Ahojte, dcerka je tento rok prvacka....vacsinou ma nenapadlo nic lepsie ako pecivo alebo chlieb...ale v poslednej dobe to nosi cele naspat, ze zase chleba....skusala som jej davat aj orechy so susenym ovocim...to tiez moc nezabralo....jedine co zje, ked jej dam nieco sladke...ale tomu sa snazim vyhybat. co davate vy?
@el6 toto obdobie proti chlebu maju asi vsetky deti v istom veku 🙂
ja som dala malej bábovku s jogurtom a bola kráľovná triedy 😀 😀 😀
kolegyňa zvykne robiť malej aj palacinky, tie u nás nemali úspech
u nas davam pecivo s kadecim bud so sunkou, arasidovym maslom, natierkami. alebo sladke pecivo (babovka, kakaovnik, orechovnik a pod), jogurty, acidko, obcas detska vyziva, spaldove tycinky a k tomu lucinu. domace nieco ako fornety (kolaciky z listkoveho cesta na slano aj na sladko) ku vsetkemu sa snazim dat ovocie alebo zeleninu.
a napriklad rozky alebo tousty nezaberu? tiez som neznasala chlieb na desiatu 🙂
toust by som tiež vyskušala alebo ovocný mix,najlepšie sa jej opytať na čo ma ona chuť,čomu by sa na desiatu potešila
Ak rano ranajkuje a na obed ma teple jedlo, nepotrebuje nieco velke. Ja zvyknem davat skor nieco male na oblbnutie, nakrajane jablcko, banan, mandarinku, syr s tycinkami, alebo tvrdy syr nakrajany na "palicky" a ked nie je nic po ruke, tak aj nejaky keksik ci kolacik k tomu do flase vodu, alebo krabicku dzusu ci vanilkoveho mlieka 😉
Mafiny, vianocka s maslom, jogurt, resanka, chlebik vo vajicku sa tez da ked je v alobale. Roztek s pasteku. Alebo aj ta vyziva
jogurt + piškóty, mliečna ryža, termix, muffiny, okrúhle ryžové chlebíky poliate jogurtom alebo čokoládou
bagetky, zemlicky, toasty so sunkou alebo nutelou, tiez neviem co stale robit na desiatu....
okrem uz spominanych veci som ja davala ovsenu kasu s ovocim.. Syn to jedol skoro dva roky kazdy den.. Teraz ju uz nechce (ani sa necudujem 😀 ). Ale mala som vtedy vystarane, teraz skor jogurt, termix..zapecene toasty.. Ovocie este tak na 1.stupni jedol, teraz uz nezje..Pritom doma nema problem. Skor mu vadi to, ze ked je to nakrajane, tak ohnedne, ked dam v celku, nechce sa mu s tym piplat, neznasa, ked mu tecie stava po rukach, musel by venovat 5 sekund umytiu.. Tak ale neriesim..puberta.. 😀
@el6 ja si pamätám, že ja som sa za chleba hanbila. Sak mi dali chlebisko jak pre drevorubaca a ostatní mali tenký rohlicek, len ja jak trápna 😀 a pamätám sa, že som nepocitovala hlad, keď som doniesla desiatu domov tak bol krik a potom som ich schovávala a plesňami kade tade.... Určite nebudem dieťa nútiť jesť, keby bolo hladné zje hocičo. 🙂
@limetka69 presne 😀 moja mamka nelubi rozky a preto sme ani rozky na desiatu nedostavali, proste chleba, chleba, chleba. v istom obdobi to bolo trapne 😅 ale tak v pohode.
synovi davam co si povie. celozrnnu zemlu, bagetku, niekedy chce chlieb, niekedy rozok, no musi tam mat maslo - klasicke /nie margarin/, dietnu salamu, list salatu a rajcinu alebo papriku. syr nezje v tom. a takto to vrtim dokola. niekedy mu dam do rozku natenko kecup a supnem tam parok, tak to by mohol aj kazdy den na desiatu. niekedy ma jogurt. niekedy natierky. mala zje vsetko, takze jej je uplne jedno, co ma na desiatu. obe deti ranajkuju a kedze su buclosi, sladke im uz po obede nedavam, teda sa snazim 🙂 navyse maly olovrantuje jablka. toto decko dokaze na posedenie zjest pol kila jablk, len taky fukot. mala je za damu v tomto, ona si dava "kavicku" na olovrant /caro/ a nieco k tomu akoze zákušťok /nie klasicky zakusok, ale nieco podobne akoze na zahryznutie, sladke/ alebo svacinku 😀 tie "zakustoky" sa snazim velmi obmedzovat. zvycajne si da jogurt alebo kolac ak zostal, puding, ja to ani nejak nedosladzam. no radsej som, ked si vypyta ovocny salat alebo take nieco.
@el6 ja práve to pečivo len s mierou, tak mám vymyslený celý arzenál 🙂 Nákypy s ovocím (pohánkový, ryžový, pšenový), placky (ako tortilly) plnené kadečím, ovocný šalát s medom a orechami, jogurt a vláran, sušené ovocie, palacinky, studená nepečená torta - robím zdravé, iba s brezovým cukrom, kopcom ovocia (ale to skôr od mája), raw koláčiky - tie majú úspech stále, je to aj sladké a zároveň zdravé, omeletky plnené zeleninou, syrom a pod.
@akvi
ja tiež synovi krájam ovocie (ešte je len prvák a v celku nikdy nezje). Našla som v Tescu (asi sa dajú kúpiť aj inde) také desiatové sáčky na zips a sú super - ovocie neoschne ani neohnedle (minule nezdol a doma dal do chladničky a na druhý deň bolo jablko akokeby čerstvo nakrájané) tak skús.
Jogurty, pribinaky, musli tycinky, criossanty, ovocie, ovocne kapsicky, bebe dobre rano - toto je u nas top. Chleba nechce absolutne. Este obcas zje oblozeny rozok s maslom, sunkou a paprikou alebo s maslom a medom. Toto tocime dookola...
Slane muffiny
sladke muffiny
zdrave keksiky s ovsenymi vlockami a pod.
jogurt plus muesli (muesli dat extra)
Ja robievam zdravú verziu mafiniek a napr do krabicky dám mafinu a posypem zrnieckami granátového jablcka. Alebo šalát ovocný. Minule si dcérka do krabicky vzala slnečnicové semienka. Mamemale plastové dozy a 2-3 ma stále plne hocičím 🙂 ci uz jablko, granátové jablko, mandarínka, ...aj uhorku ak bola sezóna, mrkvu s jablkom nastrúhanú 🙂
Moja dcéra má spolužiaka a ten bežne nosieva rezeň so zemiakovým šalátom na desiatu. Všetky decká mu to závidia........ 😉
moja nezje natierky a ani syr...takze u nas rohlik/bageta/zemla s klasickym maslom a bud sucha salama alebo sunka, alebo cisto len s maslom, varene vajco som sa snazila prepasovat - to mi vratila, ze nie, chleba vo vajci som raz dala, polku zjedla a ze to uz nemam davat..... kazdy den ma v boxiku nakrajane jablko, ringlota, banan, cucoriedky/maliny, kivi alebo ako dnes mix.
zelenina velmi nemala uspech. k tomu bud maly kolacik doma peceny, alebo nejaka kysla dazdovka, proste gumak volajaky. 😉
na olovrant bud baleny croissant, vyzivka v kapsicke (tie pre male babetka "do rucicky" - bojim sa dat klasicku v skle), bebe keksiky...
Zvyknem taktiež robievat na raňajky lievance z raznej muky a jogurtu s javorovým sirupom tak dcérke zabalím zo 4 🙂 do krabicky a k tomu jablko. Alebo uvarím mliečnu ryžu so škoricou .
@natalym HE HE dcéra ma spolužiačku a Ta bežne zo dva rezne ma na desiatu 🙂 ale v 10 rokoch dievčatko ma pri výske cca 150 cm uz pomaly 60 kg ☹ takze sranda do času ☹ ja ju ľutujem. Moje deti tiez štrajkujú s jedením a občas povolíme ale tvrdošijne ich postupne nekompromisne snažím doviesť k racio strave 🙂
@kvietok173 Veď jasné, ja to chápem, len taká sranda..........
@natalym hej to áno 🙂 aj my sa z toho smejeme len keby sa rodičia zamysleli ☹ to dievča bude mat komplexy v puberte . Mala som presne takú spolužiačku na strednej a vysokej a ostala sama. Tým nechcem povedať ze plnsi ľudia su zakomplexovaný ale dievčatá v obdobi puberty myslím ze áno ☹ a strava okrem pohybu ma na to neskutočný vplyv.
@jasminet
ja tiež rada dávam presnidávku a riešim to tak, že ju dávam do kelímkov od Aventu (pre detičky na odstriekané mliečko resp. na odkladanie prvého jedla) akurát mi tam vojde 1/2 presnidávky domácej. V poslednej dobe si syn do tých nádobiek pýtal preložiť aj jogurt (keď nestihol dojesť normálny jogurt nevedel odložiť) takto zavrie a dá do tašky. Lebo doma neraňajkuje, tak balím tak aby počas každej prestávky niečo zjedol.
@spoony nad avent poharikmi a jogurtom do nich som tiez rozmyslala, len sa bojim, ze to krivo zatvori a vyleje sa jej to... ale tie vyzivky v kapsicke su ideal, jej sa to paci, ze to moze vycuckat z toho a maju aj mensie aj vacsie balenia... tak podla toho kolko bude v skole davam prislusnu velkost 😀
Moj syn chodi na mliecnu desiatu a je spokojny aj ked mu vzdy este nieco pribalim ked je hladny.Niekedy brumika ale kludne aj inu sladkost. Preboha preco by deti raz denne nemohli jest sladkost nie len zdrave veci? Ved nemaju dietu. My dospely sa snazime sebe zdrave veci a chudnut, ale deti potrebuju aj sladkosti, co vy ste nejedli sladke, ked ste boli male? Som za zdravu stravu aj bio, sama si pestujem aj chovam , ale to neznamena ze nedam decku na desiatu nieco sladke, co vase deti nejedia cokoladu? Tak to by obchody davno skrachovali. Moje dieta papa sladkosti a ma normalnu vahu aj zdrave zuby, nevidim problem dat na desiatu nieco sladke.
@el6 rokmi som prisla na nasledovny model
rano cerealie s mliekom, desiata chlieb so sunkou/syrom/natierkou , olovrant sladke pecivo
ak ma rano nieco syte napr chleba vo vajci, parky, prazenicu tak na desiatu ma jogurt a olovrant sladke pecivo
vecere mava naslano. orechy a ovocie ma ako zajedku k olovrantu alebo desiate, z toho sa dieta nenaje a zasa 5x denne chlieb nie je to prave...
Sladkemu sa nevyhnes, da sa upect aj domaca cerealna buchta nemusi to byt prave horalka 🙂