Ahojte maminy, môj syn má 11 rokov je lenivý a extrémne zábudlivý. Už som z toho opakovaného usmerňovania unavená. Najhoršie je, že stále už po ňom hučíme. Viete mi poradiť nejaký tip ako ho motivovať? Počítač, mobil má len na učenie. Telku má za odmenu... on dokáže nič nerobiť aj pol dňa. Dám mu doma nejakú robotu, ledabože niečo urobí a k tomu ešte zle alebo sa tvári, že som mu nič nekázala a to ma už dostáva do peknej vývrtky....Neučí sa zle, sem-tam zabudne úlohu, chodí 3x týždenne na floorbalový krúžok
moju dceru motivuje asi fakt len ta odmena. Ze napriklad tu mas zoznam uloh co jke potrebne urobit a potom si spolu pozrieme jednu cast oblubeneho serialu, alebo si zahrame hru. Alebo prakticke veci - dnes si chcela ist s kamaratkou vonku, ale este nemas ulohy. tak si ich musis dovtedy urobit, lebo potom by si to uz nestihla. Nie vzdy to funguje, musim to po nej skontrolovat a niekedy ju vratit veci dorobit.
@0silvia0 na kruzku poslucha trenera, ci sa tiez snazi kde tu uliat?
ak je v skole normalny a ucitelia sa nestazuju na pozornost, zabudlivost , tak asi bude problem len doma /klasicky proste nepocuva a mozno sa obrnil/...ale ...ako lekar...by som doporucila aj nejake vysetrenia a patrat po pricine mozneho unavoveho syndromu....v prvom rade - nie je obezny? nechrape v spanku? spava dobre, ci sa rano budi a hovori ze je nevyspaty? nekvalitny spanok sa moze cez den presne prejavovat ako zabudlivost, lenivost...takisto krvny obraz, ci nie je anemicky a stitnu zlazu...zelezo...aspon taky zaklad ...a potom inak pomaha na ucenie, mozog, pamat omega 3 mastne kyseliny dlhodobo...
@0silvia0
@chiarisimo Presne, budú ti tu radiť tvrdú výchovu, zákazy a nechápu, že každé dieťa je iné. No na moju dcéru tiež neplatí tvrdá výchova, zákazy, ani tresty. Aj kebyže jej všetko zoberiem, tak bude len sedieť na posteli a čumieť do blba. Bohužiaľ s deťmi na ktoré neplatí tvrdá výchova je to oveľa oveľa ťažšie.
Ak sa dobre učí a chodí na krúžok a tam nemá problém tak nebude lenivý ani zabudlivy, len sa mu proste nechce.
@chiarisimo nebude sa ti pacit moja odpoved, lebo ja som sa s tymi myslienkami tiez tazko stotoznovala. ale cim vias ho "usmernujes" tym viac straca motivaciu nieco robit sam a bude to este horsie. nie je lenivy, len demotivovany. nieco v tomot zmysle, ale musela by si toho precitat viac, aby si porozumela: https://www.koucmed.sk/ako-dosiahnut-aby-si-det...
@zuzahajdulka áno poslúcha, len sa mu sem-tam nechce chodiť na tréningy..
@nahodnemeno v skole je v pohode, učitelia sa nesťažujú, nie je tučný, nechrápe, spí dobre, boli sme prednedávnom na preventívke, všetko bolo v poriadku...
a co robi potom cele dni? ja nasim detom robim program 🙂 len tak sa mi nepovaluju
@ninah1486 má aj program, lyžovanie, sem-tam s chalanmi von na biku, škola, krúžok 4 dni v týždni, cez víkend turistika, opekačky, návštevy... tu ide skôr o to, aby nezabúdal a pomáhal doma...
Nebudem robiť programy, keď si ich nezaslúži...
@chiarisimo asi sa obrnil voci "hucaniu" a uz to berie ako samozrejmost. Mam podobneho syna, on neznasal robit veci sam a na rozkaz. Potreboval iny pristup. On urobil, aj sa naucil, ale potreboval aby bol niekto pri nom a robil mu spolocnost. Vacsinou som to bola ja, viedla ho stylom pod, poupratujeme/naucime sa a potom. Popri tom sme pocuvali pesnicky, rozpravali sa o kamosoch atd. Pri uceni som sa mu snazila ucenie sprijemnovat prihodami z mojej skoly.
Ale asi ti tu budu radit tvrdu vychovu a tvrde metody, tresty ta nevykonanie uloh, ako v kazdej takejto teme. Ale je to na tebe ako sa k tomu postavis.