Máte doma budúceho prváčika, čo nechodil do škôlky?

26. nov 2019

Ahojte je medzi nami mamička, ktorá ma doma budúceho prváka alebo aj staršie dieťa, ktoré nechodilo do školky? Ako to zvládali? Môj je introvert, dosť bojko a do školy sa bojí, lebo sa bojí šikany, výsmechu a a neúspechu.
Existuje niečo také ako deň otvorených dverí,že by videl ako vyzerá vyučovanie?
Poprípade nultý ročník od januára? Máte viac info?

medyna
26. nov 2019

no neviem, nie je prípravkový posledný ročník v škôlke povinný?

nyusika
26. nov 2019

zaujimalo by ma, ako sa moze bat niecoho, co nepozna.
doteraz ste toto neriesili ? urcite sa k tymto stavom nedosatl zo dna na den.

sapetka
26. nov 2019

Podla mna na to mal skolku ktora mu v tom mohla pomoct. Mna zaujima ako sa dieta moze bat takych veci ?

abbey1
26. nov 2019

@medyna Našťastie ešte nie je.

medyna
26. nov 2019

@abbey1 ja len, že tam by ho pripravili na školu, na kolektív.. ak má z toho strach

abbey1
26. nov 2019

Moja dcéra nastúpila do školy po 2 rokoch domáce vzdelávanie. Absolútne žiadny problém nie je. Ale má vynikajúcu učiteľku, my sme jej dali doma čas dozrieť na školu a hlavne, vybrali sme školu a učiteľku.

autor
26. nov 2019

@medyna nie je povinny, on do skolky chodil tak na dva mesiace potom dva mesiace doma...potom tyzden a mesiace doma. A takto to fungovalo 2 roky. Cize nemal moznost zaclenit sa do kolektivu a zvyknut si na system a pravidla. Tento rok nechodil vobec , sme v zahranici. On vie co je sikana a ake vedia byt deti zle. Pocul moj rozhovor s jeho otcom o tom ako mna v skole sikanovali a bili. Tak sa boji, ze budu robit zle aj jemu.

kamowa
26. nov 2019

u nas su dni otvorenych dveri na ZS prave orientovane na buducich prvacikov. Ale skor sa tam dieta zoznami s prostredim skoly, pani ucitelkami, vyrobi si v priatelskej atmosfere nejaku drobnost (zalozku a pod.) a rodic sa moze popytat na to, co ho zaujima. Priamo vyucovanie dieta nevidi.
Alebo je moznost sukromnej zakladnej skoly, kde sa da po dohode prist aj na vyucovanie a tam je forma vyucby deti ovela volnejsia, hravejsia a pre mnohych aj vyhovujucejsia kvoli mensiemu kolektivu a blizsim vztahom medzi ucitelom-dietatom-rodicom.

abbey1
26. nov 2019

Radím dobre vybrať školu a hlavne pani učiteľku. Ona je základ na prvom stupni.

petkaaa
26. nov 2019

Býval chorý, keď nechodieval pravidelne do škôlky? Chodili ste s ním niekam do kolektívu, medzi deti, pohrať sa? Má kamarátov, s ktorými trávite čas, alebo ste vždy len sami?
A prepáč, ale mala si si dávať pozor, kedy sa o takých veciach bavíš s jeho otcom, to nie je pre detské uši pred nástupom do školy absolútne vhodné.

deti95060810
26. nov 2019

niektoré školy majú nulté ročníky...

liz_lemon
26. nov 2019

@medyna nie je a nikdy ani nebol, je to len blud, ktory sa siri medzi ludmi

fokuska
26. nov 2019

Vyzera to teda ze si vypocul asi velmi "skaredy" rozhovor - teda vela veci, ktore ho neskutocne vystrasili a teraz si mysli, ze toto sa v skole bezne deje a ze takto to bude. Myslim, ze take 5-6 rocne dieta nema odkial vediet co je sikana, vysmech, takze si to musela tak kvetnato opisovat, ze ma z toho akoby traumu.

To, ze to pocul uz nezmenis, davaj so do buducna velky pozor co hovoris pred nim, ktore rozhovory moze pocut.
A mozno by stalo za zvazenie obratit sa na psychologa, usmerni ta ako s malym pracovat aby to prekonal.

luba41
26. nov 2019

v pohode sa dá nastúpit do školy aj bez nejakej predskolskej prípravy..školka nemá nič so začlenovaním do kolektívu, učením sa niečomu a pod....práve pre introvertov býva aj školka "utrpením"..vaša chyba bola, že pred dietatom hovoríte o takých veciach - ktoré nemalo počut..tak ako píšu hore, dbajte na správny výber školy.. a skuste sa s ním rozprávat o teme škola - ale najlepšie samé pozitíva,..🙂 a dni otvorených dverí takisto bývajú..

nikpa
26. nov 2019

Neviem aky ste mali dôvod, že chodil do škôlky len na určité krátke obdobie a nestihol sa tak začleniť, získať sociálne kontakty medzi deťmi a zvyknúť si v kolektíve. Nemyslím, že jedna návšteva školy počas dňa otvorených dverí mu to tam uľahčí. Dieťa musí prísť do kolektívu a samo si vydobit svoj priestor a ,,postavenie,, v skupine. Je fajn keď sa s ním doma o tom bavíte, poprípade ho môžete prihlásiť aj na volaky krúžok kým nastúpi do školy, možno sa tam v kolektíve osmeli a nástup do školy bude jednoduchší. Držím mu palce, určite to zvladnete 😃

autor
26. nov 2019

@petkaaa
@fokuska
@luba41
On nebol s nami v izbe , nerozpravali sme sa priamo pred nim a s nim o tomto. Jednoducho tajne nacuval, mysleli sme, ze sa hra so sestrou.
Kvetnato som to opisovat nemusela kedze to ako mna sikanovali bol fakt silny odvar.
Vela som sa s nim o tom rozpravala a snazila sa ho podporit, neviem ci si myslite ze cielene dieta deptam a strasim?

autor
26. nov 2019

Byval chory, potom aj mladsia a boli tam aj ine problemy ako financie,cestovanie ked som ostala bez muza a auta.
Kamaratov si nasiel aj za ten kratky cas a deti sa na neho doteraz pytaju. Je len taka povaha, ze sa boji aj na preliezku ist ci suchacku. A ano medzi deti chodil. Aj tento rok nemal problem sa hrat s detmi ktore rozpravali inym jazykom ako on. Len si neveri a vyraba si rozlicne scenare.

jumama
26. nov 2019

Neprojektujte do dietata svoje vlastne strachy. Najpr si ako mama povedzte, ze to zvladne a pracujte na tom, aby ste si to mysleli, nepochybovali o jeho schopnostiach. Najdite si pre seba co najviac clankov o tom, ako postupovat pri sikane - aby ste sa aj po tolkych rokoch necitili bezmocne, ze dieta do sparov levov posielate uplne bezmocne. Liecte svoju dusicku, ktora je ocividne i po rokoch ubolena. Pripravte ho! Odporucam co najviac az do nastupu do skoly pracovat na jeho sebavedomi, mozno aj sa otvorene rozpravat o sikane, ake ma moznosti on sam, ucitel, rodic. Dajte mu najavo, ze pri nom stojite. Citajte si spolu knizky o skole a skolakoch - napriklad urcite odporucam od Gabriely Futovej Rozruch v skole na Kavulicovej ulici - je vtipna, smiesna, do takej skoly bude chciet ist, opisuje prvy den v skole. Alebo si najdite stary serial - My vsichni skolou povinni - zas tak vela sa v nasich skolach v systeme ucenia nezmenilo, leda ze nevolame ucitelky sudruzka ale pani.

jankapepe
26. nov 2019

Ja si myslím že tvoje dieťa sa do školy teší a bude tam mať veľa kamarátov.
Tie zle myšlienky nie sú jeho. Sú tvoje. Nepodsuvaj mu ich. Je zle že ty si v škole trpela ale to neznamená že to musíš prenášať na syna. Práve naopak.

evalin88
26. nov 2019

Moj brat bol taky velmi dlho, pretoze vyrastal v prostredi bez rov3snikov, medzi dospelými. Nesiel ani na ihrisko, chcela som ho vziat, z okna videl ze su tam ine deti a koniec. Skolu celkom zvladal. Dieta treba asi od zaciatku zaclenovat, napr v ramci bytovky susedstva, aby bol zvyknuty na kontakt s inými detmi. Nemáte v okolí neakých známych s o nieco starsími detmi, ktore uz do skoly chodia, ze by mu porozpravali ake je to v skole??? Staci cca druhákov tretiakov, radi sa pochvalia co uz vedia.....

atafrog
26. nov 2019

V tomto pripade by som porozmyslala nad psychologom, aby sa naucil ako pracovat so svojim strachom, lebo v buducnosti pridu dalsie situacie ktore nebude poznat a moze sa to stupnovat. Dobry psycholog mu pomoze zvladnut nastup do skoly a pripravi ho aj do buducich moznych problematickych situacii.

martinajurkechova
26. nov 2019

Skúste nejaké centrá pre deti, možno by bolo dobré už teraz sa zoznámiť s nejakým budúcim spolužiakom ak sa ti dá zistiť, že kto asi s ním bude chodiť do prvej. Keď bude vedieť, že v škole už bude niekto koho pozná, určite to bude preňho ľahšie. Alebo mu proste vysvetli, že keď ho nesikanuju na ihrisku, tak prečo by ho mali v škole. Len mu treba dodať sebavedomie.

siska53
26. nov 2019

Ja som.dieta, ktore zo zdravotných dôvodov nechodilo do škôlky.. povahou som.skor uzavreta, takze pre mna aj dobre..
Skolu som neznasala velmi dobre na začiatku, aj som.plakala, lebo mama bola este doma so sestrou.. ale..nemyslim si, ze adaptácia do skoly zavisi od toho, ci dieta chodilo do skolky.
Lebo..moj otec do škôlky nechodil a v skole nemal.problem, bol ukecany, extrovet skor.. a nasa mala do skolky od 3.roku a nezvykla si ani na skolku a aj teraz ma problem.ist do skoly.. uz potom.je dobre, ale.ten proces, ze idem.do skoly a prekonam to, ze idem a sama.. no..boj etse stale obcas.. a moja mama aj do jasiel chodila a uz ako-tak znasal skolu lepsie, ale.jasle a skolku nie..

mogaa
26. nov 2019

Deň otvorených detí na školách býva, ale tam neuvidí vyučovanie....ano.deti vedia byť kruté, ale od toho tie škôlky sú že dieťa sa tam naučí ako reagovať ak mu iné dieťa zoberie hračku alebo povie niečo zlé...naučí sa tam "brániť"....rovnako sa naučí začleniť do kolektívu a spoliehať sa na seba a nie na mamu.....na ihrisku s mamou za chrbtom je to iné ako v škôlke....bolo ho treba dať aspom na pol dňa do predškolskej - okrem toho že sa naučí začleniť a nájsť si miesto v kolektíve, vie mu to veľmi pomôcť aj v škole(musí rešpektovať učiteľku, učí sa básničky,pesničky, riešiť rôzne úlohy...)...pri menších deťoch vieš povedať ak ťa Tomáško udrie - vráť mu to, ale to už v škole nesmie robiť, už sa musí vedieť "ubrániť" slovne....

larisalarisa
26. nov 2019

Poznám také detičky a krásne chodia do školy. Uvidíte on to s vašou pomocou zvládne.

eliska13
26. nov 2019

A toto sú tí zbytočnú strasiaci v detských hlavách:(
Bojíš sa ty, boji sa on a zrkadlí Ti to, ak takým veciam veríš.Aj môj syn je svojsky asi tiež introvert, tiež nastúpil až do posledného ročníka, ale vždy som ho čo najviac zaclenovala k deťom, detský kútik, oslavy, stretnutia
Keď si vypočul aj, keď nechcené aké sú deti kruté jasné, že je nedôverčivý a bojazlivy.Co povie rodič pre tak malé dieťa je sväté.Takze čo najskôr mu treba dať pozitívny pohľad, že bude mať kamarátov, hračky v družine, dobrú ucitelku, lebo nechcem maľovať čerta na stenu, ale, ak bude utiahnutý, práve také deti sa stanú terčom posmechu, zloby...ale prváci ešte väčšinou také veci nerobia.Az neskôr sa vyfarbia.U nás zo škôlky v poslednom ročníku boli pozrieť v škole ako to vyzerá.zaciatok bude asi ťažši, ale len motivuj a skusaj.

janage
26. nov 2019

Daj ho na sport, spolu vyberte. Nauci sa v kolektive fungovat. A najlepsie kde chodia,deti zo skoly kam ho chcete dat. Moja ked isla do skoly tak tu poznala,z ihriska, tamtu z tanecnej, hentamtu z korculka. Uz sa smejem ze vsade niekto pomaly v kazdom rocniku. To sa inak do skoly chodi ked tam bude mat aspon jednu spriaznenu dusu. Nauci sa zvladat prehry, zazit radost kolektivu z vyhry.

janage
26. nov 2019

A pekne sa s nim porozpravaj ze ci pocul co si hovorila s tatinom a dokonc to, ze dalo sa to riesit takto a takto. Uc ho popasovat sa so zivotom. Ukaz ze aj neprijemne veci sa mozu prihodit, ale da ju sa zvladnut.

mpg
26. nov 2019

Alebo ho dať teraz od januára niekde do škôlky aspoň na 4 hodiny, aby ste videli ako to bude zvládať. Pred deťmi by sa nemalo hovoriť o tom, že v škole je niečo ako šikana, zlé veci - mali by ste mu povedať, že sa to od vtedy už zmenilo a bude mu tam dobre a on to zvládne.
Nedá sa odhadnúť či mu ten pobyt v škôlke bude chýbať, akých stretne spolužiakov, učiteľku.

zuzubb007
26. nov 2019

Ak nechodí do škôlky, čím skôr by som ho do ďakej prihlásila do septembra ešte času, vyclenenie mimo kolektívu bohužiaľ bude mať svoju dať, nato je škôlka že dieťa sa naučí čo treba a zvykne na všetko, ináč bude v škole utlacany, ja si to ani neviem predstaviť moje deti žiarili keď chodili do škôlky že konečne budem sa hrať a tak, a v žiadnom prípade nehovorit deťom, že sú zle biju sa a neviem co