@lucka_ke možno to je iba tvoje vnímanie. Ja súhlasím s paskolinkou ako matka dvoch detí z ktorých jedno chodilo na teplicku (škola pre mimor.nadane deti a gymn) Dnes už obe deti dospelé s akademickým vzdelaním a relatívne dobrou kariérou (podľa meritok hoci to nie je najdôležitejšie). Myslím že tie školy prípadne triedy pre nadané deti skutočne združujú aj dosť problémových deti. Druhé dieťa vyložené nechcelo ísť do takejto školy. A nerada to hovorím, ale život si podľa môjho názoru zariadilo lepšie.

hettinka
15. jan 2021

Ono sa nedá generalizovať. Vždy závisí od konkrétneho dieťaťa a triedy a na 1. stupni aj učiteľky, či dokáže a či vôbec chce takéto dieťa podporiť.

lucka_ke
15. jan 2021

@tulenka1 je to možné
ale ak sa nikomu nezdá divné, že športovcom sa venujeme do malinka a podporujeme ich nadanie, prečo je to také zvláštne u nadaných detí? stále mám pocit, že to ľudia nejako nechcú prijať, že proste je tu skupina detí, ktorá je iná ako bežný priemer a oplatí sa do nich investovať

hettinka
15. jan 2021

@lucka_ke ono ani stat do nadaných deti veľmi neinvestuje. Existuje pár štátnych škôl s APROGEN, niektoré už tieto triedy aj zrušili a niekoľko súkromných, prevažne v Bratislave. Gymnazium pre nadaných je tiež iba v Bratislave. Inde tieto deti prechádzajú na bežne stredne školy. Gymnázia majú tiež nízke normatívy. A potom sa čudujeme, že najlepsi študenti utekajú na VS do zahraničia.