Dobrý deň, poprosim o odpovede iba tých čo majú reálne, súčasné, vlastné skusenosti alebo z blízkeho okolia.. Zaujímalo by ma aké výživné na dve deti je možné žiadať, dostať pri hrubom prijme 3-3,5 tis. mesačne (zamestnanec). Teóriu od čoho sa odvíja výživné mam prečítanu, zaujímajú ma konkrétne skúsenosti z praxe. Ďakujem.
Z praxe mi pravnik radil aby som ziadala co najviac. Pri najhorsom ti uznaju menej, ale dostanes najvyssie mozne. Zial, ja som neposluchla, zdalo sa mi to moc a na dalsi sud sa mi nechce. Na konci pojdlednavania mi sam sudca povedal, ze to nie je ani minimalne vyzivne.
Stale tie iste temy, nejde len o vysku platu, ale o celkove naklady na deti a hlavne aj jeho naklady. Je rozdiel ked ma niekto taky plat a nema hypoteku a lizingy a ked naopak ma. A dalsie veci, ako sporenie na deti a ine veci ktore moze byvaly platit.
Maximalne vyzivne je +/- do 1/3 prijmu rodica na vsetky deti, kde ma vyzivovaciu povinnost. Nedeli sa to rovnym dielom, ale vzhladom na vek deti primerane. Deti maju mat standard, akym zije rodic, ale zasa to nema prevysovat naklady spojene s vychovou dietata - rozumej matka prispieva nula a otec plati vsetko v tejto kalkulacii.
@cocolino234 diky, skúsim kuknúť kde také centrum je
@zuzana9393 tak ale to si potom žiadala veľmi malo, keď ani minimálne..
@pininka1 žiadne hypo ani lízing ani nič také nemá, akurat teda spoločna hypo na spoločný byt, a nie je tu ta istá téma, pretože väčšinou, aspoň čo som čítala, išlo o podstatne nižšie platy, čiže ma zaujíma ako sa to reálne riešilo pri vyssich
@anjelicek26 hej, spomína sa väčšinou 20-30% v článkoch
Pravnik ti poradi. Ak nebudes mat dostatocne naklady na deti, moze ist vyssia cast na ich sporenie. Najlepsie sa o vyzivnom s muzom dohodut, radsej akceptovat nizsie rozumne vyzivne (nie na ukor deti) a mat dobre vztahy. Ziadne peniaze nestoja za nastrbene vztahy medzi rozvadzajucimi sa rodicmi, odnesu si to len deti.
A radsej dostavat vyzivne, s ktorym je otec spokojny a pri jednorazovych vydavkoch (lyziarsky, sportovy vystroj, vodicsky preukaz) posle peniaze navyse. Ty musis vediet, ci sa s nim da rozumne dohodnut..
Muz ma dve dospele dcery, na ktore este plati posledny rok vyzivne (koncia vysoku skolu), dost vysoke, ale 1/3 jeho prijmu to nie je, vzhladom na to, ze by to vyzivne jednoducho bolo neumerne vysoke. Sudca jasne vtedy povedal, ze matka a otec sa maju podielat rovnakym dielom na nakladoch spojenymi s detmi a teda naklady rozdelil na polovicu, kedze ex nezaraba zle a je davno pradavno nanovo vydata... vdaka bohu maju muz s ex normalne vztahy, aj ked to trvalo... je to proste uz 21 rokov od rozchodu, to je davno pradavno cele proste a cas zahoji vsetky rany (podviedla ho vtedy zo sefom a dodnes s nim zije)... Inak na jednorazovych vyssich vydavkoch sa podiela samozrejme dodnes... vodicak, prve auto, to si vzdy podelili...
@dadis súhlasím, ono momentálne neviem ci sa s ním bude dat rozumne dohodnúť, môže sa zdať, že hej a potom si len tak zmysli čosi iné
@dadis aj o tom sporení som počula. Mne ide naozaj o realne skúsenosti (čísla) z praxe. V každom prípade ďakujem.
600E
Ono je tazko povedat, nopri takom prijime by ti tych 500/600 mohlo vydat
No cisla z praxe su rozne, okrem mzdy vstupuje do toho forma starostlivosti (zverene jednenu rodicovi, rozsireny styk atd) vek deti, zdravotny stav, kruzky, sukromne skoly/skoly..ano, su zeny co dostavaju vyzivne 600-1000eur. Ja mam priemerny BA plat, cca 2000 netto (cista mzda je dolezita, nie btto) a naklady na obe deti mam 1200+sporenie. Vyzivne vsak nedostanem vo vyske 2/3 nakladov, lebo vyssie spomenute faktory..
Hlavne je potrebné počítať s tým, že pri určení výživného z daného príjmu bude za bežných okolnosti pomerne vysokú časť predstavovať tvorba úspor, teda nie bežné výživné
Uspory detom pri dnesnej inflacii by som fakt - nerobila...ale to je ina tema...lepsie ak muz bude splacat nehnutelnost v tomto podiele, ktoru deti raz zdedia... a vyzivne na exmanzelku povolia len v minime pripadov... musis dokazat, ze nie si schopna sa zamestnat... ak su vo vasom meste jasle ci opatrovatelka - tak mas smolu... vacsinou to priklepnu zenam, co maju zdravotne postihnute dietatko...
@anjelicek26 ved toto, úspory a inflacia - máš pravdu.. Tak jasle sú asi všade, otázka je, či sa do nich pri tom dopyte dieťa dostane (na 99,9% nie) a ci také maličké dieťa dávať do jaslí (to by ani muž nechcel, teda ak by zrazu nezmenil názor)
@anjelicek26 nehovoriac o tom, že súkromné jasle ci opatrovateľka vyjde hádam takmer rovnako ako plat druheho, čiže (bežné) náklady na dieťa by to dosť zvysilo
Opatrovatelka ci jasle - pokryje v drvivej vacsine rodicak, ostane ti plat a vyzivne... toto by som zas nehrotila, ze sa to neoplati... moji boli od 1,5 roku vsetci jasle/opatrovatelka, neviem si predstavit byt doma dlhsie... to, ci to chcete vy je o dohode s muzom...
@anjelicek26 no, tak zo nevies, ci to pokryje rodicak. U nas jasle stali 900e+strava na mesiac, niektore zeny v terminovkach mali 600e+😵😵, cize ich cely plat isiel na jasle a ostal im akurat tak rodicak. Toto si treba vyzistit. Ale tak do 3 rokov, ori nepriaznivom stave do 6 rokov mam matka narok na nahradne vyzivne na seba od otca deti, len ho musi ziadat subezne s detmi hned pri prvom navrhu, lebo neskor jej to uz neuznaju...
kamaratka vysudila 600€ vyzivne na dve deti a aj vyzivne na manzelku, ale to mi sumu nepovedala. s vyzivnym na manzelku nebol ziadny problem, ohladom vyzivneho na deti sa handrkovali dva roky.
@vevesh no su to palky.. U nás sú súkr. škôlky (od 3 r.) cca 500-700€/mesiac, čiže za jasle by to bolo určite ešte viac.
@soldi fuha, a to 2 roky počas handrkovania (prečo tak dlho, nechápem) jej nič na deti neplatil?
@vevesh ale opatrovatelka tolko nestoji a je to docasne, kym dieta nastupi do normalnej skolky... Jasle tolko kde prosim ta stoja (BA?) u nas platim 670e a to sme nemecko, takze nechapem no. Zavisi urcite velmi od lokality. Presne nech si najde vsetky argumenty a podla toho ziada vyzivne, ak dieta pojde do jasli, tak po odratani rodicaku moze ziadat dorovnanie od manzela na polovicu tej sumy, ktora je cez...aby ona mohla pracovat...
tam to bolo komplikovane. nechcem to tu verejne riesit. vyska vyzivneho vsak je 600€ na dve deti. to je odpoved na Tvoju otazku 🙂
@anjelicek26 boli to krajske mesta na sk, dedinske jasle boli samozrejme lacne. Lenze v krajskych bol problem aj s tym, ze nedostali miesta (kedze je malo jasli) a museli doriesovat komplikovanu logistiku -ale to sme mimo temu...
@vevesh jasne chapem, ale tak neskusi-nevie, treba si pozistovat ceny a moznosti v okoli (mne sa starsi tiez do jasli nedostali, tak mali opatrovatelku), povedat rovno, ze pracovat nemoze - to jej neprejde pri zdravom dietatku.