Dieťa v cudzojazyčnom prostredí

mirka93
20. sep 2015

Ahojte. O mesiac sa stahujeme za manzelom do zahranicia. Syn bude mat vtedy uz 6 rokov. U nas by mal ist od buduceho septembra do skoly. V Japonsku sa skola zacina od aprila. Takze tam pojde do skoly vtedy. Nas problem je, ze po japonsky nikto z nas nerozprava. Syna chceme dat do skolky v priebehu novembra, aby si aspon trosku zvykol. Aj tak to bude prenho ale tazke. Za 5 mesiacov nieco pochyti, ale na skolu to asi este nebude. Ak ste boli v podobnej situacii, napiste mi, prosim. Dakujem.

tova
20. sep 2015

urcite aj tam existuje nieco ako 1 rok odklad a za tan rok sa nauci jazyk, a ja by som pozrela skolu v anglictne, ak by ste sa prestahovali inde alebo naspet na sk by to mal lahsie ak nechcete v Japonsku zit cely zivot. On po japonsky aj tak sa zaklady nauci aj keby chodil do anj. skoly.

kimina7
20. sep 2015

Tiez by som dala do anglickej skoly ak tam nejdete nastalo. Inak sa spytajte tam kolegov, na urade, ci je nejaka priprava pre deti cudzincov, vacsinou byva rok a potom vedia pokracovat na skole v tej krajine. Neboj sa odkladu, radsej nech sa netrapi v skole, ale anglicka skola prenho by bola lepsia, ak pöjdete naspat domov. Ak tam muz ide len na 1-2 roky, nesla by som snim, len na navstevu s detmi, na 2 mesiace 1x a on raz domov, mal by to lacnejsie.

vevesh
20. sep 2015

@mirka93 tak ja by som ho dala do japonskej skoly - prvy rocnik nie je narocny - naucil by sa co to pisat po japonsky + pochytil by rec (a ak je moznost, v niektorych krajinach sa to riesi tak, ze cudzojazycne deti maju este po skole intenzivny aktivny kurz jazyka, takze na konci roka su na urovni ostatnych).... Ak bude "pomalsi ", moze prvy rocnik opakovat...
Podla mna by to bolo prenho velke plus do buducnosti, kedze japoncinu sa v nasich krajoch nenauci "na kazdom kroku " (a neskor, ak sa prestahujete niekam inam, by som mu zaobstarala domace doucovanie "native speakerom ")

sandra551
20. sep 2015

@mirka93 Určite by som dala do japonskej školy a plus nejaké intenzívne kurzy jazyka a súbežne učiť angličtinu. Bude mať skvelú prípravu do budúcna, pretože jazyky sú to, čo sa najviac cení a najdlhšie učí 🙂

prasiatko30
20. sep 2015

Urcite do japonskej skoly a sanzila by som sa s nim zaradovat do bezneho zivota s miestnymi - cize do nejakych playgroup s miestnymi mamickami a ich detmi - v beznom styku s detmi sa toho nauci omnoho viac akokebys i sa snazila ho vlacit este do nejakych jazykovych kurzov. Skor by som hladala zaujmove kruzky - plavanie, kreslenie, muzika a vzdy sa porozpravala aj s ucitelom aby vedel ze dieta este na 100% nerozumie ale uci sa, predpokladam ze drviva vacsina japoncov speakuju a nebudu mat problem sa venovat dietatu aj ked este im vela po japonsky nerozumie skor budu ocneovta aj tvoju snahu o to aby sa tu japonstinu naucil. Urcite by som neziadala o ziadny odklad - v skolskom prostredi sa nauci najskor a ak este ani jeden z vas nie je native japanese speaker tak bys te mu to ucenie este stazili, predpokladam ze kurzy japonciny pre tak male deti su skor vynimka a urcite nemaju taku intenzitu ako chodenie do jap skoly - neviem ci by si sa naucila rychlejsie na kurze kde mas 2-4x do tyzdna po 2-3h ako byt cely den od rana do popoludnia s native speakers. Deti su spongie a rychlo sa ucia a zvycajne na skolach to beru na vedomie a tymto detom sa aj viac venuju

mirka93
autor
20. sep 2015

Jaj, dievcata, dakujem za odpovede. V podstate ste zhrnuli vsetko nad cim premyslam. Dakujem aj za to, hoci hladam skor niekoho, kto mal podobnu skusenost a vedel by nas aspon ciastocne pripravit na to, co nas caka. Predsa len 6 rocne dieta uz nie je 2 rocne, ktore sa este len uci rozpravat.
Caka nas 2 az 4 roky v Japonsku. Samozrejme sme hladali pre synov anglicku skolu. Kedze ale nebudeme v Tokyu, nasli sme v meste iba jednu americko-japonsku skolku. Mladsi syn bude mat 4, s tym by tam nebol problem. Ten 6 rocny, uz ale do tej skolky od aprila nebude moct chodit a preto ( a aj kvoly tomu, ze je moznost, ze tam namiesto 2 rokov zostaneme az 4) sme sa rozhodli dat ho do skoly japonskej. Ibaze na to ho nijako nevieme pripravit. Okrem toho, ze detom nebude rozumiet, bude medzi nimi vytrcat aj fyzicky, kedze japonske deti su malicke a nas je najvacsi v triede aj tu na SK. Ale to je teraz vedlajsie. Ak ma niekto skusenost s tym, ze starsie dieta islo do noveho a jazykovo odlisneho prostredia, prosim, ozvite sa.

kimina7
20. sep 2015

My sme sa viackrat stahovali, stale je to tazke a moji pritom aj ovladali ten cudzi jazyk, no doma co otec nepouziva slova, tak tym v skole tazko bude rozumiet, teda aj uloham. treba aspon pol rok aby uz potom vsetko slo lahsie, ale ak si najde kamaratov, tak sa mu bude viac chciet. Je to male dieta, z japonstiny dostane zaklady, ale ak by sa ucil hlavne anglicky a popritom japoncinu, myslim si, ze pre neho by to bolo lepsie, pretoze, ak ste takto cestovatelia...anglicke skoly su vsade japonske, danske, spanielske....nie moc ;) ak bude velki na vysokej si tu japonstinu moze rychlo obnovit, no mozno nebude chciet, anglictinu by nezabudol lebo aj tu doma sa ju ucia...

mirka93
autor
20. sep 2015

@kimina7 snad mas pravdu. Kedze ta anglicka skola nam padla, dame ho do japonskej a po skole bude este chodit na kurz anglictiny. Taky je momentalny plan. Sama som zvedava, ako to bude naozaj. /

tova
21. sep 2015

niktore mate dobru fantaziu, zrejme same ste ani same nezili v zahranici. Ja zijem v zahranici 20r. a viedela som deti ktore prichadzaju do skoly z inej krajiny v roznom veku. To je len iluzia ze male deti sa naucia hned a dokonca do pol roka novu rec. Na to, aby zvladal ucivo take dieta potrebuje 2 roky byt intenzivne v kolektive a pouzivat tu rec, a este tym, ze oni tam vobec nepouzivaju abecedu ani cislice tak ako na sk (s anj by aspon to mal lahsie) tak to potrva dlhsie. Tu obaja rodicia neovladau japonsky jazyk, doma nebude mat absolutne ziadnu pomoc s ulohou s nicim. Ked bude chodit do japonskej skoly tak mu tu anj uz do toho nemiesaj. Ved to dieta bude v cudzom prostredi, v cudzej skole nebude nikomu rozumiet, poznat a este dalsi jazyk lepit na nho? Taketo pristahovane deti mozu mat aj depresiu zo zaciatku, uzatvoria sa, atd. treba aj to brat do uvahy a nie ako robot sa hned prisposobi a nauci.

erickatt
21. sep 2015

Brat sa teeaz stahoval do svajciarska. A 7 rocna dcera zacala do skoly chodit. Od 10.8 a uz nema problem. Rozumie, akurat vsetko nevie povedat. Nauci sa 100x rychlejsie ako ty. Neboj

sandra551
21. sep 2015

@mirka93 A keby si ho prihlásila na intenzívni japončinu už teraz? Neviem odkiaľ pochádzaš, ale v Bratislave sa japončina vyučuje a aj súkromné hodiny... dokonca aj native speakri 🙂

adulkas
21. sep 2015

Tiež sa prikláňam k tomu, že deti sa nenaučia až tak rýchlo, my sme boli v zahraničí 4 roky a teda čo to sme sa naučili ale v podstate nič moc, myslím dospelí, a sestra išla do zahraničia keď malá mala 2 roky, najprv chodila do škôlky, tam sa najskôr snažila iné deti naučiť po slovensky a nechápala prečo oni tak nerozprávajú, teraz chodí do 5 triedy a ešte nerozumie niektorým slovám ale ona učí rodičov ako sa čo správne povie... 😀 Určite to nebude ľahké, nové prostredie, žiadni kamaráti, skúste sa nejako nakontaktovať na nejakých čechov alebo slovákov, prípadne poliakov tam v okolí, uľahčí vám to veľmi situáciu. Prajem veľa trpezlivosti a šťasie v novej krajine

vevesh
21. sep 2015

@tova ja zijem takisto v zahranici a mam skusenosti s takymto pripadom z 2 ruky , a deti to normalne zvladaju, aj bez depresii a v pohode 😉 zalezi hlavne od systemu a skoly... A v japonsku maju skusenosti (a myslim, ze dost bohate) s cudzojazycnymi detmi..
Deti tak male sa naucia - vsak bude 6-8 hodin v kolektive, plus extra hodiny, a ine pismo tiez nie je problem... (to je zo skusenosti) - po roku samozrejme nebude level native speaker, ale bude na takej urovni, ze skolu bude bez problemov zvladat...
Anglicky sa nebude ucit od native, ale japonsky ano, a po anglicky sa naucis v kazdej dedine za rohom, po japonsky nie...

meusicka
21. sep 2015

@mirka93 ahoj, my sme sa tiez stahovali, sice ja aj muz hovorime nemecky, ale nase deti nehovorili vobec. mala sla do skolky a po 8 tyzdnoch zacala skladat prve slovicka do viet. ona strasne chcela. musite sa na to pozerat tak, ze to je pre dieta uplne ine ako pre dospeleho, ono si jazyk osvoji a preto len zachovat chladnu hlavu a nestresovat zbytocne. a hlavne abyto maly nevidel. on sa k tomu bude staviat uplne inak, este si nedava tak veci do suvisu.
ja by som osobne dala do skoly japonskej, urcite tam budu mat potom aj AJ. a zrejme budu deticky pred nastupom do skoly aj testovat ako su na tom s jazykom. pripadne date rok odklad. ale ja si mylsim, ze budete prekvapeni a to prijemne ake bude vase dieta sikovne.

ako dalsi priklad okrem svojej dcery chcem uviest znamych, ktori tiez prisli do AT a ich dcerka hned nastupila do prveho rocnika. bez jedineho slova po nemecky. dnes sa uz v pohode dohovori a patri medzi najlepsie ziacky.
takze len nestresujte a hlavne to berte ako obrovsku moznost pre maleho, ze sa moze naucit japonsky v tom najprirodzenejsom prostredi. drzim vam palce a prajem vela uspechov v novej krajine.

tenerifka
21. sep 2015

@mirka93 Dcera chodila do 1.rocnika na Slovensku, potom sme sa prestahovali do Spanielska a tu zacala 2.rocnikZS ako 7-rocna s nulovou znalostou spanielciny, za mesiac uz komunikovala a na vysvedceni mala najlepsie znamky z celej skoly. Viem, ze japoncina je asi narocnejsia, ale vyhda je, ze tvoj syn este nepise a necita v inom jazyku, ja by som sa toho nebala, cim viac jazykov vie, tym si neskor najde uplatnenie a bude mat viacej moznosti aj v studiu aj v praci

ali08
21. sep 2015

@mirka93 ahoj neboj deti sa rýchlo učia.Môj syn ie 3jazycny a v žiadnej z krajín kde žijeme problém nemá.píšeš že škola začína v apríli čiže do apríla má času dosť naučiť sa.uvidíš v škôlke a myslím si že tam budú mať hodiny japončiny niekde na jazykovke.

mirka93
autor
21. sep 2015

Dakujem, zienky za vsetky nazory a postrehy. Urcite to zavisi od osobnosti dietata, ako aj od jeho prirodzenych danosti. Syn je dost otvoreny a priatelsky, tak verim, ze nadviazanie novych kamaratstiev nebude velky problem a potom to uz pojde. Len tie zaciatky budu tazke. Mam strach za nas za vsetkych. Samozrejme s detmi sa o mojich obavach nerozpravam a na nas odchod do Japonska sa tesia, hoci ten starsi si uvedomuje, ze svojich kamosov zo Slovenska dlho neuvidi. Ale na druhej strane, tesi sa, ako im bude pisat a komunikovat cez net.

mirka93
autor
21. sep 2015

@sandra551 Bohuzial nie sme z Bratislavy. Bolo by to prilis narocne a drahe. Uz si ten mesiac pockame. Ale dakujem za tvoj nazor

mirka93
autor
21. sep 2015

@vevesh Dakujem. A prosim ta, kedy ste vy zacali s dalsim jazykom. Normalne v skole hned od zaciatku?
Oni tam prave maju taku moznost navstevovat poobedne kruzky anglictiny, kde su native speakers + este aj japonsky ucitel. Ale to je akoze mimo skoly, sukromne. Uvedomujem si, ze by to na maleho asi bolo naraz vela, ale snad od toho aprila uz by sme to mohli zaviest, aby si zvykol. Neviem, od kedy sa uci cudzi jazyk normalne v skole v Japonsku.
Ako ste to poriesili vy?
Dakujem, M

mirka93
autor
21. sep 2015

@tenerifka Ahoj, dakujem. A co vy a druhy cudzi jazyk? Tiez podla osnov skoly? Ci?

tenerifka
21. sep 2015

@mirka93 neviem, aky druhy jazyk mas na mysli. Dcera ma uz 23 rokov, je na VS, ovlada na 100% slovencinu aj spanielcinu, okrem toho vie obstojne anglicky a o nieco menej francuzsky. Rozumie aj zakladom nemciny. My sme ale do Spanielska prisli zit natrvalo

denisa_fabian
21. sep 2015

@mirka93 Ja som mala v triede ziaka, ktory prisiel k nam na Slovensko z Belgicka, ked mal sest rokov. Nevedel samozrejme ani po slovensky, ani po anglicky. (Sme bilingvalna skola.) Prisiel na konci prveho rocnika a vraj stale plakal a nekomunikoval. Ja som ho mala od druheho rocnika a vtedy uz neplakal, ale komunikovalo sa s nim tazko. Celkovo bol taky citlivy typ, co vela nenahovori. Anglictinu pochytil celkom rychlo, ale slovencina mu isla tazsie. Dokazal s nami na hodinach pracovat tak, ze odpisoval z tabule, cital po slovensky, pisal aj diktaty a testy, robil cvicenia na tabuli, co to pochytil z gramatiky, ale nerozumel uplne obsahu. Tym, ze bol taky hanblivy, podla mna neukazoval, kolko toho naozaj vie. Rozpravat po slovensky nechcel, ale precital pekne. S detmi sme ho vzdy povzbudzovali a tesili sa z kazdeho uspechu. Niekedy nas fakt prekvapil, ked nieco napisal v teste lepsie ako Slovaci. Podla mna rozumel celkom vela, ale rozpravat po slovensky sa hanbil. Mala som ho tri roky v triede, ale napriek tomu po slovensky nerozprava. Jeho o rok starsia sestra sa menej hanbila a co to porozpravala aj po slovensky. Mali aj mladsiu sestru, ktora je teraz druhacka a ta rozpravala krasne po anglicky aj slovensky. Teraz su vsetci v Cine a ucia sa po cinsky. 🙂 Tito nasi Belgicania, ale neboli na konci roka hodnoteni zo slovenskych predmetov. To je moja skusenost. Podla mna vela zavisi od povahy dietata. Netusim, ako to maju v Japonsku. Ci su tam nejake ulavy pre cudzincov alebo aspon nejake hodiny japonciny navyse. Inak japoncina je krasny jazyk, ale narocny. Ucila som sa ho asi rok, nie velmi intenzivne, ale uz nepamatam skoro nic. Vela stastia detickam. 😉

mirka93
autor
21. sep 2015

@tenerifka hej, taj som to myslela. Druhy jazyk okrem spanielciny a slovenciny.
Nuz, ano, my v Japonsku urcite nezostaneme navzdy. Ved aj preto sa bojim, aby z toho syn nemal len gulas v hlave.

vevesh
21. sep 2015

@mirka93 my sme 4 jazycny, a jazyky (okrem materinskeho) je potrebne pridavat postupne - cize my sme nabehli na jazyk c.3 v 3 rokoch, jazyk c.4 v 4....deti prepinaju z jedneho jazyka do druheho uplne ako keby si stlacala gombikom... sem tam, ked sa nevedia vyjadrit mixuju, preto ze nie vo vsetkych maju slovnu zasobu na rovnakej urovni.... Ale casom to vyrovnaju 🙂
V nemecku by v tvojom pripade dali rovnake do prveho rocnika s tym, ze by ratali s moznostou, ze bude opakovat + by sa mu aktivne venovali v skole, aj mimo by mu zorganizovali extra hodiny, aby jazyk co najskor zvladol...
Ja by som najprv zacala japoncinou a po roku az pridala anglictinu - bude to pre maleho jednoduchsie a nebude sa mu to miesat, ako keby si dala 2 jazyky naraz...

sandra551
22. sep 2015

@vevesh Klobúk dole, 4 jazyky to je neuveriteľné! Tvoje deti majú vyhraté v živote 🙂

prasiatko30
22. sep 2015

No ja nemam osobnu skusenost ale predminuly rok mala v triede dcera maleho cinana dosiel a po spanielsky nevedel ani ceknut este deti sa mi zdravili nihau a ku koncu roku sa uz nejako dohovaral rukami nohami o znamky sa nikto nevzrusoval - boli len v druhej triede ale dieta bolo v priamom styku s jazykom s detmi, deti sa mu snazili pomahat - myslim si ze to malo prinos nielen pre toho maleho - kedye doma sa na 100% rozpravali len po cinsky a aj vsetkych znamych a rodinu co tam mali to boli cinania takze on bol skor v tej ich komunite uzavretej a skola mu davala prilezitost ucit sa miestny jazyk

kimina7
1. dec 2015

@tova aj ja zijem v zahranici, mensie dieta chodilo do 7 skoliek, mala mala chodila do prveho rocnika v troch roznych krajinach....a deti sa naucia za polrok komunikovat, hlavne tak male, doma moze pocuvat aj telku, ucia sa aj podvedome...

kimina7
1. dec 2015

@vevesh aj my sme 4 jazycni, no nam to prislo tak samo od seba...a deti sa len nahodou od nas naucili anglicky, kedze s muzom tak kecame ;)

hameeda
1. dec 2015

@mirka93 : ahoj ja som to mala opačne s dcérou, nastúpila na SK do školy a nevedela ani ceknúť po slovensky, vedela len arabsky rozprávať plus písmená, a anglicky len rozprávať, nastupovala do prvého ročníka to sme boli tri dni na SK, a zvládla to v pohode, jasné že to bolo náročnejšie, keď napríklad spievali pesničku alebo aj neskôr keď sa mali naučiť básničku museli sme si najskôr prejsť slovo po slove lebo nepochopila text lebo nevedela čo slová znamenajú, no ja som jej vysvetlila, pomohla...na tvojom mieste si to ešte poriadne premyslím, lebo problém v tvojom prípade nie je to že syn by nastúpil do japonskej školy, deti sa rýchlo učia, a určite ovládať taký jazyk bude pre neho len plus, no problém skôr vidím v tom že tvoj manžel ani ty nekomunikujete tým jazykom, ako keď príde zo školy a niečo bude mať urobiť ako to s ním urobíš ak tomu neporozumie? Ešte by som si poriadne zistila aké osnovy tam majú čo všetko prváci musia zvládať, atď.

ali08
4. dec 2015

@mirka93 ahoj.my sme 3jazycna rodina. Syn chodí na Slovensku do školy. Neskor ho však chceme dať ešte na francúzštinu v jazykoch je dobrý.do školy nastúpil ale o tok neskôr.myslim si ze aj v Japonsku majú ročný odklad popytat sa a ak áno ten rok by som ho dala len na jazyk aby sa naučil predsa je to iné písmo.Viem že v anglicky hovoriacich krajinách ta najskôr rok učia angličtinu a až potom ideš normálne do školy.tak isto je to aj ma sk.manžel chcel študovať vysokú školu tu u nás a mohol si vybrať ak mal dosť peňazí študoval by priamo v angličtine ak nie najprv by rok sa učil slovensky a potom by nastúpil na školu.ja si myslím že stačí sa ísť porozprávať z riaditeľom školy vždy bývajú ústretový k cudzincom a Japonsko je dosť vyspelé