Diktát pre tretiakov a vybrané slová

martija
28. sep 2013

Chcem sa opytat zainteresovanych (teda aj ucitelov)alebo mamickiek deti 3-tiakov. Moj syn dostat z diktatu 5-tku. Nechcem teraz hanit ucitela a zastavat dieta. Moj syn je lajdak a ma problemy so sustredenim (ma papier). Pisali diktat, kde boli slova ako mlyn, lyzica, plytky....to su vybrane slova,ktore sa este neucili. Chcem teda vediet, ci je to normalne, ze maju diktat s takymi slovami. To,ze napise po k, h, g - makke i, to je vyslovene jeho chyba - ucili sa to,ale l - je tazke, neda sa podla sluchu urcit ci makke ci tvrde, preto vyznikli aj vybrane slova (co my sme sa neucili este). Tak je to v poriadku,alebo nie? Trosku ma ta ucitelka hneva aj preto,ze neberie ohlad na synov "hadikep". Dakujem za kazdu radu.

mata128
28. sep 2013

@martija mam tiez doma tretiacku. Vybrane slova sa este neucili,z diktatu vstupneho doniesla 2-ku...ale diktat veru obsahoval aj presne take slova,ako ty pises....takze neviem.Nasa mala 2 chyby,ale to ciarku a dlzen...

martija
autor
28. sep 2013

@mata128 fuha, dve chyby no sikulka a to dostala hned dvojku? tak to je podla mna prisne,ale osnovy asi nepustia

renca3
28. sep 2013

@martija - mam pocit, ze slova s Y po L brali este v 2. rocniku

martija
autor
28. sep 2013

@renca3 nie my sme urcite nebrali, to by som vedela, musim sa so synom ucit, takze mam prehlad

zuzkat1
28. sep 2013

@martija to zalezi od toho kolko mal chyb...ucitelia zvyknu diktovat slova co nepoznaju aj s tym ake y/i sa tam pise

aduskatt
28. sep 2013

@martija nasi sa to ucili na zacaitku tretieho rocnika, aj to len preto, ze som upozornila ucitelku na to, ze im dava na to diktat a oni sa to este neucili, tak bola z toho dost prekvapena, ale doucili sa. Keby som sa neozvala, asi sa na to vykasle

m_ij_ka
28. sep 2013

@martija moja dcéra je tretiačka a slová s Y po L sa učili minulý školský rok

zuzkat1
28. sep 2013

@martija za 2 chyby uz ma byt 2ka...

zuzkat1
28. sep 2013

Inak druhakov som davno nemala ale mam pocit ze y po l je ucivo 2ho rocnika.

anesim
28. sep 2013

@martija tak ako píšu viaceré, slová s y po L sa učí v druhej triede, tak ako aj po ostatných tvrdých spoluhláskach, v tretej triede sa budú učiť vybrané slová po obojakých

zewa11
28. sep 2013

takže u nás je z diktátu 2ch dvojka a z rozcvičiek za tri dni ak chce mat jednotku môže mat len jednu chybu/čiže zrátajú sa chyby z troch rozcvičiek spolu a z toho sa hodnotí..zatial sme mali samé na vysvedčku,ale čo bude dalej ani srnky netušia ☹

alami
28. sep 2013

@martija Mimo diktátu - ak je tvoj syn aj integrovaný, tak učiteľka na to musí brať ohľad. Ak neberie, treba to riešiť, zájdi si za špeciálnou pedagogičkou na ich škole, ak ju škola má a povedz jej o tom. Integrované deti majú rôzne úľavy, podľa druhu "postihnutia", medzi ne, napr. patrí aj hodnetenie diktátov len počtom chýb (nie známkou)

tahivka
28. sep 2013

ako učiteľka - písanie y,ý/i,í po l sa učia žiaci (poväčšine) v 2. ročníku (učivo "Tvrdé a mäkké spoluhlásky), ale v súčasnosti má škola možnosť jednotlivé učivá presúvať medzi ročníkmi,t.j. niekde sa môžu učiť až v 3. ročníku. Rovnako je to aj so stupnicou hodnotenia, tú si každá škola môže rozhodnúť sama. Máte pravdu, písanie y/i po l je problematické, najmä v oblastiach, kde sa používa tvrdé nárečie, no dá sa to naučiť :D Ak má však Váš syn zdravotné znevýhodnenie a máte na to aj papier od psychológa, resp. špeciálneho pedagóga, máte možnosť ho začleniť v bežnej triede ZŠ, čím sa prispôsobia metódy, formy, ale i učebné osnovy tak, aby ich Váš syn zvládol bez problémov. V prípade začlenenia má potom možnosť používať rôzne kompenzačné metódy (napr. tabuľku s vybranými slovami, písať diktát formou doplňovačky, dlhší čas na písanie...je ich mnoho, závisí od diagnózy). Začlenené dieťatko nie je nijako obmedzované ani znevýhodnené, práve naopak, začlenenie mu umožní ľahšie zvládnuť potrebné učivo. Predpokladám, že Váš syn má ADD alebo ADHD, pri oboch dg. ho je možné začleniť. V prípade, že o začlenenie školu nepožiadate, nemôžete žiadať od učiteľa, aby modifikoval učebné osnovy a postupy. Samozrejme, môže (a mal by) prihliadať na jeho dg., ale bez začlenenia aj tak bude musieť Váš syn všetko robiť tak, ako ostatní jeho spolužiaci 😒

cerez
28. sep 2013

@martija Mám doma tiež tretiačku a vybrané slová sa začínajú ešte len učiť od strany 23. V druhom ročníku sa učili slová, po ktorých sa píše y - isté výnimky práve po písmenku L. Síce po h, ch, k, g, d, t, n, l sa píše y, ale také slovo ako je diktát, kilo, list a iné potrápia neraz jednu hlavičku aj dospelého. "Tak mám napísať mäkké alebo tvrdé?" Tak takáto veta u nás doma padne dosť často. Našu zas trápia dvojhlásky. Neraz mi napíše slov pije ako pie, alebo vietor - vjetor a pod. Slovenčina je ťažký jazyk a preto si myslím, že u tretiakov by sa to nemalo hodnotiť až tak prísne. Ale to je len môj názor.

mackoxxx
28. sep 2013

Kontrolné diktáty : 0 – 1 chyba = 1
2 – 3 chyby = 2
4 – 7 chyby = 3
8 – 10 chýb = 4
11 a viac chýb = 5
Toto je štandard na školách, pri hodnotení diktátov.
@martija Učiteľka ich určite upozorňovala z čoho budú písať. Skús si prejsť učivo čo preberali pred rokom. Garantujem Ti, že to tam bude. To že ma "papier", že je nesústredený nie je dôvod na to aby ho ináč hodnotila. To by musel byť integrovaný a mať špeciálny spôsob hodnotenia (aj výučby!!!!! to znamená plány "šité"jemu na mieru) na ktorý by Ťa už upozornili. Je tam však postup, ktorý sa musí dodržať tak ako píše @tahivka.

martija
autor
28. sep 2013

@m_ij_ka
@anesim no tak to je mi novinka, asi skocim za ucitelkou, lebo oni sa to urcite neucili 😒
@alami ano je integrovany,ale zial zatial mi dala iba hrbu papierov na vypisanie (aj take papiere, kde bolo napisane - vyplni triedny ucitel) inak mi povedala,ze ona ma vela deti a nemoze to, nemoze hento....zacinaju mi dochadzat nervy, ale nic by ma tak nestvalo,ako to,ze moj syn neznasa skolu, ma k nej doslova dopor 😠

martija
autor
28. sep 2013

@tahivka dakujem za vycerpavajucu odpoved, znova sa mi potvrdilo, co som si myslela, uctitel na to nebere ohlad, mame papier, mame vsetko, dala som jej minuly rok ten papier a ona povedala, ze ved na tom papieri neni nic, co naznacuje problem,tak som jej to prstom doslova musela ukazat,ze aha tu sa to pise, ze ma vyraznu poruchu pozornosti a ze potrebuje na odporucenie psychologa sepc. pedagoga. Na zac. skolskeho roku, bol v skole spec. pedagog a mila pani ucitelka sa neunuvala mu dat podklady. TAkze keby som si to so spec. pedagogom nevysvetlila - volala som mu ja, tak nemame vobec nic ☹. Neviem, do akej miery, to ma na starost tr. ucitel, ale ta moja neurobila vobec nic a nadalej nic nerobi.
My teda spadame do skupiny,kde sa vybrane slova neucili, ale popritom su z nich skusany, asi to stoji za pohovor s ucitelkou.

martija
autor
28. sep 2013

@mackoxxx nie, som si ista,ze sa to neucili a teraz to potvrdila o kusok vyssie aj ucitelka

martija
autor
28. sep 2013

@mackoxxx je integrovany

zuzkat1
28. sep 2013

@martija pokial viem -Neucim na beznej zs-ale myslim ze toto ma riesit rodit a nie ucitelka.

mackoxxx
28. sep 2013

@martija
@martija áno, tak to stojí za pohovor. Choď aj za špeciálnou školskou pedagogičkou. Takto sa veci menia. Integrovaný žiak má mať vlastný plán (musíš ho podpísať a odsúhlasiť) a má mať vlastné hodnotenie. Tiež to musíš mať písomne!! (musí to mať aj škola v podkladoch, vyžiadaj si to, vzhľadom na dátum to už musia mať spracované). Stoj si za tým a rieš to čo najskôr.

martija
autor
28. sep 2013

@zuzkat1 ja som si to riesila sama, bola som u pschologa, doniesla do skoly papiere. Myslim,ze dalej by to mala riesit skola. Preco mi ten specialny pedagog povedal, ze dostal podklady ku ziakovy menom X,ku ziakovi menom Z ale ku ziakovi menom Dennis nedostal vobec nic....aspon teda posledny krok ked buchnem do pedagoga na chodbe, tak mu poviem mam v tiede ziaka, s ktorym budes pracovat....a nie ze sa dozvie od rodica. Ako aspon si myslim,ale je to jedno, ja som si to uz vsetko od zaciatku do konca zariadila, dokonca som papiere za ucitelku vypisala,ale aspon nech to dieta nedepta, ked nema na to pisat pod tlakom a vie o tom a kasle z mojho pohladu na to. Tam sa nesmie pisat na cas napriklad, a ona pise s nim na cas.....a podobne drobnosti, ktore robia z mojho syna frustrovanu osobu, ktora postupne zacina na skolu zanevierat...je nestastny a casto krat mi place pri ulohach, mne stupa tlak, jeho otec ho neraz zbil....toto mi vadi, tomuto sa chcem vyhnut.....

martija
autor
28. sep 2013

@mackoxxx ano riesim, uz som s nim volala, uz mi ucitelka poslala papiere, asi kilo lajstrov a dala mi na to jeden den,ze na druhy to chce mat v skole....no proste neviem uz, ci som zaujata,alebo co....ale tu 5-tku dostal vcera, ked uz mala tie papiere od zac. sk roku. Ako je lajdak, neziadam same jednotky, za lajdactvo,ale aspon by mohla uz konecne pristup zmenit,lebo papier od psychologicky ma od minuleho sk. roku,ale az tento rok mame spec. pedagoga...

mackoxxx
28. sep 2013

@martija zvláštny prístup 😉 pokiaľ nemá vlastné plány a odsúhlasené vlastné hodnotenie musí ho takto známkovať. Vytkla by som jej však, že to tak dlho trvá. Veď je aj v jej prospech aby sa dieťa v škole dobre cítilo. Máš už aj papier od pedagogičky z odporúčaním, tak nechápem čo má za problém 😒

tahivka
28. sep 2013

@martija ak som teda pochopila správne, syn je integrovaný. V tom prípade mali všetci vyučujúci vypracovať individuálny výchovno-vzdelávací plán (ten sa vypracuje len raz a je platný pre celé obdobie školskej integrácie, dopĺňa sa len v prípade nejakých zmien) + úpravu učebných osnov (tieto sa robia každý rok nové!!!) a dať Ti to podpísať. Škola (špec. pedagóg + učitelia) sú POVINNÍ tieto dokumenty vypracovať, ak je dieťa začlenené. Ty, ako zákonný zástupca nemusíš vypisovať nič, len tie dokumenty si prečítať a ak s nimi súhlasíš, podpísať ich. V tých papieroch by malo byť presne napísané, aké úpravy budú robiť a čo dieťa bude musieť zvládnuť bez nich. Ak sa v priebehu roka ukáže, že dieťa nezvláda aj niečo iné, príp. naopak, dajú sa po celý rok robiť v tých papieroch úpravy, ale len s Tvojim súhlasom a podpisom. Ak tak neurobili, porušili platnú legislatívu a je na mieste, aby si tam urobila riadny rozruch. Kľudne napíšte aj IP, ak by ste sa na niečo chceli spýtať, pracujem v tejto oblasti, takže rada pomôžem - ak sa bude dať.

m_ij_ka
28. sep 2013

@martija no pokiaľ sa to neučili tak to pani učiteľka nemala dávať ani diktát. Je to divné, že ich chce skúšať aj keď písaním učivo, ktoré nebrali-

zuzkat1
28. sep 2013

@martija neviem nevyznam sa v tych pravidlach...ze ako sa ma pristupovat-ci individualne podla diagnozy ale ku kazdemu integrovanemu rovnako... Urcite to ries-pozistuj a chod za ucitelkou

martija
autor
28. sep 2013

ano zda sa mi to cele take divne, syn frustrovany, rodic frustrovany, potom kricim po nom, zabuda ulohy, cele zle.....viem,ze nemozem vinit iba ucitela, ale asi budem ziadat od nej viac, v zaujme mojho syna

katecameron
28. sep 2013

ucitel je povinny prihliadat na integrovane dieta aj to neberie v uvahu musis mu to pripomenut viem ake to je tazke aj u nas to bolo obdobne ucka napriek papierom nerespektovala synove problemy ked som sa ozvala bolo zle nakoniec sme ho museli preradit na inu skolu v jeho zaujme

horana
28. sep 2013

@martija : ja mam tiez tretiaka. Mlyn, lyzica, plytky nie su vybrane slova, su to slova kde je y po tvrdych spoluhlaskach. Tieto su normalnou sucastou druhackeho uciva, tak ako sa ucili h,ch,k,g, tak isto su tvrdymi spoluhlaskami aj d,t,n,l. Je to v druhackej slovencine, nie je mozne aby sa ucili len prve 4 tvrde spol. a druhe 4 uz nie, nakolko v tej knihe je to spolu, v tabulkach na plno miestach zopakovane, je skratka 8 tvrdych spoluhlasok. Je to sucastou testov druhackych ako jedna z najdolezitejsich veci. Mlyny a lyzice sa tam omielaju do aleluja.
Je fakt ze deti maju niekedy problemy, nakolko ď,ť,ň,ľ su zas makke spoluhlasky a pri di, ti, ni, li sa nepise makcen, len makko vyslovuje a casto uz ani to nie.
Cize taka lipa alebo koliska sa pise makke i preto ze by sa to kvazi malo makko vyslovovat.
Cize deti sa najprv naucia za ked sa slovo s napr. "ly" vyslovuje tvrdo, je tam tvrde y, ako ten mlyn. A potom sa naucia ze tie ostatne su vlastne makke.
Podla mna je chyba, ak to s nimi ucitelka dostatocne neprecvicuje, ale ked to ostatnym stacilo, mozno sa to tvoj len musi dlhsie ucit. Akoze moj syn ma tiez problemy so sustredenim, nemame papiere lebo nechcem, proste len beriem ako reholu ze sa s nim skratka ucim viac po veceroch, nakolko tiez by toto bez mojho posobenia tiez nestacil s tym ako rychlo to prebehnu v skole. Preto to aj viem tu ucebnu latku, nie ze by som si to pamatala, ale ze poznam jeho byvalu ucebnicu, lebo som to donho hustila.
Akoze brat to podla mna brali urcite, mozno tomu nedala az taky doraz, prave tieto ly/li slova sa detom najcastejsie pletu nakolko v sucasnosti ich uz prakticky vsetky vyslovujeme tvrdo, hoc podla akejsi historickej spravnosti by sa nemali. Skratka sa to treba nasprtat, vizualne kde je po l makke a kde tvrde. Nie su to ale nejake vybrane slova. Je to tak pol na pol asi, ten zoznam by bol dlhokansky, preto sa asi ucia tie najfrekventovanejsie a tie sa potom aj skusaju.
Podla mna uz v 2. triede z toho museli pisat cvicenia do zosita a diktaty, a aj domace ulohy, kde to cvicili.

Inak to s tym ci ucitelka berie alebo neberie ohlad na synov handikep zalezi ako to mate v tych papieroch presne naformulovane. Ci ma len nesustredenost, alebo nejake tie dys-... oficialne diagnostikovane a ake, alebo aku presne diagnozu, ci je tam ziadost o integraciu, individi plan, alebo len tak do startena skonstatovanie horsej pozornosti co ucitela este k nicomu nazavazuje...