Prosim vas ,mate skusenost so strachom u dietata? Moj 8rocny syn ma strach nielen v noci ,kedy sa budi kazdu jednu noc ,vtedy prichadza k nam a ostava spat s nami.vraj ked sa zobudi zda sa mu,ze sa vsetko hybe...vysvetlenie nepomaha...ale onma strach aj cez den ,napr.ist na wc,kt.mame na chodbe hbed vedla kuchyne..boji sa ist sam na dvor...v skole na wc...mate stym niekto skusenost?robim dobre ,ked ho k nam bravam spat?presli to u vas samo?
@bastilly na ma teraz 8 ale ked mal 6-7 bal sa.nikdy predtym sa nebal od.malicka mal.svoju izbu a odrazu prislo ze nechcel zaspat sám.tak som vzdy citala rozpravku a ked sa v noci zobudil nechala som ho spat u nas v posteli a vzdy som mu vysvetľovala ze sa nema coho báť.pytali sme bsa coho sa bojí a co si mysli ze sa mu stane a vysvetľovali ze co su sny a ze tie nam.neublizia. no a on si vyziadal ze sa mam pomodlit pri posteli aby sa v noci nebal.a my pri tom niesme veriaci nechodime do kostola ale maly to tak chcel tak som to robila. Casom to presli
@bastilly či robíš dobre že ho k vám brávaš spať? A to ho chceš nechať samého v izbe s tým jeho strachom? Akože nech si zvykne? 😕
Nas ma svoje strachy tiez, a je rovnako 8rocny. Boji sa prejst sam po dome ked ho poslem pre nieco, vypytat nieco od cudzieho neexistuje, pozdravit cudzieho rovesnika iba tak potichu ze ani on sam to nepocuje - ale kazdym rokom sa osmeluje viac. u nas pomaha starsia sestra, ked su dvaja je odvaznejsi. ale napr do skoly prirody, tabora ide aj sam. to nema problem aj ked moc tam toho nenakecal, ze vraj.
Urcite ho berte k sebe do postele, trapit sa s vlastnym strachom sam je desiva predstava.
A teraz skus trosku popisat,co robieva vo volnom case? Cisto nahodou nehrava nic na PC,tablete,mobile? Lebo poznam deti v jeho veku,aj mladsie a sanka mi pada z toho,co im rodicia dovolia hrat. Potom len vonku pocuvam ked sa rozpravaju,ako sa boja v noci,vonku upodozrievaju kazdy suchot,ked sa zotmie,boja sa prespat mimo domu. Ani sa nedivim.Toto to moze este znasobovat. Nas ma bujnu fantaziu aj bez toho😀 Obcas v noci prisiel,ze sa boji,ale isla som s nim naspat,zapli sme jeho detske svetielko,pustil si potichu rozpravky z CD a zaspal.
u nas je to podobne...syn mal svoju detsku izbu sam od 1.5r..nikdy nebol problem, ze tam sam spal...az doteraz..asi posledne 2 mesiace mame tiez to, ze sa v noci boji..ja som mu nechala zasvietene svetlo na chodbe, potom aj v izbe ma zasvieteny globus, ze ked bude chciet na vecko, aby sa nebal.nehrozi..ked sa nahodou zobudil, tak ma volal, ani nezlezie z postele..potom dojde k nam..doslo to teda az tam, ze uz nechce do svojej postele sam ist spat vobec...kedze je jedinacik, tak na nas ide tym, ze my sme dvaja a on je sam..ked mu pride kamarat prespat, tak je to ok..vie ze tam nie je sam...inak sa stale pyta spat s nami..teda ked manzel chodi raz za cas prec na 2-3 dni, tak spi so mnou...ked je doma, tak spi s manzelom a ja som v obyvacke alebo idem spat ja k nemu, ma tu vyvysenu postel, tak dole mame madrac a spim tam v izbe s nim ja..no horror..tiez si hovorime, ze to co sa deje, ked 7 rokov nemal problem a teraz ze sa boji..pytala som sa coho, stale riesi ze ci tu nikto nie je, ci nepride niekto..nejaky zlodej..niekto cudzi..tak mu poviem, ze vsetko je pozamykane, nikto tu nepride.byvame v dome, ktory ma okolo domy nasej rodiny, ze tu ma vsade ochrancov..tak presiel na druhy level, ze on sa boji duchov..ze ved duch prejde aj cez stenu, nemusi si otvarat dvere....hry na tablete ma povolene raz za tyzden v sobotu na 1h..a sledujem co tam hra..takze tiez si nemyslim, ze je to z toho.oni sa v skole rozpravaju kadeco, teraz tie Halloweene, ved vsade same smrtky, duchovia a tak..ono to deti uz vnimaju inak ako kedysi....pracuje fantazia, ja si pamatam tiez ako som letela v noci na zachod..zavrete oci, zasvietit vsetko a utekala som utekala cez chodbu, nech sa nezastavim, stale sa mi zdalo, ze v kuchyni iste niekto je a na mna vyskoci..ale ja som si nedovolila chodit k nasim do izby..prebehla som a sup pod perinu a mala som v izbe sestrru..takze uplne sama som nebola..boli ale casy ked sme si so sestrou predstavovali ze vsetky hracky v noci ozivaju..a potom sme sa toho bali, ze ako sa tie hracky iste rozpravaju a chodia nam po byte..🙂 Takze ono to je normalne..a myslim, ze to prejde..len ktovie kedy.lebo nas syn uz ani pocut nechce o spani vo vlastnej izbe..a neviem ked si takto zvykne, ze ako ho to prejde same..ved nebude chciet ist dosvojej izby uz nikdy...jasne ze nie v 18..ale tak kolko rokov to takto mieni robit ..do 12-13?
@bastilly ja sa bojim doteraz... mam 33 za chvilu a tretie dieta na ceste... ale akonahle sa zotmie, do pivnice idem len ked je nieco fakt neodkladne a aj to sa presviedcam ze tam nic neni... no a ked manzel je pracovne v noci prec, tak dovidenia... zamknuté mam kazde dvere a cikat idem az ked naberiem odvahu a aj to sa radsej presvedcim, ze spi moja a vydrz do rana... 😑 chudacik chlapec, verim ze z toho vyrastie... ja som to mala od detstva... v noci som sa nebudila ale ist do pivnice, alebo po tme po dome som vzdy bola v strese
Ja som s nim boka aj u psychologicky,trikrat mu robila len nejake testy,kde dospela ,ze to bude forma aspergera a ze pravdepodobne bude mat problemy s matematikou ,ale ten strach nijako neriesila,boli sme tam cca pred rokom...nemam chut ist k nej...ako aj ja som sa ako dueta bala len si uz nepamatam ci az takto,dlho som chodievala k nasim do postele...aj teraz sa niekedy bojim ,hlavne ked pozriem nieco o duchoch...takze mam ho normalne bravat k nam a ono to prejde?
@bastilly aj ja som sa ako dieťa bála veľmi dlho. Aj môj syn sa v noci bál, mal pocit, že tam má ducha. Dali sme mu na nejaký čas do izby klietku s králikom, ktorý robí lomoz hlavne v noci. Takže všetky pazvuky, ktoré mu vadili, pripisoval králikovi a strach veľmi rýchlo odišiel.
@bastilly my tiez chodievame k psychologicke..len kvoli uplne inym veciam a nas nema ziadneho aspergera ani nijake ine diagnozy,..a tiez sme jej hvoroili o tychto strachoch a ona povedala, ze to je uplne normalne...ze vek medzi 7 a 12 rokom je na toto citlivy ..dala nam par takych malych tipov akoze vytvorit taky akoby sprej, napriklad levandulovy alebo eukalyptovy a ked ide spat tam my vystriekat izbu, ze akoze to odpudzuje duchov a vsetko zle..len ako priklad..ak na to skoci...niecim sa ho snazit presvedcit aby sa nebal...ale ze to nie je nic neobycajne...uplne bezne
@m.i.r.i hej uz sa aj trh prisposobil https://www.mojadm.sk/saubar-sprej-proti-strasi...
No tak nas nedavno mal 8 rokov. Ked ma ist spat tak sa ani nepokusa ist do svojej postele. Rovno do našej. A vzdy mi hovori ze sa v noci boji. Nastastie máme velku postel tak sa v pohode vyspime vsetci. Ved kto by mal dieťa utešiť ak nie rodicia?
Skus caj na dobry spanok, ale pit hoci aj cely den, magnezium 100mg, nieco relaxacne, levandulova magneziova sol do kupela. Makove slize. Vecer vystiskat, pomojkat.
Aj môj sa bál v noci keď začal sám spať v izbe nechávam dodnes svietiť pri jeho dverách ale zvonka takú ozdobku jemne to svieti a spí a vysvetlila som mu že sa nemusí báť vonku ho stráži nás havinko že keby niekto príde steká ako dotrhany pomohlo len u teba to je horšie cez ráno nestalo sa mu niečo niekde na wc v škole nestrasia ho treba to z neho vytiahnuť čo sa mu stalo opýtaj sa ho čo sa mu v škole páči za celý deň a čo nepáči a čo bolo najhoršie a najkrajšie na mojom to pomáha vyrozpráva sa
podľa mňa to súvisí s tým aspergerom, sama mám dcéru, ktorá má aspergera a spala s nami v posteli do 12 rokov, už rok spí sama v izbe (je jedináčik) a zatiaľ ani raz k nám neprišla, asi je to aj tým, že už je v puberte ...
@martinka05 a ake a prejavy ten asperger?
@bastilly nájdi si na internete v googli aspergerov syndróm a tam ti vypíše, je toho veľa a nie všetky deti majú všetky znaky
@bastilly ja ako dieťa som robila to isté, buď som zobudia mamu aby so mnou išla na wc, alebo som spala pri nich. No trvalo to do 12 rokov. Ale tak zas moja mama stále tvrdila.ze je rada že tak v noci prídem. Ja neviem spať pri deťoch, takže.by som to asi riešila tak,že by som išla s dieťaťom na chvíľu do izby si ľahnúť