Ak je tu mamicka ucitelka Sjl pre 2 stupen ZS
Prosim o nazor k domacej ulohe.
Moje dieta 6. triedy ZS dostalo za domacu ulohu vymysliet 12 versovu basnicku s rymovanim a dejom k precitanej baji z knihy Grecke baje a povesti. Baj si moze vybrat ktoru kolvek.
Zda, sa mi, ze je to uloha mimo schopnosti mojho dietata. Skratka, nevie to vymysliet.
Aj vyber knihy je dost nevhodny. Nakolko tam ide o same krutosti, nadvladu Bohov a zabijanie.
Nachadza sa taketo nieco v osnovach pre 6.rocnik ZS?
Dakujem za nazor
nemarni cas na konikovi, pomoz dietatu s ulohou..ak su baje pohorsujuce, nech napise o realnom zivote, ten je(?) bez zabijania, nadvlade a krutosti🙄
@klarinko zš som ukončila pred cca 25rokmi, už vtedy sme v 6rocniku preberali tie grécke báje a mali sme prečítať aj celú knihu. Mám ju doteraz doma. V rozprávkach máš tiež podľa teba krutosti, červená čiapočka, zjedia starú mamu, rozprávajú potom vlka, inde princ odsekne drakovi hlavu atď. Nikdy si nečítala rozprávky? A básničky s rymami sme tiež vymýšľali so synom v piatom ročníku a to o zime.
mám siedmačku a tiež majú občas takéto úlohy, zvláda to aj keď s problémami.
Stačí úplne jednoduchá básnička ako píše vyššie.
Žiaľ, dnešné deti majú veľmi slabú slovnú zásobu, aspoň takto si ju rozvíjajú,
Pokojne synovi pomôž, daj tip ako na to ...nabudúce to zvládne aj sám.
Čo sa týka výberu knihy, úplne v pohode, báje preberajú aj na dejepise.
V televízii a na internete sa stretne s väčšou krutosťou a násilím ako v gréckych bájach
som mamička piataka a zároven ucitelka SJL na 2.stupni...tvoje dieta dostalo uplne normalnu a peknu domacu ulohu, slúži na rozvíjanie tvorivosti, fantázie, prevcičenie rýmov, bájí i poézie...ano, je tvorivá,a le myslím, že rozvoj kreativity je doležitý, isto nechce nik od neho, aby bol ako Hviezdoslav, a le snáď pár veršov na tému bájí zvládne, báje ako také sú v osnovách a myslím, že človek so všeobecným prehladom by základ bájí mal poznať
@klarinko ahoj, my sme mali minulý rok ,vybrat báj, prečítat,naučiť sa, vedieť povedať obsah, a zapísať do čitatelského denníka, môj syn to zvládol sám, jediné s čím som mu pomohla bolo pohľadať knihu ,našťastie sme mali doma po staršej dcére(vyhrala ju v nejakej literárnej sutazi) takže držím palce
Moja je tiež šiestačka a mali na dejepis vymyslieť báseň o športovcovi. Ona vôbec nevie rýmovať, takže som ju celý musela vymyslieť ja tak ako aj mnoho iných rodičov. Žiaľ, niekedy sú to úlohy pre rodičov a nie pre deti.
Rodičia nechcú aby dieťa dostalo zlú známku tak radšej aby dieťa skúsilo napísať tu úlohu aspoň čiastočne samo... napíšu ju za dieťa a to je to najhoršie čo môžu urobiť...každý má svoje povinnosti, deti majú povinnosť úlohy..ale rodičia chcú deti len jednotkarov nedovolia im aby robili chyby preto robia radšej všetko sa nich ☹️
@klarinko syn to mal tiež, bol bezradny...synovi som vysvetlila ako sa "tvorivo píše". Prečítali sme bájku. Povedali sme si co chceme dať do básne. Potom sme si urobili dvojice slov z bájky ktoré sa rymuju. A nakoniec sme skúšali urobiť verše. Celkom sa mu to páčilo. Ale toto by ich mali učiť v skole.
Na 6 rocnik je tato uloha primitivna podla mna. A hlavne netreba byt uzkocitny. Deti vnimaju veci inak ako my. Ako mala som nonstop pozerala a pocuvala rozpravky z vhs, cd , platni a pod.. Ked si dnes tie rozpravky prehravam ako si skriatok vypytal ze kovac mu ma za 12 rokov doniest syna (co bol babatko) a ten potom vyslobodil princeznu a do roka sa im narodilo dieta (takze bol otec v 13) , alebo ako jezibaba z rozpravky "pamodaj stastia lavicka" doskriabala dievcinu alebo v 12 mesiacikov zla sestra zamrzla a v snehulienke kralovna mala tancovat v rozpalenych crieviciach kym nezomrela.. tiez si vravim ako som to vtedy mohla pocuvat a ze mi nic z toho nedoslo. Ale som zdrava, normalna, nemam tiky a nekopem do maciatok na ulici.. a mimochodom.. Ak ste sa vy rozhodol ze on tu ulohu nevie spravit, tak potom ju fakt neurobi ale len kvoli vam nie sebe samemu. ;)
@xena0 skúšala to sama, ale vymyslela len hlúposti, ktoré sa absolútne nerýmovali. Nie každý to zvládne. Všetci očakávajú, že každé dieťa bude vedieť skladať básne, ale nie každý na to má. Ona je športovo nadaná, ale niektoré veci jej nejdú. Prečo nechcú rovnaké športové výkony od deti? Tam berú ohľad na to, že nie každý má talent. Ja nie som rodič, ktorý robí úlohy za dieťa, ale toto proste nevedela.
@klarinko hm, máme tiež šiestačku - ale takú úlohu veru nemali ...Ani predch. deti takéto úlohy nenosili. To viem isto, pretože úlohy EŠTE kontrolujem...🙄
@janinah 👍👍
Veď originál kniha bratov Grimmovcov, to su samé krvaky, otec zavedie deti do lesa, macocha si odreze prsnik a uoecie pre manžela na obed, Sipova Ruženka spi sto rokov a mäsko ma potom tvrdé, tiež to dakde som čítala. Andersenove rozprávky? Tirz samé smutné, beznádejne a podobne... A žijem, neubudlo zo mna. Teraz sa veľmi deti "šetria" a potom nevedia sa postaviť realite života, zosypu sa. Úloha je v poriadku, versiky predsa môžu byť úplne jednoduché.
@matabb73 práve o to ide, talent nemá každý ale skúsila ti .napísala hoci sa ti nerymovalo... Učiteľka by možno videla aspoň snahu že niečo napísala sama a zistila by že fajn, tak nemá talent nabudúce by možno prispôsobila aj úlohu ale keď všetkým deťom budú písať rodičia úlohy ucitilelka vidí len talentované deti.... Rodičia chcú mať len jednotkarov, tak radšej volia cestu písať úlohu za deti....ale uznaj že potom ani učiteľka nemôže vidieť že tvoje dieťa talent nemá keď tu úlohu robíš za ňu
Pokiaľ viem tak domáce úlohy sa neznámkuju, alebo známku davaju učitelia len ak je úloha dobrá... Si myslím že je lepšie keď dieťa napíše úlohu zle ako keby ju mali písať rodičia, tiež som sa s tým stretla nehodnotím domace úlohy, davam úlohy jednoduché na grafomotoriku hlavne deťom ktoré to potrebujú najviac trénovať písanie.... Ale čo namiesto toho aby rodičia nechali dieťa trénovať tu grafomotoriku a napísať úlohu tak ju spravia za dieťa a myslia si že dieťaťu pomohli
@xena0 dala by jej tom prepísať, taká je moja skúsenosť. Takže by sme boli tam, kde teraz. Moja dcéra nie je jednotkárka, má aj trojky, hoci sa učí, ja som s tým zmierená. Má talent na šport a rada a pekne kreslí, ale toto sa v našom systéme školstva neberie. Nesnažia sa rozvíjať to, na čo má dieťa talent, ale dôležité je splniť osnovy. Dieťa, ktoré nemá jednotky, je považované za blbca alebo lenivé aj keď možno vyniká v niečom inom. Veľakrát to nie je tlak rodičov, aj keď takých poznám, ale učiteľov, aby mala škola dobré hodnotenie. Keby sa neučili takýmto spôsobom, rodičia by nemali tendenciu deťom pomáhať. Veľa vecí, by im mali vysvetliť a naučiť v škole tak, aby sa to naučili všetky deti a nie len tí najlepší. Ja sa vždy snažím, aby si všetko robila sama, ale keď dostane úlohu, ktorú nezvláda, pomôžem jej. Nie každé dieťa je rovnako bystré. So synom som sa neučila od piatej triedy, proste to mal v sebe, že rýchlejšie chápal.
Ešte mi niekto vysvetlite, načo budú takéto úlohy niekomu do života
@kristiii spytaj sa uspesnych podnikatelov... bez napadov a kreativity by boli nič.... fakt sa moze niekto pytat naco je dietatu rozvoj kreativity?
samozrejme, ak planujete mat ho za pasom v tovarni, tak vlastne na nic.....len neocakavajte ani skvele vysledky....
@sorciera24 áno, môže sa spýtať, žijeme snáď v demokratickej krajine. Ale áno zabudla som, všetci podnikatelia čo poznám, sú básnici..a máš niečo proti ľuďom za pásom? Pozerať TV alebo jazdiť na aute, ktoré tí ľudia vyrobili, ti asi nevadí..
@kristiii
@sorciera24
tieto úlohy sú pre dnešné deti podľa mňa veľmi užitočné, pretože rozvíjajú ich schopnosť vyjadrovania a slovnú zásobu. Toto potrebuje každý jeden človek a deti, ktoré česť výnimkám čítajú minimálne, obzvlášť.
Hovorím z vlastnej skúsenosti ...mám siedmačku, takže si tým tiež prechádzame
@kristiii nie, nemam nic, len rodicia ocakavaju, že deti budu mat same jednotky, vsetci sa hrabu na gymnazia,a le podporit myslenie a tvorivost ud eti, to uz nie....preto to píšem ako moznosť...ak je to pre teba a tvoje dieta vyhovujuce, o to lepsie a tym apdom chapem, že pre vas su tieto ulohy zbytocne....
ja ak chcem, aby moje dieta rozmyslalo, ho v takej ulohe podporim a necham ho ju napisat..... (ty mozes samozrejme v slobodnej demokratickej krajine konat inak;))
Herkules je hrdina,
čo statočne prijíma
všetky rany osudu,
nevzdáva sa dopredu.
však to je ľahké,trochu mu pomôž....