Nakolko v obci nemame statnu skolu iba cirkevnu kde nemusia brat deti s trvalym pobytom tak som synceka prihlasila aj na dalsie tri skoly. Syncek bude mat v juli 6 rokov. Podla uciteliek, psychologicky aj logopedicky je riadne na skolu pripraveny. Na zapisoch ho chvalili aky je sikovny a aj tak ho nikde nezobrali. Vacsinou z kapacitnych dôvodov. Spádovú školu uz zial nemáme. Obec ma viac ako 3tis. obyvatelov a kapacity okolitych obci nestacia. Okres BA. Ako mam postupovat ked ho nikde nezoberu ani po odvolaniach?
@tajfa musíte mať spádovú školu,ťa cirkevná je súkromná?
Musíte mať spádovú školu a dochádzka je povinná, niekde ti ho umiestniť musia.
Treba podať odvolanie. Ak mate v obci trvalý pobyt tak máte aj spádovú školu. To je nezmysel že nemáte spádovú školu
Máte b obci kde žijete trvalý pobyt?
@zuzanaete Skolska dochádzka je povinná. Skola nemoze odmietnut absolvovanie niecoho co je povinne, toboz nie spadova.
@zmrzlinka2021 ak sa naplní kapacita, tak aj spadova škola môže odmietnuť.
Vtedy VÚC zabezpečí inú školu.
Toto je problém satelitov BA, predávali sa pozemky, ľudia stavali domy o 106 a občianska vybavenosť nízka. V satelitoch často chýbajú skolky školy a rodičia si často nechávajú pobyt v Ba a potom musia deti voziť do škol do Ba
Kontaktuj odbor školstva na mestskom úrade podľa trvalého pobytu alebo vuc, aby ti povedali kde je voľné miesto a ako máš postupovať.
@zmrzlinka2021 Moze odmietnut, lebo su normy na pocty deti a napr. tych 30 deti proste do 1 triedy dat nemozu a skola sa len tak nenafukne. @pribinak vysvetlila.
Obrátila.by som sa na zriaďovateľa. Riadny cirkus tento štát.. A potom maj deti...len nervy v kuse od jasiel a už aj so základnou skolou
Obec/mesto musi zabezpecit jw to ich povinnost oslov ich posomne so ziadostou o urcenie skoly kde si bude dieta plnit skolsku dochadzku
obec musi potom preplacat cestovne
@tajfa ahoj asi si z Hviezdoslavova. Tento rok otvorili elokované pracovisko v Eliášovciach aj pre základnú školu. Tam ste sa hlásili lebo tá je spádová škola.
https://www.hviezdoslavov.sk/novinka/82717/zapi...
@veronikavaneska hviezdoslavov nie je okres BA, autorka píše, že je to obec v okrese BA.
spádová škola musí byť. V Miloslavove bol problém, že nebrali deti z kapacitných dôvodov, tak chodili deti do školy do Ružinova a/alebo Podunajských Biskupíc.
Devín tiež nemá školu - má iba súkromnú - tak deti odtiaľ chodia do Devínskej.
Takže ak je v obci len cirkevná, musí byť spádová aj necirkevná, štátna
@tajfa
https://geoportal.bratislava.sk/pfa/apps/webapp... tu si podľa tvojej adresy zisti, ktorá škola je vaša spádová
Viem ze u nas (presne satelit Ba/Most pri ba) pred dvomi rokmi nasa skola nebola schopna prijat vsetkych prvacikov z kapacitnych dovodov. Ale obec spolu s riaditelom zabezpecili nastap do skoly v MC Vrakuna (myslim, ze bol aj ponuknuty zvoz vsetkych tychto deti)
@janocka hej je to hneď vedľa ba okresu preto sa píše skôr ba ako ds. A je odtiaľto. Už roky tu je ťažká situácia so školami. Ale tento rok už máme školu dedinskú aj keď nie v našej dedine 😅 ale cca 11 km úplne mimo😅
@maciatkolulu cirkevná není štátna. Tým pádom neni spadova
@maciatkolulu cirkevná logicky patrí pod cirkev
@natiblaskova cirkev nepatrí pod stáť na sk? Je ako v Rakúsku ? Nejaké cirkevné súkromné lýceum? Lebo čo ja poznám v ba cirkevné základné školy,berú spadovo.
@maciatkolulu nie. My sme sa hlásili do škôlky aj syn chodí do školy. V škôlke povedali, že nie sú spadova škôlka nakoľko patria pod cirkev
@maciatkolulu v Karlovke je cirkevne skola a nie je spadova. Na tom linku co som dala vyssie je presne vidiet ktora ulica, dokonca ktora bytovka a ktory vchod v nej patri k akej skole. Cirkevne su nespadove
@h2 kamoska tam tiez byva a hovorila mi o tom, ake su problemy. Pred par rokmi ze bola aj nejaka trieda v kulturaku, lebo nemali kam deti dat. A mnohym detom ze odporucali odklad, lebo ich naozaj nemali kam umiestnit.
Toto je nefer, ze starostovia umoznia developerom predavat pozemky, stavat bytovky a nedaju im podmienku, aby spravili obciansku vybavenost
Tak ako ty urcite podali viacere prihlasky aj ini rodicia... chod do tych skol a spytaj sa, ci skutocne vsetci nastupia, ze chces ist na cakacku... a zatedy obvolat vsetky (aj vzdialenejsie) skoly... niekde ho vziat musia a nejaka skola pre vas MUSI byt spadova pre vasu obec... ale jasne, miesto si nevycaruju, ked je plno, je plno. Dieta ma povinnu skolsku dochadzku.