Výživné na dvojtýždňové dvojičky

tinkalillka
21. máj 2017

Ahojte maminky, potrebujem poradit..mam 2tyzdne do porodu dvojiciek.pan otec sa na nas vykaslal.zlakol sa zodpovednosti.potrebovala by som vediet co kde ziadat ako osamela matka a tak isto co, kde a kolko mozem ziadat od otca deti.
A este ako to je ked deti nebudu mat jeho priezvisko ci aj napriek tomu mozem ziadat vyzivne na ne.
Dakujem za radu.

pribinak
21. máj 2017

Deti sa nemusia volat po otcovi a aj tak mudi platit vyzivne
Nepíšeš aky ma prijem, ci ma ine deti a kde býva, co robi
Okrem vyzivneho mizes ziadat preplatiť cas výbavy pre deti

draik
21. máj 2017

Otcovstvo je určené súhlasným vyhlásením vás oboch?

tinkalillka
autor
21. máj 2017

Tak s prijmom to je horsie..na papieri ma minimalku..ale viem ze na ruku dostava az tisic eur aj ked asi mi to je nic platne..ine deti nema..byva nedaleko a robi automechanika a este si privyraba sam v garazi.
Neviem kde sa to ziada vsetko.ci mam ist na socialku alebo na sud alebo teda neviem na koho sa obratit.ostala som uplne sama.

tinkalillka
autor
21. máj 2017

@draik a kde sa nahlasuje otcovstvo? A ked ho ja nahlasim v porodnici ako otca toto stacit nebude??

draik
21. máj 2017

@tinkalillka
Nestačí. Ak nedôjde k súhlasnému vyhláseniu, tak je potrebné podať príslušný návrh na súd.

liz_lemon
21. máj 2017

@tinkalillka ak ste spolu neboli na matrike urobit vyhlasenie o otcovstve, tak ho nemozes uviest v porodnici, mozes to urobit len prostrednictvom sudu, podas navrh na urcenie otcovstva

tinkalillka
autor
21. máj 2017

@liz_lemon takze ak nepojdem s nim na matriku tak nebude musiet platit az kym to nedam na sud? Toto.je.strasne.komplikovane..na sudy nechcem a na matriku ho.nedostanem..

3009
21. máj 2017

@tinkalillka treba zvážiť otcovstvo, ak bude zapísaný v rodnom liste ako otec, tak bude mať povinnosti - platiť na deti, ale zároveň aj možnosť navštevovať a starať sa o deti a cez ne ti celý život robiť prieky. Ty ho poznáš a či budeš sa vedieť s ním dohodnúť na stretávaní sa detí s ním v budúcnosti alebo nie.

x015ad
21. máj 2017

Ako pise@liz_lemon.

tinkalillka
autor
21. máj 2017

@3009 ved prave..peniaze urcite budeme potrebovat..ale co.sa.tyka jeho bude robit prieky aj s jeho mamickou..urcite to tak bude.som v koncoch..neviem ako dalej.

pribinak
21. máj 2017

@tinkalillka ak nechce byt on sám dobrovoľne uvedený v RL, tak jediná cesta je cez sud
Kuratorky na Urade prace ti pomozu spísať navrh na určenie otcovstva. Taky navrh si najdes aj na internete.
Je zo trochu zdĺhavé, ale potom mozes poziadat o vyplatenie vyzivneho spätne

liz_lemon
21. máj 2017

@tinkalillka no, bez jeho suhlasu, resp. sudu to inak nepojde

tinkalillka
autor
21. máj 2017

@pribinak
@liz_lemon takze nemam na vyber..musim ist na matriku s nim..ale on nesuhlasi ani len s menami..kym sme boli spolu premyslali sme nad menami.spolu ale potom nas nechal a mena som si vybrala sama.a uz som rozhodnuta..takze on mi nepodpise pokial.nedam mena po nom.a to.naozaj nechcem

melody5
21. máj 2017

Sud v zaujme dietata otcovstvo zistovat bude,takze aj ked ho neuvedies,predvolaju ta.ale nie je to nic strasne,proste podas vyhlasenie a dalej konaju vo veci oni.

melody5
21. máj 2017

Teda ak predtym nedojde k zapisu na matrike,ako bolo uz povedane.

liz_lemon
21. máj 2017

@tinkalillka mena na matrike neuvadzas, tam len predlozite obaja OP, a vyhlasite, ze on je otcom tvojich deti
mena nahlasujes az v porodnici

pribinak
21. máj 2017

@tinkalillka ak ho budes riesit cez sud, nebudete zit spolu, tak ani priezvisko nemusia mat jeho, nieto este krstné meno ake sa jemu paci

tinkalillka
autor
22. máj 2017

@melody5 to znamena ze ked ho neuvediem ako otca tak ma sud vyzve aby som oznamila kto nim je?? A nevies kto plati take veci ked bude riesit nieco sud za nas?

tinkalillka
autor
22. máj 2017

@liz_lemon mne povedali ze tam uvadzas aj mena..a pri dvojickach ze musis dat tri alternativy. Chlapec chlapec, chlapec dievca a dievca dievca..tak neviem

janickacrazy
22. máj 2017

@tinkalillka Ak ho nedotiahneš na matriku, tak v porodnici sa ťa budú pýtať, kto je otcom, treba aby si uviedla jeho meno, ak to teda chceš riešiť a ak chceš dostávať výživné na deti. Potom treba dať návrh na súd na určenie otcovstva, inak súd konať nebude. S tými menami neviem ako to je, lebo ja som toho mojho na matriku nedostala, ale iné baby isto budú vedieť. Mna sa na meno pýtali až v porodnici a jeho to vobec nezaujímalo.

liz_lemon
22. máj 2017

@tinkalillka mam 2 deti, nie som vydatá, bola som takto na matrike 2x, a mená sme nikdy vopred neuvádzali, len aké, a v akom tvare bude priezvisko
ja som ani mesiac pred pôrodom nevedela, aké dám meno :D

sendy1977
22. máj 2017

@liz_lemon to asi závisí od matriky, alebo od matrikárky? Kamarátka čakala dvojičky a vedeli, že bude chlapec a dievča aj tak museli uviesť mena aj keby boli 2 chlapci alebo 2 dievčatá, tak na matrike narýchlo vymýšľali mena 🙂

tinkalillka
autor
22. máj 2017

@janickacrazy takze ja musim byt tou iniciativnou po porode a davat to na sud..a potom to asi budem musiet aj platit??urcite to sud nerobi zadarmo..alebo to bude vsetko platit otec deti?

tinkalillka
autor
22. máj 2017

@liz_lemon ved prave preto sme to neroesili skor kym bolo este ako tak pretoze sme nevedeli mena..takze.budu chciet len vediet otca a priezvisko pre dievca a pre chlapca?

tinkalillka
autor
22. máj 2017

@sendy1977 ked tam narychlo vymysleli mena tak potom museli dat take aj v porodnici alebo tam si dali ine a vobec to nevadilo?

mischelin999
22. máj 2017

S tymto nastastie skusenosti nemam a je mi luto, ze ta to postihlo. Meno mozes dat detom ake chces, len ak chces riesit vyzivne a veci podobne, musis ho uviest ako otca deti a potom by bolo najlepsie, ak by si si zabehla na prislusny urad a popytala sa priamo u nich

denisa098
22. máj 2017

Mozno to bol len nejaky skrat z jeho strany,ze sa zlakol,keby ste urobili nejaky kompromis co sa tyka mien deti a pripadne sa porozpravali?

janickacrazy
22. máj 2017

@tinkalillka Musíš dať návrh na súd ty a neboj sa, platiť nebudeš nič, všetko zacvaká on. Platí sa až po skončení konania.

sendy1977
22. máj 2017

@tinkalillka oni mali vybraté meno pre chlapca a dievča aj sa im narodil chlapec a dievča, no ale keby boli 2 chlapci neviem neviem či by dali také meno 🙂

cacianka
24. máj 2017

máš dve možnosti
1. od otca detí sa úplne odstrihneš, matrikárke po pôrode oznámiš otec neznámy, a povieš mená detí aké si vybrala, priezvisko budú mať tvoje. potom od otecka detí nebudeš mať nárok na nič, ani on povinnosti. ako vyžiješ, z čoho budeš mať príjem neviem, vieš len ty, koľko si zarábala, z čoho sa ti vyráta MP a RP... na súd podáš návrh nazverenie detí tebe

2. meno otca uvedieš, prípadne podáš na súd návrh na určenie otcovstva, zverenie detí do tvojej starostlivosti, návrh na určenie výživného, požiadaš o príspevok od otca detí na úhradu nákladov počas tehotenstva (nejaké poplatky, vitamíny, oblečenie, výživa, výbavička , kočík, postieľka, oblečenie, kozmetika a hygiena...), taktiež máš nárok na príspevok na nevydatú matku, mal by ti prispievať nielen výživné na deti ale aj na teba, záleží s kým žiješ v jednej domácnosti...
toto je len hrubý nárt, aby si sa vedela trochu zorientovať a aby si vedela kde a na čo sa pýtať. na odbore sociálnech vecí a rodiny ti poradia najlepšie... alebo aj tu sú témy pre osamelé mamičky.
nebudeš to mať ľahké, aspoň tieto začiatky ked sa tak všetko zvrtlo, ale dokážeš to.