Ahojte viete niekto ako vysvetliť zaručene aby si dieťa bolo isté aký je to pád...
Nominativ KTo? Čo?
Akuzativ Koho? Čo? (Vidím)
Napríklad vo vete:
Má hlas ako zvon.
Má čo? Má hlas. Sedí to na oba pády...
Ďakujeme
@veronikavaneska hlas je akuzatív.
Kto má hlas? “On” - to je nominatív. V tejto vete to neni jasne. Ale keby bola veta: On má hlas ako... tak by ti to bolo úplne jasne
@veronikavaneska v danej vete ide o akuzatív. musíš sa opýtať spôsobom: má koho? má čo? nedá sa opýtať nominatívom: má kto? má čo? čiže pýtaš sa aj na prvou pádovou otázkou v tomto prípade. a prídeš na to, že ide o A.
@jajo1 sorry, fakt som ťa nekopírovala, len som bez čítania diskusie napísala príspevok 😀
Ďakujem krásne 💕 vedela som že je ku tomu niečo pomocné ako to určiť správne len som si už nepamätala so školy. ..
@gabrielkaa je to úplne jasné aj v pôvodnej vete, veď sa pýtaš pádovými otázkami
@zuzanockamt jasne. len ked mas vo vete jasny podmet, tak sa lahsie urcuje predmet v aktuzative. A tuto ten podmet nie je jasne vyspecifikovany. Iba tolko som chcela. Lebo to vysvetluje dietatu....
@gabrielkaa na predmet sa pýtame aj tak prísudkom, takže podmet mi k tomu netreba
@zuzanockamt jasne tebe mono netreba. Ale ked dietatu vysvetlujem, ze hlavne cleny su podmet a prisudok tak sa mi potom lahsie vysvetluju ostatne cleny. Ona sa pytala ako vysvetlit dietatu. Dospelym je to jasne.
@zuzanockamt o to, ci tomu rozumieme my, sa tu predsa nejedna....
@gabrielkaa len žiaľ 4-ták nemá ani páru o pomete, prísudku atď 😉 tam sa to vysvetľuje inak
@zuzanockamt akoze nie???? To je zakladna skladba vety. Moja sa to ucila v 3 triede
@gabrielkaa nie, učí sa to v 6.ročníku...kuk UO
@gabrielkaa tak to musí byť nejaká špeciálna škola pre nadané deti ... alebo aktívna pani učiteľka ... (čo nemyslím v zlom). Podmet a predmet sa podľa iŠVP začínajú učiť v 6. ročníku
@jajo1 presne to teraz píšem a pani ma bude presviedčať 😂😂😂 veď s tým robím x rokov
@zuzanockamt ako vravim, dcera sa to ucila v 3 rocniku. Ale to neni podstatne k autorkinej teme to nejak zasadne neprispieva
@jajo1 ani nie. 😉
@gabrielkaa prispieva, pretože ju zbytočne pletieš, štvrtákovi sa to takto nevysvetľuje
@zuzanockamt ok uz nemudruj. Dcera sa to ucila v 3. triede, tak som mylslela, ze autorke pomozem. Najlepsie je, ze autorka mi podakovala (dala lajk) a ty - ktorej ten prispevok ani nepatril, tu ohladom toho stale tocis.
@gabrielkaa ok, v pohode, nemudrujem 😉 to, že sa to učila tvoja dcéra, neznamená, že sa to učia všetci tretiaci/štvrtáci, keďže je to mimo iŠVP
@zuzanockamt to som nevedela. Napisala som to s dobrym umyslom autorke. Nie preto aby som teba provokovala.
@veronikavaneska ja som si pomahala zamenou za slovo, ktore ma iny tvar v akuzative :D. ked zamenim "hlas", napriklad za "HLAVA", co je v akuzative "HLAVU".. Ma hlavU ako zvon, vtedy je to akuzativ. :D
@jakoma tak toto je super 👌 ďakujem🥰
@veronikavaneska Ešte taká pomôcka, čo vravela uč.synovi-N. väčšinou stojí na začiatku vety, A-v strede, na konci. Tento zvon je ale trochu hlúpi príklad 🙂
ja si veľa pozerám na YouTube, teraz je toho plno
@veronikavaneska veď sa spýtaj oboma otázkami 🙃
Má kto?čo? Hlas? No nie!
Má koho čo hlas? Áno
No ono ťažko majú takú pani učiteľku šikovnú.... Aj včera im povedala, že sama nevie určiť v tej vete ZVON aký je pád... Že im uzná aj N aj A.... Raz im to vysvetlí tak raz zasa tak...potom povie že to sama nevie.... Och no proste na zaplakanie...
@hipuska ďakujem 👌
@veronikavaneska v žiadnom prípade to nesedí na oba pády- je potrebné pýtať sa oboma otázkami a slovesom: má koho? má čo? hlas - je to akuzatív. Otázky na nominatív v tomto prípade nesedia - má kto? čo? - nedá sa odpovedať má hlas. Viem, že to žiakom spôsobuje problémy najmä pri týchto neživotných podstatných menách, kedy je tvar nominatívu a akuzatívu rovnaký (N. hlas, A: hlas), ale jednoducho treba sa pýtať oboma otázkami spolu so slovesom. A docieliť sa dá naozaj len neustálym cvičením a potom aj dieťa príde samo na to, že sú slovesá, ktoré sa viažu s akuzatívom - napr. mať (koho? čo?), vidieť, počuť, vziať, dostať, ....