Ahojte, na uvod, mame 3 deti ktorym sa snazim maximalne venovat. Ide mi o mojho takmer 13r.syna kt.je v 7 rocniku. Uci sa na 2-3, ale mozem povedat ze su to moje znamky, pretoze moj syn je velmi nezodpocedny lenivy, ucenie vzdy flaka..a ja sa s nim ucim od prvej triedy. Viem ze mozno niekto ma bude odcudzocat ze je to vlastne moja chyba, ale keby som ho nechala ist podla seba, bol by stvorkar a ja sa s tym nedokazem zmierit. Stredny syn je uplne iny, je mladsi samostatnejsi, pohotovejsi. Este mam rocnu dceru kt. sa max venujem. Ale som uz velmi unavena najma z najstarsieho, vsade ma neporiadok, nad ucivom sedi hodinu idem ho skusat same hm hm a jednu vetu da. Naucim ho jedine tak ze zacnem si to nehlas citat vysvetlovat opakovat..popravde uz trpim..vikendy u nas su take ze dohaname predmety cop
@vzdatto A co teraz? Akoze gympel je stred vesmíru a sveta? Ci ked ide susedov Fero na gympel tak musí aj tvoj Jozo? V prvom rade odporúčam popracovať na vlastnej gramatike-minimalne. A potom prestať konecne porovnávať a vy.rat sa na to čo kde kedy a ako kto robí v tvojom okoli a zariadiť sa podla seba.
Tiez mi to dojde ze gymnazium je naj skola na svete a nic ine neni pripustne 😂😂😂 kolko deti co sa v skole ucili na jednotky su za pasom vo vyrobe a ten co ledva presiel rocnikom ma dnes vlastnu firmu 🤔 poznam takych dost. Cize za mna zakladat si na vzdelani je hlupost. Niekto sa to nauci od slova do slova povedat ale v praxi nepouzitelny a naopak..
@vzdatto tvoj syn možno nie je študijný typ a možno len potrebuje iný prístup, možno je tam nejaká porucha pozornosti. Že iné deti idú na gymnáziá ešte nič neznamená. Tvoj syn možno nevie pravopis ale môže byť perfektný automechanik alebo elektrikár, murár... nemôžu byť všetci len lekári, právnici a piloti, ale je kopec profesií, kde treba byť zručný a šikovný inak a ver, že taký človek zarobí oveľa viac ako lekár. A to, či bude človek v živote šťastný a spokojný absolútne nezáleží od vš titulu.
@vzdatto Dávaj pozor, aby tvoj vzťah s deťmi nestroskotal na tvojich požiadavkách a snoch o tom, ako majú žiť a kam to dotiahnúť. Môžu sa v živote neskôr cítiť menejcenne a môžu byť aj problematické. Tvoj materinský cit nech je prednejší pred dokazovaním niekomu niečo. Vyvíjaj lásku a ego daj bokom. Možno nebude mať diplomy ale bude šikovný v nejakom remesle.
@lenulka_14 Asi tak. Ved ten "super" gympel je na dve veci ak sa nedostane na VS alebo sa na nu vykašle ci nebudú peniaze....Potom moze tak akurát zametat ulice....
@vzdatto Nie každé dieťa je ukážkové na ZŠ alebo na strednej.Sú ľudia ktorý skončili s červeným diplomom na výške.Ak robíš všetko preto aby to bolo lepšie tak skús sa rozprávať so synom čím by chcel byť v budúcnosti.Daj mu reálne príklady zo života.Kde skončí keď sa učiť nebude.A pre koho sa vlastne učí.Daj mu motiváciu.Bihužiaľ sú aj deti ktoré proste majú školu na háku a nepohne s nimi nikto.Ale nerobila by som záver hneď na ZŠ.Niektoré deti potrebujú dozrieť a pochopiť prečo sa treba učiť.
Poznám ľudí čo šli na gympel a čo z toho... na výšku nešli a robia predavačov.Tak isto poznám ľudí s titulom čo z tej školy nič nemajú a majú vyštudované leteckú fakultu, ekonomiku pedagogickú atď... a robia niečo iné pretože za 400€ im to nestojí.Hlavne to nikdy nevzdávaj a neporovnávaj svoje deti s inými a ani súrodencov.
Ja mám gymnázium, ale úprimne, keby sa mám rozhodnúť znovu, tak si vyberiem inú strednú školu. Niečo bližšie k praxi, lebo gympel je len samá teória a po skončení nevieš vlastne nič, takže keď nechceš ísť už na VŠ, tak máš celkom problém. Tvoj syn sa trápi už teraz, tak treba vám to ďalej? On chce ísť na to gymnázium, či len ty by si chcela?
@vzdatto A za ďalšie.Keby tvoje dieťa chcelo byť sanitárom, alebo zachraňovať zvieratá, ľudí alebo by ho bavili manuálne práce tak by si sa za neho hanbila? Nie každý túži sedieť v kancelárií a byť vorkoholik.🙂 A žiadna práca nie je podradná.To len my z ľudí robíme otrokov a menejcenného občana.Ešte aj za pásom robia inžinieri keď nemajú na výber.Život je o všeobecnom vzdelaní, skúsenostiach a schopnostiach daného človeka.Áno škola je len+ ale sú aj prípady keď potrebuješ súrne prácu a vďaka titulu ju nedostaneš lebo máš vysokú kvalifikáciu.Život je plný prekvapení a nič ti nezaistí dobrú budúcnosť.Dnes už ani tá VŠ ani gymnázium nie je to čo to bývalo.Niekedy aj maturitu mali len ľudia čo sa učili.Dnes ju má pomaly každý.
Hlavne nezahadzuj svoje dieťa a neporovnávaj.Lebo bude mať potom potrebu celý život len niekomu niečo dokazovať a nebude robiť to čo naozaj chce len aby ťa nesklamal.
To s čím sa dieťa narodí, nezmeníš. Nemá zmysel deti porovnávať, zbytočne sa potom trápiš. Ja mám dve deti, syna a dcéru a sú totálne rozdielny. Syn, rodený intelektuál, ma výbornú pamäť a na zakladke sa vždy dobre učil a to som od piatej triedy nemusela ani prstom pohnúť. Dcéra je pravý opak. Športovo veľmi nadaná, ale škola ju totálne nebaví. Teraz je šiestačka a známky katastrofa. Do všetkého ju musím nútiť, sledovať, čo sa učia, z čoho píšu písomku. Učiť sa s ňou. Niekedy mám toho po krk, ale keby ju nechám tak, známky sú ešte horšie. Už som to skúšala. Musela som sa s tým zmieriť a bolo to o to horšie, že jej brat sa dobre učil a ja tiež. Ich otec nie a ona je asi po ňom. Inak gymnázium nie je vždy najlepšie riešenie. Moj synovec sa výborne učil, išiel na gymnázium, tam sa veľmi pokazil a teraz na len gymnázium, lebo z vysokej vyletel. Ťažko sa s tým zháňa práca. Takže niekedy je lepšia odborná stredná škola, ak dieťa nie je študijný typ.
@vzdatto Somnou sa otec 16 rokov nerozpráva.Prijali ma na VŠ medzi prvými.Odmietal ma podporiť a zároveň ma ponížil, že nie som schopná vyštudovať.Doteraz mi to vyčíta a má ma za chuderu.Mama mi dala všetko čo mohla.No peniaze som na štúdium nemala a tam trebalo insvestovať toho dosť.Brigáda bola nemožná počas VŠ.Prednášky boli do 20:00.Bývala spolužiačka to psychicky nezvláda ten tlak... škola-robota... nespí, hladuje.. zdravotne je na tom tak, že deti možno mať nebude.Len preto aby na ňu rodičia nezanevreli.Ja? Mám prácu ktorú milujem :D aj bez VŠ.Muž môj má VŠ a robí to isté.A čo teraz.Hlavne, že sme šťastní a zdraví.
Podla mna je gympel najhorsia stredna skola. Skusila by som navstivit psychologicku, ci nema nejaku poruchu, mozno by mu vedela ako cudzia a lekarska autorita dohovorit. Ziadna hanba. A osobne by som asi navstivila triednu ucitelku a povedala jej o probleme a NECHALA SYNA TAK. Nezaznaci si ulohu, dostane poznamku. Nenauci sa, dostane zlu znamku. Bolo by fajn, aby o tom ucitelka vedela, podla mna by potom pri vysvedceni mohla na to trochu prihliadnut. A zacala by som s tym hned, aby si pohorsil len polrocne vysvedcenie. A samozrejme, informovala by som o tom syna, ze su to jeho povinnosti, kazdy si tym presiel. Bude si musiet za vsetko zodpovedat sam, ak bude potrebovat pomoct (ale nie predcitavat mu a ucit sa s nim basnicku), vysvetlit, si tu pre neho.
@evittam Ja mam druhaka a riesim podobne, ale nie az take hrozne. Nasi mi nadavaju, ze druhak sa ma uz ucit sam. Ja ten nazor nezdielam, mozno nejake veci ano, ale na testy sa pripravujeme spolu. Ale v maximalnej moznej miere sa snazim, aby pracoval sam. Ulohy a podobne. Na zaciatku si vsetko spolu prejdeme, ci tomu rozumie, poslem ho do izby pracovat sameho a vzdy mu to iba skontrolujem.
Hm, ja neviem, ja by som ho asi nechala nech sa skúsi učiť sám, povedz mu, že ako je zodpovednosť dospelých chodiť do práce, či starať sa o deti, domácnosť, tak jeho prácou je škola, tam sa pripravuje na budúce povolanie, tma získa vedomosti, a známky sú jeho vizitka ako sa snaží. Môžeš sa s ním porozprávať o predmetoch, ktorého bavia a ktoré nie, či sa niečo nedeje v škole, či nemá problém sa sústrediť, či s písaním a čítaním, či chápe výklade učiva, či rozumie zadaniam - ak nie smer psychológ, poprípade sa porozprávať aj s triednou, ako to vidí ona, či má nejaké podozrenie na nejakú poruchu. Takto si len zvykne, že načo by sa pripravoval sám, načo by dával pozor, načo by si zapísal úlohy, však mama zistí, obvolá spolužiakov, mama mi pomôže napísať úlohu, mama sa so mnou naučí, mama za mňa urobí....žiadne také!!!, Nezapísal si si úlohu, tu máš mobil a zavolaj spolužiakovi, vyrieš si to sám. Neurobil si si úlohu, projekt, atď. dostal si zlú známku? Tvoj problém! Oprav si to, kľudne aj trest, nebude tablet, pc, tv, či hry, ak sa toho nakopí veľa, nechala by som ho nech si poradí sám. Lebo sa môže stať aj v dospelosti, načo by som sa snažil, však mama vybaví, porobí, urobí za mňa...aby si mu ešte na strednej nerobila úlohy, aj na prax pôjdeš zaňho? A čo potom po škole, keď by sa mal rozhýbať a začať chodiť do práce, osamostatniť sa...
@evittam Mne to pride pre tie deti strasne narocne, velakrat tu sledujem, ako sa matky pytaju na jednotlive cvicenia zo SJL a MAT, ako to ma pochopit a vypracovat prvak, druhak sam? A to si dovolim povedat, ze syn nema byt po kom sprosty. 😀 Verim, ze taketo problemy su vacsinou s prvorodenymi, ktori nie su az taki ambiciozni, kazde dalsie dieta bude tu skolu zvladat s mojou mensou pomocou, pripadne bez.
@hanata Tak u nas ziadny problém s prvorodenym.... Koľkokrát ja neviem alebo sme to inak počítali-hlavne matika-nastastie tu syn ovlada. Do dnes nebol extra problém. A ucivo je pokial viem rovnaké alebo podobné. To skôr čítaš možno od tých mamičiek co tiež neboli nejak extra v skole pôsobive-bez urazky-uz len tu podla gramatickej zasoby danych sťažovateliek..a ked na to poukážes tak si za debila lebo gramatika nie je podstatna alebo "ved píšem cez mobil"....
@vzdatto bože ako by si písala o mojom 😂 ale pár rozdielov tam je. 1. Môj syn má diagnózy takže by som skúsila psychológa plus špeciálnopedagogické vyšetrenie 2. Gympel nie je žiadna výhra 3. Ja som s tým zmierená, že jednotky ani takáto škola nám nehrozí. Nesílim to, syn nie je nešťastný. Tvoj sa možno preto správa ako sa správa.. vie že mu to lepšie nepôjde a nedokáže splniť tvoje nároky, demotivuje ho to.. nechaj ho nech sa učí sám aj na trojky, štvorky. Z teba odpadne to bremeno a jemu sa tiež uľaví.. a ešte niečo. Ja mám "dobrú školu" a zarobím málo, muž má učňovku a svojou šikovnosťou zarobí krásne peniaze. Škola a skutočný život sú dve rôzne veci.. uvidíš ešte sa bude mať lepšie ako ten jeho kamoš gymplák 😉
@vzdatto ako pokial sa budes pozerat co maju ine deti, a tie tvoje nie, tak to sa mozes rovno kompletne zosaliet. V zivote ide o to, ako sa o seba clovek dokaze postarat. Baby z obchodnej su na urade a beru 500e, a spoluziak Miso poklada plavacky a berie 3000e. Gymnazium ma vyznam pokial chces dat svoje dieta na vysoku skolu zamerania = bez ktoreho sa tam nemoze dostat. Ako je medicina, CVUT a neviem co vsetko. Pre dieta ktore sa nechce ucit, by bol gympel utrpenim. Co s papierom z gymnazia bez vysokej skoly?
@lenulka_14 inak u nás vo FA je vysoké percento vysokoškolákov vo vyrobe....a bývali spolužiak z vyšky robil skúšky štýlom pokus omyl a dnes má vlastnú FA 🙂 😉 ja mam dvoch synov...starší 13rocny zodpovedný a ten menší píše diktáty ako "Maďar" 🙂 ale tak je zas šikovný v matike...informatike..takže som pokojná
Ja mam rovnakeho syna ale mladsieho este. Musim ho do vsetkeho nutit, tlacit, opakovat, ak ja povolim, hned zla znamka, poznamka. Nechavala som tk viackrat nanho, ale on proste nema zaujem. Zase ulohy zanho nerobim, len proste nad nim sedim, kontrolujem stale a stale. Je to taly typ, kto to nema doma, nepochopi, preto neporovnavaj, chodte vlastnou cestou. Musime sa (deti aj mamy) zmierit s tym, ze nebudu same jednostky a ja sa snazim ho smerovat na ten smer, ze aj remeslo/manualna praca je praca, zase nech nemusi kopat kanaly, aby sa aspon trocha snazil. Inak ja z mojej osobnej skusenosti ti poviem, ze gymnazium stastie nezaruci, staci sa pozriet na mnozstvo vyhorenych ludi v kancelariach za pocitacom s titulom ing a mgr (neurazam tymto nikoho)
Prepáčte za chyby, písala som cez mobil. Zrejme som sa nesprávne vyjadrila, syna netlačím dať na gympel, kdeže on na to úprimne nemá ..ani on sám nemá túžbu. Len trpím takým pocitom menejcennosti, že naozaj v našom okolí, či susedia či rodina, alebo známi, možno aj náhoda, ale vždy ked padne reč čo sa týka strednej školy, všetci gymnázium. Vtedy sa začnem zaoberať mojim synom a kladiem si otázku, prečo on nemá lepšie výsledky ked sa mu venujem a doslova s ním sedím od prvej triedy. Povedala som si, že ho budem podporovať pokiaľ budem môcť, ale nerátala som, že ešte v 7 ročníku budem v takom zábere. Ked počujem ako sa deti od druhého tretieho ročníka učia samé. A ešte aj ta rodina..aj v rodine máme budúcich gymnazistov, o ktorých vlastní rodičia ani nevedia čo sa učia a kedy..a máme to stále vyhadzované na oči, pre mňa a manžela je to až nepochopiteľné. So synom veľa komunikujeme, on nevie čo ho baví, nechodí na žiaden šport, ani na žiaden krúžok, nevie čím chce byť..absolutne nie je zručný typ, no ale ani študijný..áno dokáže sa niekedy naučiť, niekedy za 2 hodiny NIČ, ale stane sa, že aj prekvapivo rýchlo..a máme radosť ked dostane jednotky z hlavných predmetov..ale to je skôr jednorazové..a potom zas šlendrianstvo, zanedbané učivo..zatvorený v izbe, vraj je naučený a donesie zlú známku. Je to dlhodobé a nevidíme tam posun k samostatnosti. Je to taký môj výlev čo ma ťaží roky.
Čo sa týka poznámok, má ich veľa, až sa bojím aby ho nevylúčili( neviem presné podmienka vylúčenia). Má ich preto, lebo bol pokus, že syna necháme viac samostatne, výsledok? Píše mi slovenčinárka že nemal 6 krát domácu úlohu, nemal knihu, nemal pracovný zošit, nemal nič..atď. No čo by ste robili? Čakať kým si dieťa niečo neuvedomí? A do kedy čakať? Ach ľahko sa to hovorí, lebo existujú deti, ktoré majú poznámku, dve a sú hneď svedomitejšie..no moje dieťa ich donesie 10 a ked to nevezmem do svojich rúk tak donesie aj 11 a ďalej. ☹
@vzdatto dohaname predmety co cez tyzden nestihneme. V okoli vsetci znami a ridina vsetky deti idu na gymnazium, zvacsa sa s detmi ucia do tretej triedy a potom.su uz deti samostatne. Moj syn si ani ulohy nepoznaci, sama poznamka, po rodicoch zistujem co sa maju ucit, nepovie ze basnicku naspamat,.projekty nerobi, to zistim ze mali az ked poznamka pride. Mamicky je mi smutno z toho..ani neviem co cakam..mozno to ze som v tom neni sama..a nie kazdemu dietatu to ide lahko a ide bez problemov na gympel.