Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu. S partnerom sme spolu 15 rokov. Máme jedneho syna. Počas spoločného života sme spoločne nadobudli dom, auto ako je to pri vysporiadaní?
Keď majetok je na jedného z nás. Ide to spravodlivo 50% na 50% ? Ak jeden z nás sa nebude chcieť dohodnúť spravodlivo dá sa to aj súdnou cestou ? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
nie ste manželia, takže ten na ktorého je písané všetko aj berie všetko...
ked je na jedneho z vas, tak ten druhy narok nema, resp. len na to, co vie preukazat, ze vynalozil
a dalsia vec, ze zakon pojmy druh/druzka nepozna, cize je to uplne irelevantne
Akože, auto ešte pochopím, to musí mať len jedného vlastníka. Ale ak ste dom nadobudli spoločne, z akého dôvodu je písaný len na jedného z vás? A teraz to ideš riešiť, lebo sa rozchádzate, či sa pýtaš len tak, pre každý prípad?
Opíš to spoločné nadobudnutie domu, vložili ste obaja na kúpu svoje úspory? Splácate hypotéku tiež spravodlivo na 50% každý?
Pokial je majetok písaný vylucne na tvojho druha, ty máš smolu. Po jeho smrti môže dedit akurát tvoje, resp.vaše spoločne dieta.
Nadobudol to jeden a druhý vložil nejaké peniaze? Sú na to doklady?
ako ste mohli spoločne niečo nadobudnúť, keď majetok je len jedného z vás?
Keďže nie ste manželia, tak to nebude polovica majetku získaná počas manželstva, ale druh na ktorého nie je majetok písaný musí dokázať koľko prostriedkov do majetku investoval a na toľko má nárok...len to čo dokáže že platil zo svojich peňazí.....
slovensky pravny system nepozna pojem druh a druzka. ste obycajni frajeri, ci ste boli spolu tyzden ci 15 rokov. a ak je akykolvek majetok pisany na jedneho z frajerov, je to jeho majetok. opakujem jeho. nie spolocny. to, ze ten druhy do toho vlozil svoje peniaze je jeho hlupost. a poprajeme mu vela stastia na sude pri dokazovani.
@sasa1310 Nehnuteľnosť je bez hypotéky. Riešilo sa bývanie boli úspory a podpora z rodiny z oboch strán. Neboli ešte také predražené domy. Dom sa napísal len na jednu osobu. Mame aj spoločný biznis ale každý máme svoju živnosť ale materiálne veci su akože spoločné aj to bude treba rozdeliť a nakoniec si asi konkurovať v Biznise.
velka chyba, ze je dom len na jedneho, nevidim dovod, preco by na LV mala byt len 1 osoba, ak prispeli obaja
Z akého dôvodu ste nehnuteľnosť napísali iba na jedného? Veď ak ste aj neprispelo rovnakým dielom dá sa rozdeliť pomerovo 60/40, 70/30
A presne v tomto prípade by bol žiaduci inštitút registrovaného partnerstva, proti ktorému určití ľudia neustále broja.
@andreakotesova úplne by stačilo upraviť zákonom vzťah druh družka. To už malo dávno byť a nikto by proti tomu isto nič nemal.
@andreakotesova
@martinusik91 mame institut manzelstva. to uplne staci.
@matkahelka no nestačí. Čoraz menej ľudí sa berie a ostávajú žiť "na divoko". Potom sa ľudia dostávajú do takých situácii ako teraz autorka...Nie každý v tom vie chodiť.
@andreakotesova vieš prečo. Všetci žijú v tom že sa to týka len lgbt a nemá zmysel im to ani vyvracať. Moja kolegyňa tak dopadla,ostala s holým zadkom
Ten jeden z vás, ktorý má na seba všetko je veľmi šikovný a ten druhý neskutočne hlupy
@matkahelka aj ja som hlavne za tento inštitút ✌️
@tetapetra ja tomu rozumiem, no asi som jedna z mála 😅
@martinusik91 ale ano staci. a myslim, ze na SR este dlho stacit bude. ludia sa do takychto situacii dostavaju, pretoze su hlupi. aj dom, aj byt, aj stodola sa da kupit na polovicu a da sa to na katastri do LV zapisat. to s institutom manzelstva nijako nesuvisi. uplne bezne sa zeny nastahuju k chlapovi do jeho domu, vydaju sa, podielaju sa na financovani jeho hypo a po rozvode nechapu, ako to, ze nemaju polovicu z domu, ved boli vydate. opat to nesuvisi s manzelstvom, ale s neznalostou. a ta, ako vieme, nikoho neospravedlnuje.
@andreakotesova sme dve 😁
@andreakotesova načo? Na hlúposť ako autorka? Však ona bola sprostá, že to nenapísali na oboch.
autorka: Žiadne vysporiadanie nebude, ak nemáš na papieri, že si kupovala ten dom aj zo svojich peňazí.
@sasa1310 v reg.partnerstve by šlo aj o iné práva a povinnosti, nielen o "majetky".
@matkahelka a čo teraz? Namiesto úpravy zákona budú radšej zamestnaní platiť dane a prispievať tým, ktorí sa do takej situácie dostali z nevedomosti? Však nech si to vyžerú, že sú hlúpi. Či? Ja som za registrované partnerstvá, ale medzi mužom a ženou. Toho ďalšieho sa dúfam nedožijem na Slovensku.
@andreakotesova na to máme manželstvo
Chápem to správne, že ste spoločne nadobudli majetok ale je písaný len na jedného z vás? Ak áno tak ten druhý je odkázaný na dokladovanie a dobrú vôlu toho druhého. V prípade, že by sa mu niečo stalo, dediť bude len váš syn.