Ahojte, dcéra mi začala kradnúť. Najprv to boli také drobnosti od kamarátok ako postavičky z kinder vajíčok až mi raz volala kamarátka, že jej dcére zmizol koník zo súpravy my little pony, aby som pozrela doma. Ja som tomu nechcela veriť, dcéra mi prisahal že nič nevzala, až nakoniec som ho doma nasla. Nevedela som, ako sa mam zachovať, bol vo mne neskutočný hnev a zároveň výčitky, že niečo robím zle vo výchove. Samozrejme hračku musela vratit6s ospravedlniť sa. Ja som jej vysvetlila, že takéto správanie je nemysliteľné, že dospelí by išli za to do väzenia. Sľúbila, že sa to už opakovať nebude. No teraz v škole zmyzli nejakej spolužiačka hodinky, pýtala som sa jej, či v tom nemá prsty a samozrejme ze nie. Ale už mi volala triedna, že mám prísť do školy, keď som sa jej opýtala ohľadom čoho, tak mi nepovedala nič konkrétne že bude najlepšie keď sa o tom porozprávame osobne. Už som zúfalá, čo mám robiť, ako mám reagovať? Pred 4mesiacmi sa nám narodilo bábätko, je pravda, že dcére teraz venujeme menej času, ale nezanedbavame ju. Učím sa s ňou naďalej, v škole ma veľmi dobre známky, má veľa kamarátov, s ktorými trávi voľný čas, takisto ani doma jej nič nechýba. Od rôznych hraciek, spoločenských hier až po mobil. Zažili ste niečo takéto?
@17juraj17 už som aj ja nad tým rozmýšľala. Snažila som sa jej to vysvetliť v kľude prvý krát, ale ako vidím, nepomohlo to. V dnešnej dobe rodičia dajú radšej dieťaťu XY diagnóz, len aby nemuseli meniť výchovu akú majú 😞 najhoršie je na tom to, že sama sa mi neprizná a už vôbec mi nepovie dôvod prečo kradla
@08snazilka80 ak máš výčitky z toho, že dostane po zadku, tak jej povedz, že ak to urobí ešte raz, tak jej na ten zadok fakt dáš. Kradnutie je problém. Ak sa toto rozbehne po okolí, tak dcéra nebude vítaná na návštevách - a to pre ňu určite nebude dobré. Deti niekedy robia zvláštne veci, lebo si plne neuvedomujú dôsledky. Keď ich upozorníš a spravia to znova, tak by som dala ešte poslednú šancu a zdôraznila, že takto fakt nie. A keď to spraví tretí krát, tak ťa má úplne na háku, a musíš to poriešiť radikálnejšie - podľa vlastného uváženia zákaz, trest, lekár.
@08snazilka80 Určite to vyriešite, nebojte sa! Žiadne otázky, kde ste spravili chybu...Už to, ako sa k problému staviate, nasvedčuje, že ste dobrý a zodpovedný rodič.😉😉
@08snazilka80 našla som článok o tejto téme, možno ti pomôže: https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/5857...
@08snazilka80 ak to má psychicky pôvod tak bitka to len zhorší...takže určite smer psychológ....tým nepokazíte nič..bitkou veľa.. hovorí že ani nevie že to urobila,možno klame,možno nie...ak máte teraz malé dieťa a dcéra to horšie znáša, tak keď jej dáte po riti tak čomu to pomôže? Že bude mať pocit že to mladšie dieťa máte naozaj radšej ako ju a bude sa to zhoršovať...držím palce aby ste to rýchlo vyriešili 🙂
@08snazilka80 hracky, mobil ma, ma aj cas s tebou? Lebo si vymenovala len to materialne, ani v profile ju nemas, neriesila si nahodou otehotnenue tak moc, ze si starsiu dala uplne bokom?
Toto je volanie o pozornosť, bitkou to zhorsis, ide do velmi citlivého veku, ries zmenu skor, nez zacne robit horsie veci
@beky1813 v profile ju nemám, ale to neznamená ze ju nemám rada 🤨 ani písala som, že ma materiálne veci, že nepotrebuje kradnúť, preto lebo nemá nič. Vždy keď sa dá, menšia spi, tak sa jej venujeme obaja rodičia. Hráme sa s ňou, chodíme na výlety. Áno je pravda, že to už nieje tak často ako keď sme mali len ju, ale určite ju nezanedbavame
@08snazilka80 preco ju neuvadzas v profile, ale mladsie dieta ano? Cudne.
Aj podľa mňa je to čudné.
@08snazilka80 prave babatko moze byt ten problem. Dcerka to nemusi vnimat tak ako ty, ze aj ked ma menej pozornosti, je to ok. Bola strasne dlho jedinacik… Aj negativna pozornost, je pozornost a myslim, ze toto je koren problemu. Urobte si babsky den, babatko si daj kocikovat niekomu, nech ta ma len pre seba.
@08snazilka80 ale ona nekradne pteto, ze jej daco chyba z materiálneho hladiska.
@beky1813 ako sorry, ste vadne. Mam tam menšiu preto, lebo na MK som sa registroval v čase keď sme sa o druhé pokúšali, potom keď som ostala tehotná tak som si nastavila v ktorom TT som, aby som sa dostala do skupiny a to je celé 🤷♀️ ani manžela tam nemám, znamená to, že ho nemilujem?
Nemyslim si ze to bitka alebo upozornenie vyriesi.Mam taku sesternicu.Uz ma 18 a kradne naozaj velmi vela rokov od detstva.od malickych veci,az po hodnotne.Ked sme ju este k nam bravali zmizli nieelen nausnice ale aj veci ktore by jej ani nemali na co byt.Mama jej pred odchodom vyhadzala tasku na kontrolu a nasla tam vselico.kradne v rodine,v skole,medzi priatelmi.Nikto jej uz v rodine neveri,nikto si ju uz do bytu nepusti.Nie je to o tom ze by stradala,je z normalnej priemernej slusnej rodiny,jej sestra je vzorna,laskava,studuje a ona je takyto zmatok.Chodi kvoli tomu k psychiatricke,bola aj nejaku dobu v nejakom ustave kvoli tomu,lebonrodicia boli aj rodina uz totalne bezradni a zufali, ale nic nepomaha.v zivote by ste to na nu nepovedali.Takze podla mna aj pri tvojej dcere zaberie jedine odbornik,lebo je to choroba.najprv psycholog a potom uvidis ci nie aj psychiater.drzim palce,verim sa sa musis velmi kvoli tomu trapit.
@08snazilka80 ja ti poukazujem na nieco, čo si mozno ani neuvedomujes
Skús jej opakovane povedať, že ťa predvolali do školy a že zmizli hodinky a uistí ju, že ti to naozaj môže povedať, ak o tom niečo vie, buduj v nej dôveru v teba a ak bude zatĺkať, tak jej povedz že ak sa ukáže, že ich vzala ona tak sa bude musieť napríklad postaviť pred celu triedu a priznať sa. Kľudne, ako kamarátke, nie povýšenecky jej vysvetli, že ak to bude opakovať, stratí kamarátov, nebudú sa chcieť s ňou hrávať a podobne. Sama musíš vidieť, kedy je to na psychológov. Ja by som to možno neriešila hneď v ambulancii, pretože hneď jej prišijú 10 diagnóz
ako reaguje keď sa jej na to príde? 9 rokov je už dosť na to aby to bolo "len tak" /nikdy to nie je len tak, ale menšie deti si to ešte neuvedomujú v súvislostiach ak niečo zoberú a potom im to už nedocvakne/. Jasné že sama od seba ti nepovie, ale ako reaguje keď už je jasné že má chýbajúcu vec? Zatne sa? Alebo čo? Budí dojem že to bolo naschvál? Mrzí ju to potom? Ako vyzerá to ospravedlnenie? Je možnosť aj serióznej diagnózy, ale skôr by som šla po tom, že prečo /materiálne strádanie to nebude/, ak na nič neprídete vy ako rodičia, tak by som na to išla cez psychológa. Nie preto aby dostalo dieťa nálepku, ale aby sa zistilo prečo. Lebo takto dostane nálepku inú, horšiu... Keď trávite spolu čas, tak je to štýlom že super teraz sme my spolu , alebo štýlom že no poď, ideme sa hrať aj s tebou /nechcem sa dotknúť nikoho, ani nesúdim, len skúšam hľadať pod povrchom toho že všetko má a predsa.../ Verím že je to ťažká situácia...
@08snazilka80 neviem ci to vyriesi par faciek po zadku alebo po ustach, no samozrejme toto robit nesmie, ale nemyslim, ze bitka je riesenie na dlho, kolko x sme my dostali a urobili sme to potom aj tak a zase sme dostali a dookola pripadne sme to urobili este horsie ako bolo pred tym :/ Ja by som mozno zasla aj k psychologicke a na devat rokov si myslim, ze by a taky dospelejsi rozhovor mohol pomoct 🙂
@08snazilka80 Moje dieťa tiež malo spolužiačku, ktorá mala novonarodeného súrodenca a tiež vtedy záhadne veľa drobností dieťaťu zmizlo alebo napríklad na Vianoce dostalo novú sadu fixiek a tá spolužiačka si ich vymenila. Jednoducho moje dieťa išlo do školy s novými fixkami a prišlo s fixkami rovnakej značky, no už nepísali. Keďže malo meno na každej fixke, tak nepísali tie fixky, na ktorých nebolo meno vidno, len oproti svetlu sa dalo prečítať, ale také malé dieťa si to nevšimne. Ono asi jej len treba stále vysvetlovať, že ľudia nie sú hlúpi a všimnú si to, že ona veci odcudzila, či zamenila. Jednoducho sa na to príde.
@08snazilka80 Najhoršie je, že takto príde o kopec kamarátov. A dobrých kamarátov. Lebo my dospelí, ešte to možno pochopíme,ale tie malé deti, tí spolužiaci to prežívajú inak. Deti na také veci nezabúdajú do konca života.
@08snazilka80 je divné, aké majú dnes mladé ženy priority...mať "niečo" v profile...Hlavne dlhé a namaľované nechtíky...😒
@natuska87 ja si nepotrebujem do profilu dávať svoje veci zo súkromia, ak vidíte nemám tam žiadne fotky, ale reakcie niektorých nechápem, akože staršiu tam nemám uvedenú tak co... Nechcem ju? Divne zmýšľanie
@08snazilka80 skús sa s ňou v kľude porozprávať a zistiť, prečo to vlastne robí. Poraď sa aj s psychológom. Ak má doma dostatok je to naozaj patologické správanie, aby sa z toho nevyvinula kleptománia 😞 Niečo si tým nahrádza. Je to niečo podobné ako pri shopoholizme, kedy novými vecami ľudia nahrádzajú niečo, čo im chýba, potrebujú vyplniť nejakú prázdnotu. Určite by som to neriešila bitkou
@08snazilka80 ja ti poviem úprimne: keď som bola malá tiež som 'kradla' 😂 sponky kamoškam v škôlke a také drobnosti. Neviem prečo som to robila, určite nie preto, že by ma rodičia zanedbavali; vedela som, že sa to nesmie, aj mi to bolo ľúto, ale asi to bolo nejaké vzrušo alebo čo 😂 fáza, ako prišla, tak odišla... Nebolo treba psychológa, ani za tým nebola žiadna trauma a tak... som normálna, zamestnaná, a všetko v obchode platím 😂😂😂
@08snazilka80 Extremne pripady si ziadaju extremne riesenia. Mozno je cas na poriadne po holej. Nevravim ze je to uplne moralne a iste bude vela zien proti . Urcite ti bude kde kto odporucat psychológa. Tak bud skusis kradsiu rychlejsiu cestu alebo par sedeni (mozno desiatky) u odbornika. Ale treba konat hned lebo ak to snou bude rast .....