Ahojte,
Som v rozvodovom konaní, ktoré malo byť 17.4. Ale pre situáciu je preložené na neurčito.
Narodil sa mi syn, ktorý nie je synom môjho muža.
Chceme napísať návrh na zapretie otcovstva a následne priateľ o priznanie.
Myslíte, že pozastavia rozvod a budú riešiť najprv dieťa?
Chcem mať v rodnom liste biologického otca.
Nemáte niekto skúsenosť ako dlho to trvá a či vôbec úspešne, keďže je tam zákonná podmienka , že dieťa je automaticky manželovo aj keď nie je jeho otcom? 🙄
Jedine ze by ešte rozvod prebehol počas tehotenstva, tak to je možné. Ak porodís ešte ako vydatá, tak proste v rodnom liste bude manžel. Až po rozvode to môžeš zmeniť, podať návrh o zbavenie otcovstva a určenie pravého otca. Inými slovami, najprv musíš byť rozvedená, dovtedy nič
Vyššie uvedené komentáre vôbec nie sú pravdivé, hoci podobné som si myslela aj ja, ale asi 2 týždne dozadu sa to tu riešili a právnik dal stanovisko, že o zapretie otcovstva môže súčasný manžel alebo ty požiadať aj pred rozvodom.
Presne toto sme riešili teraz v rodine pri mesačnom dieťati....matka dieťaťa už bola rozvedená no podľa zákona je otcom ex manžel museli ho dať aj do rodného listu, on následne podal návrh na zapretie a biliogicky sa prihlási k dieťaťu
@ivkazba to áno, ale myslím ze to bolo vysvetlene tak, že moze sa požiadat, ale aj tak najprv musia poriesit rozvod. Nie naopak, autorka sa pýtala, či pozastavia jej rozvod a budú riešiť dieťa. Ja som pochopila vyjadrenie právnika, že najprv proste rozvedu a potom sa rieši otcovstvo
Vtedy sa k tomu vyjadril @draik a dal veci na spravnu mieru. 🙂
@tosomja
Ja len zopakujem, že otcovstvo možno zaprieť už v čase trvania manželstva, dokonca, s ohľadom na plynutie lehôt, je potrebné daný návrh podať, ak by prípadný rozvod nebol len otázkou krátkej doby.
Konanie o zapretie otcovstva poznačí konanie o rozvode, pretože súčasťou konania o rozvode je i konanie o úprave vo vzťahu k maloletým deťom na čas po rozvode. Najskôr je teda potrebné ustáliť, ku ktorým maloletým deťom sa bude rozhodovať o osobnej starostlivosti a o výživnom.
@tosomja cim skor pocas tehotenstva dat o zapretie otcovstva, aby bolo rozhodnutie sudu skor, ako sa dieta narodi, posta/podatelna v urcitom rezime funguje, vygooglit sa daju vzory, pravnicke kancelarie niektore maju vzory aktializovane na svojej stranke a viete sa poradit, dolezite je, aby ste dorucili vsetko co to ma mat, aby mohol sud rozhodnut bez nutnosti doplnat niektore dokazy a materialy dodatocne, aby sa veci zbytocne nenatahovali.
Dobrý deň, som v rovnakej situácii, narodil sa mi syn a priateľom ale stále som v rozvodovom konaní s manželom ktorý je navyše v zahraničí. Ako ste dopadla? Už má vaše dieťatko priateľa v rodnom liste alebo ako dlho to celé trvalo?
@tosomja
@tosomja ďakujem predpokladám ze môj ešte manžel sa ani nedostaví na pojednavanie ale určite bude súhlasiť so zapretim otcovstva, nakoľko sa zdržiava v zahraničí už viac než rok. Dúfam že od podania návrhu na súd nebudeme dlho čakať 🙂🙂
@tosomja tak to je dosť dlho. Ja uz len na rozvod čakám rok a pol. Neskutočne pomalé mame súdnictvo. Toľko sťažnosti som už podala, aj urgencie a výzvy na vytýčenie pojednavania. Chceli sme sa s priateľom zobrat pred narodením malého.... Uz neviem kde sa mam sťažovať na tie nase súdy. Asi nič nepomôže len čakať.
@tosomja a načo chodí ešte kolizna pri zapreti otcovstva? Véd to je bábätko
@tosomja dobrý deň prosím vás nežiadal od vás súd testy DNA?☺️😓
@tosomja kolizna teda fakt chodí?? Čo zisťuje? Veď sa rieši kto je otec nerieši sa starostlivost o dieťa 🤦
@tosomja 🤦🤦🤦 bože to je na hlavu toto, príjem máme ,čisto máme, len sa mi nepáči že mi tu bude nejaká teta behať a skúmat či mám povysavane rohy keď budem mať malinké bábätko nastarosti🤷
Ja som sa dohodla s ex že návrh podám ja ako matka, nech to ma bez starostí ale teda lepšie je ak by ho podal on áno?
@tosomja bohuzial ma rodnom liste budes mat manzela(aj ked neviem kedy presne cakas dietatko),kedze ste este stale manzelia.
Az potom mozete podat o zapretie otcovstva a nasledne priznanie otcovstva a potom ked sa toto vsetko skonci,vystavit novy rodny list uz s bio.otcom