prosim vas poradte mi niekto som zufala.moja dcera zacala kradnut.snažila som sa jej to vysvetlit a chvilu bol pokoj.zacala v skole sladkosti,hracky atd..potom som jej sto vysvetlila a bol pokoj a teraz zase.doma ma vsetko co potrebuje a chce.kosik plny sladkosti.ideme do obchodu vzdy si moze vybrat co chce ale za rozumnu cenu a nepomaha.ked som sa jej pytala preco to roby tak ona nevi!!!!uz sme znej nestastny.ma niekto podobne skusenosty ak ano tak ako to riesil????dakujem za rady ☹
@kukucg dcera ma sedem rokov.uz sme boli u psychologa a ten mi povedal ze to deti robia a mam byt kludna a nema ju zato hresit.ale teraz to zacalo zas a teraz mi povedal ze to neni dobre.ale mama mat kludny a akceptujuci pristup knej.ja ju milujem ale uz mam toho dost a nic nezabera nanu
teraz bol o tom clanok v casopise Mama a ja - julove cislo. Ked ho este zozenies, kup si ho. V principe tam pisu o tom, ze dieta ma ist spolu s matkou ukradnute veci vratit do obchodu (ty to musis najprv povedat predavacke, ze pridete) ...pisu tam toho viacej, fakt ak mas moznost si ten casopis zohnat, kup si ho
@dominika1988 ani ten nepomaha
teraz som bola vracat snou korytnacku a teta sa ma pytala ci si neviem dieta vychovat
@kacickah nerada to hovorim, ale mozno si natrafila na nie nejlepsieho psychologa, kniec koncov vsetci sme ludia a aj psychologia, rovnako ako lekari su lepsi i horsi.... v kazdom pripade by som to nevzdavala, a nasla ineho, napada ma kopec vei ktore za tym mozu byt a sikovny psycholog vam isto pomoze odhalit o co ide vo vasom pripade... drzim palce 😉
chodime do trencina k najlepsiemu v okoli ale asi je cas ho vymenit inak sa asi zmanzelom zblaznime
@kacickah uvedomuje si dcera rizika, ktore z toho plynu? teda mam na mysli to, ze by mohla ist do napravno-vychovneho ustavu, s tym, ze ked sa nebude dat zvladnut, ze pridu zo socialky a bude byvat tam? Ja osobne by som navstivila najskor sama policajnu stanicu a nasla ochotneho policajta s ktorym by som zahrala scenku, ze ju budu musiet riesit.. Mozno jedna taka skusenost ju odradi... a mozno nie..
a okrem dohovarania si uz vyskusala nejaky trest? Hoc teda zatial nemam vlastne dieta - preto nemozem radit z vlastnych skusenosti - ale aj zvieratko ak chces niecomu naucit, pouzivas metodu odmena/trest. A pravdupovediac, ak si spomeniem na svoje detstvo, tisic slov nevyvazilo jednu riadnu rodicovsku po zadku a to myslim smrtelne vazne.
Ono je proste fer decku vysvetlit, ze za zlocinom nasleduje trest, a kradnutie je zlocin, preto si treba vymysliet nieco, co pre nu bude trestom. Napriklad, za kazdu najdenu ukradnutu vec sa bude musiet vzdat nejakej svojej vlastnej hracky, ci nebude moct niekam ist, nieco robit, a nezavrhujem ani tu vychovnu🙂 Na mna no-no-no nikdy nefungovalo🙂
@rough len aby sa nestalo, ze vo svojich kradeziach bude postupovat stale sofistikovanejsie, aby sa nic nenaslo 🙂... Ale teraz vazne...suhlasim, niekedy riadna po zadku vyriesi veci "samo od seba".. ja si pamatam jednu od mamy, az mi stena dala druhu..., viac som to nespravila 🙂 (nebola to kradez..)
@sisaha ja som už skusala vsetko!už mi praskly aj nervy a dostala taku bytku ze si dva dni nesadla na zadok.ale asi to vyskusame stim policajtom.lebo už som snej zufala.aj teras musela dostat po zatku s varechou lebo už je to snou na nevidržanie.11.8. ideme k psychologovy tak som zvedava co mi povie.nanu nezabera apsolutne nic 😢 😢 😢 😢
tak asi budem jediná, ale ja si myslím, že to nie je začínajúca kleptománia.
Dievčatko má nejaký problém, na ktorý nevie ináč upútať, len krádežou. Trestami - bitka, zákazy, privolaný policajt, vrátenie ukradnutého, sa to určite nevyrieši, skôr naopak, utvrdí sa v tom, že maminka ju nechápe a preto jej nič nepovie.
Skôr by som to riešila kľudným dohováraním, je to však beh na strašne dlhú trať, ktorá prinesie ovocie možno až po pár mesiacoch alebo rokoch, ale určite mamina po čase zistí, že krádeží ubúda.
Dcérka v sebe niečo dusí, chce to povedať, ale zároveň aj nechce, lebo sa bojí. Čím viac ju budete trestať, tým viac sa bude báť aj Vás, neviem o tom, že by sa bitkou niekedy niečo vyriešilo, skôr zhoršilo.
Skúste sa zamyslieť, či sa u Vás, v škôlke, škole nestalo niečo, čo Vám sa zdá maličkosť, ale jej to pripadá ako strašne veľký problém. Niečo čo ste si možno ani nevšimli, nezaregistrovali ak sa to stalo mimo domu, tak o tom asi ani neviete ☹ a ona s tým bojuje sama.
@kacickah ja som raz citala jeden clanok, ze ked dietatko kradne, treba mu vysvetlit, ze ked si zoberie z obchodu nieco bez zaplatenia, tak tety predavacky budu nestastne, lebo to budu musiet zaplatit a nebudu mat peniazky pre svoje deticky a nebudu im moct kupit papat a ze treba zobrat vec, ktoru dietatko ukradlo a ist ju aj s nou -dcerkou- zaniest do toho obchodu s tym, ze to ma predavacke,(resp.osobe, ktora bola okradnuta) vratit sama.
@kacickah a este som zabudla- treba dat dcerke priklad, ze keby jej niekto ukradol niekto jej napr oblubenu hracku, svetrik, topanocky...., tak ako by sa ona citila, isto by bola velmi nestastna a aj by plakala, ze predsa nechce, aby bol kvoli nej niekto , tak velmi nestastny..
@lovula nuz, tiez si nemyslim, ze je to zacinajuca kleptomania. Deti jednoducho skusaju hranice, a nemusi to vobec signalizovat upozornovanie na nieco. Niektore deti su lakome, niektore sa biju, ine robia naschvaly a dalsie si prsvojuju veci. Nasa susedka ked bola mala (je o pat rokov mladsia ako ja) mi "kradla" hracky, lebo sa jej pacili a nemalo to ziadne nasledky v buducnosti. Najprv jej dohovarala jej mama, porom aj moja, potom skusali moment hanby, ked som si nejaku hracku ja k nej sla vypytat, ci mi ju musela prist vratit, a nakoniec pomohol bohapusty vyprask a cas. Proste z toho vyrastla, ked mala tak cca 6 rokov zacala sa uz za svoje ciny hanbit a vedela, ze takto sa s nou nikto kamaratit nebude. Tym som chcela povedat, ze neverim na samotny dohovor ani na nesuvisiaci vyprask. Vzdy musi ist jedno s druhym a dieta musi vediet, za co ten vyprask/trest je. Bez toho momentu overenia si "vies za co si dostala?" je trest len bezucelne ventilovanie si hnevu. A dohovor bez trestu nefunguje, zatial ma nikto o opaku nepresvedcil. Btw, ja som bitku dostavala takmer vyhradne od mamy a i napriek tomu som ju mala/ mam najradsej na svete a nebala som sa jej.🙂 Preto si nemyslim, ze zasluzena rodicovska vzbudzuje v detoch strach. Skor pomaha urcit hranice.
@rough píšeš len z tvojej skúsenosti z detstva. Keď budeš mať vlastné deti, tak sama zistíš, že každé dieťa je iné a na každé dieťa preto aj iné platí 🙂
Ja svojho malého nebijem, stále sa mu snažím dohovoriť, čo však neznamená, že mi sem tam neujdu nervy a nezvýšim hlas, ale snažím sa nekričať, radšej si narátam do desať. Prešli sme si obdobiami nejedenia, hádzania sa o zem, nechcel mi večer zaspať ( boli sme hore aj do pol noci) a proste bolo toho strašne veľa, však ostatné maminy vedia, čo také dieťa vie na mamu skúšať 😉
Vždy som mu dohovárala, bez kriku, s trpezlivým vysvetľovaním. A teraz nechcem aby to vyznelo, že mám doma neuveriteľne poslušné dieťa, lebo aj on si ešte stále vie niečo na mňa vymyslieť a postaviť si hlavu, ale viem, že keď sa niekto cudzí stretne s mojím synom, tak odchádza s otvorenou pusou a kamarátky mi ho závidia. Môj malý je živý ako iné deti, ale pred cestou zastane a čaká kým prídem aby sme prešli cez cestu, hádzanie o zem sme prekonali za dva mesiace ( bez bitky), nejedenie sme prekonali za tri mesiace, malý si vždy pred spaním uprace hračky, doma sa mi snaží pomáhať, vonku nepoznám také ako branie hračiek druhým deťom ( čo je v tomto veku úplne normálne), keď treba, tak hračku bez reptania vráti, vie sa z hračkami podeliť. A to stačilo len sa s ním zakaždým kľudne porozprávať a vysvetľovať mu dokola, že prečo je to a to správne.
Mňa moji rodičia tiež nebili a ja svoje dieťa tiež nebudem.
@veroveronika my alebo mlepsie povedane ja nic ine nerobym len jej vysvetlujem dohovaram atd..ked chce nieco pride zamnou bud jej to kupim alebo jej vysvetlim ze nabuduce.aj ked nieco spravy pride zamnou.ked nieco zobere kamaratkam alebo vskole tak jej vysvetlim ze to sa jednoducho neroby.vysvetlim jej ze ma to boli u srdiecka a som stoho smutna a aj tie deti ktorym zobere hracku.ked sa jej spytam ci ju nieco trapi alebo ma nejaky problem tak mi povie nie.a ked sa jej spytam preco to roby tak nevie.stale jej to vysvetlujem.teraz sme kupili skrecka lebo chcela vlastne zvieratko.tak dufam ze sa to da nejak snou do poriadku.lebo už mam nervy totalne v haji 😠
@kacickah no je to neprijemne, to ti verim, snad ju to prejde, skus to brat ako nejaky prechodny stav a hlavne sa netrap, viac ti asi neporadim...a skus teda vymenit psychologicku, mozno ti ina, poradi nejaku fintu...drzim palce 😨
@veroveronika dakujem 😉
Neviem v akom veku je Tvoja dcéra, ak som dobre čítala, tak školáčka. Možno je chyba, že dostane to, čo chce a neváži si to.
My sme synov učili, že keď boli v obchode, sladkosti sa kupovali ako posledné, to znamená, že sme tam išli len ak sa chovali slušne. Teraz ak syn ide do obchodu sám niečo kúpiť, može si kúpiť nejakú sladkosť.
Postupne si uvedomuje hodnotu peňazí.
Rovnako ak chcú niečo drahšie, musia si aspoň časť našetriť. Vec si vážia oveľa viac ako keď niečo dostanú.
vždy ked idem do obchodu a vidím že mala je dobra tak si može vybrat sladka ale nie drahe.a ked je zla tak nedostane nic.
@kacickah neviem aka je dcera stara, a nepoznam podrobnosti, ale ked niekto kradne veci co nepotrebuje, hlavne drobnosti, vyzera to na kleptomaniu, ta zacina casto niekedy v puberte... skus vyhladat s dcerou psychologa.