Tak som nahnevana ako nikdy,prosim Vas aj Vy to mate ako v nasej statnej skole?Ze pomaly celu vyplatu idete dat na zosity, pera a pod.To este pochopim ale uz vonkoncom nepochopim, ked mi pride mail a tam od pani ucitelky:
Tu je zoznam pracovných zošitov a pomôcok:
Slovenský jazyk 3,30 eur
Prírodoveda 4,07 eur
Vlastiveda 2,30 eur
Informatická výchova 2,64 eur
časopis Slniečko - ročné predplatné - 10 vydaní 8 eur. Preco ja rodic mam platit pracovne zosity na statnej skole,ked toto je vec skoly?Ved to je chore...Pochopim, ze potrebuju pracovne zosity...Ale nema to tak nahodou zabezpecovat skola???....Ake mate u Vas v statnych skolach skusenosti s 1.stupnom.Chlapec je v 4rocniku....???Dakujem za odpovede.
žiaľ, školy nemajú financie ani na omnoho základnejšie veci a nie ešte na pracovné zošity... jedna vec sú učebnice - tie sa dajú posúvať, netreba každý rok novú, ale do pracovných zošitov deti píšu, robia úlohy - preto má každý svoj a používajú sa jednorazovo.. kto vyberal a schvaľoval učebnice - to sa treba informovať na vyšších miestach, ale triedna učiteľka to určite nebola... a teda my sme takéto veci kupovali už od 1. ročníka, takže ak sa vám toto "stalo" až vo štvrtom, tak ešte môžeš byť rada...
ešte máš možnosť požičať si od niekoho prac. zošit a okopírovať - nemalo by sa, ale veľa rodičov to tak rieši...
Tu je protiotázka, prečo ja mám platiť za pôrod (aby som dôstojne porodila) v štátnej pôrodnici, keď to hradí poisťovňa? Bohužiaľ u nás na Slovensku je to tak☹ Nás prvák vyšiel 40 EUR prvácka výbava bez školskej tašky a peračníka (pomôcky + telesná + výtvarná) + 40 EUR triedny fond (pracovné zošity + poistenie + pomôcky) + cca 50 EUR budeme platiť ZRPŠ. Prečo je to tak? Lebo štát na "nadštandard" nemá peniaze. Nás sa pani učiteľka pýtala, či chceme doplňujúci materiál (niekoľko pracovných zošitov + časopis, ktoré budú používať navyše). Deti to nemusia mať, ak poviete rodičia jednohlasne nie, nútiť Vás nemôžu. ALE bohužiaľ školy sú zle vybavené. Aspoň to málo investujme do detí. Každý rodič vie, že september je náročný, preto ak to nevychádza z mesačného rozpočtu, treba usporiť vopred.
Ked dcera chodila 1_2 triedu u nas vo Vydrniku mali vsetko zadarmo.len 5 eur na ZRPS.Len preto ze je to skola kde je vela romskych deti.Teraz nastupila do Popradu a uz zme dali 15€ a to je len zaciatok.
4 rocnik statna skola u nas-prac.zosity spolu 16,35€, kupujeme ich od 1.rocnika, vzdy nejake
@viera aj môj je štvrták a v apríli som do školy poslala 15€ na pracovné zošity, a to je len ANJ, Prírodoveda a MAT, teraz doniesol zápis v zrkadielku, že ďalších 5€ treba na VLA a SJL, 5€ na časopis Hello z ANJ a očakávam ešte aj to Slniečko že bude 8€ na rodičku budúci týždeň. A na budúci pondelok idú do kina lebo druhý stupeň niečo má, takže treba poslať 3€ 🙂 ...a po rodičovskom bude poistenie žiaka, triedny fond a poplatok ZRPŠ 😀
a to si neviem predstaviť čo robia rodičia, ktorí sú naozaj v núdzi 😒
@viera ale ved pracovny zosit je pre dieta a ten mu ostava. vsade sa to plati. ucebnice mate zapozicane a su zdarma, ucitelky tiez su zdarma, plati ich stat, ale stat neplati pomocky na vyucovanie. pracovne zosity, casopisy a dalsie pomocky si plati kazdy sam.
Ake zdarma ucebnice a ucitelky resp. vyucba ... staci ked sa pozriem na svoju vyplatnu pasku a vidim kolko ja a moj zamestnavatel odvedieme na daniach detto manzel ...
Rodic vyucbu hradi a hradi ju solidarne a nie je to panacik co ma byt rad ze ma nieco zdarma ale klient skolskeho zariadenia ...
40 e sme dávali štvrtákovi na pomôcky, 90e si vypýtala do triedneho fondu triedna mojej prváčky + za oboch máme platiť 20e do fondu opráv školy a 20e na ZRŠ. + obedy 28,70 a družina 22,60 krát 2 deti... Ja som v škole nechala už 270 eur za posledný týždeň.
Viera: chyba ti tam pracovny zosit z ANJ, na vacsine skol sa plati aj ten, potom ZRPS, mam dve deti a za obe 50,- len ZRPS, potom dake poistne a vsetko co pises aj ty. Prirataj obedy a druzinu...nasi este platia aj zapisne do kniznice (obcas zajdu), a nemenujem obcasne akcie ako tzv. "vystavy knih", ktore u nich na skole vzdy niekto usporiada a deti su vyzvane aby si nieco vybrali...potom dojde v zrkadielku uz len vase dieta si vybralo tieto a tieto knihy : xx suma. Ked pozriem nazvy knih cez google, vzdy je to drahsie nez v beznom obchode, takze to som sa uz vzburila (samozr. cierna ovca, co nechce dopriat dietatu a vymysla, nakolko som sa takto vzburila jediny rodic z triedy!)
Vsade je to obdobne +-, nevyberies si 😖
PS k tym pracovnym zositom - to je taka moda, volakedy vedeli ucitelky vymysliet same zadanie, ktore si potom deti sami spracovali. Obaja- ziak aj ucitel musel vyvinut viac tvorivosti. Tieto predtlacene zosity maju byt akoze ulahcenie, ziak nezriedka sem tam doplni slovicko medzi obrazky. Celkova uroven dost slaba, len na odbremenenie ucitela, az sa cudujem ako sme to celu historiu skolskej dochadzky zvladli bez nich...
inak fakt tie poplatky su strašne velke ,naozaj je to velka suma ked ma niekto dvoch školakov a robi za min. mzdu tak dovi-dopo.
@horana plne suhlasim a my sme mali tiež problem stym že sme odmietli družinu a obedy ,som na MD a zatial nam to vyhovuje takto a pride mi to zbytočny vydavok . A už bolo zle ako dieta ukratim volaneho času s detmi a učitelka sa na mna divala jak keby som z marsu a prečo nedam dieta do družiny ked to urobili všetci. 😒 K tym pracovnym zošitom ,uplny suhlas všetko natlačene žiadna kreativita ,volakedy sme mali šlabikar a zošit s paličkami ako prvaci inak nič .
nie škola nemá možnosť zabezpečiť pracovné zošity, veď tie deťom ostanú, nedajú sa posúvať, je úplne normálne že si ich rodičia platia
#horana...úplný,úplný súhlas...
ja som v stredu o 8:45 sadla dcere do lavice na prve zoznamenie s triednou ucitelkou v prvom rocniku a nestihala som zapisovat - 40€ ucebnice a pracovne zosity a nejaky casopis, 30€ triedny fond, box na vytvarnu, 1€ na toaletak....dnes je prve oficialne rodicovske zdruzenie, tak ocakavam este sumu za zrps a podobne veci....
do toho obedy - aj ked je jedalen nefunkcna, druzina, szus (nemusim davat, ale dieta chce chodit na nejaky kruzok)
valim oci co tu pisete... neviem ci si uvedomujete ale platba do triedneho fondu a fondu oprav nie je zakonom narokovatelna,
pre porovnanie: 1.dcere som v skolke udajne "musela" platit 5e/m za ...neviem co, a platili sme vsetko, od hajzlaku po lyzice..., posledny rok som povedala ze neplatim, velke toco ako musim, ked som sa ohradila ze nech mi ukazu zakon ako musim, uz bolo pri tichosti , no ze ako myslite...
2.dcera skolka, zeny ja platim mimo poplatku mestu 20e na polroka a nenosim nic, postelne, uteraky, hygienicke pomôcky, paopiere, farbicky, nove skrinky , za 4m, 6akcii na dvore s animátormi... vsetko plati skolka
Obe statne skolky, ale rozne riaditelky...
Skola: starsia dcera: 1-4r triedny fond 5e na ROK!!! a z toho im vyslo este aj na den deti na horalky kazdemu
teraz sme na 2.stupni som zvedava co budu pytat, ale nejake "neadresne" poplatky nemienim platit, zapocula som ze je nieco ako "príspevok" na kyzziarsky pre 7.makov !!! 😠 " WTF
co sa tyka ucebnic a pracovnych zositov na tie som extra alergicka, zachvilu uz deti ani hovorit nebudu len kriziky robit a smskovat 😖
No,ja neviem. Toto zas nie su take sumy,ako napr.za sukromne skolky...mne sa to ani vela nezda. Za vsetko sa plati
Moja dcéra je v 4-tom ročníku a už sme platili pracovné zošity a zornicku, všetko dokopy 29,35€!!!!! A to ešte poistenie, triedny fond, zrpš 20€ a hygienické pomôcky.
Pokial viem tak poplatok za ZRPS nie je povinny, iba sa to tak prezentuje ze to sa "musi" zaplatit.
Triedny fond by sa mal odsuhlasit na prvom rodicovskom, na co bude pouzity a ci rodicia suhlasia so sumou.
Pracovne zosity sa nemusia kupovat, ja sa pamatam ze niektori spoluziaci/cky to riesili tak ze si len pozicali a ak rodicia mohli, tak v praci okopirovali a dali zviazat - vyslo ich to vyhodnejsie. Teraz sa uz da skoro vsetko stihanut online a vytlacit.
Stavalo sa, ze sa z prac. zositov pouzilo len malo stran a zvysok ostal prazdny, takze sme si kupovali od starsich spoluziakov, to co bolo zapisane sme pregumovali a vyslo to tiez lacnejsie.
Neviem, mne sa to ani nezda byt az tak vela, ja som za prkotinky do skolky pre decka minula cca. 50 eur , ZRPS 40 eur (mam dve deti) a kazdy mesiac sa plati skolne na dve deti 40 eur + strava 54 eur, divadielka, akcie,, koniky, atd. co je v skolke kazdy mesiac platime samostatne a k tomu aj obcas dojdu obchodní zastupcovia s perfis pracovnymi zositami, minuly rok boli dvakrat a kazdemu som kupila, dokopy 4 pracovne zosity a jeden stal 8 eur...ale boli fakt uzasne, vela vela uloh, kde bolo treba zapojit logiku + vela omalovaniek, atd. beriem to ako sucast skolky, a taktiez to budem brat aj pocas skoly...ja som zo skoly par rokov a na strednej sme si kupovali aj vela ucebnic za vlastne peniaze, o pracovnych zositoch nehovoriac...ono to nie je ani tak povinne, stalo sa, ze nie vsetci si kupili, ale material si potom museli zhanat cez internet, prefocovat pracovne zosity, atd. co mi pride neprakticke, ja som za pouzivanie klasickych pracovnych zositov a ucebnic...ono vzdy je to lepsie, nez by mali deti stravit hodiny pri pocitaci na zhananie materialov na ucenie...
v slovnom spojeni skolstvo zdarma alebo vzdelanie zdarma vidim len zakladnu ,,vybavu", resp. ucitelky, pomocky na ucenie /ucebnice, ktore sa kazdy rok posuvaju, mapy, a take tie rozne nastenne tabule), priestory, telocvicna, ...do vzdelania vzdy bolo a asi aj vzdy bude treba investovat, je smutne, ze je taka doba, aka je...clovek sa moze roztrhnut a financie stale nevychadzaju, alebo vychadzaju len tazko, ale na druhej strane, do koho uz mam investovat ak nie do mojich vlastnych deti 🙂
Za pracovne zosity sa plati vsade - dnes sa nekupuju klasicke zosity, ale pracovne, ktore detom ostavaju a maju akoze ulahcit pracu ucitelovi aj ziakovi...no neviem, ci je to ozaj tak...ja nad niektorými pracovnými zositami zasnem, ake su nelogicke (mam prvacku). Za zosity sa neplatilo iba za sociku...takze ja nie som vôbec prekvapena...Je to veru riadna palka, ked sa zrataju vsetky poplatky za tieto prve tyzdne...radsej to ani nejdem spocitavat :D
moja je tiež v 4 ročníku. Na konci roka doniesla zoznam zošitov a pomôcok ktoré som mala nakúpiť - platila som 33 e. Lenže učiteľka sa zmenila a v piatok doniesla zas zoznam zošitov - lebo táto chce iné zošity. no choď te kdesi do zadku veď my máme 4 deti.
Mladšej dcére som dala za zošity a pomôcky 28 e.
Syn keď chodil na 8 roč. gymn. tak tam chodili detičky finančne dobre situovaných ľudí - napr. Móric vlastní fabriku, tak tam ľudia nevrhovali iné pálky do triedneho fondu..... Našťastie syn si to nebral k srdcu.....
Nepochopila som, prečo škola pýtala eura ešte niekedy v apríli na prac. zošity do ďalšieho ročníka - asi potrebovali e a nemali ich odkiaľ vydrankať.... 😒 😒 😒 😒
90 Eur sme platili hned v prvy den ( na poistenie, predpisove zosity, ziacku knizkunepovedali nam presne na co a ze co ostane, cip do jedalne, kupia sa spendlicky a drobnosti do triedy), k tomu este budeme platit druziny 22,60 mesacne, ZRPS este neviem kolko, do fondu oprav, a to nevieme este kolko. A kazdy rodic ma priniest balik kancel. papiera, a hygienicke potreby ako asi vsade. Samozrejme sme este dostaly dlhy zoznam pomocok co detom treba. (obrus, veci na vytvarku, zosity......) Pisem o prvej triedy, druhaci neplatia 90 eur ale uz len nejakych 20.
ako to sa fakt rozculujete nad pracovnymi zositmi???????? to ma ucitel kopirovat sam zo svojho strany ako dakedy????? chudak z takeho platu
no neviem ale mne sa zdá zvláštne že môj prvák dostal pracovné zošity slovenský, matematika, prvouka zadarmo, platila sa len angličtina 4 eur, tak potom ako to je s tým platením? ako to že sa platí rôzne, veď by to mala byť jednotná cena
Ja som učiteľka tak napíšem pohľad z druhej strany. Na našej škole rodičia chcú aby boli deťom tlačené písomky na papier a nie aby som ich písala na tabuľu. Odmietam tento papier platiť zo svojho. Prezreli ste si tie učebnice čo dáva štát? Sú strašné, tie lepšie sú platené a škola nemá dostatok peňazí, to čo dostáva nie je len na platy ale aj na elektriku, plyn, kúrenie, opravy a podobne, pýtali ste sa v škole ak idú deti do kina či divadla na kultúrne poukazy. Každý žiak dostane poukazy v hodnote 4 eur. Ja keď som chodila do školy sme mali rôzne zbierky úloh a v učebniciach toľko príkladov, že sme ich nestačili vyrátať ( píšem o matematike lebo tú učím) teraz je tam tak jedno dve cvičenia a dosť. My sme deťom objednali tie lacnejšie pracovné zošity rodičia mali na výber dostali zoznam bola tak aj cena aj názov aby si mohli porovnať, kto nemal tomu som nekopírovala ale zadovážil si sám na moje veľké prekvapenie mali s tým problém len rodičia ktorí na to mali... Triedny fond nemáme, oficiálne je to protizákonne, ak z výletu niečo zvýšilo, zvyčajne pár centov bolo mi povedané aby som kúpila niečo na Mikuláša alebo Vianoce alebo na konci roka k vysvedčeniu, nie je to aj v niektorej inej škole, možno áno len deti sa o tom nemusia zmieniť a potom rodič nevie na čo sú peniaze použité, aj na konci roka sa dávajú knižky alebo iné veci za prospech alebo reprezentáciu školy na to idú peniaze zo ZRPŠ a každý rodič má právo vedieť na čo sú jeho peniaze použité treba len podať žiadosť veď škola je verejná inštitúcia. A podľa môjho názoru pracovné zošity na vlastivedu, prírodovedu, biológiu a podobne sú zbytočné. Základ sú jazyky a matematika. Ten zvyšok je pre mňa len do počtu. Sú aj kvalitné výučbové programy ale asi by ste nechceli aby vaše deti sedeli celý deň pri pc
Hmm, ked citam tie sumy, co platite v statnych skolach, tak som velmi prekvapena, ze u nas v sukromnej sa plati vlastne velmi malo. A to my nekupujeme nic. Uplne nic. Ani len pero, ci obal na zosit. A este zvysi aj na napr. hojdacku do triedy, alebo sa ciastocne uhradi vylet a pod. Na 1. Stupni sa plati 22 mesacne a na 2.st. 27e.
Preto školy pýtajú éčka v apríli, lebo firmy ponúkajú v akcii pracovné zošity za nižšie ceny a faktúru je potrebné vyplatiť napr. do konca apríla. Potom sú ceny vyššie. Učitelia chcú vybaviť pracovné zošity čo najlacnejšie a bonaqua2013 ich obviní z toho, že školy potrebujú vydrankať éčka....
Mám na jednej delenej hodine jazyka cca 18 žiakov a každý žiak mal na konci roka prekopírovaných cca 100 strán. Neplatili nič. Materiály kopírujem doma na vlastnej tlačiarni. Ak si kopírujem nejaký materiál do triedy na školskej kopírke, pýtajú odo mňa poplatok.
Kupujem každú fixku, ktorou píšem na tabuľu, papier, toner, vyrábam vlastné materiály, pretože tie "štátne" sú nanič.
Nehovorím o tom, že dnešné deti vám nebudú opisovať texty z tabule. Sú lenivé. Som rada, že sú ochotné porozmýšľať nad úlohou a zafajknúť pod úlohou: áno alebo nie. Aj to vás často stojí veľké úsilie (prinúť ich, aby boli ochotné porozmýšľať)
Len je tak ľahké kopnúť si do školy, do učiteľa,... Prečo sa normálne pani s nikom bonaqua 2013 v škole neopýta, prečo v apríli škola rieši pracovné zošity?
Ja mam tiez stvrtaka a tiez platime pracovne zosity, Sj, Mat, Anj. Na ine predmety nepouzivaju, povazujem to za zbytocne, aj tak maju toho vela. Pomaly budu pracovne zosity aj na telesnu. My sme mali na kazdy predmet jednu knihu a jeden zosit a prezili sme. Inak baby maju pravdu, ucebnice stat poskytuje zadarmo, ale pracovny zosit sa za ucebnicu nepovazuje.
@hameeda my sme v prvom rocniku tiez platili len anglictinu, inak nic
Zrps sme platili len v prvej triede, potom uz nie. Triedny fond vobec. Akurat v tretej triede casopis Fifik ale to bolo dobrovolne. Co tu citam ze triedny fond 90 eur, to ako fakt? Neverim vlastnym ociam. Aj fond oprav, to prvy raz pocujem, ze nieco take existuje
Mne chodi syn na sukromnu a nemame take brutalne poplatky, skolne 20eur mesacne, triedny fond 10eur rocne a za pracovne sme platili nejakych 12eur? to este koncom roka, inak ziadne ine fondy nemame
Mne sa to zdá tiež veľa, napr. pre prváka taký prac.zosit na angličtinu 11 €, čo si tam budú iba vyfarbovať, nakoľko čítať ešte nevedia, to je sila. A ďalšie prac.zošity ako prírodveda, rôzne zošity, môj názor je ak to na vyučovanie potrebujú, má to byť zabezpečené bezplatne. Napr. kúpi učiteľka jeden, a určite by sa našli rodičia, čo to majú možnosť prekopírovať to. Len na školské zošity sme nechali 35 €, ešte príde ZRPS, strava, družina, a to som nepočítala tašku , peračník, farbičky, pomôcky na výtvarnú, telocvik, to je jasné, že si to zaplatí rodič sám, ale vadia mi tie prac.zosity, a navyše je to strašne predražené.
A tá pani učiteľka čo tu písala, že je dôležitá iba SJ a M, tak to zásadne nesúhlasím, SJ áno, ale matematika? keď si predstavím, čo sme sa na gymnáziu učili aké rovnice, nerovnice, na čo to komu kedy je v bežnom živote, ale taký jazyk, keby nás boli poriadne naučili, tak to by človek využil, ale nejaké výpočty a prepočty zložité, na čo?
Ústava SR zaručuje bezplatne vzdelávanie, pomôcky uz nie. Takze škola môže žiadať od teba ako rodiča, aby si zabezpečila - zakúpila všetky pomôcky, ktoré dieta potrebuje na vyucovanie