11-ročná dcéra nie je samostatná

1. dec 2024

Ahojte. Ja som zúfalá zo svojej dcéry. Ma 11 a je piatačka. Je veľmi zložitej povahy. Od bábätka bola “náročná”, kto zažil ma pochopí, ale otom teraz nechcem. Nikdy jej učenie veľmi nešlo, ja som na ňu nejak netlačila kvôli známkam, viem, že nieje študijný typ. Je celkovo veľmi drzá a nepoučiteľna a ja neviem kde sa to v nej berie. Ak chcem aby doniesla nejakú dobrú známku 1-2 musím sa s ňou učiť, cvičiť a kontrolovať ju na každú jednu hodinu. Ona nemá absolútne žiadnu reflexiu. V praxi to vyzerá tak, že jej každý deň kontrolujem každý predmet, či ma úlohu a je naučená - vysvetľujem jej učivo zo školy a potom ju skúšam. Sama to pre seba neurobí. Vykašle sa nato. Kľudne dostane 4-5 z písomky lebo sa nenaučí geografiu alebo hocčo, čo sa “len” treba naučiť. Pri učení s ňou strácam nervy, pretože je na mňa neskutočne drzá. Hovorí mi drzé veci ako ona toto vie načo jej to hovorím (pritom nemá šajnu o základných veciach ), prejdeme si celé učivo a na kontrolné otázky odpovie zle a keď jej poviem, že to nieje správna odpoveď vyslovene sa somnou háda že JE a že to nieje pravda, čo hovorím. Proste boj. Ešte mi nezabudne povedať aká som na ňu Ja drzá a že ma neznáša. Pritom stále začínam s kľudom. Ja už vážne nevladzem. Nevladzem prísť po práci domov a každý deň sa s ňou učiť na každý jeden predmet. Sama to neurobí, žeby som ju len vyskúšala. Doma nemá ani žiadne povinnosti, lebo nič nespraví. Hocčo jej človek nakáže urobiť iba odvrava, že ona to robiť nebude a prečo musí všetko robiť ona a dotoho “spev” a plač a krik. Ja nechápem odkiaľ toto má. To trvá už dlho. Na rôznych vyšetreniach aj školských už bola. Vždy sa chvalabohu ukázalo, že je to normalne zdravé dieťa. Ja na ňu nemám ani žiadne “páky”. Jej je všetko jedno. Včera som jej zobrala pero a zošit ktoré si nové kúpila. Jediné veci, ktoré si “váži”. Večer sa mi prišla ospravedlniť, že ju to mrzí a už sa tak správať nikdy nebude, tak som jej to ráno vrátila. Dnes zase to iste. Drzost, krik, odvrávanie. Vzala som jej tie veci ale o pár dni si na ne ani nespomenie a kolotoč dookola. Som na pokraji síl kedy obetujem neskutočné množstvo energie pre jej známky a celkovou pre ňu a vracia sa mi len nenávisť. Mám chuť sa nato vykašľať a nech sama robí ako uzná zavhodné …

pribinak
1. dec 2024

Kde je otec dieťaťa?

terezkaarthuramax
1. dec 2024

No pubertou si musel prejst kazdy rodič. Drzim ti palce

lilinka76
1. dec 2024

Nie si pre ňu autorita. Mám dojem, že od útleho detstva si zle zvolila výchovu. Nie kvôli zlému učeniu, to nie každému ide, ale aby sa takáto slečna nezapájala do pomoci v domácnosti a drzo na mamku reagovala, tak to teda nie... Odpovedz na dotaz od @pribinak , on je členom domácnosti ?

autor
1. dec 2024

@pribinak pred hodinou išiel na nedeľnú omšu …

kittykat22
1. dec 2024

Vydrz este chvilu. Dostane sa na strednu a bude pokoj. Ale ked sa teraz na to vykasles nema sancu na lepsiu skolu. Je mozne, ze to s nou bude boj stale. Ale chces na to vykašlat? Asi nechces.

euka210
1. dec 2024

Tazko s takou flegmou a este aj puberta uz...a ze nic nezabera...svagrina ma podobneho tvrdohlavca, takze viem, ze take dieta je o nervy...a pritom on je mudry, ale lenivyyy na ucenie, tiez na neho nezaberaju veci ako bez mobilu atd...tazky oriesok.
Na mojich zabera zakaz mobilu, hier. A pomahat doma musia, ked tu ziju.

pribinak
1. dec 2024

Pýtam sa preto na otca, že či sa on zapája a ako sa dcéra správa k nemu

angela85
1. dec 2024

Moja sestra mala podobne náročnú dcéru,ale inak je to fajn dievča,ale ti poviem,že na strednej sa úplne otočila,začalo jej záležať na škole. Začala byť samostatna,cieľavedomá... Ťa jej puberta prehrmela. Teraz je už po škole,zamestnaná a zodpovedná. Držím palce a veľa trpezlivosti. Aj pre sestru aj neter to bolo náročné obdobie,veľa kriku pre nič ...

liv1
1. dec 2024

Najdi si psychologa na tieto rady. Ona nepotrebuje psychologa, ale ty potrebujes, aby si si s nou vedela poradit. Tu ti mozno daju nejake dobre rady ale skor ta zvozia za vychovu. Ty pravdepodobne budes musiet zmenit spravanie k nej od piky. A chapem tvoju zufalost, fakt chapem. Niektore deti su brutalne narocne a to pochopi len kto ich ma alebo v rodine zazil

autor
1. dec 2024

@kittykat22 nechcem. Lebo ja nechcem, aby mala 4rky na základnej škole. A ona by ich kľudne ma vysvedčení mala, mala už trojky. Mne nejde o 1tky a pochvaly, ale zase hranice mám.
@pribinak chápem, zapája sa ale menej, on ju radšej necha tak akoby mal prísť o nervy alebo vôbec to riešiť … mne sa to nepáči samozrejme ale niekedy to dokážem pochopiť. Podľa mna by však on mal byt ten prísnejší. Takto som ta “zlá” iba ja a pritom ja sa jej venujem

liv1
1. dec 2024

A my to mame so synom v niecom podobne s tou skolou. Sam sa nebude ucit ani nahodou, furt my ho musime tlacit a na nasu energiu ide cela jeho skola. Ale zas potom aj nosi pomerne dobre znamky a sam je z toho rad aj ked to neprizna. Viem ze to takto este bude par rokov, snad sa potom nauci a bude robit vsetko sam. Ale u nas je to aj hodina/dve denne, aj v nedelu napr., to je hrozne unavne

simona20201309
1. dec 2024

A čo že bude mať 4-5?
Plánuješ sa s ňou učiť takto aj na SŠ..vš?
Tak bude prechádzať so 4....
Usetris si nervy. Ak dievča na viac nemá tak na to nemá a celý život to takto nepôjde. Pôjdeš za ňu neskôr aj na pracovný pohovor? Budeš jej kontrolovať pracovné plány?
Neboj, ona sa už životom nejak prederie a možno ťa prekvapí.
Nezabudni, že páky na ňu máš- mobil, nové pero, nové topánky- to nie sú nutnosť. Toto si musí zasluzit

kittykat22
1. dec 2024

tak v tom skus najst rovnovahu. Nech sa uci sama a ty len kontroluj. Je moznost, ze sa to nejak upravi ak najde ciel alebo skolu kde by mohla studovat. Skusala si sa jej pytat, cim by chcela v zivote byt? To by mohla byt dobra motivacia na ucenie. A @simona20201309 neber vazne. Ona je labil 😅

autor
1. dec 2024

@simona20201309 ak by mala 4-5 preto lebo nemá na viac tak to rešpektujem … ale ona ak sa naučí dostane úplne v pohode 1. Je to “len” ignorancia, myslím si, že 11 ročné dieťa ešte nevie tak vyhodnotiť že mat 4rky na základnej škole nieje tak úplne v poriadku. A nikto ma nepresvedčí, že je …

ivangeline
1. dec 2024

Je to tazke. Ešte mám malé deti ale nezávidím situáciu. Určite prebrať postupy z tvojej strany a manželovej s nezávislou stranou: Hádam poradí. Ja som sa tiež učila hodiny a hodiny… Poteším. Viem sa učiť. ;) Celú základnú som sa ale poobedia nasefela v kuchyni s mamou alebo babkou. Ozaj som si to vydrela. Iným to šlo ľahšie.
Nemala dom na to talent ale dohnala som to trpezlivosťou a vytrvalosťou.

simona20201309
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
simona20201309
1. dec 2024

Práve preto. Ak na to ma tak sa sama spamätá a prinúti do toho. 11r sa už mala dávno sama pripravovať.
Véd ju skus nechať ci jej bude určite jedno mat 4ky.

anavianavi
1. dec 2024

nerespektuje autority a este si neuverdomuje, ze vzelanie, cistota atd su v jej prospech. len vydrzat, pochopi az dospeje. lepsie to nebude, to je povaha. snaz sa, aby ste sa popri tazkom beznom zivote neznenavideli nadlho. budte k sebe do istej mieri stale ohladuple a slusne.

januska12323
1. dec 2024

Mal by začať vychovávať aj ocinko. Či jemu je tiež jedno aká je doma atmosféra?

betulinka1
1. dec 2024

My sme sa o tomto minule bavili s mamičkami co maju aj starsie deti co sa ucia same. A nasi piataci ani za svet. Ale skonštatovali sme, ze tieto deti dost zasiahol covid. Nas prvy rocnik bol vlastne ucenie doma. Druhy rocnik pol roka detto a nejako sme si na to zvykli aj my rodicia. Tie deti sa vlastne nenaučili sa ucit same. Samozrejme cest detom, co nemaju problem. Urcite je takych mnoho. Toto cirkusovanie je podla mna len jej hra. Proste to stopni. Povedz jej, ze o 10 sa ideme ucit. A pridi o desiatej, ze idete na to. Skor ako zacne cirkus, normalne jej povedz, ze staci, tak ci tak sa to musis naucit. Teraz je otazka ako dlho nam to bude trvat. Proste aby si zastavila ten boj. Vysvetluj jej dookola, ze ked nebude cirkus sme za chvilu naučené ak bude cirkus, nemas elektroniku. Skus pri nej sediet a nech si to 2x prečíta. Potom jej daj otazky. Proste postupne ju ucit sa ucit. Naraz to nepojde a ani bojom.

tortelinka
1. dec 2024

Mám podobný exemplár o dva roky starší

zuzana76
1. dec 2024

pusti jej nejaky film o socialnych pripadoch, nejakych bezdomovcoch atd... ako ziju, povedz jej, ze uz sa s nou ucit nebudes a kedze ma na ZS stvorky, tak sa nedostane na inu skolu ako ucnovku maximalne a ak bude tak pristupovat k povinnostiam ako doteraz, z kazdej prace ju vyhodia a caka ju zivot na ulici. Povedz jej, ze este ma teda 7 rokov v teple, najedena a oblecena, pretoze dosiahne vek 18 rokov a ty jej toto vsetko uz platit nebudes.

lilinka76
1. dec 2024

Autorka, 11 ročná by už mala pochopiť debatu o jej profesijnej budúcnosti. Skús jej v rozhovore vysvetliť, že aby mala v dospelosti dobré povolanie a netrpela núdzou na peniaze, je potrebné, aby sa viac snažila a učila sa. Aj učiť sa musí naučiť. Tiež som sa to musela naučiť, na ZŠ som bola bifľoška, ale stredná už šla ľahúčko a výška úplne 👍.

brrunetkaa
1. dec 2024

Veď nech sa učí ako uzná za vhodne. Raz prepadne a uvedomí sa keď jej kamarati budú v inom ročníku a ona nie, ak sa nebude učiť na komisionálne skúšky… Ďalšia vec je, že to že ma na ZŠ zle známky je aj tak jedno lebo na nejakú strednú ju vezmú a potom to bude už len na nej či bude ašpirovať aj na VŠ vzdelanie alebo nie.

autor
1. dec 2024

@brrunetkaa vieš Ty by si sa pozerala na svoje dieťa, ako na základnej škole “raz prepadne”? … tiež za ňu mame nejakú zodpovednosť a keď mala take známky tak my rodičia sme boli v škole vkuse postavení … a celkovo úprimne poviem pravdu, že neverím, žeby si to uvedomila. Ale možno som už len tak frustrovaná, každopádne to určite nedopustím.

tiika
1. dec 2024

Ja už teraz viem, že toto by som nedala. Niekoho nútiť, presviedčať, tlačiť donekonečna do ucenia, mne by všetka energia i trpezlivosť došli alebo by som zakaždým vybuchla.

Viem, že to dieťa kedykoľvek podporím, porozprávam sa s ním, pozrieme sa na problém spolu z viacerých uhlov, ukazem mu systém, rôzne metódy ucenia, vysvetlím, pomôžem, ak si o to požiada, no tam to konci. Nebudem/nechcem za neho preberať zodpovednost. Neviem, ako ho k niečomu donútiť.
Skôr by mohlo pomôcť to, ak v tom bude vidieť zmysel. Ucit sa nejakou zabavnejsou formou. Môžeme sa rozprávať o tom, čo ho baví, čo by chcelo robiť v budúcnosti a ako sa k tomu dopracovať. Stretnúť a vypočuť si takýchto ľudí, ktorí by boli vzorom, inšpiráciou. Nerobit to formou dokazovania ale viac zo zvedavosti.

jaond19
1. dec 2024

Nemá doma povinnosti, zije si vo vaticke... nema dovod to menit. Moja by mala tiez vsetko na háku, a velakrat aj má, ale ja viem spravit "bordel" ze aj susedia zalezú. Hlavne jej viem povedat nie, aj ked ma to casto mrzí. Bude chciet nove oblecenie, nieco kupit na maškrtu ci cetovat s kamoskami online? Nic z toho.... jej povedz ze nic z toho si nebude moct o par rokov dovolit, nech si zvyká.... nemusi sa ucit, ze tebe je to jedno, pobalis jej veci a pojde si... alebo nech nakopne vrtulu. Nech si vyberie. A to, ze si dovoli ti do tvare povedat ze ta neznasa je riadny prestrel. Mysliet si to moze, ale vyslovit nikdy! Nie pod tvojou strechou, nech na teba šteká az ked nieco dokaze.

oceanahory
1. dec 2024

Ja som bola rovnako, ako tvoja dcera. Ucila som sa sice dobre, ale moja mama sa so mnou ucila si do siedmeho rocnika 🫣. Mne to bolo vsetko jedno...Som vdacna, ze bola taka vytrvala a nevzdala to so mnou! Nasledne toto obdobie preslo a nejako mi "docvaklo", ze ide vlastne o moju buducnost. Ale teda, moj otec sa vobec nepodielal na nasej vychove, nikdy sa so mnou neucil, vlastne nerobil s nami nic...vsetko to bolo na mojej mame, nemala to lahke a vlastne lahko som ju vedela manipulovat ☹️. Myslim, ze ak by zasiahol aj otec a bol by na mna niekto v tej dobe striktnejsi, tak by to bolo uplne inac.

viestta
1. dec 2024

Autorka, tvoja dcera si potrebuje "natrepat cumak". Ono to zvycajne zaberie lepsie ako akekolvek dohovaranie. Vsak ju nechaj, nech prepadne na polroka, lebo sa neuci. Nebudes s nou preberat maturine otazky, ci ano? Cim skor dostane facku od zivota, tym lepsie pre celu vasu rodinu.
No a este by som odporucila otcovi vazny rozhovor s dcerenkou, nech jej vysvetli ako sa ma spravat k svojej mame, pretoze teba ma za nulu, ktora ju len buzeruje, mozno otec ma aspon aku taku autorit, tak snad bude vediet nastavit dcerenke pravidla

svetlonos
1. dec 2024

@kittykat22
ale hej, tak toto si nemusela. Ved ta Simona nič tak hrozne nenapísala.